Színház

Kőszegi capriccio

2011.07.12. 17:40
Ajánlom
Mire jó magának ez a sok marhaság, sógorasszony? Hát mire, mire... Egy jó estére az életről, a nőkről és persze a sörről. A Kőszegi Várszínház Sörgyári capriccióján jártunk.

Napbarnított, rövidgatyás színészek, harminc fok árnyékban, tengernyi ásványvíz, a nézőtéren száradó jelmezek, nyugalom, szaladgáló gyerekek, közös esti fröccsözés - ilyesféle hangulatban telik egy jó nyári színház próbafolyamata.

Három hete próbálják a Kőszegi Várszínházban - mely idén, nevét megtartva, de pár száz méterrel a vár alá költözött, a fél város föl van túrva, renoválás, alakítás, utcakövezés - Hrabal Sörgyári capricciójának színpadi verzióját. Egészen fura dolgok sorakoznak a színfalak mögött: egy igazi, oldtimer oldalkocsis motor, melyet a szomszéd faluból adott kölcsön egy gyűjtő, egy régi, fekete, női kerékpár, mely teljesen használhatatlan volt, de kikupálták (bírnia is kell a strapát, Radnay Csilla mint fiatal Maryška legalább tízszer kerüli meg a nézőteret), disznófejek a hűtőszekrényben, lombikok, tűzoltóponyva, az utolsó napon a rendező beállít egy valódi fulgurációs készülékkel, itt szerezte egy régiségboltban.

Kőszeg amúgy elképesztő hely. Akik nyaranta itt csinálnak színházat, többnyire kerékpárt bérelnek arra a néhány hétre. Mondják, onnan ismerni fel, hogy melyik biciklinek kőszegi a tulajdonosa, hogy nincs lelakatolva. A pestiek lakatolnak rendületlenül. A házak előtt kis asztalkákon gyümölcsöket, zöldségeket látni mindenfelé, becsületkasszával. És tényleg beledobják a pénzt. A város tiszta, persze, hiszen tíz méterenként van szemetes, csikktartóval. Autók alig járnak, helyi buszjárat nincs, csak a szombathelyi távolsági busz megy át a városon. És éjszaka láthatóak a csillagok.

Mialatt egy egész produkció elkészül, több előadás érkezik egy-egy estére: délután a teraszokon (főbb helyek az Ibrahim és a Portré) ismerősök, kollégák üldögének. Ha épp este nincs próba, be lehet ülni a fél kilenckor kezdődő előadásokra.

Lehet gondolni, hogy ilyen hangulatban könnyű próbálni. És ez nem is áll messze a valóságtól. Persze kell hozzá egy jó csapat is. Vannak visszajárók, Lőkös Ildikó dramaturg például tizenöt éve minden nyáron Kőszegen tölt három hetet. Znamenák Istvánnak ez a harmadik rendezése a Kőszegi Várszínházban, Szabó Kimmel Tamás viszont most dolgozik itt először, de reméli, nem utoljára. A színészek nagy része nemzetis vagy régi kaposvári.

Az utolsó két próbanapra érkezem, majdnem minden kész, még egy picit csiszolgatnak. Most már, hogy egyben lemegy az egész, kiderül, hogy minden kellék pontosan oda kerül-e egy jelenetben, ahol később szükség lesz rá, hogy mindenki kiér-e a takarásba a zene alatt, hogy Pepin bácsi (Epres Attila) a monológ végére ki bírja-e pakolni a táskájából a buktákat és a kalapácsot... Öcsi, a fekete snauzer délelőtt nem próbál, este viszont bezsbeli a simogatásokat. Radnay Csilla és Pogány Judit délelőtt csak lejelzi, hogy egy szuszra megisszák a korsó sört, este viszont élesben leküldik. Mind az öt korsó tapsos, naná. Délelőtt még fölismerni a színészeket, este, ősz bajusszal, szódásüveg-szemüveggel némelyikük pillanatnyi fejtörést okoz. Jó nézni Egri Márta vénkisasszonyát, az egyetlen "gyönyörű hölgyet", aki jár az idősebbek és haladók táncórájára, Gazsó György elhivatott drogistáját - a táncórán bemutatott egyedül táncolós magánszáma az este egyik fénypontja -, Kovács Zsolt bicegő és állandóan a "további gyönyörű hölgyekért" telefonáló táncmesterét, Kocsis Pál tériszonyos tűzoltóparancsnokát, Sarkadi Kiss János fenyegetően disznófejet vagdosó hentesét, Bánfalvi Eszter magakellető hentesnéjét (ő egyébként a zenekarban is közreműködik csellistaként), Némedi Árpád folyamatosan merevrészeg fodrászát, akinek a kiszámolósdinál mindig a hölgyszerep jut a táncórákon...

