Színház

Kosztolányi-összes Szabadkán

2011.10.04. 20:15
Ajánlom
Három nap alatt hat év munkája tekinthető meg októberben Szabadkán a Kosztolányi Dezső Színházban.

"Nagyon boldog voltam, mikor arról értesültem, hogy a Kosztolányi Dezső Színház bemutatja első showcase programját idén októberben. Régiónkban ez az öt - még mindig repertoáron levő - előadás jelentőségénél fogva érdemes arra, hogy ily módon prezentálják őket. Az opusz változatos, esztétikai, (anti)ideológiai hozzáállásában következetes. Melegen ajánlom kollégáimnak, barátaimnak, sőt ellenségeimnek is, hogy látogassanak el október végén Észak-Bácskába, Szabadkára és a Kosztolányi Dezső Színházba" - mondta Jovan Cirilov, a Belgrádi Nemzetközi Színházi Fesztivál, a BITEF művészeti igazgatója. Erre október 21. és 23. között remek lehetőséget ad a Kosztolányi Showcase, amelyen Urbán András rendezései időrendi sorrendben tekinthetők meg. Az előadások délután négykor és este fél kilenckor kezdődnek. Műsoron lesz a Brecht - The Hardcore Machine, az Urbi et Orbi, a Turbo Paradiso, a The Beach, A kisinyovi rózsa és a Béres Márta - One-Girl Show.

A társulat Magyarországon is ismert - a MU Színházban és a Sirályban rendszeresen játszottak, visszatérő vendégek Szegeden, a Thealter fesztiválon -, és jelentős sikereket ért el. 2008-ban a Pécsi Országos Színházi Találkozón az Urbi et Orbi különdíjat kapott. Két évvel később a Pécsi Országos Színházi Találkozón a Fidelio Est által a legjobb harminc év alatti színésznőnek felajánlott díjat megosztva Béres Márta és Erdély Andrea kapták a The Beach című előadásában nyújtott teljesítményükért. A kisinyovi rózsa 2011-ben Újvidéken, az 56. Sterija Játékokon kapott több díjat. A színészi teljesítményért Sterija-díjat kapott Mészáros Árpád, az eredeti színpadi zenéért Mezei Szilárdot díjazták, a Sterija Játékok alkotói különdíját Urbán Andrásnak ítélte a zsűri az előadás komplex művészi megvalósításáért, Erdély Andrea pedig a Dara Čalenić Alapítvány legjobb fiatal színésznőnek járó díját kapta. A Magyar Színházak XXIII. Kisvárdai Fesztiválján a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma díját a szakmai zsűri ugyanennek az előadásnak adta. 

A minifesztivál és a színház további ajánlója a Café Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon társulatával vendégszereplő  Nagy József, aki szerint "a Kosztolányi Dezső Színház egy érdekes és izgalmas színház, melegen ajánlom kollégáim, és mindenki más figyelmébe is".

Haris Pasovic rendező szerint "nem túlzás azt állítani,hogy manapság a Kosztolányi Dezső Színház a legvitálisabb színházak egyike Európában. A szerb, magyar, román határhoz is közel fekvő városban, ahol Közép-Európa legnagyobb politikai, szociológiai, nemzeti és kulturális kérdései koncentrálódnak, egy kis társulat, mely eredeti és művészileg izgalmas, lenyűgöző bátorsággal avatkozik bele a valóságba. Senki sem ismeri Urbán András tehetségének és tudatának útjait. Minden előadása üdítően meglepő. A rendezői művészete előzménynélküli, páratlan, megfoghatatlan, titokzatos, és mégis - úgy érzem - meleg, lehengerlően optimista. A színház színészei egyfajta Urbán-transzban játszanak. Technikailag briliánsak, de nem ez munkájuk lényege. Ami lélegzetelállító, az játékuk intenzitása, érzelmi mélysége. Amikor becsalogatnak a borzongató irracionális labirintusukba, és elkísérnek saját félelmeim határáig, öniróniájuk hidegzuhanyát zúdítják rám. A Kosztolányi Dezső Színház társulata olyan helyszínekre kalauzoljanézőit, ahová senki más nem képes. Művészetük visszhangja a legjobb hír, mely Közép-Európából érkezett az utóbbi években. S enneknem pusztán kulturális hírértéke van, hanem ennél jóval sokrétűbb."

