Színház

Kövesse élőben a Színikritikusdíj-átadót!

2013.09.22. 20:06
Ajánlom
Idén huszonhárom kritikus mondott véleményt szavazással a 2012/2013. évad általa látott előadásairól. Helyszíni közvetítés a Trafóban megrendezett díjátadó gáláról. GALÉRIÁVAL

Lassan megtelik a Trafó nézőtere, színészek, rendezők, gyakori színházbajárók és természetesen a kritikusok foglalják el helyeiket a ma esti díjátadón. Nyáron hozták nyilvánosságra a Színikritikusok Díjának idei jelöltjeit. A kritikusoknak évadonként minimum 90 előadást kell megnézniük, hogy szavazhassanak, és egy kategóriában három szavazatot lehet leadni.

A gála műsorát Gergye Krisztián rendezte. A színpad jobb oldalán fekete drapériával fedett emelvényt látunk, rajta és előtte fehér ruhába öltözött szereplők, szinte világítanak a fekete térben. Balra három fekete ruhás női szereplő, várnak. Várunk. Hamarosan kezdődik a ceremónia.

20:22 elkezdődik a díjátadó. Bevonulnak az À la cARTe énekesei (Bódi Zsófia, Bodrogi Éva, Csapó József, Dezső Sára, Fodré Lajos, Galbács Gabriella, Laborfalvy-Soós Béla, Murányi Márta, Nagy Bertalan, Nagy Betti, Silló György és Tóth Péter). A szólamok lassan összetalálkoznak. Lőrincz Katalin (akit az emelvényen már észrevettünk) figyelmet követelő mozdulatokkal "vezényli" a kórust.

"Jelen pillanatban csupán a szavazatszámláló bizottság tudja a díjazottak kilétét" - hangzik el. Hamarosan mi is megtudjuk. A szereplők köszöntik a krisztusi korba lépő díjátadót. Felcsendül a Jézus Krisztus Szupersztár betétdala. Majd pedig a Love and Marriage betétdala. A színpadon menyasszonyok sasszéznak.

Az első kategória a legjobb új magyar dráma/színpadi szöveg, melynek három jelöltje: Rükverc (Kerékgyártó István-Radnai Annamária), A 42. hét (Pintér Béla) és Bányavakság (Székely Csaba). A díjat átadja Tasnádi István.

A díjazott: Székely Csaba.

Székely tavaly elhatározta (akkor szintén díjazták), hogy ha újra ilyen helyzetbe kerül, készülni fog szöveggel. Nem így lett. Mégis frappáns. Nagy taps.

Következik a legjobb színházi zene kategóriája. A díjra esélyesek: Boros Csaba a Bányavakságban hallható zenéivel (Yorick Stúdió - Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata), A Dohány utcai seriff és a Liliomfi című előadásokban végzett munkájáért Kovács Márton (Füge Produkció - Kaposvári Egyetem / Örkény Színház) és Ökrös Csaba A nagy füzetben felcsendülő zenéjért. A jelöltek ismertetése ötletes: a három műsorvezető (Bodor Johanna, Szalontay Tünde és Tóth Evelin) nyakukban a három névvel megindulnak egy célegyenes felé. De most Bella Máté jön színpadra, aki átadja a díjat.

A díjat kapja: Kovács Márton.

Kovács Márton hálás mindenkinek, aki vele zenélt és megengedheti, hogy zenéljen. Szavait zene és ének követi.

Jelmezek érkeznek a színpadra. Ebből már sejthető a következő kategória: a legjobb jelmeznek járó kritikusdíj, melynek jelöltjei: Tihanyi Ildi munkái az Amphitryonban (Nemzeti Színház), Remete Kriszta jelmezei a Liliomfiban (Örkény Színház) és Füzér Anni a Mephisto című előadáshoz készült jelmezei (Nemzeti Színház). A díjat átadja Szűts Edit.

