Színház

Kortárs szerzők írták tovább Madách emberiségtörténetét

2021.10.11. 16:35
Ajánlom
A székesfehérvári Vörösmarty Színház felkérésére négy drámaíró ott folytatta, ahol Madách Az ember tragédiáját befejezte: 20-21. századi színekkel gazdagították az emberiségtörténetet. Az ember tragédiája 2.0 szeptember 25-én elevenedett meg először a színpadon.

Vajon milyen alkut kötne ma az Úr Luciferrel, és milyen történetekbe sodorta Ádámot és Évát a huszadik század? Darvasi László, Marton László, Tasnádi István és Závada Pál arra vállalkozott, hogy megmutassa az elmúlt évszázad legmeghatározóbb eseményeit és szereplőit, így a nézők előtt elevenedik meg a Titanic tragédiája, Picasso műterme, a II. világháború számtalan borzalma, a berlini fal leomlása, vagy épp a nem is olyan távoli jövőként kirajzolódó klímaválság.

Az előadásban a teljes társulat közreműködik, a színészek hol egy esemény arctalan alakjaiként, hol főszereplőként lépnek elő.

A játszókat különleges technikai megoldások – LED-falak és Drón-Úr – segítik a történelmi kalandozás során. Az elkészült drámákat a Kossuth Kiadó jóvoltából bárki olvashatja, melyet az előadások szünetében is megvásárolhatnak a nézők.

keret01-163504.jpg

Jelenet Az ember tragédiája 2.0-ból (Fotó/Forrás: Kiss László / Vörösmarty Színház)

A téren és időn átívelő utazás így válik teljessé. A darab azon túl, hogy húsba markoló, elgondolkodtató és felemelő élményt nyújt a közönség számára, felveti annak a gondolatát is, hogy a következő évszázadban a jövő drámaírói talán majd folytatják a drámát és megírják Az ember tragédiája 3.0-át.

Az előadásról további információ az alábbi oldalon érhető el.

Fejléckép: jelenet Az ember tragédiája 2.0-ból (fotó: Kiss László / Vörösmarty Színház)

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

„Mindennek a magyar irodalom a közepe” – Valuska László a tízéves Margó Fesztiválról

Több mint 60 programmal, könyvbemutatókkal, koncertekkel és irodalmi sétákkal jelentkezik a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár október 14. és 17. között a Várkert Bazárban. A jubileum alkalmából a fesztivál alapítójával, programigazgatójával beszélgettünk.
Könyv

Egy stadionnyi Paradicsom – Nádasdy Ádám az új Dante-fordításról

Egy közös karácsonyi italozás alkalmával jutott Nádasdy Ádám és Térey János arra a megállapításra, hogy Dante Isteni színjátékának Paradicsom részét újra kéne fordítani. Nem azért, mert Babits szövege ne lenne jó, nagyon is szép, a mai olvasóközönség viszont már nehezebben fogadja be. Az új változat elkészült, Nádasdy Ádám, a mű fordítója pedig a 2021-es Budapesti Őszi Fesztivál keretében ismertette a művet a Márai Sándor Kulturális Központban.
Klasszikus

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Tánc

Tejbe mártott testek

Új weboldallal jelentkezett a Győri Balett, a honlaphoz tartozó rendhagyó társulati fotókat a csapat egyik táncművésze, Jekli Zoltán készítette.
Klasszikus

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház játék

Miután a mama bedobta a bombát… – JÁTÉK!

Játsszon a Fidelióval, és legyen az Orlai Produkció vendége a Válaszfalak című előadás október 20-i, kőszínházi bemutatóján a Belvárosi Színházban. Szabó Máté rendezésének főszerepeiben Hernádi Judit és Kern András látható.
Színház ajánló

Ókori kérdések a mában – antik drámákból merít a Katona József Színház új előadása

Tarnóczi Jakab Varga Zsófia dramaturggal Aiszkhülosz, Euripidész és Szophoklész műveit emelte át a mába – vagy ha pontosak szeretnénk lenni: a jelent húzta rá a most is aktuális ókori történetekre.
Színház ajánló

Idegennek lenni a hazádban – Zsótér Sándor Székesfehérváron rendez

A Pisztácia és mogyorót, amely egy bevándorló kispolgári család hétköznapjait meséli el, október 16-án mutatják be a Vörösmarty Színház Kozák András Stúdiójában.
Színház ajánló

A Jurányi Ház utcára vitte a színházat

A Jurányi Ház felkérésére Budapest köztereihez kapcsolódó hangjátékok írásába fogtak hazai drámaírók. A darabok egészen más dimenzióba repítik a hallgatót, hiszen a területet, köztéri szobrot vagy épp eseményt olyan megvilágításba helyezik, amellyel a járókelők eddig nem találkozhattak.
Színház hír

Ismét a pályakezdőknél a STAFÉTA-bot

Hatodik alkalommal hirdetik meg a Budapesten bemutatandó független színházi, tánc, újcirkusz, valamint összművészeti kezdeményezések támogatására létrehozott STAFÉTA pályázatot, amelyet a korábbi évekhez hasonlóan a FÜGE Egyesület bonyolít le.