Színház

Kosztolányi-összes Szabadkán

2011.10.04. 20:15
Ajánlom
Három nap alatt hat év munkája tekinthető meg októberben Szabadkán a Kosztolányi Dezső Színházban.

"Nagyon boldog voltam, mikor arról értesültem, hogy a Kosztolányi Dezső Színház bemutatja első showcase programját idén októberben. Régiónkban ez az öt - még mindig repertoáron levő - előadás jelentőségénél fogva érdemes arra, hogy ily módon prezentálják őket. Az opusz változatos, esztétikai, (anti)ideológiai hozzáállásában következetes. Melegen ajánlom kollégáimnak, barátaimnak, sőt ellenségeimnek is, hogy látogassanak el október végén Észak-Bácskába, Szabadkára és a Kosztolányi Dezső Színházba" - mondta Jovan Cirilov, a Belgrádi Nemzetközi Színházi Fesztivál, a BITEF művészeti igazgatója. Erre október 21. és 23. között remek lehetőséget ad a Kosztolányi Showcase, amelyen Urbán András rendezései időrendi sorrendben tekinthetők meg. Az előadások délután négykor és este fél kilenckor kezdődnek. Műsoron lesz a Brecht - The Hardcore Machine, az Urbi et Orbi, a Turbo Paradiso, a The Beach, A kisinyovi rózsa és a Béres Márta - One-Girl Show.

A társulat Magyarországon is ismert - a MU Színházban és a Sirályban rendszeresen játszottak, visszatérő vendégek Szegeden, a Thealter fesztiválon -, és jelentős sikereket ért el. 2008-ban a Pécsi Országos Színházi Találkozón az Urbi et Orbi különdíjat kapott. Két évvel később a Pécsi Országos Színházi Találkozón a Fidelio Est által a legjobb harminc év alatti színésznőnek felajánlott díjat megosztva Béres Márta és Erdély Andrea kapták a The Beach című előadásában nyújtott teljesítményükért. A kisinyovi rózsa 2011-ben Újvidéken, az 56. Sterija Játékokon kapott több díjat. A színészi teljesítményért Sterija-díjat kapott Mészáros Árpád, az eredeti színpadi zenéért Mezei Szilárdot díjazták, a Sterija Játékok alkotói különdíját Urbán Andrásnak ítélte a zsűri az előadás komplex művészi megvalósításáért, Erdély Andrea pedig a Dara Čalenić Alapítvány legjobb fiatal színésznőnek járó díját kapta. A Magyar Színházak XXIII. Kisvárdai Fesztiválján a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma díját a szakmai zsűri ugyanennek az előadásnak adta. 

A minifesztivál és a színház további ajánlója a Café Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon társulatával vendégszereplő  Nagy József, aki szerint "a Kosztolányi Dezső Színház egy érdekes és izgalmas színház, melegen ajánlom kollégáim, és mindenki más figyelmébe is".

Haris Pasovic rendező szerint "nem túlzás azt állítani,hogy manapság a Kosztolányi Dezső Színház a legvitálisabb színházak egyike Európában. A szerb, magyar, román határhoz is közel fekvő városban, ahol Közép-Európa legnagyobb politikai, szociológiai, nemzeti és kulturális kérdései koncentrálódnak, egy kis társulat, mely eredeti és művészileg izgalmas, lenyűgöző bátorsággal avatkozik bele a valóságba. Senki sem ismeri Urbán András tehetségének és tudatának útjait. Minden előadása üdítően meglepő. A rendezői művészete előzménynélküli, páratlan, megfoghatatlan, titokzatos, és mégis - úgy érzem - meleg, lehengerlően optimista. A színház színészei egyfajta Urbán-transzban játszanak. Technikailag briliánsak, de nem ez munkájuk lényege. Ami lélegzetelállító, az játékuk intenzitása, érzelmi mélysége. Amikor becsalogatnak a borzongató irracionális labirintusukba, és elkísérnek saját félelmeim határáig, öniróniájuk hidegzuhanyát zúdítják rám. A Kosztolányi Dezső Színház társulata olyan helyszínekre kalauzoljanézőit, ahová senki más nem képes. Művészetük visszhangja a legjobb hír, mely Közép-Európából érkezett az utóbbi években. S enneknem pusztán kulturális hírértéke van, hanem ennél jóval sokrétűbb."