A legjobb jelmez díját Remete Kriszta kapja, hasonlóan a tavalyi alkalomhoz (ugyanígy Kovács Mártont és Székely Csabát is díjazták az elmúlt évben). Remete Kriszta kiemeli a csapatmunka fontosságát, eddig ő beszél a leghosszabban - van kinek megköszönni. Nagy a csapat. A díjazott kérésére most a többi jelölt is nagy tapsot kap.

Kékes-zöldes fényben úsznak a szereplők, mennyei harmónia a két oldalon felsorakozó kórus éneke nyomán. Bal oldalon a hölgyek, talpig feketében, jobb oldalon az urak, egytől egyig csokornyakkendőben. Ünnepélyesség kívül és belül is. Fekete nejlonzsákokon táncolnak az alkotók, lassan betakarják őket társaik, a tér életre kel.

Következik a legjobb díszlet kategóriája, melynek jelöltjei: Izsák Lili díszlete az Angyalok Amerikában című előadásban (Nemzeti Színház), Heldenplatz, Antal Csaba alkotása (Katona József Színház) és Ambrus Mária a Kurázsi Mama és gyerekei című produkcióhoz készített díszlete (Radnóti Színház). Árvai György érkezik a színpadra.

A nyertes: Izsák Lili. Taps. A díjat Alföldi Róbert veszi át, még nem tudni, jön-e még színpadra az este folyamán.

A műsor pörög. Jön a legígéretesebb pályakezdők kategóriája. A három jelölt: Porogi Ádám (Katona József Színház, Kecskemét), Spiegl Anna (Budapest Bábszínház) és Tasnádi Bence (Katona József Színház). A díjat átadja: Lőrincz Katalin, akit nehezen, de kiszabadítanak a közben rátekeredett díszletből (nyugalom, ez volt a koncepció).

A nyertes: Tasnádi Bence. Nagy taps. Tasnádi laza eleganciával, napszemüveggel a hajában érkezik. Megköszöni, majd leül. Laza.

Kopogás. Balról egy szereplő érkezik. A fénycsóva ráfókuszál, és hallgatjuk a szólóéneket. Ének az esőről. A színpadon zacskókkal játszik a szél.

Fontos díj következik: a különdíj. A színikritikusok különdíjára jelölték idén Gáspár Ildikót dramaturgi munkáiért, posztumusz életműdíjra jelölték Mátyás Irént a Zsámbéki Színházi Bázis megalapításáért és működtetéséért, valamint küldöndíj kategóriájának jelöltje Orlai Tibor, produceri tevékenységéért. A díjat Szabó György adja át.

A díjazott: Orlai Tibor. Az Orlai Produkciós Iroda első embere egy mankóval a hóna alatt érkezik. Nagy taps fogadja. Orlai Tibor élete kacskaringós útjairól beszél, megköszöni díját a méltatóknak és munkatársainak, köztük Zöldi Gergőnek, akit jobbkezeként említ meg. Végül megköszöni a közönségnek is.

Ismerős dal csendül fel. Angyali dal. Köthető ez vajon a több kategóriában is jelölt Angyalok Amerikában című produkcióhoz? Bodor Johanna szólótáncol.

A legfontosabb kategóriák közül többel részletesen is foglalkoztunk a Fidelión, ahol olvasóink is kipróbálhatták magukat kritikusként, és szavazhattak az általuk legjobbnak ítélt alkotókra és produkciókra. A végén ki-ki összevetheti véleményét a kritikusokéval.

A díjátadón megemlékeznek a nemrégiben elhunyt kritikusról, Budai Katalinról.

Következik a legjobb gyerek- és ifjúsági előadás kategóriája. A jelölt produkciók: A harmadik hullám (Bárka Színház, rendezte: Vidovszky György), Pinokkió (Katona József Színház, rendezte: Ascher Tamás) és Semmi (Budapest Bábszínház, rendezte: Hoffer Károly). Nagy Mari érkezik a színpadra.

A díj a Semmi című előadásnak jár. Hoffer Károly átveszi az elismerést, megköszöni és a közös munka folytatására buzdít.

