Színház

Kortársnak maradni – barátai köszöntik Radnóti Zsuzsát 85. születésnapján

2023.02.12. 10:40
Ajánlom
A Kossuth- és Jászai Mari-díjas dramaturg február 12-én tölti be 85. életévét. A jeles alkalomból barátai, tisztelői köszöntik a Digitális Irodalmi Akadémia videójában.

Radnóti Zsuzsa Budapesten született 1938. február 12-én. 1963-ban végezte el az ELTE Bölcsészettudományi Karán a magyar–német szakot. Dramaturgként került a Vígszínházhoz, majd a Dramaturgia vezetője lett, 2009-ben vált meg az intézménytől. 1965-ben házasságot kötött Örkény Istvánnal. Férje halála óta az életmű gondozója, az egyes kötetek szerkesztője, sajtó alá rendezője.

Színházi munkássága középpontjában a kortárs magyar dráma áll. A Zalaegerszegi Színházból indult Nyílt Fórumnak, a mai magyar dráma évenként megrendezendő tanácskozásának egyik alapítója és szervezője volt. Tanított az ELTE Irodalomtörténeti Intézetében Irodalom és adaptáció címen kortárs magyar drámát, a Színház- és Filmművészeti Egyetemen 20. századi magyar drámatörténetet és gyakorlati dramaturgiát. Társ-tanár volt a Spiró György vezette Vígszínházi Drámaíró Iskolában. Meghívott előadóként adott órákat a Veszprémi Pannon Egyetemen és a Károli Gáspár Református Egyetemen.

OrkenyesRadnotiZsuzsa-095528.jpg

Örkény István és Radnóti Zsuzsa (Fotó/Forrás: Petőfi Irodalmi Múzeum)

Radnóti Zsuzsa szakmai élete szinte minden pillanatában fáradhatatlanul keresi a potenciális drámaírókat. Olyanokat indított el vagy segített színpadhoz jutni, mint Egressy Zoltán, Nádas Péter, Háy János vagy Esterházy Péter. Ennek kapcsán a Fideliónak adott korábbi interjúban így fogalmazott: „Kíváncsiság és felelősség, hogy sikerül-e valakit találni beszélgetéseim, találkozásaim vagy a munkám közben, akiben ott van a drámaírói tehetség. Sok olvasás, a kortárs írók műveinek ismerete és állandó figyelem,

hátha találok olyan szöveget vagy egy fiatal embert, egy prózaírót, akinek eddig nem jutott eszébe, hogy színdarabot írjon, miközben a dráma ott rejtőzik a szövegeiben. Ezt szeretem még ma is megérezni, fölhozni vagy előhívni.”

2019-ben, a Kossuth-díjával járó juttatásból alapítványt hozott létre a 21. századi kortárs magyar irodalmi drámák, kollektívan létrehozott előadásszövegek és adaptációs alkotások elismeréséért és elismertetéséért. Az elismerésről kuratórium dönt, amelynek elnöke Radnóti Zsuzsa, a kuratórium további tagjai: Lőkös Ildikó dramaturg, Csizmadia Tibor rendező, Németh Gábor író, Nánay István színikritikus. A díjat minden év február 24-én, a Tóték című Örkény-darab ősbemutatójának napján (vagy annak közelében) adják át.

RADNOTIZSUZSAKORTARSDRAMA-140601.jpg

Radnóti Zsuzsa (Fotó/Forrás: Éder Vera / Rózsavölgyi Szalon)

„…a '70-es, '80-as években még egységes volt az ország, s a dráma iránytű volt mindannyiunknak – folytatta a lapunknak adott interjúban. – Egy volt az ellenfél, egy irányba kellett haragudni, lázadni és alkalmazkodni a társadalom felszíni és mélyrétegeiben egyaránt. De ki tudja majd megírni azt, ami ma van? Ez engem mint dramaturgot, roppant érdekel!

Még szeretném a szakmámat odáig vinni, hogy egy olyan szövegről írhassak, ami meg tudja fogalmazni azt, amiben élünk, hogy milyen problémák elé nézünk, milyen szétesésben van ez az ország, és milyen tragikus folyamatok zajlanak napjainkban. Ha valakinek ez sikerül, megemelem a kalapomat.”

