Színház

Kováts Adél, Máté Gábor és Schilling Árpád is részt vesz a Partizán beszélgetésén

2020.06.11. 11:30
Ajánlom
A POSZT idejére hirdették meg a „Pandémia Okozta Színházi Találkozó” elnevezésű négynapos eseményt, amelyen a magyar színházi élet legégetőbb kérdéseiről tartanak beszélgetés- és vitaest sorozatot.

A június 11. és 14. között zajló eseménysorozat a Partizán szervezésében valósul meg. A tervezett témák között szerepel a színházak újranyitása, a Köszönjük, Magyarország projekt, a finanszírozás, a műsorpolitika, a szakszervezet szerepe, valamint a képzési dilemmák is. A beszélgetéseken a színházi szakma és a hazai kulturális élet képviselői vesznek részt, köztük:

 • Szabó László (Magyar Teátrumi Társaság)
 • Keszég László (Magyar Színházi Társaság)                  
 • Pass Andrea (író-rendező, Narratíva)
 • Bodó Viktor (rendező)
 • Máté Gábor (Katona József Színház)
 • Gy. Németh Erzsébet (főpolgármester helyettes)
 • Kováts Adél (Radnóti Színház)
 • Fullajtár Andrea (színész)
 • Schilling Árpád (rendező)
 • Molnár Áron (színész)

Ahogy azt a szervezők írják: „az elmúlt évekből példa nélküli egy hasonló rendezvény létrejötte, ahol a vendégek rendkívül széles szakmai spektrumot lefedve, (kritikusok, teoretikusok, rendezők, színművészek, dramaturgok, etc.), az intergenerációs, földrajzi, műfaji és intézményi sokszínűség szempontjai alapján kerültek felkérésre”.

Az események mindegyikét online közvetítik a Partizán YouTube csatornáján, valamint az esemény Facebook oldalán.

Tervezett program

 • JÚNIUS 11. CSÜTÖRTÖK

14:00-15:15 – Az újranyitás dilemmái

Résztvevők: Várdi Visy Katalin (tüdőgyógyász), Szabó László (Magyar Teátrumi Társaság), Wettstein Tibor (Madách Színház), Keszég László (Magyar Színházi Társaság)

15:30-16:45 – A járvány színházi feldolgozásának dilemmái

Résztvevők: Dömötör András (rendező), Pass Andrea (író-rendező, Narratíva), Garai Judit (dramaturg), Fritz Gergely (kritikus)

17:00-18:00 – Hogyan kellene finanszírozni? – Köszönjük, Magyarország projekt értékelése

Résztvevők: Szabó Ágnes (Köszönjük, Magyarország! kurátora), Kulcsár Viktória (Köszönjük, Magyarország! kurátora), Lengyel Anna (Panodráma)

KONCERT – Ed Is On

 

 • JÚNIUS 12. PÉNTEK

14:00-15:15– Műsorpolitikai kényszerek a járvány előtt és a járvány után

Résztvevők: Kovács Kriszta (dramaturg), Gáspár Ildikó (rendező), Bodó Viktor (rendező), Szente Vajk (színész-dramaturg)

15:30-16:45 – Finanszírozási konfilktusok

Résztvevők: Novák János (Kolibri Színház), Hajós Zsuzsa (Kerekasztal), Máté Gábor (Katona József Színház), Gáspár Máté (SZFE, Elméleti- és Művészetközvetítő Intézet vezetője)

17:00-18:00 – Állami vs Fővárosi fenntartású színházak-szükséges kompromisszum, vagy rossz döntés?

Résztvevők: Gy.Németh Erzsébet (főpolgármester helyettes), Zubek Adrienn (a FESZ volt elnöke), Barda Beáta (Trafó)

KONCERT – SYD dalok by Láng Annamária

 

 • JÚNIUS 13. SZOMBAT

14:00-15:15 – Hol a szakszervezet?

Résztvevők: Rajkai Zoltán (színész), Nagy Ervin (színész), dr. Rihay-Kovács Zita (a FESZ ügyvezető titkára), Tompa Andrea (kritikus)

15:30-16:45 – A földrajzi és generációs mobilitás hiánya

Résztvevők: Kováts Adél (Radnóti Színház), Horgas Péter (látványtervező), Fodor Tamás (színész-rendező), Csáki Judit (kritikus), Kelemen Kristóf (rendező)

17:00-18:00 – Foglalkoztatás, megélhetés és színházművészet

Résztvevők: Fullajtár Andrea (színész), Szenteczki Zita (rendező, Narratíva), Szabó Kimmel Tamás (színész), Fábián Péter (rendező, K2)

KONCERT – BEKVART

 