A színpadon gyorsak a váltások. Kezd azonban elszaporodni a korábban már felhasznált díszlet- és kellékanyag a térben. Kopognak a magassarkúk. Mi lesz itt?

És máris elérkeztünk a legjobb női mellékszereplő kategóriájához, ahol az idei jelöltek: Söptei Andrea (Angyalok Amerikában, Nemzeti Színház), Tenki Réka (Sirály, Nemzeti Színház) és Törőcsik Mari (Átutazók, Vígszínház). Ám nincs vége, ezzel összevonva ismertetik a legjobb férfi mellékszereplő kategória jelöltjeit is, ahol az esélyesek: Bányai Kelemen Barna (Bányavakság, Yorick Stúdió - Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata), László Zsolt (Angyalok Amerikában, Nemzeti Színház) és Znamenák István (Amphitryon, Nemzeti Színház).

A legjobb női mellékszereplő díját a Szputnyikban játszó Fábián Gábor adja át. A nyertes: Tenki Réka.

Az idei POSzT-on a Fidelio különdíjával kitüntetett Tenki Réka a színház fontosságáról és az alázat életében betöltött szerepéről beszél. Meghatódottság. Nagy taps.

A legjobb férfi mellékszereplő díját Láng Annamária adja át. A nyertes: Bányai Kelemen Barna. Az erdélyi színész gyakori vendég díjátadókon, a Bánya-trilógia előadásaiban nyújtott alakításait már több ízben jutalmazta a szakma.

Kék esernyővel belibben Mary Poppins. Következik a legjobb zenés/szórakoztató előadás kategória, melynek jelöltjei: Illatszertár (Centrál Színház, rendezte: Puskás Tamás), Kőműves Kelemen (RaM Colosseum - Zikkurat Színpadi Ügynökség, rendezte: Alföldi Róbert) és Liliomfi (Örkény Színház, rendezte: Mohácsi János). A díjat Bánfalvi Eszter adja át.

A kategória nyertese a Liliomfi, Mohácsi János rendezése.

A konferansziék magukhoz ragadják a szót: "Don't cry for me, Argentina" - éneklik. Ám nem sokáig, már ismét az À la cARTe hallható. Kék, fekete és fehér zacskók mindenfelé. Halk sistergésük kíséri a fontos sorokat: "...jog az Élethez és a Szabadsághoz, valamint a jog a Boldogságra való törekvésre." A színpadon a Szabadság vezeti a népet. Képletesen.

Frappáns átkötés a legjobb független színházi előadás kategóriájának átadására, melyet a közönség soraiból érkező nevetés díjaz. Az idei jelöltek: A Dohány utcai seriff (Füge Produkció - Kaposvári Egyetem, rendezte: Mohácsi János), Jövedelmező állás (TÁP Színház, r.: Vajdai Vilmos) és A nagy füzet (Szkéné Színház - Forte Társulat, r.: Horváth Csaba). Alföldi Róbert érkezik a színpadra. Mint mondja: nincs más választásunk, mint hogy mindannyian függetlenek legyünk.

A nyertes: A Dohány utcai seriff. Ismét Mohácsi János érkezik, ám immár nem egyedül, hanem az alkotókkal közösen. Hosszú taps. Szállingóznak a köreműködők a színpadra. Némedi Árpád fél perc csendet kér az előadás által érintett tragikus téma áldozatainak emlékére. Húsbavágó csend a nézőtéren.

Most következnek a legjobb női főszereplő kategória jelöltjei: Básti Juli (Sirály, Nemzeti Színház), Csákányi Eszter (A 42. hét, Pintér Béla és Társulata) és Eszenyi Enikő (Jóembert keresünk, Vígszínház). És - hasonlóan a mellékszereplők esetében - szoros követésben a legjobb férfi főszereplő kategória, ahol versenyez: Alföldi Róbert (Angyalok Amerikában, Nemzeti Színház), Fekete Ernő (A nép ellensége, Katona József Színház) és Stohl András (Mephisto, Nemzeti Színház).

