Színház

Középiskolások a FÉMben

2019.01.24. 16:50
Ajánlom
A FÉM alkotói több évtizede dolgoznak azon, hogy a kamaszok, azaz a középiskolás korosztály utat találjon a Színház (nagybetűvel) irányába.

Bár a jelenlegi forma kevésbé alkalmas arra, hogy a piacorientált világ alkotta színházi létezésükben megjelenjenek a fiatalok, mégsem hagyják szó- és kép nélkül a korosztályt, lehetőségeikhez mérten továbbra is szeretnék felvenni/megtartani a kapcsolat velük.

Két előadást ajánlanak – elsősorban a tanároknak, akik nélkül nincs meg a stabil kapocs a színház és a fiatalok között –, lehetőséget és alkalmat teremtve a közös élmény átélésének varázsára.

Egyikük az ANNUSKA2.0 c. vígjáték, ami több szempontból is alkalmasra arra, hogy megszólíthassa a középiskolásokat. Egyrészről a színházcsinálás sejtelmes kulisszatitkaira derül fény, ami talán még egy tizenévesnek is érdekes, különleges lehet! Aztán ott van Gárdonyi Géza, akinél sejtelmesebb, titokzatosabb magyar író talán nem is élt, nos, róla is kaphatnak egy elnagyolt, ám emberi képet, ami aztán segíthet továbbhaladni a hozzá vezető intellektuális úton. (Bár ez túl tanárosan hangzik, de mégis így van!) S ugye ott van még a szerelem, a ki nem mondott vágyódás tárgya, ami szintén beszédtéma lehet az előadás utáni együttléten.

foto11-163956.jpg

FÉM (Fotó/Forrás: FÉM Arts & Café)

A másik előadás a FÉM, a színház kultikus abszurd drámája, ami már a harmadik feldolgozását éli meg az elmúlt évtizedben. Az előadást elsőként még egy diákszínház játszotta az Új Színház KőfalPálya díjas stúdiószínpadán, ami nem volt véletlen, hiszen a történet maga is egy diáktörténet: pályaválasztás, művészálmok, hírnév, család, szülők, kamaszlét… Ennél a darabnál közelebbit igen nehéz lenne találni a kamaszokkal foglalkozó pedagógusoknak, ezért is fontos a FÉM alkotógárdájának, hogy találkozhassanak a történet megihletőivel.

Az előadásokra diákcsoportokat várnak a FÉMbe – természetesen csoport- és pedagóguskedvezményekkel.

ANNUSKA2.0

2019 március 6. 18.00

(két felvonás, vége kb. fél9-kor, majd utána egy kötetlen beszélgetés)

FÉM

2019 március 27. 18.00

(két felvonás, vége kb. fél9-kor, majd utána egy kötetlen beszélgetés)

További információk ide kattintva

FÉM Arts & Café

Fém Arts & Café

A FÉM a Belváros legújabb kulturális közösségi tere egy színházzal, kávézóval, galériával, jazzpódiummal.

A FÉM, mint színház egyedisége ezekben rejlik: kortárs témák felvetése, a klasszikus és kísérletező színházi formák elegyének felhasználásával színpadra állítva, valamennyi színházi iskola képviselőjének közreműködésével, neves művészekkel, professzionális szcenikai feltételekkel, nézőbarát környezetben, egy olyan közösségi térben, ahol a színház nem csak a színházi előadásról szól, hanem annak apropóján egy közösségi találkozás maximális kiterjesztésében.

A FÉM, mint kulturális közösségi tér egyedisége pedig ezekben rejlik: egy kulturált, barátságos, ám igényes kávéházi környezetben szinte minden művészeti ág lehetőséget kap a megmutatkozásra - kiemelten a zene és képzőművészet -, egy hely, ahol a vendégek és alkotók otthon érezhetik magukat, kizárva a külvilág hétköznapjait, hiszen itt minden együtt töltött pillanat egy ünnep, a Kultúra ünnepe.

Mi, a FÉM alkotói, ebben hiszünk, s teszünk is érte.

Európa közepén, hittel és pozitív jövőképpel.

Színházat szeretnénk csinálni.

A világról a magyaroknak.

És magyarul a világnak.

 

Jendrics Anikó, társulatvezető

Cziczó Attila, művészeti vezető

 

Legnépszerűbb

Vizuál

Így buliztak régen a sztárok az Oscaron

Közeledik az idei Oscar díjátadó, felkészülésnek megmutatjuk, ki kivel mulatott vagy épp sutyorgott a szünetekben az ötvenes évektől a kilencvenesig. Galéria!
Klasszikus

Megszólalt az ELTE Zenei Tanszékének vezetője a pénzelvonás kapcsán

Múlt héten jelent meg az a közlemény, amelyből kiderült, hogy az ELTE BTK-t érintő 250 millió forintos forrásmegvonás miatt szeptembertől nagyon nehéz lesz megoldani a zongora- és a magánének-oktatást a Zenei Tanszéken. A Fidelio kérdéseire Bodnár Gábor tanszékvezető válaszolt.
Vizuál

Bálványozta a közönség, bolondokházában végezte – 175 éve született Munkácsy Mihály

Stílusát romantikus realizmusnak nevezik, amelyre nem hatottak lényegesen a modern festészeti irányzatok. Első sikerét 1869-ben aratta Az ásító inas című képpel, amelynek témáját saját korábbi életéből vette.
Jazz/World

Borbély Mihály: "Pénzért vagy egoizmusból nincs értelme zenélni"

A több hangszeren és műfajban jártas Borbély Mihály minden zenei és emberi szituációban az átjárhatóságot kutatja. Legközelebb A népzene ünnepén hallhatjuk őt február 23-án a Müpában, tavasszal pedig új jazzlemezét is bemutatja saját formációjával.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház magazin

A társulat kérdéseiről – a közös ügyektől a közügyekig

A Jó kérdés, a Magyar Színházi Társaság és a Színház folyóirat sorozatának vendégei februárban a társulatról beszélgettek. A meghívottak, Kováts Adél, Göttinger Pál és Molnár Áron tapasztalatainak, nézőpontjainak megismeréséből és helyenkénti ütköztetéséből izgalmas kép rajzolódott ki a társulatokat illető lehetőségekről, külső és belső elvárásokról.
Színház ajánló

Mennyiért szülnél, anyuci? – új bemutató a FÉMben

Miklós Zsófiával és Kolnai Kovács Gergellyel a főszerepben mutatta be a FÉM Cziczó Attila Fém című abszurd drámáját: Miről álmodik a fiatal? Hírnévről, vagy családról?
Színház premier

Nyakunkon a hurok – Hazai ősbemutatóra készül az Orlai Produkciós Iroda

Bagossy László az Orlai Produkciós Iroda színészeivel állítja színpadra Kerékgyártó István szövegét, amely a szerző Puzzle című darabjából és a Hurok című regényből állt össze. A bemutatót február 23-án tartják a Jurányi Házban.
Színház ajánló

Vígjáték vagy dráma: A pillangók még mindig szabadok a József Attila Színház Stúdiójában

Nagy érdeklődés övezi a hazánkban kevéssé ismert Broadway sikerszerző, Leonard Gershe darabját a József Attila Színházban.
Színház ajánló

Az öldöklés istene - Házaspárbaj az Átriumban

Yasmina Reza világhírű komédiája leleplező őszinteséggel beszél a kispolgári álszentségről, és arról, hogy mindannyiunkban mennyi sérelem, előítélet és düh kavarog.