Ana Tasic színházi szakember így nyilatkozott: "Úgy vélem a Kosztolányi Dezső Színház munkája roppant nagy jelentőséggel  bír, hiszen nemcsak a közönség, de a szakma előtt is számtalanszor bizonyítottak sikereikkel, melyeket színházi fesztiválokon - főként  Magyarországon és Szerbiában, de említhetnénk Romániát, Németországot és Indiát is - értek el. Ugyanakkor azt gondolom, hogy a Kosztolányi Dezső Színház nagyobb elismerést  érdemel, különösen Szerbia és Magyarország határain kívül. Előadásaik újítóak, fizikailag erőteljesek, előadásmódjukban magas színvonalúak, vizuálisan ütősek s nagyon autentikusak: különösen esztétikai és  szociálpolitikai értelemben. Az efféle színházi esztétika nagyon ritkán látható Európa színpadain. Mindezeket  figyelembe véve dolgoznunk kell a Kosztolányi Dezső Színház előadásainak reklámozásán Szerbia és Magyarország határain kívül, mert munkájuk magas esztétikai színvonala nagyobb méretű európai elismertséget követel. Úgy gondolom, hogy az  európai kulturális életben mindenkép helye van a Kosztolányi Színház munkájának is. Mindezen okokat figyelembe véve megállapítom, hogy a Kosztolányi Dezső Színház  Showcase Programja segíteni fog abban, hogy a társulat Európában s annak határain  kívül is elismertségre tegyen szert, így a program létjogosultságát messzemenően támogatom."

A 2011/2012-es évadban a Kosztolányi Dezső Színház társulatától négy saját produkcióra számíthat a közönség. Az első címe Dogs and drugs, és Urbán András, a színház vezetője rendezi. A Kosztolányiban egy-egy előadást rendez még Borut Separovic és Keszég László is, továbbá közös produkciót terveznek a szegedi MASZK Egyesülettel. Ennek bemutatója az évad végén vagy a következő évad elején lehet.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Elhunyt Törőcsik Mari

A Kossuth-nagydíjas, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színésznőt életének 86. évében, hosszas betegség után pénteken hajnalban érte a halál.
Színház

Törőcsik Mari: „Beszentelik a hamvaimat, aztán a Tiszába szórnak. Az az én folyóm.”

A 85 éves korában elhunyt Törőcsik Mari néhány éve Bérczes Lászlónak „végrendelkezett” a színésznő nevét viselő beszélgetőkönyben.
Színház

„Ez a pillanat a gondolkodásra jó, beszédre nem” – Pályatársai, tisztelői búcsúznak Törőcsik Maritól

Sorra jelennek meg a személyes hangvételű visszaemlékezések a 85 évesen elhunyt Törőcsik Mariról a közösségi médiában, ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat.
Színház

Zsótér Sándor Törőcsik Mariról: „Az idegrendszere feltépte a szobát”

Törőcsik Mari „kitüntetett azzal, hogy dolgozott velem” – emlékezett vissza Zsótér Sándor rendező a pénteken elhunyt színésznőre.
Színház

Elhunyt Lengyel Anna dramaturg, a PanoDráma alapítója

A műfordítóként és rendezőként is jegyzett színházi szakembernél 2017-ben diagnosztizáltak lágyrészszarkómát. Életének 52. évében érte a halál - adta hírül a Színház Online.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház interjú

Egy vidám tekintet, egy izgalmas száj – és a kettő között az évek múlása

Évtizedekig kutatta Törőcsik Mari arcait. Fotózta színpadon és magánéletben egyaránt, közel hetven esztendőn át. Kivételes szakmai kapcsolat és mély barátság fűzte a nemrégiben elhunyt színésznőhöz a Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotóművészt, Keleti Évát, aki személyes történetei és képei segítségével járult hozzá, hogy fölidézhessük Törőcsik Mari különleges alakját.
Színház magazin

A színházvezető, aki jegesember lett – Szentiványi Béla

Szentiványi Béla színész, rendező és felesége, Zimonyi Márta primadonna a két világháború közötti hazai színjátszás sztárjai voltak. A férj megalapította az Országos Művész Színházat: stagione-típusú vándortársulatával járták a vidéket. A Trianon utáni Magyarországon a magyar színművészet életben tartása volt a cél. Ám Szentiványi anyagilag belebukott vállalkozásába. Aztán 1944-ben félreállította a szélsőjobboldali vezetésű Színészkamara. 1945-ben az új politikai rendszer is eltiltotta a pályától. Feleségével együtt segédmunkákból éltek. Színházi múltjukról soha többé nem beszéltek. Még lányuknak, Mártának sem, aki nemrég átadta szülei színházi albumát – fotókkal, dokumentumokkal – az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetnek. Szentiványi Mártát felkereste a Fidelio.
Színház gyász

Az emlékezés rózsái a Nemzeti Színház előtt

Gyűlnek a virágok a Nemzeti Színház épülete előtt, ahol a pénteken elhunyt Nemzet Színésze, Törőcsik Mari tisztelői róhatják le kegyeletüket.
Színház gyász

Zsótér Sándor Törőcsik Mariról: „Az idegrendszere feltépte a szobát”

Törőcsik Mari „kitüntetett azzal, hogy dolgozott velem” – emlékezett vissza Zsótér Sándor rendező a pénteken elhunyt színésznőre.
Színház nekrológ

„Ez a pillanat a gondolkodásra jó, beszédre nem” – Pályatársai, tisztelői búcsúznak Törőcsik Maritól

Sorra jelennek meg a személyes hangvételű visszaemlékezések a 85 évesen elhunyt Törőcsik Mariról a közösségi médiában, ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat.