Színház

Kováts Adél, Máté Gábor és Schilling Árpád is részt vesz a Partizán beszélgetésén

2020.06.11. 11:30
Ajánlom
A POSZT idejére hirdették meg a „Pandémia Okozta Színházi Találkozó” elnevezésű négynapos eseményt, amelyen a magyar színházi élet legégetőbb kérdéseiről tartanak beszélgetés- és vitaest sorozatot.

A június 11. és 14. között zajló eseménysorozat a Partizán szervezésében valósul meg. A tervezett témák között szerepel a színházak újranyitása, a Köszönjük, Magyarország projekt, a finanszírozás, a műsorpolitika, a szakszervezet szerepe, valamint a képzési dilemmák is. A beszélgetéseken a színházi szakma és a hazai kulturális élet képviselői vesznek részt, köztük:

 • Szabó László (Magyar Teátrumi Társaság)
 • Keszég László (Magyar Színházi Társaság)                  
 • Pass Andrea (író-rendező, Narratíva)
 • Bodó Viktor (rendező)
 • Máté Gábor (Katona József Színház)
 • Gy. Németh Erzsébet (főpolgármester helyettes)
 • Kováts Adél (Radnóti Színház)
 • Fullajtár Andrea (színész)
 • Schilling Árpád (rendező)
 • Molnár Áron (színész)

Ahogy azt a szervezők írják: „az elmúlt évekből példa nélküli egy hasonló rendezvény létrejötte, ahol a vendégek rendkívül széles szakmai spektrumot lefedve, (kritikusok, teoretikusok, rendezők, színművészek, dramaturgok, etc.), az intergenerációs, földrajzi, műfaji és intézményi sokszínűség szempontjai alapján kerültek felkérésre”.

Az események mindegyikét online közvetítik a Partizán YouTube csatornáján, valamint az esemény Facebook oldalán.

Tervezett program

 • JÚNIUS 11. CSÜTÖRTÖK

14:00-15:15 – Az újranyitás dilemmái

Résztvevők: Várdi Visy Katalin (tüdőgyógyász), Szabó László (Magyar Teátrumi Társaság), Wettstein Tibor (Madách Színház), Keszég László (Magyar Színházi Társaság)

15:30-16:45 – A járvány színházi feldolgozásának dilemmái

Résztvevők: Dömötör András (rendező), Pass Andrea (író-rendező, Narratíva), Garai Judit (dramaturg), Fritz Gergely (kritikus)

17:00-18:00 – Hogyan kellene finanszírozni? – Köszönjük, Magyarország projekt értékelése

Résztvevők: Szabó Ágnes (Köszönjük, Magyarország! kurátora), Kulcsár Viktória (Köszönjük, Magyarország! kurátora), Lengyel Anna (Panodráma)

KONCERT – Ed Is On

 

 • JÚNIUS 12. PÉNTEK

14:00-15:15– Műsorpolitikai kényszerek a járvány előtt és a járvány után

Résztvevők: Kovács Kriszta (dramaturg), Gáspár Ildikó (rendező), Bodó Viktor (rendező), Szente Vajk (színész-dramaturg)

15:30-16:45 – Finanszírozási konfilktusok

Résztvevők: Novák János (Kolibri Színház), Hajós Zsuzsa (Kerekasztal), Máté Gábor (Katona József Színház), Gáspár Máté (SZFE, Elméleti- és Művészetközvetítő Intézet vezetője)

17:00-18:00 – Állami vs Fővárosi fenntartású színházak-szükséges kompromisszum, vagy rossz döntés?

Résztvevők: Gy.Németh Erzsébet (főpolgármester helyettes), Zubek Adrienn (a FESZ volt elnöke), Barda Beáta (Trafó)

KONCERT – SYD dalok by Láng Annamária

 

 • JÚNIUS 13. SZOMBAT

14:00-15:15 – Hol a szakszervezet?

Résztvevők: Rajkai Zoltán (színész), Nagy Ervin (színész), dr. Rihay-Kovács Zita (a FESZ ügyvezető titkára), Tompa Andrea (kritikus)

15:30-16:45 – A földrajzi és generációs mobilitás hiánya

Résztvevők: Kováts Adél (Radnóti Színház), Horgas Péter (látványtervező), Fodor Tamás (színész-rendező), Csáki Judit (kritikus), Kelemen Kristóf (rendező)

17:00-18:00 – Foglalkoztatás, megélhetés és színházművészet

Résztvevők: Fullajtár Andrea (színész), Szenteczki Zita (rendező, Narratíva), Szabó Kimmel Tamás (színész), Fábián Péter (rendező, K2)

KONCERT – BEKVART

 

 • JÚNIUS 14. VASÁRNAP

14:00-15:15 – Hatalomgyakorlás és színházcsinálás

Résztvevők: Jászay Tamás (kritikus), Schilling Árpád (rendező), Molnár Áron (színész), Szabó Réka (Tünet Együttes), Börcsök Enikő (színész)

15:30-16:45 – Hozzáférés és osztályhelyzet a járvány után

Résztvevők: Barnák László (Szegedi Nemzeti Színház), Boross Martin (rendező, STEREO AKT), Neudold Júlia (IRAM vezető Örkény Színház), Proics Lilla (kritikus), Takács Gábor (KÁVA társulat), Szabó Vera (rendező-drámapedagógus)

17:00-18:00 – Képzési dilemmák, az SZFE és a KE Színházi Intézet jövője

Résztvevők: Novák Eszter (SZFE, oktatási rektorhelyettes), Kéri Kitty (KE Színházi Intézet intézeti igazgató)

KONCERT – Bélaműhely

 

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

29 éves korában elhunyt Uszléber Ádám színpadtechnikus

A Komáromi Jókai Színház munkatársát hosszú betegség után, tragikusan fiatalon érte a halál – tudatta Facebookon a teátrum.
Plusz

Ilyen volt a Sziget Fesztivál első két napja – Galéria

Szabadság, buli, önfeledt szórakozás, némi kultúrával megspékelve – a Sziget idén is hozza a formáját, a fesztiválozók pedig nagyon várták mindezt, főleg két év kihagyás után. Fura jelmezekbe bújt fiatalokból most sincs hiány, mindenki barátságos, és nagy csodálkozásunkra földön fetrengő fesztiválozókból is jóval kevesebbet láttunk, mint néhány évvel ezelőtt.
Klasszikus

Tihanyban lép fel a világhírű Marmen Quartet

A brit vonósnégyes első Magyarországi koncertjét adja az Esterházy Magyarország Alapítvány meghívására, az esemény a Harmónia a Vizek Felett III. – Bencés Zenei Ünnep programsorozat részeként valósul meg, és egyben tiszteleg Joseph Haydn előtt születésének 290. évfordulója alkalmából.
Vizuál

Elsőként Budapesten látható a rasszizmus elleni vándorkiállítás

A rasszizmus és a radikalizáció elleni harc fontosságára hívja fel a figyelmet egy bécsi vándorkiállítás, amely augusztus 23-tól lesz látható a budapesti Holokauszt Emlékközpontban. Az Osztrák Történelem Háza (hdgö) tárlatát a nagy nemzetközi sikerre való tekintettel világkörüli útra indították. "A radikalizáció bécsi modellje. Ausztria és a Soá" című kiállítást elsőként Budapesten mutatják be.
Plusz

Udvarlási tánc a Willendorfi Vénusz árnyékában – Programajánló a Sziget 3. napjára

Nem mindennapi udvarlási táncot láthatunk az olasz művész, Alessandro Sciaronni tolmácsolásában, amelyben szinte akrobatikus mozdulatokkal feszülnek egymáshoz a testek. Ha a táncból nem lenne elég, nézzük meg a Willany Leó előadását is, levezetésképpen pedig irány az ArtZone, ahol kollázsolhatunk, festhetünk és zenélhetünk is. Látogassatok el a Fidelio támogatásával megvalósuló színház- és táncplaccra augusztus 12-én is!

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház gyász

29 éves korában elhunyt Uszléber Ádám színpadtechnikus

A Komáromi Jókai Színház munkatársát hosszú betegség után, tragikusan fiatalon érte a halál – tudatta Facebookon a teátrum.
Színház felhívás

Alternatív színházi képzés vihet közelebb önmagunkhoz

A TIM Stúdió tréningjeinek résztvevői olyan szituációkat játszanak el, amelyek által újragondolhatják határaikat és színházi gyakorlatot szerezhetnek. A 2022/23-as évad jelentkezési időszaka már elindult.
Színház hír

Superbrands díjjal tüntették ki a Szegedi Szabadtéri Játékokat

A független szakértőkből álló zsűri idén másodszorra tüntette ki Magyarország legnagyobb szabadtéri színházát, így a Szegedi Szabadtéri Játékok tíz év után ismét Superbrands díjas.
Színház ajánló

Tizedszer is Színházi Szemle a Városmajorban

A közönség és a szakma által is kedvelt és elismert Városmajori Színházi Szemle versenyprogramja idén kibővült: augusztus 27. és szeptember 10. között hét nagyszerű vidéki és határon túli, valamint egy fővárosi, független előadás mutatkozik be a budapesti közönségnek.
Színház ajánló

Már próbálják a Koronázási Szertartásjátékot Székesfehérváron

Utoljára koronáznak Árpád-házi királyt a Nemzeti Emlékhelyen Székesfehérváron, III. András halálával ugyanis lezárult a magyar történelem egy korszaka.