Színház

Kötelező olvasmányok színházi köntösben

2021.01.14. 16:00
Ajánlom
A Szabad Labor Drámaműhely elindította első iskolai programját, melynek célja, hogy a tanulók könnyebben megértsék a kötelező olvasmányokból feltárható emberi és társadalmi problémákat, ezzel összefüggésben pedig növeljék a gyerekek olvasás iránti érdeklődését, nyitottságát.

A Manna Produkció támogatásával létrejövő Kötelezők Szabadon sorozat már digitális formában is elérhető az iskolák számára, így a távoktatásban is hatékonyan használható tanítási segédletként.

A programot elindító Szabad Labor Drámaműhely egy olyan frissen alakult drámapedagógiai kör, melynek tagjai tapasztalt és jól képzett drámapedagógusok.

Az alapítók, Balassa Jusztina, Lovászi Edina, Kálócz László és Somogyi Tamás évek óta segítik a Manna színházi nevelési programjainak kidolgozását, így az itt sikerrel alkalmazott módszereket is tudták hasznosítani a mostani projekt megalkotásakor.

A Kötelezők Szabadon nem a műveket kívánja ismertetni, sokkal inkább a bennük megbújó problémák, kérdések körüljárására fókuszál. Jelenleg nyolc kötelező olvasmányhoz kapcsolódnak drámafoglalkozások, ezek az 5-12. évfolyamos diákokat célozzák meg. A Pál utcai fiúk, a Toldi, a Rómeó és Júlia, a Legyek ura, a Csongor és Tünde, valamint a Hamlet mellett a Bűn és bűnhődés és az Anna Karenina világába is betekintést nyerhetnek a tanulók.

szabadlabor-pillanatkepek-3-152338.jpg

Pillanatkép a Szabad Labor Drámaműhely foglalkozásából (Fotó/Forrás: Szabad Labor Drámaműhely)

„Fontos a kritikus gondolkodás kialakítása, a felmerülő kérdések több szempontú vizsgálata, egymás érveinek megismerése, a vitakultúra fejlesztése és az önálló gondolatok kialakítására való igény növelése.

A műhelymunka során a diákok életkori sajátosságait figyelembe véve választjuk ki az egyes foglalkozások témáját, együttműködve a pedagógusokkal.

Bízunk abban, hogy a Kötelezők Szabadon sorozat új és izgalmas eszköz lehet a magyar- vagy osztályfőnöki órákon, hogy a diákok közelebb kerüljenek ezeknek az emblematikus műveknek a mondanivalójához.” – mondta Balassa Jusztina drámapedagógus, a Szabad Labor Drámaműhely egyik alapítója.

A Kötelezők Szabadon Programra az iskolák a Szabad Labor Drámaműhely honlapján jelentkezhetnek.

Fejléckép: diákok az egyik drámafoglalkozáson (forrás: Szabad Labor Drámaműhely)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

KVÍZ: Felismered a musicaleket az első mondatuk alapján?

Talán nem is gondolnánk, hogy az első jelenet mennyire meghatározhatja egy darab egészét: megadja a hangulatát, előrevetíti a cselekményt, még talán a végkifejletre is utal.
Zenés színház

Új Örökös Tagokat avattak a Budapesti Operettszínházban

Négy új tagot választott Örökös Tagjai közé a Budapesti Operettszínház január 22-én, a Magyar Kultúra Napján. Az ünnepségen, amely ezúttal a járványügyi szabályok betartásával, szűk körben zajlott, Kiss-B. Atilla, a színház főigazgatója méltatta a kitüntetetteket.
Klasszikus

Sosem hallott Mozart-mű csendül fel a zeneszerző születésének évfordulóján

A salzburgi mester születése után 265 évvel nem mindennapi alkalom egy ősbemutató. Egy újonnan előkerült zenemű csendül fel Mozart születésnapján.
Színház

Íme az adakozók névsora, akik Gergye Krisztián-festménnyel gazdagodtak

10 független színházi dolgozót segít Gergye Krisztián nagyköveti kampánya.
Vizuál

Politikailag független társaságot alapított 42 magyar operatőr

Megalakult a Magyar Filmoperatőrök Egyesülete, amely a a magyar filmművészet legkiemelkedőbb operatőreit hivatott magába tömöríteni. Tiszteletbeli elnöke Ragályi Elemér, elnöke Szabó Gábor lett.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Téli rege – Online színházi közvetítés Kenneth Branagh és Judi Dench főszereplésével

Január 29-30-án otthonról nézhető színházi közvetítésben látható a kitűnő Shakespeare-interpretációi kapcsán világszerte elismert Kenneth Branagh színész-rendező önálló társulatának Téli rege produkciója.
Színház hír

Új színházi műfajokkal kísérletezik a Katona József Színház

Február közepétől új online sorozattal jelentkezik a Katona József Színház. A K:ortárs kísérletet tesz a színházi műfajok megújítására, egyszersmind céljául tűzte ki, hogy megismertesse a közönséggel a kortárs drámát.
Színház hír

Balázs Péter 14 év után távozik a Szolnoki Szigligeti Színház éléről

Nem pályázott újra Balázs Péter, a Szolnoki Szigligeti Színház jelenlegi igazgatója, így 14 év után új vezetője lesz az intézménynek. A Kossuth-díjas színész-rendező 2019-ben egyedüli indulóként kapott bizalmat a közgyűléstől, megbízatása 2021 júniusáig szól.
Színház hír

Íme az adakozók névsora, akik Gergye Krisztián-festménnyel gazdagodtak

10 független színházi dolgozót segít Gergye Krisztián nagyköveti kampánya.
Színház ajánló

A FESZ ma esti adománygyűjtő gáláján Gergye Krisztián új festményére is licitálhatunk

A független színházi dolgozók megsegítésére szervez online adománygyűjtő estet január 22-én 19.00 órától a Független Előadó-művészeti Szövetség.