Színház

Középiskolások a FÉMben

2019.01.24. 16:50
Ajánlom
A FÉM alkotói több évtizede dolgoznak azon, hogy a kamaszok, azaz a középiskolás korosztály utat találjon a Színház (nagybetűvel) irányába.

Bár a jelenlegi forma kevésbé alkalmas arra, hogy a piacorientált világ alkotta színházi létezésükben megjelenjenek a fiatalok, mégsem hagyják szó- és kép nélkül a korosztályt, lehetőségeikhez mérten továbbra is szeretnék felvenni/megtartani a kapcsolat velük.

Két előadást ajánlanak – elsősorban a tanároknak, akik nélkül nincs meg a stabil kapocs a színház és a fiatalok között –, lehetőséget és alkalmat teremtve a közös élmény átélésének varázsára.

Egyikük az ANNUSKA2.0 c. vígjáték, ami több szempontból is alkalmasra arra, hogy megszólíthassa a középiskolásokat. Egyrészről a színházcsinálás sejtelmes kulisszatitkaira derül fény, ami talán még egy tizenévesnek is érdekes, különleges lehet! Aztán ott van Gárdonyi Géza, akinél sejtelmesebb, titokzatosabb magyar író talán nem is élt, nos, róla is kaphatnak egy elnagyolt, ám emberi képet, ami aztán segíthet továbbhaladni a hozzá vezető intellektuális úton. (Bár ez túl tanárosan hangzik, de mégis így van!) S ugye ott van még a szerelem, a ki nem mondott vágyódás tárgya, ami szintén beszédtéma lehet az előadás utáni együttléten.

foto11-163956.jpg

FÉM (Fotó/Forrás: FÉM Arts & Café)

A másik előadás a FÉM, a színház kultikus abszurd drámája, ami már a harmadik feldolgozását éli meg az elmúlt évtizedben. Az előadást elsőként még egy diákszínház játszotta az Új Színház KőfalPálya díjas stúdiószínpadán, ami nem volt véletlen, hiszen a történet maga is egy diáktörténet: pályaválasztás, művészálmok, hírnév, család, szülők, kamaszlét… Ennél a darabnál közelebbit igen nehéz lenne találni a kamaszokkal foglalkozó pedagógusoknak, ezért is fontos a FÉM alkotógárdájának, hogy találkozhassanak a történet megihletőivel.

Az előadásokra diákcsoportokat várnak a FÉMbe – természetesen csoport- és pedagóguskedvezményekkel.

ANNUSKA2.0

2019 március 6. 18.00

(két felvonás, vége kb. fél9-kor, majd utána egy kötetlen beszélgetés)

FÉM

2019 március 27. 18.00

(két felvonás, vége kb. fél9-kor, majd utána egy kötetlen beszélgetés)

További információk ide kattintva

FÉM Arts & Café

Fém Arts & Café

A FÉM a Belváros legújabb kulturális közösségi tere egy színházzal, kávézóval, galériával, jazzpódiummal.

A FÉM, mint színház egyedisége ezekben rejlik: kortárs témák felvetése, a klasszikus és kísérletező színházi formák elegyének felhasználásával színpadra állítva, valamennyi színházi iskola képviselőjének közreműködésével, neves művészekkel, professzionális szcenikai feltételekkel, nézőbarát környezetben, egy olyan közösségi térben, ahol a színház nem csak a színházi előadásról szól, hanem annak apropóján egy közösségi találkozás maximális kiterjesztésében.

A FÉM, mint kulturális közösségi tér egyedisége pedig ezekben rejlik: egy kulturált, barátságos, ám igényes kávéházi környezetben szinte minden művészeti ág lehetőséget kap a megmutatkozásra - kiemelten a zene és képzőművészet -, egy hely, ahol a vendégek és alkotók otthon érezhetik magukat, kizárva a külvilág hétköznapjait, hiszen itt minden együtt töltött pillanat egy ünnep, a Kultúra ünnepe.

Mi, a FÉM alkotói, ebben hiszünk, s teszünk is érte.

Európa közepén, hittel és pozitív jövőképpel.