 • JÚNIUS 14. VASÁRNAP

14:00-15:15 – Hatalomgyakorlás és színházcsinálás

Résztvevők: Jászay Tamás (kritikus), Schilling Árpád (rendező), Molnár Áron (színész), Szabó Réka (Tünet Együttes), Börcsök Enikő (színész)

15:30-16:45 – Hozzáférés és osztályhelyzet a járvány után

Résztvevők: Barnák László (Szegedi Nemzeti Színház), Boross Martin (rendező, STEREO AKT), Neudold Júlia (IRAM vezető Örkény Színház), Proics Lilla (kritikus), Takács Gábor (KÁVA társulat), Szabó Vera (rendező-drámapedagógus)

17:00-18:00 – Képzési dilemmák, az SZFE és a KE Színházi Intézet jövője

Résztvevők: Novák Eszter (SZFE, oktatási rektorhelyettes), Kéri Kitty (KE Színházi Intézet intézeti igazgató)

KONCERT – Bélaműhely

 

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

A nomádok földjén - Chloé Zhao történelmet ír

A fiatal kínai-amerikai rendezőnő rekordok sorát dönti meg harmadik játékfilmjével, A nomádok földjével. Április végén az is kiderül, hogy hat jelölésből hányat vált díjra az Oscar versenyében. Bemutatjuk Chloé Zhaót.
Jazz/World

„Szíven üt, hogy EP már soha többé nem ülhet itt” – Interjú Lukács Miklós cimbalomművésszel

Esterházy Péter születésnapján, április 14-én az E(gy)P(ercesek) – Esterházy-fragmentumok című online produkcióval tiszteleg a Katona József Színház az író emléke előtt. EP írásai Máté Gábor hangján szólalnak meg, játszótársa Lukács Miklós cimbalomművész.
Könyv

Egyedülálló vers- és regényadatbázist hoztak létre az ELTE kutatói

A különleges gyűjtemény a szerzői jogi védelem alatt már nem álló, a Magyar Elektronikus Könyvtár állományában megtalálható magyar műveket listázza és elemzi nyelvi jellemzőik alapján.
Könyv

Kortárs írók kedvenc EP-idézetei lepték el Óbudát

Köztéri plakátokkal, 40 hazai író, költő kedvenc EP-idézetével, korábban nem publikált fotókkal és felolvasással ünnepli a harmadik kerület Esterházy Péter születésnapját.
Vizuál

Dokumentumfilm-sorozat készül Fekete István életéről

A film alkotói az író szülőfalujából indulva mutatják be Fekete István életének legfontosabb színhelyeit, történészek, kutatók és szakértők segítségével elevenítve fel egy kivételes írói pálya legfontosabb és legérdekesebb mozzanatait.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház interjú

Egy kellően őrült ötlet – interjú Pass Andreával és A Vándorkutya olasz fordítójával, Várnai Dórával

2021-ben Pass Andrea A Vándorkutya című drámája is felkerült az EURODRAM (European network for drama in translation) publikációra és megrendezésre ajánlott darabjainak listájára. A bizottság 343 mű közül választotta ki a legérdekesebb munkákat, köztük a Vígszínházban is sikerrel futó előadásnak alapul szolgáló dráma olasz változatát. A szerzővel, Pass Andreával és a fordítóval, Várnai Dórával beszélgettünk.
Színház nekrológ

Elhunyt Bodori Anna rendezőasszisztens

"A színházi ember az olyan, akinek elhiszed, hogy körülötted minden pont az, aminek lennie kell" - olvasható Sándor Erzsi nekrológjában, amelyben a március 22-én elhunyt munkatársára, Bodori Annára emlékezik.
Színház ajánló

Online közösségi játékot indít az Orlai Produkciós Iroda

A kapcsolatfelvétel és találkozás jegyében, Állj bele! címmel közösségi játékra invitálja nézőit az Orlai Produkciós Iroda, melynek fókuszában a társadalmunkat érintő kérdések állnak. Az első játszótárs Kovács Patrícia lesz.
Színház hír

Júniusban nyit a Margitszigeti Színház

Derűvel és optimistán várja a korlátozások feloldását a Margitszigeti Színház, amely szabadtéri és ültetett nézőterű játszóhelyként az egyik legbiztonságosabb közösségi helyszínnek számít. A színház vezetősége reméli, hogy a járványügyi intézkedések lehetővé teszik a mielőbbi nyitást, és a nézők – a mindenkori szabályok betartása mellett – júniustól újból élőben élvezhetik a színházi előadásokat.
Színház ajánló

Shakespeare újragondolva

A Webszínház 2021-ben újragondolja Shakespeare drámáit, és az avantgárd szellemű Dogma-filmekből inspirálódva a 21. századba helyezi a műveket. 37 ismert magyar dráma- és prózaíró, illetve költő írt 20 perces etűdöket a reneszánsz mester darabjai nyomán.