Színház

Kováts Adél: „Nem csak a járványt kell túlélnünk”

Művészi szabadság
2020.04.01. 17:30
Ajánlom
Kováts Adél Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, a Radnóti Színház igazgatója a napirendben hisz, megpróbál nem egész nap dolgozni, ugyanakkor élvezi is a home office előnyeit. Tudja, hogy a járványt követően szemléletet kell váltanunk, de most a legfontosabbnak a szolidaritást tartja.

Mivel tölti most az idejét?

evados_DobosTamas-143214.jpg

Kováts Adél (Fotó/Forrás: Dobos Tamás, Radnóti Színház)

Színésznőként teljesen „ki vagyok iktatva”, de igazgatóként a vezetői munka operatív része zajlik. Napi kapcsolatban vagyok a színház vezetőségével, kérésekre, kérdésekre reagálunk, munkákat átszervezünk, felfüggesztünk, folyamatos a külső-belső kommunikáció, interjúk, közlemények szervezése zajlik, dramaturgokkal, rendezőkkel a jövő évad újratervezésén gondolkodunk, pályázatot írunk stb. Szóval, vannak feladataink bőven. És ezek másképp igényelnek energiát, mert hiányzik a személyes kontaktus.

Azért élvezem a home office előnyeit is. Próbálom egyfajta napirendhez tartani magamat, hiszen nagy a csábítás, hogy az ember egész nap folyamatosan dolgozzon, és párhuzamos tevékenységet végezzen, ami nem jó sem a munkatársaknak, sem a családnak. Ehhez szoktatnom kell magamat, és némi erőfeszítésembe kerül.

Szinte minden nap főzök a családra, jó, hogy „állandóan jelenlevő” anyukája lehetek az érettségire készülő lányomnak, a férjem is örül, hogy többet lát. Számunkra ez az abnormális helyzet azt hozta, hogy mi is úgy élünk most, mint egy „normális” család. Ami viszont nagyon nehéz, hogy nem merek hazamenni az anyukámhoz, de naponta beszélgetünk, és van időnk elidőzni a dolgok felett. Apósomról a férjem és a testvére gondoskodik.

Az idős családtagok miatt szorongok egy kicsit, de nemcsak a mi családunkhoz tartozókért.

Hogyan lehet összetartani ilyenkor a társulatot?

A társulattal telefonon is és szervezeti szinten is tartom a kapcsolatot. Nekem annyira jól esik, hogy felhívják egymást, és mesélik, hogy ki, kivel beszélt, ki hogy van. Működik a kötődés, a szeretetháló. Nincs meg bennem a kényszeresség, hogy színészként azonnal csináljak valamit, mert nekem van most bőven dolgom. Viszont örülök, hogy a színészkollégák aktívak, remek kezdeményezésnek tartom a Művészek az Otthoni Oktatásért Mozgalmat, amiben szerepvállalásra buzdítottam a saját társulatomat is.

Hogyan fogadta a kényszerleállást és mekkora kiesést jelent ez az intézmény számára?

Nem vagyunk felkészülve ilyen horderejű járványra, váratlan és kiszámíthatatlan. Számomra nem volt kérdés, hogy azonnal leálljon-e a színház, az élet felülír dolgokat.

Lehet keseregni, mert sújt minket, főleg azokat, akik nem alkalmazotti munkaviszonyban vannak, ezért üdvözlöm azt a két szociális kezdeményezést (FESZ „Adjuk össze” kampány és a Színházi Szolidaritási Alap), amit az előadóművészek és a színházi háttérdolgozók megsegítésére hoztak létre. Mi is a Radnóti Színház Alapítványának pillanatnyilag csekély bevételét a nem alkalmazotti státuszú kollégák támogatására fordítjuk, és mostantól kampányszerűen gyűjtünk az Alapítvány számára, hogy minél hatékonyabb lehessen ez a támogatás.

Tudjuk, hogy sok lesz a járulékos veszteségünk, és nemcsak a kulturális szektorban, hanem mindenhol. Hogy mekkora kiesést jelent, ez most megjósolhatatlan.

Nemcsak a járványt kell túlélnünk, hanem szemléletet kell váltanunk, másként kell gondolkodnunk a továbbiakban, alkalmazkodnunk kell majd azokhoz a körülményekhez, amiket a járvány hatása okoz.

futotuz_refoto_domolky_daniel_PRINT_028-143211.jpg

Kováts Adél és Lovas Rozi a Futótűz c. előadásban (Fotó/Forrás: Dömölky Dániel / Radnóti Színház)

Mit tanácsol az elkövetkező hetekre?

A Futótűzben Nawal azt kérdezi Sawdatól: „…és a szüleid?

– /…/ Azt mondják: Itt nem ér el minket a háború.” Hát, üzenem mindenkinek, hogy de, ide is elér. Persze nem olyan egyértelmű most semmi, mert nem tudod ki az „ellenség”. Körül vagyunk aknázva, és nem tudhatjuk, hogy nem vagyunk-e mi magunk is mások számára időzített bomba. Az a baj, hogy sokan gondolják még mindig azt, hogy ők biztosan nem fognak „felrobbanni”.

Az univerzum üzenete az, hogy legyünk szolidárisak egymással. Ez a legtöbb, amit adhat egy ember a másiknak.

A legfegyelmezettebben tegyünk meg mindent a lehetőségeinkhez képest egymásért, és ne keressünk kiskapukat! Személyiségemből fakadóan én mindig a legrosszabb forgatókönyvre is felkészülök, annak ellenére, hogy pozitív szemléletű vagyok. Például pozitívan fogom fel, hogy az internet világában érte el ez a vírus az emberiséget. Ha ez nem lenne, sokkal nehezebben tűrnénk a karantént.

Legyünk türelmesek, ja, és azért tornázzunk is! A legjobb tanács, hogy készüljünk a legrosszabb forgatókönyvre, viselkedjünk úgy, mintha már mi is fertőzöttek lennénk, és ez segít a fegyelmezettségben. Maradjunk otthon szolidaritásból vagy önzésből, mindegy, csak legyünk fegyelmezettek! Hogy az, aki teheti, mehessen önkéntesnek vagy tehesse a dolgát értünk! És mindenekfelett maradjunk emberségesek, hogy ha ennek vége lesz egyszer, tudjunk tiszta szívvel magunkra nézni, hogy érdemes volt embernek maradni.

A sorozat többi része ide kattintva érhető el!

Fejléckép: Kováts Adél (fotó: Falus Kriszta / Radnóti Színház)

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Hallgasd meg az összetartozás dalát – Csík Zenekar: Hazám, hazám

Elkészült a Nemzeti Összetartozás Dala, a Csík Zenekar dalát olyan művészek éneklik, mint Miklósa Erika, Szarka Tamás és Molnár Levente.
Vizuál

Ingyenes filmek a Trianon emléknapon a Távmoziban

A korszakban játszódó ingyenesen vetített filmekkel, illetve az akkori virágzó filmes és színházi életet bemutató különleges Filmhíradóval kapcsolódik a Trianon100 eseménysorozathoz június 4-én a Budapest Film Zrt..
Vizuál

Próbáld ki a tudásod a Nemzeti Múzeum Trianon 100 kvízeivel!

Bár a múzeum kapui még mindig zárva tartanak, a Nemzeti Múzeum a virtuális térben továbbra is tartja a kapcsolatot látogatóival, határon innen és túlról. A Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából egy helyre gyűjtötték a témához kapcsolódó online tartamalmainkat, kvízeinket és játékos feladataikat.
Klasszikus

Fellélegzés címmel jön a Fesztivál Akadémia Budapest augusztusban

Az idei komolyzenei fesztivált augusztus 20. és 30. között rendezik meg a Zeneakadémián és más budapesti helyszíneken hatvan magyar művész részvételével.
Plusz

Mihelyt vége a veszélyhelyzetnek, nyithatnak a színházak, a mozik, a múzeumok

Ezt Gulyás Gergely jelentette be a mai Kormányinfón. A Parlament június 16-án szavaz a veszélyhelyzet megszűnéséről.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház gyász

Elhunyt Szegvári Menyhért, az egri színház örökös tagja

A Jászai Mari-díjas színész, rendező, az egri Gárdonyi Géza színház örökös tagja 71 éves volt.
Színház ajánló

Lakatos Márk látványvilágával készül a Dekameron 2020

Csákányi Eszter és Kulka János is szerepel a Trojka Színházi Társulás online előadásában, amely bárki számára ingyenesen elérhető lesz június 11-én este.
Színház ajánló

Trianon különkiadással emlékezik a Vörösmarty Színház a százéves évfordulón

A Trianon című előadással emlékezik meg a székesfehérvári Vörösmarty Színház a 100 éve aláírt békediktátumra. Június 4-én 16.31-kor a színház Facebook oldalán online elérhető lesz az évad utolsó nagyszínpadi bemutatójából készült rendhagyó összeállítás.
Színház hír

140 év óta először elmarad a Royal Shakespeare Company évada

A Royal Shakespeare Company (RSC) neves brit színházi társulat az összes idei előadását elhalasztotta vagy törölte a koronavírus-járvány miatt - jelentette be közleményében a társulat művészeti igazgatója.
Színház gyász

86 éves korában elhunyt Földi Teri

A Jászai Mari-díjas színművész halálhíréről egykori színháza, a Vígszínház számolt be.