Színház

Kosztolányi-összes Szabadkán

2011.10.04. 20:15
Ajánlom
Három nap alatt hat év munkája tekinthető meg októberben Szabadkán a Kosztolányi Dezső Színházban.

"Nagyon boldog voltam, mikor arról értesültem, hogy a Kosztolányi Dezső Színház bemutatja első showcase programját idén októberben. Régiónkban ez az öt - még mindig repertoáron levő - előadás jelentőségénél fogva érdemes arra, hogy ily módon prezentálják őket. Az opusz változatos, esztétikai, (anti)ideológiai hozzáállásában következetes. Melegen ajánlom kollégáimnak, barátaimnak, sőt ellenségeimnek is, hogy látogassanak el október végén Észak-Bácskába, Szabadkára és a Kosztolányi Dezső Színházba" - mondta Jovan Cirilov, a Belgrádi Nemzetközi Színházi Fesztivál, a BITEF művészeti igazgatója. Erre október 21. és 23. között remek lehetőséget ad a Kosztolányi Showcase, amelyen Urbán András rendezései időrendi sorrendben tekinthetők meg. Az előadások délután négykor és este fél kilenckor kezdődnek. Műsoron lesz a Brecht - The Hardcore Machine, az Urbi et Orbi, a Turbo Paradiso, a The Beach, A kisinyovi rózsa és a Béres Márta - One-Girl Show.

A társulat Magyarországon is ismert - a MU Színházban és a Sirályban rendszeresen játszottak, visszatérő vendégek Szegeden, a Thealter fesztiválon -, és jelentős sikereket ért el. 2008-ban a Pécsi Országos Színházi Találkozón az Urbi et Orbi különdíjat kapott. Két évvel később a Pécsi Országos Színházi Találkozón a Fidelio Est által a legjobb harminc év alatti színésznőnek felajánlott díjat megosztva Béres Márta és Erdély Andrea kapták a The Beach című előadásában nyújtott teljesítményükért. A kisinyovi rózsa 2011-ben Újvidéken, az 56. Sterija Játékokon kapott több díjat. A színészi teljesítményért Sterija-díjat kapott Mészáros Árpád, az eredeti színpadi zenéért Mezei Szilárdot díjazták, a Sterija Játékok alkotói különdíját Urbán Andrásnak ítélte a zsűri az előadás komplex művészi megvalósításáért, Erdély Andrea pedig a Dara Čalenić Alapítvány legjobb fiatal színésznőnek járó díját kapta. A Magyar Színházak XXIII. Kisvárdai Fesztiválján a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma díját a szakmai zsűri ugyanennek az előadásnak adta. 

A minifesztivál és a színház további ajánlója a Café Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon társulatával vendégszereplő  Nagy József, aki szerint "a Kosztolányi Dezső Színház egy érdekes és izgalmas színház, melegen ajánlom kollégáim, és mindenki más figyelmébe is".

Haris Pasovic rendező szerint "nem túlzás azt állítani,hogy manapság a Kosztolányi Dezső Színház a legvitálisabb színházak egyike Európában. A szerb, magyar, román határhoz is közel fekvő városban, ahol Közép-Európa legnagyobb politikai, szociológiai, nemzeti és kulturális kérdései koncentrálódnak, egy kis társulat, mely eredeti és művészileg izgalmas, lenyűgöző bátorsággal avatkozik bele a valóságba. Senki sem ismeri Urbán András tehetségének és tudatának útjait. Minden előadása üdítően meglepő. A rendezői művészete előzménynélküli, páratlan, megfoghatatlan, titokzatos, és mégis - úgy érzem - meleg, lehengerlően optimista. A színház színészei egyfajta Urbán-transzban játszanak. Technikailag briliánsak, de nem ez munkájuk lényege. Ami lélegzetelállító, az játékuk intenzitása, érzelmi mélysége. Amikor becsalogatnak a borzongató irracionális labirintusukba, és elkísérnek saját félelmeim határáig, öniróniájuk hidegzuhanyát zúdítják rám. A Kosztolányi Dezső Színház társulata olyan helyszínekre kalauzoljanézőit, ahová senki más nem képes. Művészetük visszhangja a legjobb hír, mely Közép-Európából érkezett az utóbbi években. S enneknem pusztán kulturális hírértéke van, hanem ennél jóval sokrétűbb."