A Digitális Irodalmi Akadémia videójában barátai, tisztelői köszöntik születésnapján Radnóti Zsuzsát. A felvételen szerepel Mácsai Pál színművész, rendező, az Örkény Színház igazgatója, Szakonyi Károly író, drámaíró, dramaturg, Márton László író, műfordító, Háy János író, költő, Lőkös Ildikó dramaturg, Hegedűs D. Géza színművész, rendező, Márfi Márk színművész.

Fejléckép: Radnóti Zsuzsa (fotó: Szkárossy Zsuzsa)

Ki írja meg azt, amiben élünk? – beszélgetés Radnóti Zsuzsával

Kapcsolódó

Ki írja meg azt, amiben élünk? – beszélgetés Radnóti Zsuzsával

Megmozdult irodalom címmel, nemrég jelent meg Radnóti Zsuzsa Kossuth-díjas dramaturg szakmai életművét összefoglaló, gyűjteményes kötete. Ebből az alkalomból találkoztam vele otthonában, ott, ahol egykoron Örkény István mellett élt. S bár tudtam, hogy sokkal szívesebben beszél kortárs magyar drámákról, mint saját magáról, mégis megkíséreltem a lehetetlent.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Számos jelentkező pályázik a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára

A Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázatára március 28-ig lehet jelentkezni, a napokban megjelent hírek szerint több jelentkező, énekes, karmester és rendező is megméretteti magát.
Színház

Újabb akadály gördült Eszenyi Enikő budapesti visszatérése elé

Eszenyi Enikő február végén eltörte a csuklóját a Csodálatos vagy, Júlia! című előadás fotóspróbáján. Emiatt májusra kellett halasztani az előadás premierjét a Játékszínben, most pedig Pásztor Erzsi jelentette be, hogy visszaadja a szerepét.
Vizuál

Felszabadított női testek, tabuk nélkül

Saját testüket médiumként használva fogalmazták meg a női lét kérdéseit azok az művészek, akiknek munkáit a Liget Galéria „Lerántjuk a leplet” című kiállításán láthatjuk még április 6-ig.
Vizuál

Ha ezt a tekintetet látja, jobb, ha menekül

Ha nem is hallott még a Kubrick-nézésről, egész biztosan látta már valamelyik filmben az amerikai rendező védjegyévé vált megoldást, amely minden egyszerűsége ellenére vérfagyasztóan hatásos.
Klasszikus

Benjamin Appl, a bársonyos hangú dalkirály, akit muszáj hallani

Végtelen szín áramlik a hangjában, és szinte elviselhetetlenül megindító, ahogy énekel. Így vélekednek a nemzetközi kritikusok a német–brit lírai sztárbaritonról, Benjamin Applről.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Tizenhárom bemutatót tervez a Kecskeméti Nemzeti Színház az új évadban

Amennyiben végre nem lesznek nehezítő körülmények, a kecskeméti teátrum a musicaltől a thrillerig, a kortárs balettől a koncertszínházig, a vígoperától a mesejátékon át a drámáig számos műfajban kínál új produkciókat a 2023-24-es évadban.
Színház kritika

Apagyilkosok játszótere

A Ki ölte meg az apámat című előadás a Jurányiban egészen különös módon nyúl a regényhez, amiből készült. Míg a regény talán nem más, mint egy fiú kétségbeesett küzdelme az apja emlékéért, a független produkció máshonnan indít és máshová is ér el.
Színház hír

Újabb akadály gördült Eszenyi Enikő budapesti visszatérése elé

Eszenyi Enikő február végén eltörte a csuklóját a Csodálatos vagy, Júlia! című előadás fotóspróbáján. Emiatt májusra kellett halasztani az előadás premierjét a Játékszínben, most pedig Pásztor Erzsi jelentette be, hogy visszaadja a szerepét.
Színház ajánló

Mucsi Zoltán Nyúl Bélaként bukik el az Átrium előadásában

A Móra Ferenc kisregényéből készült Fábri Zoltán-film színpadi adaptációjában Mucsi Zoltán játssza az ikonikussá vált történet főszereplőjét, Nyúl Bélát az Átrium színpadán. A Hannibál tanár úr már a maga idejében is erős politikai áthallással bírt.
Színház ajánló

Színházi esttel emlékeznek meg Morcsányi Gézáról a Radnótiban

Személyes vallomásokkal, legendás előadások és közös emlékek felidézésével elevenedik meg a januárban elhunyt Morcsányi Géza alakja március 26-án. Az emlékesten való részvétel díjtalan, de regisztrációköteles.