Színház

Középiskolások a FÉMben

2019.01.24. 16:50
Ajánlom
A FÉM alkotói több évtizede dolgoznak azon, hogy a kamaszok, azaz a középiskolás korosztály utat találjon a Színház (nagybetűvel) irányába.

Bár a jelenlegi forma kevésbé alkalmas arra, hogy a piacorientált világ alkotta színházi létezésükben megjelenjenek a fiatalok, mégsem hagyják szó- és kép nélkül a korosztályt, lehetőségeikhez mérten továbbra is szeretnék felvenni/megtartani a kapcsolat velük.

Két előadást ajánlanak – elsősorban a tanároknak, akik nélkül nincs meg a stabil kapocs a színház és a fiatalok között –, lehetőséget és alkalmat teremtve a közös élmény átélésének varázsára.

Egyikük az ANNUSKA2.0 c. vígjáték, ami több szempontból is alkalmasra arra, hogy megszólíthassa a középiskolásokat. Egyrészről a színházcsinálás sejtelmes kulisszatitkaira derül fény, ami talán még egy tizenévesnek is érdekes, különleges lehet! Aztán ott van Gárdonyi Géza, akinél sejtelmesebb, titokzatosabb magyar író talán nem is élt, nos, róla is kaphatnak egy elnagyolt, ám emberi képet, ami aztán segíthet továbbhaladni a hozzá vezető intellektuális úton. (Bár ez túl tanárosan hangzik, de mégis így van!) S ugye ott van még a szerelem, a ki nem mondott vágyódás tárgya, ami szintén beszédtéma lehet az előadás utáni együttléten.

foto11-163956.jpg

FÉM (Fotó/Forrás: FÉM Arts & Café)

A másik előadás a FÉM, a színház kultikus abszurd drámája, ami már a harmadik feldolgozását éli meg az elmúlt évtizedben. Az előadást elsőként még egy diákszínház játszotta az Új Színház KőfalPálya díjas stúdiószínpadán, ami nem volt véletlen, hiszen a történet maga is egy diáktörténet: pályaválasztás, művészálmok, hírnév, család, szülők, kamaszlét… Ennél a darabnál közelebbit igen nehéz lenne találni a kamaszokkal foglalkozó pedagógusoknak, ezért is fontos a FÉM alkotógárdájának, hogy találkozhassanak a történet megihletőivel.

Az előadásokra diákcsoportokat várnak a FÉMbe – természetesen csoport- és pedagóguskedvezményekkel.

ANNUSKA2.0

2019 március 6. 18.00

(két felvonás, vége kb. fél9-kor, majd utána egy kötetlen beszélgetés)

FÉM

2019 március 27. 18.00

(két felvonás, vége kb. fél9-kor, majd utána egy kötetlen beszélgetés)

További információk ide kattintva

FÉM Arts & Café

Fém Arts & Café

A FÉM a Belváros legújabb kulturális közösségi tere egy színházzal, kávézóval, galériával, jazzpódiummal.

A FÉM, mint színház egyedisége ezekben rejlik: kortárs témák felvetése, a klasszikus és kísérletező színházi formák elegyének felhasználásával színpadra állítva, valamennyi színházi iskola képviselőjének közreműködésével, neves művészekkel, professzionális szcenikai feltételekkel, nézőbarát környezetben, egy olyan közösségi térben, ahol a színház nem csak a színházi előadásról szól, hanem annak apropóján egy közösségi találkozás maximális kiterjesztésében.

A FÉM, mint kulturális közösségi tér egyedisége pedig ezekben rejlik: egy kulturált, barátságos, ám igényes kávéházi környezetben szinte minden művészeti ág lehetőséget kap a megmutatkozásra - kiemelten a zene és képzőművészet -, egy hely, ahol a vendégek és alkotók otthon érezhetik magukat, kizárva a külvilág hétköznapjait, hiszen itt minden együtt töltött pillanat egy ünnep, a Kultúra ünnepe.

Mi, a FÉM alkotói, ebben hiszünk, s teszünk is érte.

Európa közepén, hittel és pozitív jövőképpel.