Ana Tasic színházi szakember így nyilatkozott: "Úgy vélem a Kosztolányi Dezső Színház munkája roppant nagy jelentőséggel  bír, hiszen nemcsak a közönség, de a szakma előtt is számtalanszor bizonyítottak sikereikkel, melyeket színházi fesztiválokon - főként  Magyarországon és Szerbiában, de említhetnénk Romániát, Németországot és Indiát is - értek el. Ugyanakkor azt gondolom, hogy a Kosztolányi Dezső Színház nagyobb elismerést  érdemel, különösen Szerbia és Magyarország határain kívül. Előadásaik újítóak, fizikailag erőteljesek, előadásmódjukban magas színvonalúak, vizuálisan ütősek s nagyon autentikusak: különösen esztétikai és  szociálpolitikai értelemben. Az efféle színházi esztétika nagyon ritkán látható Európa színpadain. Mindezeket  figyelembe véve dolgoznunk kell a Kosztolányi Dezső Színház előadásainak reklámozásán Szerbia és Magyarország határain kívül, mert munkájuk magas esztétikai színvonala nagyobb méretű európai elismertséget követel. Úgy gondolom, hogy az  európai kulturális életben mindenkép helye van a Kosztolányi Színház munkájának is. Mindezen okokat figyelembe véve megállapítom, hogy a Kosztolányi Dezső Színház  Showcase Programja segíteni fog abban, hogy a társulat Európában s annak határain  kívül is elismertségre tegyen szert, így a program létjogosultságát messzemenően támogatom."

A 2011/2012-es évadban a Kosztolányi Dezső Színház társulatától négy saját produkcióra számíthat a közönség. Az első címe Dogs and drugs, és Urbán András, a színház vezetője rendezi. A Kosztolányiban egy-egy előadást rendez még Borut Separovic és Keszég László is, továbbá közös produkciót terveznek a szegedi MASZK Egyesülettel. Ennek bemutatója az évad végén vagy a következő évad elején lehet.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Balogh Tibor válasza Karsai Györgynek

A POSZT Szakmai Tanácsadó Testületének tagja nyílt levélben reagál Karsai György egyetemi tanár, színikritikus hétfőn közzétett írására, amelyben lemond a POSZT Tanácsadó Testületi tagságáról.
Klasszikus

Magyar zeneművészeket díjazott a Kennedy Center

Marton Éva operaénekes, Kurtág György zeneszerző, valamint Fischer Iván és Fischer Ádám karmesterek kapták idén a Kennedy Center Művészeti Arany Medálját.
Klasszikus

Balázs János ingyenes koncertet ad a Zeneakadémia előtt

Balázs János ad ingyenes zongorakoncertet szombaton a romantikus zeneirodalom legismertebb alkotóinak műveiből a Zeneakadémia előtti téren, ahol erre az estére komponált videóinstallációkat is láthatnak az érdeklődők.
Jazz/World

Libabőrösek lettünk Freddie Mercury elveszettnek hitt felvétele hallatán

A Time című dal egyetlen zongorával előadott, elveszettnek hitt változata Time Waits For No One címen jelent meg csütörtökön.
Klasszikus

Alexander Pereira távozik a milánói Scalából

Az osztrák szakembernek már 2014-es érkezése is nagy viharokat kavart, távozásában egy meghiúsult szponzori szerződés játszhatott közre. Guiseppe Sala, Milánó polgármestere és a Scala Alapítvány elnöke közölte kedden az operaház felügyelőtanácsának három órás tanácskozását követően, hogy nem hosszabbítják meg az intendáns szerződését. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Idegengyűlölet és a másság iránti elutasítás a Spirit Színház új bemutatójának középpontjában

Czeizel Gábor rendezésében mutatja be a Spirit Színház Székely Csaba Öröm és boldogság című drámáját, a főbb szerepekben Hegyi Barbara, Jerger Balázs és Jantyik Csaba látható.
Színház poszt

Magyar Teátrumi Társaság furcsállja a Magyar Színházi Társaság kilépését

A Magyar Teátrumi Társaság elnöksége közleményben reagált a Magyar Színházi Társaság kilépésére a POSZT-ot szervező nonprofit cégből.
Színház ajánló

Költészet, valóság, Édes Anna a Városmajorban

Az Édes Annát hozza a Miskolci Nemzeti Színház a Városmajori Szabadtéri Szemle versenyprogramjába. A rendező, Rusznyák Gábor és a társulat 2017-ben szintén egy klasszikus magyar regény színpadra állításával nyerte el a Színikritikusok Díján a legjobb előadásnak járó elismerést.
Színház ajánló

A Kádár-kor legszenzációsabb bűncselekménye a Városmajorban

A Városmajori Szabadtéri Színpad idei saját bemutatójaként készül el Fejes Endre nagysikerű regényének színpadi adaptációja, a Jó estét nyár, jó estét szerelem. A július 18-i bemutatót követően még egy alkalommal, július 19-én láthatja a közönség az új adaptációt.
Színház hír

Megdöbbenéssel fogadta a Magyar Színházi Társaság kilépését a POSZT vezetése

Magyar Attila, a POSZT-ot szervező cég ügyvezető igazgatója arra reagált, hogy hétfőn az egyik színházi szakmai érdekképviselet bejelentette, lemondanak tulajdonrészükről, mivel nem áll módjukban megfelelően gyakorolni tulajdonosi és ellenőrzési jogukat.