Színházat szeretnénk csinálni.

A világról a magyaroknak.

És magyarul a világnak.

 

Jendrics Anikó, társulatvezető

Cziczó Attila, művészeti vezető

 

Legnépszerűbb

Színház

„Egy Beethoven-koncert után kisebb a valószínűsége annak, hogy valakit fejbe verjünk”

Az Ördögkatlan két megálmodójával, Kiss Mónikával és Bérczes Lászlóval arról beszélgettünk, miből fakad a fesztivál egyedi hangulata és milyen új fellépőket avatnak idén, de néhány praktikus tanáccsal is ellátják azokat, akik kedvet kapnának ellátogatni a fesztiválra július 30. és augusztus 3. között.
Jazz/World

M és Ö és R és K, avagy nem tudom, milyen zene ez, de nagyon jó

Funk, soul, pszichedelikus pop, lo-fi és blues, nem is ez a lényeg, hanem hogy a Mörk nem csak azt tudja, hogyan zenéljen, hanem azt is, hogyan zenéljen Neked.
Klasszikus

Miskolcon találkozott Prometheus és Kékszakállú

Fanfárok, azaz harsonákon játszó zenészek figyelmeztették a közönséget az előadások kezdetére: a Miskolci Nemzeti Színház óratornyából felcsendülő ünnepélyes jeladás két előadásra invitálta meg a Bartók Plusz Operafesztivál hallgatóit, Alekszandr Szkrjabin Prometheus: a tűz költeménye című szimfonikus művére, illetve Bartók Béla A Kékszakállú herceg várára.
Jazz/World

David Gilmour 6 milliárd forintért adta el a gitárjait, hogy segítse a klímakatasztrófa elleni harcot

A Pink Floyd gitáros-énekese, a Wish You Were Here szerzője rekordáron adta el a hangszereit, azokat is, amiket az ikonikus lemezein használt. Egy zöld szervezetet támogat a pénzzel.
Zenés színház

Aj Vej-vej Turandotot rendez Rómában

A hazájában játszódó Puccini-operának a kínai képzőművész nemcsak a rendezője lesz, hanem ő tervezi a jelmezeket is.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház interjú

Mácsai Pál: Fontos inspirációk jönnek a független szférából

A fővárosi fenntartású Örkény Színház igazgatóját, Mácsai Pált a STAFÉTA pályázat egyik szakmai kurátorát kérdeztük arról, miért gondolja fontosnak a már negyedik éve működő pályázati lehetőséget.
Színház ajánló

FRISS – Fiatal tehetségek a Szentendrei Teátrum színpadán

A Szentendrei Teátrum 1969-ben fiatal színihallgatók ötlete nyomán jött létre és azóta is épít a fiatal, feltörekvő tehetségekre.
Színház interjú

„Egy Beethoven-koncert után kisebb a valószínűsége annak, hogy valakit fejbe verjünk”

Az Ördögkatlan két megálmodójával, Kiss Mónikával és Bérczes Lászlóval arról beszélgettünk, miből fakad a fesztivál egyedi hangulata és milyen új fellépőket avatnak idén, de néhány praktikus tanáccsal is ellátják azokat, akik kedvet kapnának ellátogatni a fesztiválra július 30. és augusztus 3. között.
Színház ajánló

Eszenyi Enikő a Vígszínház zenés szuperprodukcióiról a Fidelio Klasszikban

A nagy Gatsbyről és a Mágnás Miskáról Eszenyi Enikő mesél a Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorában június 22-én a 92.1-en. Fesztiválkörképünkben a Balatonfüredi Gitárfesztiválról és az Ördögkatlanról beszélgetünk Eötvös Józseffel és Bérczes Lászlóval.
Színház ajánló

Idegengyűlölet és a másság iránti elutasítás a Spirit Színház új bemutatójának középpontjában

Czeizel Gábor rendezésében mutatja be a Spirit Színház Székely Csaba Öröm és boldogság című drámáját, a főbb szerepekben Hegyi Barbara, Jerger Balázs és Jantyik Csaba látható.