Színházat szeretnénk csinálni.

A világról a magyaroknak.

És magyarul a világnak.

 

Jendrics Anikó, társulatvezető

Cziczó Attila, művészeti vezető

 

Legnépszerűbb

Vizuál

A legjobban várt januári filmek

Hűvös, szürke januári estéken jó dolog moziba járni, mostanában különösen, mert fontos és izgalmas filmek érkeznek, legtöbbjük számos kategóriában Oscar-díjra jelölt. Szubjektív válogatásunkból a francia szerzői film és egy különleges dokumentumfilm sem maradhatott ki. 
Könyv

A nő vagy szent anya, vagy prostituált? – Interjú Hidas Judit íróval

Könyv egy negyvenes nőről, aki keresi önmagát, mert úgy érzi, szép lassan eltűnik abban, hogy megfeleljen a környezete elvárásainak. Hidas Judit Boldogság tízezer kilométerre című novellafüzérének főhőse, Anna, a hagyományos női szerepek és a karrier közt őrlődik. S vajon hányan vagyunk hasonló helyzetben? Mikor vesszük észre – vagy egyáltalán észrevesszük-e –, hogy apránként föladjuk magunkat? Fájdalmasan sokakat érintő problémákról és tabukról beszél ez a könyv, ami láthatóvá teszi a társadalmi elvárások mögött szenvedő egyént: a nőt. A könyv szerzőjével, Hidas Judittal beszélgettünk.
Könyv

Pintér Béla is Baumgarten-emlékdíjat kapott

Kukorelly Endre az állami kitüntetések elfogultsága miatt élesztette fel a díjat, amelynek összegét közösségi finanszírozásból fedezték.
Színház

Megkezdődött a Trianon100 emlékév a Nemzetiben

Sajtónyilvános olvasópróbán ismertette a trianoni évfordulóra készülő programjait a Nemzeti Színház. Első bemutatójuk, a Wass Albert szövegei és korabeli dokumnetumok alapján készülő Tizenhárom almafa lesz.
Klasszikus

Bach billentyűs szvitjeit viszi egy általános iskolába Fejérvári Zoltán

Fejérvári Zoltán szólóestjével indul az alsógödi Belépés családostul klasszikus zenei sorozatának 2020-as évada. A művész Bach Francia szvitjeit adja elő január 25-én a Búzaszem Általános Iskola aulájában. Utána pedig a Zeneakadémiára viszi a műsort.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Megkezdődött a Trianon100 emlékév a Nemzetiben

Sajtónyilvános olvasópróbán ismertette a trianoni évfordulóra készülő programjait a Nemzeti Színház. Első bemutatójuk, a Wass Albert szövegei és korabeli dokumnetumok alapján készülő Tizenhárom almafa lesz.
Színház premier

Kern András is megjelent a Fővárosi Törvényszéken

A Fővárosi Törvényszék patinás esküdtszéki tárgyalótermében tartották a Játékszín februári bemutatójának sajtóeseményét. A vád tanúja című produkciót Simon Kornél rendezi, a főbb szerepekben Kern András, Kocsis Dénes, Szerednyey Béla és Lévay Viktória lép színpadra.
Színház magazin

„Hoztam maguknak egy kis pesti levegőt” – 50 éve ment el Latyi

A híres színészdinasztia leszármazottait, a Latabár testvéreket a szigorú kritikusok is Buster Keatonhoz és Chaplinhez hasonlították. Ők azonban a külföldi sikerek után hazajöttek, itthon játszottak és forgattak. 1970. január 11-én halt meg Latabár Kálmán.
Színház gyász

A Vígszínházban búcsúztatják Gesztesi Károlyt

Az 56 éves korában elhunyt színművész temetésén csak a szűk család vesz részt – írja a Bors.
Színház hír

Eke Angéla személyes élettörténete a Radnóti Tesla Laborban

Én, Iphigénia címmel készül Eke Angéla első mono előadása Gryllus Dorka, Soós Attila, Spáh Dávid és Sándor Dániel Máté színrevitelében. A bemutatót február 2-án tartják.