Pogány Judit és Hollósi Frigyes érkezése nyíltszín tapsot eredményez. Tüneményesek együtt, látni a közösen leélt életet, elfogadva, tolerálva, sőt, szeretve a másik minden kis hülyeségét. Ugyanazokat a mozdulatokat látjuk tőlük a mában, mint amiket a régmúltban Radnay Csillától és Szabó Kimmel Tamástól. Értjük, hogy mitől szeretheti egymást két ember évtizedeken keresztül.

Epres Attila Pepin bácsija a motor. Csak beszél, beszél, egyszer vissza is kérdez, mire jó magának ez a sok marhaság, sógorasszony?

Hát mire, mire... Egy jó estére az életről, a nőkről és persze a sörről.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Csak röpülnék – beszélgetés Bodnár Erikával

Gyerekként József Attila versei adtak neki hitet. Sírni mindig szégyellt, nevetni csak a főiskolán tanult meg. Legendás művészekkel dolgozott együtt és sohasem elégedett meg azzal, ami már bevált. Új utakat keresve próbált meg röpülni, mindig egyre feljebb, s gondolatban talán most is egyik híres szerepében szárnyal. Bodnár Erika – Jászai-díjas, érdemes és kiváló művész – már két éve nem lépett színpadra. Megtisztelő, hogy az otthonában beszélgethettünk vele.
Zenés színház

74 évesen elhunyt Edita Gruberová

A „Szlovák Fülemüle” becenéven is emlegetett, világhírű szoprán énekesnő halálhírét a család közlése alapján müncheni ügynöksége, a Hilbert Artists Management tette közzé.
Klasszikus

Egy legendás tanárra emlékezik a legifjabb generáció a Zeneakadémián

Varga Tibor hegedűművész-tanár emlékének szenteli október 18-i koncertjét a Pannon Filharmonikusok, melyen négy csodagyerek-hegedűművész is közreműködik.
Könyv

Elhunyt Kálmán C. György

Vasárnap hajnalban, hatvanhét éves korában elhunyt Kálmán C. György – tudatta a neves egyetemi tanár, irodalomtudós, kritikus, publicista féltestvére
Zenés színház

Így búcsúztak a pályatársak Edita Gruberovától

A hetvennégy éves korában elhunyt, világhírű koloratúrszoprán, Edita Gruberová elvesztése nemcsak a közönséget sújtotta le, kollégái is fájó szívvel emlékeztek meg róla.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

5 ígéretes független színházi előadás

Az ősz hagyományosan hemzseg az új bemutatóktól, csak kapkodjuk a fejünket a sokszínű a kínálat láttán, mi viszont most olyan előadásokat ajánlunk, amelyek talán kevesebb figyelmet kapnak a kőszínházak műsorával szemben. Szubjektív válogatásunkban szerepelnek klasszikus művek, izgalmas életutak és kortárs dráma is.
Színház interjú

Hát miért ne legyek makacs? – beszélgetés Schneider Zoltánnal

1991 augusztusa, dúl a Délszláv háború, a berlini fal egy éve már leomlott, repedezik a Szovjetunió. Ezt az idillt robbantja fel a puccskísérlet. Gorbacsovék, elvágva a világtól, saját házuk foglyai. Mi zajlik bent, mi játszódik le legbelül a félelem napjaiban? A Rózsavölgyi Szalon Az elnök szabadsága című előadása kapcsán beszélgettünk a Gorbacsovot alakító Schneider Zoltánnal.
Színház ajánló

Felolvasó képzeletszínház Szamosi Zsófiával

Október 18-án láthatja a közönség a 6SZÍNben Tollár Mónika rendezését, a Janikovszky Éva azonos című regényéből készült A lemez két oldalát. A 2013 óta futó produkcióban ezen az estén Horváth Lili, Elek Ferenc és Simon Kornél partnere Szamosi Zsófia lesz.
Színház interjú

Csak röpülnék – beszélgetés Bodnár Erikával

Gyerekként József Attila versei adtak neki hitet. Sírni mindig szégyellt, nevetni csak a főiskolán tanult meg. Legendás művészekkel dolgozott együtt és sohasem elégedett meg azzal, ami már bevált. Új utakat keresve próbált meg röpülni, mindig egyre feljebb, s gondolatban talán most is egyik híres szerepében szárnyal. Bodnár Erika – Jászai-díjas, érdemes és kiváló művész – már két éve nem lépett színpadra. Megtisztelő, hogy az otthonában beszélgethettünk vele.
Színház interjú

„…megmaradhatnak az alapértékek, így a szellemiséget intézményesítjük…” – interjú Dr. Kucsera Tamás Gergellyel

Dr. Kucsera Tamás Gergely filozófus, eszmetörténésszel a Magyar Művészeti Akadémia főtitkárával, az MMA levelező tagjával a filozófiáról, az Akadémia feladatairól, céljairól és a pandémia okozta helyzetről beszélgettünk őszi akadémiai székfoglalója apropójából.