Színház

Közönségbarát évad Kecskeméten

2012.05.31. 16:34
Ajánlom
Az elmúlt négy év legszakmaibb évada után ősztől a minőség megtartására alapozó, ám közönségbarátabb programmal, két új taggal és tucatnyi bemutatóval várja nézőit a Kecskeméti Katona József Színház.

Cseke Péter igazgató a csütörtöki évadzáró társulati ülésen emlékeztetett arra, hogy már az évadnyitón elhangzott: az idei lesz vezetői ciklusának legszakmaibb évada. Ez azóta beigazolódott, eredményeként pedig a nagyszínpadon egyaránt láthattak a látogatók megosztó és közönségsikert arató előadásokat, miközben idén születtek az elmúlt négy évad legkiválóbb kamaradarabjai - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy mindez a kritikusok figyelmét is Kecskemétre irányította. A színház látogatószáma összességében megközelítette a 105 ezret, ami a tavalyi csúcs után stagnáló mutató, ám arra is utal: bár a művészi színvonal terén nem kötöttek kompromisszumot, a nézők kezét sem engedték el. Az új évadban azonban valamivel közönségbarátabb darabokat állítanak színpadra, ám teszik mindezt a minőség megtartásának jegyében.

Az igazgató elmondta: Kecskeméti Katona József Színházat eddig nem sújtották igazán a válság következményei, ám az idei évadra a pénzügyi nehézségek őket is elérték. A teátrum egyike az ország legszerényebben támogatott színházainak, ennek viszont az előadások minőségében a jövőben sem szabad megmutatkoznia. Saját erőből ugyan, de sikerült megteremteniük a nyári és udvarszínház folytatásának lehetőségét is. Ami pedig a társulatot illeti, Kecskeméten kialakult egy erős, összetartó csapat. A nyár folyamán mindössze egyetlen színész, Zeck Júlia távozik, míg a gyakorlatát itt abszolváló két fiatallal, a Kaposvári Egyetemen végzett Decsi Edittel és Porogi Ádámmal szerződést kötnek.

A következő évadban három játszóhelyükön tucatnyi bemutatót tartanak. A nagyszínpadi darabok közül az Újvilág passiót, a Páratlan párost, valamint Heltai Jenő Naftalin című művét Cseke Péter állítja színpadra, míg Tolcsvay László, Müller Péter és Bródy János Doctor Herz című, a Madách Színházban sikerrel játszott musicaljét Szerednyey Béla viszi színre, Shakespeare A vihar című darabját Bagó Bertalan, Németh Virág Mátyás király meséje című művét pedig a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen idén végző Porogi Dorka rendezi. Emellett a két kamaraszínházban három-három új darabot tűznek műsorárra. A Ruszt József Stúdiószínházban Réczei Tamás rendezi Kaffka Margit Hangyabolyát, valamint saját darabját, a Vasárnapi gyerekeket, Pierre Notte Két néni ha megindul című művét pedig Verebes István viszi színre. A Kelemen László Kamaraszínházban tartják Brecht II. Edwardjának bemutatóját Zsótér Sándor rendezésében, Rusznyák Gábor jegyzi Goldoni darabját, a Chioggiai csetepatét, Vitéz Miklós és Vadnai László klasszikusát, a Meseautót pedig Benedek Miklós készíti el.

A kecskeméti színház produkcióit a nyáron az országban több helyen láthatja a közönség: a 2011/2012-es évad előadásai közül a Bagó Bertalan rendezte Bánk bán a Pécsi Országos Színházi Találkozó versenyprogramjában szerepel, a Winnetou-t az Újszegedi Szabadtéri Színpadon, a Chioggiai csetepatét pedig Gyulán láthatják majd a nézők.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Tánc

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház kritika

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Színház józsef attila színház

Így ünnepelték Láng József színművész 85. születésnapját

A József Attila Színház a Feketeszárú cseresznye január 10-i előadásán ünnepelte mindenki Dodi bácsiját.
Színház ajánló

Suttogók a FÉMben

A FÉM több lábon áll, hiszen a színház mellett a zene, a képzőművészet szinte ugyanolyan hangsúllyal szerepel a kulturális tér kihasználásában. Ám a legfontosabb, maga a színház is két részre tagolódik: egyrészt a FÉM saját, repertoár előadásaira, s az igencsak színes felhozatalt képviselő vendégelőadások produkcióira.
Színház ajánló

Isten férfi vagy nő? – Halhatatlan a FÉMben

Márton Andrással és Andai Katival a főszerepben mutatta be a FÉM Cziczó Attila Halhatatlan című drámáját. Lehet-e sírni az élettel? Lehet-e nevetni a halállal?
Színház hír

Meglepetéssel indítja az évet a Proton Színház

A színházzal nem rendelkező társulat a föld alá csábítja nézőit.