Gergeye Krisztián csatlakozik a konferálókhoz. Kezében egy-egy papírmasé báb. Közelebbről: a jelöltek másai. Gergye kezében láthatóan jól kijönnek egymással a színészek és színésznők. De kit kiáltanak ki a legjobbnak? Feszült várakozás. Ámen - harsogja a kórus. És újra. És megint. Végül hatszor is elhangzik, "Úgy legyen" - minden jelöltnek egy.

A legjobb női főszereplőnek járó díjat átadja Kulka János. A két (!) díjazott megosztva: Csákányi Eszter és Eszenyi Enikő.

Csákányi Eszter megjegyzi: Básti is ott állhatna mellettük. Megköszöni a szerepet és a lehetőséget Pintér Bélának és a társulatnak. Elmondja, hogy hét éve, mióta szabadúszó, mindig kap lehetőségeket. Megköszöni még Orlai Tibornak és az életműdíjas Zsámbéki Gábornak, aki nélkül nem állhatna itt.

Eszenyi Enikő megköszöni a díjat a társulatnak, a férfi kollégáknak, és további férfiaknak, köztük Bertolt Brechtnek, akire mindig szükség van, az utolsó pillanatban is, valamint a rendezőnek, Michal Dočekalnak. Végül a kritikusoknak is jár egy köszönet.

Bíró Kriszta érkezik. A legjobb férfi főszereplőt ő ismerteti. A nyertes: Stohl András. Egykori nemzetis kollégája, László Zsolt veszi át a díjat.

Következik az életműdíj kategóriája, melynek díjazottja már korábbról ismert. Az életműdíjat először 2011-ben adta ki a Színházi Kritikusok Céhe, akkor Törőcsik Mari vehette át az elismerést, egy évvel később pedig Senkálszky Endre kolozsvári színművészt tüntették ki. Az idei díjazott Zsámbéki Gábor rendező, a Katona József Színház volt igazgatója. A díjat átadja Fullajtár Andrea, a Katona tátsulatának tagja, aki felolvassa Zsámbéki tanítványainak hosszú névsorát. A nevek magukárt beszélnek. Zsámbéki Gábor, mesterek mestere.

Zsámbéki Gábor listája is hosszú, akiknek köszönetet mondana. Két nevet azonban kiemel: mesteréét, Nádasdy Kálmánét, akitől tiszteletlenséget és gyilkos iróniát tanult a színészi blöff ellen, és Komori Istvánnak is megköszöni, valamint kollégáinak, akikkel színházi műhelyeket alakítottak meg. Mint mondja: ma gyakran elgurulni látszik az, amiről korábban azt hitték, megtalálták. Sok volt az ellenző a pályán, akik gyakran politikai ideológia mögül támadtak, és a változtatásra vonatkozó igényeket támadásként élték meg. A legfőbb köszönet a színészeknek jár, akik értelmet adnak a munkának. Fiatal barátainak azt üzeni: mindazok, akik elégedetlenek azzal a vízzel, amit örököltek, és amiben úsznak, szerezzenek barátokat, és találjanak olyan helyeket, ahol mikroklímát lehet teremteni. Taps.

Még két kategória van hátra. A legjobb rendezés kategóriában versenyez: Angyalok Amerikában (Nemzeti Színház, rendezte: Andrei Şerban), Heldenplatz (Katona József Színház, rendezte: Bagossy László) és Liliomfi (Örkény Színház, rendezte: Mohácsi János). A díjat Szikszai Rémusz adja át.

A legjobb rendezés: Angyalok Amerikában.

Bejátszáson keresztül az előadás rendezője Andrei Şerban szól a nézőkhöz. A neves alkotó az előadással kapcsolatos ironizáló gondolataival hamar megnyeri a közönséget: nevetés és derültség a nézőtéren. Megköszöni Alföldi Róbertnek, a Nemzeti Színház korábbi igazgatójának és kollégáinak. Reméli, a jövőben találkoznak még. A díjat Alföldi Róbert veszi át. Nem szólal meg.

