Színház

Kortárs szerzők írták tovább Madách emberiségtörténetét

2021.10.11. 16:35
Ajánlom
A székesfehérvári Vörösmarty Színház felkérésére négy drámaíró ott folytatta, ahol Madách Az ember tragédiáját befejezte: 20-21. századi színekkel gazdagították az emberiségtörténetet. Az ember tragédiája 2.0 szeptember 25-én elevenedett meg először a színpadon.

Vajon milyen alkut kötne ma az Úr Luciferrel, és milyen történetekbe sodorta Ádámot és Évát a huszadik század? Darvasi László, Marton László, Tasnádi István és Závada Pál arra vállalkozott, hogy megmutassa az elmúlt évszázad legmeghatározóbb eseményeit és szereplőit, így a nézők előtt elevenedik meg a Titanic tragédiája, Picasso műterme, a II. világháború számtalan borzalma, a berlini fal leomlása, vagy épp a nem is olyan távoli jövőként kirajzolódó klímaválság.

Az előadásban a teljes társulat közreműködik, a színészek hol egy esemény arctalan alakjaiként, hol főszereplőként lépnek elő.

A játszókat különleges technikai megoldások – LED-falak és Drón-Úr – segítik a történelmi kalandozás során. Az elkészült drámákat a Kossuth Kiadó jóvoltából bárki olvashatja, melyet az előadások szünetében is megvásárolhatnak a nézők.

keret01-163504.jpg

Jelenet Az ember tragédiája 2.0-ból (Fotó/Forrás: Kiss László / Vörösmarty Színház)

A téren és időn átívelő utazás így válik teljessé. A darab azon túl, hogy húsba markoló, elgondolkodtató és felemelő élményt nyújt a közönség számára, felveti annak a gondolatát is, hogy a következő évszázadban a jövő drámaírói talán majd folytatják a drámát és megírják Az ember tragédiája 3.0-át.

Az előadásról további információ az alábbi oldalon érhető el.

Fejléckép: jelenet Az ember tragédiája 2.0-ból (fotó: Kiss László / Vörösmarty Színház)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Szabálytalan utak szabadsága – beszélgetés Pelsőczy Rékával és Vajdai Vilmossal

Pelsőczy Réka és Vajdai Vilmos pályájuk kezdete óta, megszakítás nélkül a Katona József Színház tagjai, akiket rendezőként és színművészként is, egyaránt jegyez a szakma és a nagyközönség. A két művésszel a Katona első évtizede kapcsán beszélgettünk.
Klasszikus

Dekonstruált dalok

Két egymás utáni napon, január 20-án és 21-én is olyan koncertre került sor a BMC Könyvtárában, amely a dal műfajának modern-kortárs utóéletével, feldolgozásaival foglalkozott.
Tánc

Ifjú tehetségek nyertek felvételt a Magyar Táncművészeti Egyetemre

Több mint 90 gyermek és szüleik részvételével zajlott januárban a Magyar Táncművészeti Egyetem felvételije a felsőfokú táncművészképzés előkészítőjére klasszikus balettművész, valamint a moderntánc és színházi tánc szakirányra.
Színház

Menni kéne… – amire februárban beindulunk

Van, ahová a színészek, máshová a rendező, megint máshová az izgalmasnak ígérkező színházi nyelv csalogat be – legyen az dráma, thriller vagy olyan előadás, aminek a műfaja most még nem is tudható biztosan.
Klasszikus

Visszavon egy zeneelméleti könyvet az MMA Kiadó a fordítási hibák miatt

Roger Scruton A zenéről című kötetének fordításáról Tornyai Péter zeneszerző közölt kritikát, az észrevételek hatására a kiadó visszavonja és felülvizsgálja a kötetet.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház magazin

„Mindig is nagyobb volt bennem a színház utáni alázat, mint az önmutogatásra való késztetés" – Sunyovszky Szilvia 75 éves

A Kossuth-díjas színésznő február 2-án ünnepli a 75. születésnapját. Noha a színészi pályát több, mint 30 éve diplomáciai és politikusi munkára váltotta, így is nyomot hagyott a hazai színházi és filmes életben.
Színház hír

A STEREO AKT kulturális műhelyt és közösségi teret nyit

A független alkotócsoport a VIII. kerületben talált otthonra. A jövőben alkotóműhelyként és befogadóhelyként is üzemelő STEREO Művház átalakítása még javában tart: az első ütem befejezéséhez közösségi támogatási kampányt indítottak. 
Színház ajánló

Menni kéne… – amire februárban beindulunk

Van, ahová a színészek, máshová a rendező, megint máshová az izgalmasnak ígérkező színházi nyelv csalogat be – legyen az dráma, thriller vagy olyan előadás, aminek a műfaja most még nem is tudható biztosan.
Színház ajánló

Koldusopera – Bagó Bertalan rendezése a József Attila Színházban

Műfaját tekintve: opera, musical, operett és mindezek paródiája – nemcsak ígérik ezt a darabról, de be is váltják február 18-ától a József Attila Színház színpadán, Bagó Bertalan rendezésében.
Színház ajánló

Mit keresett Jakab az ágy alatt? – Dániel András meséje a XV. kerületben

A XV. kerületi Csokonai Művelődési és Rendezvényházban láthatjuk február 12-én a Hab a tortán!-mesesorozat kövekező előadását: Dániel András Mit keresett Jakab az ágy alatt? című meséjét Pető Kata és Porogi Ádám színészpárosa hozza el a gyerekeknek.