Színház

Középiskolások a FÉMben

2019.01.24. 16:50
Ajánlom
A FÉM alkotói több évtizede dolgoznak azon, hogy a kamaszok, azaz a középiskolás korosztály utat találjon a Színház (nagybetűvel) irányába.

Bár a jelenlegi forma kevésbé alkalmas arra, hogy a piacorientált világ alkotta színházi létezésükben megjelenjenek a fiatalok, mégsem hagyják szó- és kép nélkül a korosztályt, lehetőségeikhez mérten továbbra is szeretnék felvenni/megtartani a kapcsolat velük.

Két előadást ajánlanak – elsősorban a tanároknak, akik nélkül nincs meg a stabil kapocs a színház és a fiatalok között –, lehetőséget és alkalmat teremtve a közös élmény átélésének varázsára.

Egyikük az ANNUSKA2.0 c. vígjáték, ami több szempontból is alkalmasra arra, hogy megszólíthassa a középiskolásokat. Egyrészről a színházcsinálás sejtelmes kulisszatitkaira derül fény, ami talán még egy tizenévesnek is érdekes, különleges lehet! Aztán ott van Gárdonyi Géza, akinél sejtelmesebb, titokzatosabb magyar író talán nem is élt, nos, róla is kaphatnak egy elnagyolt, ám emberi képet, ami aztán segíthet továbbhaladni a hozzá vezető intellektuális úton. (Bár ez túl tanárosan hangzik, de mégis így van!) S ugye ott van még a szerelem, a ki nem mondott vágyódás tárgya, ami szintén beszédtéma lehet az előadás utáni együttléten.

foto11-163956.jpg

FÉM (Fotó/Forrás: FÉM Arts & Café)

A másik előadás a FÉM, a színház kultikus abszurd drámája, ami már a harmadik feldolgozását éli meg az elmúlt évtizedben. Az előadást elsőként még egy diákszínház játszotta az Új Színház KőfalPálya díjas stúdiószínpadán, ami nem volt véletlen, hiszen a történet maga is egy diáktörténet: pályaválasztás, művészálmok, hírnév, család, szülők, kamaszlét… Ennél a darabnál közelebbit igen nehéz lenne találni a kamaszokkal foglalkozó pedagógusoknak, ezért is fontos a FÉM alkotógárdájának, hogy találkozhassanak a történet megihletőivel.

Az előadásokra diákcsoportokat várnak a FÉMbe – természetesen csoport- és pedagóguskedvezményekkel.

ANNUSKA2.0

2019 március 6. 18.00

(két felvonás, vége kb. fél9-kor, majd utána egy kötetlen beszélgetés)

FÉM

2019 március 27. 18.00

(két felvonás, vége kb. fél9-kor, majd utána egy kötetlen beszélgetés)

További információk ide kattintva

FÉM Arts & Café

Fém Arts & Café

A FÉM a Belváros legújabb kulturális közösségi tere egy színházzal, kávézóval, galériával, jazzpódiummal.

A FÉM, mint színház egyedisége ezekben rejlik: kortárs témák felvetése, a klasszikus és kísérletező színházi formák elegyének felhasználásával színpadra állítva, valamennyi színházi iskola képviselőjének közreműködésével, neves művészekkel, professzionális szcenikai feltételekkel, nézőbarát környezetben, egy olyan közösségi térben, ahol a színház nem csak a színházi előadásról szól, hanem annak apropóján egy közösségi találkozás maximális kiterjesztésében.

A FÉM, mint kulturális közösségi tér egyedisége pedig ezekben rejlik: egy kulturált, barátságos, ám igényes kávéházi környezetben szinte minden művészeti ág lehetőséget kap a megmutatkozásra - kiemelten a zene és képzőművészet -, egy hely, ahol a vendégek és alkotók otthon érezhetik magukat, kizárva a külvilág hétköznapjait, hiszen itt minden együtt töltött pillanat egy ünnep, a Kultúra ünnepe.

Mi, a FÉM alkotói, ebben hiszünk, s teszünk is érte.

Európa közepén, hittel és pozitív jövőképpel.

Színházat szeretnénk csinálni.

A világról a magyaroknak.

És magyarul a világnak.

 

Jendrics Anikó, társulatvezető

Cziczó Attila, művészeti vezető

 

Legnépszerűbb

Vizuál

Budapest legmesésebb tetőteraszai

A Budapest100 csodája, hogy kinyitsz egy átlagos kaput a bulinegyed közepén és besétálsz egy 1800-as években épült ház ősfás udvarába. Vagy kijutsz egy tetőre és új perspektívát kapsz az egész városról. Galéria!
Vizuál

Nézd meg online Szabó Magda Pilátusát a IV. Hét Domb Filmfesztiválon!

A koronavírus-járvány miatt az interneten tekintheti meg a közönség hétfőtől a IV. Hét Domb Filmfesztivál döntős filmjeit, és a rendezvény történetében először szavazhat is a döntőbe jutott alkotásokra - közölték a fesztivál szervezői.
Színház

A két pápa – Magyarországon először a Rózsavölgyiben

Vecsei H. Miklós igazi színászlegendákkal állítja színpadra XVI. Benedek és Ferenc pápa különleges kapcsolatát.
Színház

Őrködjetek! – Léner Péter az SZFE-ügyről

Lapunkhoz eljuttatott levelében megszólalt az SZFE kapcsán a 84 éves Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas rendező, színigazgató, érdemes művész, akinek fia, Léner András is apja nyomdokaiba lépett: színész és rendező. A levelet változtatás nélkül közöljük!
Klasszikus

Elmarad a Nemzeti Filharmonikusok évadnyitó hangversenye

Nem tartják meg a Nemzeti Filharmonikus Zenekar szeptember 25-i koncertjét a Müpában, miután több tag kontaktusba került fertőzött személlyel.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Flashmobot szerveztek a Nemzeti elé az SZFE diákjai

A hallgatók A kassai polgárok című színdarabjából olvastak fel részleteket hétfőn este, a Magyar Dráma Napján, miközben a színházban a színpadon elvenedetett meg Márai Sándor műve.
Színház interjú

Makra Viktória: „Ez az előadás a saját gyászmunkám”

Szeptember 25-én mutatják be a MU Színházban a Héttörpe című Staféta-nyertes előadást Makra Viktória, szabadúszó színész, bábszínész rendezésében. Ő mesélt a világjárvány produkcióra gyakorolt hatásáról, a gyászról, inspirációról és a buffon-technikáról.
Színház hír

Koronavírusost találtak a miskolci színházban, előadások maradnak el

A Miskolci Nemzeti Színház közleménye szerint szeptember 25-ig biztosan elmaradnak a meghirdetett előadások, a további intézkedésekről pedig a most zajló tesztelés eredményei alapján döntenek.
Színház kult50

Két tüsszentés aranyat ér – Homonnai Katalin a Kult50-ben

Óvodás korában nagy küzdelmet folytatott apró társaival az Aranyat tüsszentő szamár szerepéért. Ennek a bizonyos szamárnak volt két, minden bizonnyal igen látványos tüsszentése. A kis Homonnai Katalin első szerepét ekkor nyerte el, úgy 5-6 évesen. A lehetőség és maga a szereplés is jó emléket hagyott benne, s talán kijelenthetjük: itt és így kezdődött minden.
Színház gyász

Elhunyt Michael Lonsdale, a Holdkelte című Bond-film főgonosza

A francia színész 89 éves volt, a magyar közönség egyebek között A rózsa neve, A sakál napja és a München című filmekből ismerhette.