A három konferanszié fekete, piros és fehér ruhában előre jön. Következik az est (sokadik?) fénypontja: a legjobb előadás kategóriája. Az idei jelöltek: Angyalok Amerikában (Nemzeti Színház, rendezte: Andrei Şerban), A nagy füzet (Szkéné Színház - Forte Társulat, rendezte: Horváth Csaba) és A nép ellensége (Katona József Színház, rendezte: Zsámbéki Gábor). A díjat átadja Molnár Piroska.

A legjobb előadás: A nép ellensége. Zsámbéki Gábor átveszi a szobrocskát.

A színen mintha takarítás kezdődne. De még nem: magyaros öltezékű táncosok népesítik be a teret, és kicsapják a csárdást Indiana Jones dallamaira. A trikolort idéző ruhák (Béres Móni jelmezei) az újrahasznosítás remekei.

A díjátadó véget ért. Taps, meghajlás. Hivatalosan is átadhatjuk a helyet az új évadnak.


További képeket böngészhet a díjátadó gáláról tartalmi partnerünk, a Színház.hu oldalán ide kattintva!

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Ezek Renée Fleming kedvenc szopránáriái

Az egyik legnépszerűbb amerikai operaénekes, Renée Fleming hat kedves áriáját gyűjtötte össze. Meglepő, de hiányzik egy nagyon fontos darab a listáról.
Plusz

Elhunyt Heller Ágnes

A filozófus kilencven éves volt, a 444 értesülése szerint Balatonalmádiban érte a halál.
Klasszikus

Holnap kezdődik a Fesztivál Akadémia a Zeneakadémián

A Budapest legszebb helyszínein július 20. és 28. között zajló kamarazenei fesztiválon hét esti nagy koncert, mesterkurzusok, ingyenes előadások, nemzetközi hegedűverseny és számtalan kísérőprogram várja az érdeklődőket.
Zenés színház

Jesszumpeppi, az előzetes alapján borzasztónak tűnik a Macskák filmváltozata

Olyan világsztárok főszereplésével jön a Macskák című Lloyd Webber-musical filmváltozata, mint Taylor Swift, Ian McKellen és Judi Dench. Nem tűnik jónak.
Plusz

Sokkal több ilyen kölyök kéne ebbe az országba

Szokatlanul kulturált fesztiválozókra bukkantam, összebarátkoztam egy csigával, de aztán hamar tempót váltottam, ficamodott bokával toltam a Middlemist Redre. Színházat alapítottak egy erdő szélén. Bánkitó-napló négy napról.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Kulka, Bodrogi és Jakab Tamás a felújított Újszegedi Szabadtéri nyitóelőadásában

Molière Don Juanját láthatják a nézők július 19-21. között három alkalommal az új technikával újranyitó Újszegedi Szabadtéri Színpadon.
Színház ajánló

Karinthy kedvenc műfaja a Szentendrei Teátrum műsorán

Július 21-én a Ferenczy Múzeum udvarán Udvaros Dorottya, Kamarás Iván, Elek Ferenc és Hajdu Steve főszereplésével Karinthy legendás kabaréjeleneteiből készült felolvasószínház-előadást tartanak, Seres Tamás rendezésében.
Színház ajánló

Csákányi, Grecsó, Lackfi és a Sztalker Zsámbékon

Telt házzal mennek Zsámbékon a nyári színházi és felolvasószínházi előadások, amelyek a város több, emblematikus helyszínén várják a közönséget a Romtemplom és a Bázis vonzásában.
Színház hírek

Ők az évad legjobbjai a kritikusok szerint

A Színházi Kritikusok Céhe idén 40. alkalommal ismeri el az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit. A díjátadót szeptember 22-én tartják a Katonában.
Színház galéria

Ilyen volt a Sztalkert csoport új Vízkeresztje - Galéria

A Shakespeare Fesztiválon mutatták be a Sztalkert Csoport második önálló produkcióját, a Vízkereszt, de amúgy mindegy című előadást, amely legközelebb a Szentendrei Teátrum FRISS programsorozatában, majd Zsámbékon vendégeskedik.