Ana Tasic színházi szakember így nyilatkozott: "Úgy vélem a Kosztolányi Dezső Színház munkája roppant nagy jelentőséggel  bír, hiszen nemcsak a közönség, de a szakma előtt is számtalanszor bizonyítottak sikereikkel, melyeket színházi fesztiválokon - főként  Magyarországon és Szerbiában, de említhetnénk Romániát, Németországot és Indiát is - értek el. Ugyanakkor azt gondolom, hogy a Kosztolányi Dezső Színház nagyobb elismerést  érdemel, különösen Szerbia és Magyarország határain kívül. Előadásaik újítóak, fizikailag erőteljesek, előadásmódjukban magas színvonalúak, vizuálisan ütősek s nagyon autentikusak: különösen esztétikai és  szociálpolitikai értelemben. Az efféle színházi esztétika nagyon ritkán látható Európa színpadain. Mindezeket  figyelembe véve dolgoznunk kell a Kosztolányi Dezső Színház előadásainak reklámozásán Szerbia és Magyarország határain kívül, mert munkájuk magas esztétikai színvonala nagyobb méretű európai elismertséget követel. Úgy gondolom, hogy az  európai kulturális életben mindenkép helye van a Kosztolányi Színház munkájának is. Mindezen okokat figyelembe véve megállapítom, hogy a Kosztolányi Dezső Színház  Showcase Programja segíteni fog abban, hogy a társulat Európában s annak határain  kívül is elismertségre tegyen szert, így a program létjogosultságát messzemenően támogatom."

A 2011/2012-es évadban a Kosztolányi Dezső Színház társulatától négy saját produkcióra számíthat a közönség. Az első címe Dogs and drugs, és Urbán András, a színház vezetője rendezi. A Kosztolányiban egy-egy előadást rendez még Borut Separovic és Keszég László is, továbbá közös produkciót terveznek a szegedi MASZK Egyesülettel. Ennek bemutatója az évad végén vagy a következő évad elején lehet.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Milyen anya a zsenimama? Online nézhető lányának dokumentumfilmje Martha Argerichről

Az EuroArts Channel YouTube-csatornáján, angol nyelven látható a 'Bloody Daughter' című dokumentumfilm, amely Martha Argerich hétköznapi arcát mutatja meg.
Fidelio Tours

Babits Mihály fecskefészke Esztergomban

Ma este, a Partitúra kulturális kalandtúra ismétlésében bejárhatjuk Esztergomot, virtuálisan megnézhetjük a Babits-ház híres autogramfalát is. 19 órakor kapcsoljanak a Fidelióra, a Facebook-oldalunkon is elérhető lesz a Partitúra, amelynek két műsorvezetője: Miklósa Erika és Batta András. Itt pedig most elmeséljük a Babits-nyaraló rövid történetét.
Tánc

Ritka fotók "Ventillátor kisasszonyról", aki Esterházy hercegné lett

Ottrubay Melinda volt az Operaház ünnepelt csillaga, a magazinok kedvence, egyedüli magyarként elnyerte a prima balerina assoluta címet, majd visszavonult a színpadtól és feleségül ment herceg Esterházy Pálhoz. 43 évnyi házasság után a herceg őt tette meg az óriási Esterházy-vagyon örökösének, hagyatéka ma is él.
Klasszikus

Fidelio Matiné: Kakaókoncert a Fesztiválzenekarral

A legkisebbeket célzó vasárnapi sorozatunk mai részében a Budapesti Fesztiválzenekar Kakaókoncertjeinek tegnapi adását ajánljuk, amely most online elérhető.
Színház

A héten már személyesen próbálnak a Nemzeti Színház művészei – Évadot hirdetett Vidnyánszky Attila

A jövő évad kilenc bemutatója között szerepel az Ivanov Szász János rendezésében, Az ajtó a norvég Eirik Stubo színrevitelében, valamint a Rómeó és Júlia, amelyet Vidnyánszky Attila rendez.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

A héten már személyesen próbálnak a Nemzeti Színház művészei – Évadot hirdetett Vidnyánszky Attila

A jövő évad kilenc bemutatója között szerepel az Ivanov Szász János rendezésében, Az ajtó a norvég Eirik Stubo színrevitelében, valamint a Rómeó és Júlia, amelyet Vidnyánszky Attila rendez.
Színház hír

Nyolc új taggal bővült a Halhatatlanok Társulata

Négy év kihagyás után választottak új tagokat a Halhatatlanok Társulatába. A szakmai kuratórium ajánlása után végül a közönség szavazata döntött.
Színház hír

Színes gálaműsorral mutatja meg magát a szakmai összefogás a Városmajorban

Két hét leforgása alatt több mint 200 pályázat érkezett a Városmajori Szabadtéri Színpad által meghirdetett Összefogás Gála augusztus 16-i nyitóeseményére.
Színház magazin

Egy imádni való színésznő: Pécsi Ildikó 80 éves

Megannyi kiváló alakítással lopta be magát szívünkbe Pécsi Ildikó, aki egyeseknek Az aranyember Noémijeként volt emlékezetes, mások Csámpás Roziként idézik fel könnyedén az Indul a bakterházból. A Kossuth-díjas színésznő május 21-én ünnepli nyolcvanadik születésnapját.
Színház hír

A koronavírus árnyékában készül Az ember tragédiája 2. Székesfehérváron

A székesfehérvári Vörösmarty Színház online próbatermében megtartották Az ember tragédiája 2. rendhagyó olvasópróbáját. Darvasi László, Márton László, Tasnádi István és Závada Pál olvasta fel a színház felkérésére írt új színeket, amelyeket a színház négy rendezője: Bagó Bertalan, Hargitai Iván, Horváth Csaba és Szikora János visz színre, a teljes társulat szereplésével.