Színház

Kortárs magyar szerzők a Gyulai Várszínházban

2021.06.11. 19:55
Ajánlom
A világirodalmi (Csehov, Donizetti, Ibsen, Shakespeare, Goldoni) és magyar klasszikusok (Madách Imre, Móricz Zsigmond, Örkény István, Wass Albert) mellett a kortárs magyar szerzők művei az idei évadban is hangsúlyos szerepet kapnak Gyulán.

A Shakespeare Fesztiválon felolvasó-színházi előadásként láthatják majd a nézők három kortárs magyar író (Márton László, Tasnádi István és Vörös István jelenetét Shakespeare 37-ből három címmel (Hegedűs D. Géza rendezésében), illetve  ősbemutatóként a Győrey Zsolt – Schlachtovszky Csaba szerzőpáros Hamlear című művét (Őze Áron rendezésében).

Az Erdélyi Héten a Bódi Attila regényéből készült Lázadni veletek akartam című darab előadása képviseli a kortársakat.

Szabó Magda műveiből (Az ajtó, Agyigó, Az őz, Régimódi történet, Az a szép, fényes nap, Tündér Lala) egész minifesztivált szerveznek idén.

Ezek mellett láthatják majd az érdeklődők Bíró Yvette-Mundruczó Kornél: Frankestein-terv, Pozsgai Zsolt: Zergetánc, Urbán András: Az Úr nevében című darabját és Fésüs Éva: A palacsintás király című mesejátékát, illetve Kiss Ottó: A piros tengeralattjáró című mesekönyvéből készült bábjátékot.

Apirostengeralattjaro-200130.jpg

A piros tengeralattjáró (Fotó/Forrás: Gyulai Várszínház)

A Hamlear mellett még két másik kortársi műből lesz ősbemutató: Szilágyi Enikő Jászai Mari alakját megidéző Mi lennék nélküled? című monodrámája, illetve a Két Hold világa című előadás Nemes Nagy Ágnes és Lengyel Balázs kapcsolatáról, Árkosi Árpád rendezésében. 

S akkor a X. Irodalmi Humorfesztiválról még nem is szóltunk, pedig ezúttal is a kortárs magyar irodalom élvonalbeli hazai és határon túli szerzői vesznek részt (Darvasi László, Egressy Zoltán, Fehér Béla, Fekete Vince, Háy János, Márton László, Muszka Sándor, Gál János, Győrei Zsolt – Schlachtovszy Csaba, Kiss Judit Ágnes, Kiss Ottó, Tóth Krisztina), két kiváló jazz zenész, Binder Károly és Borbély Mihály közreműködésével. Sőt, a jubileumi évre tekintettel idén neves előadókkal tudományos konferenciát is rendeznek a fesztivál napján a magyar irodalmi humor múltjáról és jelenéről.

Fejléckép forrása: Gyulai Várszínház

Támogatott tartalom.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Sandra Hüller, Mads Mikkelsen és Tarr Béla is Európai Filmdíjat kapott

A 36. Európai Filmdíjak abszolút győztese Justine Triet Egy zuhanás anatómiája című drámája lett, amellyel többek közt a legjobb film és a legjobb rendező díját is elnyerte. Az eseményen tiszteletbeli életműdíjat adományoztak Tarr Béla Kossuth-díjas rendezőnek. 
Vizuál

Elhunyt Ryan O’Neal

A hetvenes évek egyik legnagyobb filmsztárja nyolcvankét éves korában hunyt el, halálhírét fia, Patrick O’Neal jelentette be. Az Oscar-jelölt színész karrierje során olyan rendezőkkel dolgozott együtt, mint Stanley Kubrick vagy Peter Bogdanovich.
Vizuál

Kilencvenkilenc éves korában elhunyt Vera Molnár

A magyar származású francia képzőművész halálhíréről a párizsi Pompidou Központ számolt be. Vera Molnárt a számítógépes művészet úttörőjeként tartják számon.
Könyv

Adománygyűjtő estet szervez a Szépírók Társasága

A négyszáz tagot számláló irodalmi-kulturális szervezet szegedi, valamint emigrációban élő tagjai olvasnak fel december 14-én a Grand Caféban. A Szépírók Társaságát egyúttal online is támogathatjuk. 
Színház

„A valódi csoda az, ha képes vagy találkozni önmagaddal” – interjú Kerkay Ritával A kék hajú lány előadásról

Két szereposztással mutatták be a közelmúltban a Vörösmarty Színház A kék hajú lány című előadását. Az alkotói folyamatról, a karakterek kapcsolatáról és az üzenetről beszélgettünk Kerkay Rita rendezővel.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház interjú

„A valódi csoda az, ha képes vagy találkozni önmagaddal” – interjú Kerkay Ritával A kék hajú lány előadásról

Két szereposztással mutatták be a közelmúltban a Vörösmarty Színház A kék hajú lány című előadását. Az alkotói folyamatról, a karakterek kapcsolatáról és az üzenetről beszélgettünk Kerkay Rita rendezővel.
Színház hír

Evangéliumi történetek felolvasásával emlékeztek Jézus életére

A székesfehérvári Vörösmarty Színház hagyományos Újszövetség Maratonján negyven helyi lakos olvasott fel evangéliumi szövegrészeket advent első vasárnapján.
Színház hír

Otthonából üzent Szász Júlia

„Jobban vagyok már, lassan, de biztosan gyógyulgatok” – írta Instagram-bejegyzésében a Nemzeti Színház balesetet szenvedett művésze, aki egyúttal megköszönte az elmúlt hetekben kapott rengeteg támogatást.
Színház ajánló

Már elérhető a Pintér Béla és Társulata januári és februári műsora

Az idén 25. jubileumát ünneplő Pintér Béla és Társulata januárban és februárban összesen harminchat estén várja nézőit az újpesti UP Rendezvénytérbe. Az előadásokra már elindult a jegyértékesítés.
Színház ajánló

Tabutémákat is feszeget a Vörösmarty Színház A kék hajú lány című előadása

Két szereposztással is bemutatta a Vörösmarty Színház a Dóka Péter regényéből készült színdarabot, A kék hajú lányt. Az előadás után a közönség fiatal tagjai színházpedagógiai foglalkozáson is részt vehetnek.