Színház

Közös énekléssel avatták fel a Komlós Juciról elnevezett közterületet

2022.02.11. 11:25
Ajánlom
A Szabó Magda sétány és a Solt Ottilia tér után ismét közterületet neveztek el egy kivételes nőről, ezúttal Komlós Juciról.

A fővárosi önkormányzatok fontosnak tartják, hogy javítsák az utcanevek férfi-nő arányát, ugyanis jelenleg közel kilencszer annyi férfi nevét viseli közterület. Az új utcanevekről a közösség dönt, a Mammut bevásárlóközpont mögötti sétány 2020 októbere óta például Szabó Magda nevét viseli.

A Komlós Juci közt és a hozzá tartó emléktáblát a színésznő születésnapjának előestéjén, február 9-én leplezték le Fehér Anna, Földessy Margit és a SZINDRA Társulat közreműködésével.

273550994_371790994948415_6444179189269079650_n-111241.jpg

A Komlós Juci köz avatása (Fotó/Forrás: Őrsi Gergely / Facebook)

Komlós Juci 1922-ben állt először színpadra, és több mint 75 évet töltött a pályán. A legtöbben a Szomszédok Lenke nénijeként ismerik, 12 éven keresztül 331 részben alakította Taki bácsi feleségét.

Komlós Juci végigélte a 20. század viharos évtizedeit, és azon szerencsés művészek közé tartozik, aki ugyan sorstársaihoz hasonlóan ugyanúgy elszenvedte a borzalmakat, karrierjét azonban nem törték ketté a politikai csatározások.

Pedig a háború előtt Miskolcon a zsidótörvények miatt már csak férje tekintélye miatt léphetett színpadra. A vészkorszakot szenespincében bujkálva élte túl, testvére, László a holokauszt áldozata lett.

A háború után a József Attila Színházban és a Thália Színházban játszotta legjelentősebb szerepeit. Eközben a filmvásznon is egyre többször találkozhatott vele a közönség.

Csűrös Karola, akihez legendás barátság fűzte, úgy nyilatkozott az avatóünnepség kapcsán:

Megtisztelőnek gondolom, hogy elneveznek róla egy utcát, nagyon örülök neki, hogy lesz egy olyan hely, ami az ő nevét viseli, és emléket állít róla.

Fejléckép: Komlós Juci köz (forrás: Őrsi Gergely / Facebook)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Lemondta a Putyin-párti zongoraművész, Valentina Lisitsa fellépését a Margitszigeti Színház

Az intézmény a művész politikai szerepvállalása miatt döntött úgy, hogy megválik tőle, miután az ukrán nagykövetségtől tudomást szerzett a mariupoli megszállókat éltető koncertjéről.
Plusz

A kultúra fogalmát a lehető legtágabban értelmezi a kultúráért és innovációért felelős miniszterjelölt

Csák János a kinevezése előtti meghallgatáson elmondta, az új minisztérium maga is innovációnak tekinthető. A miniszterjelölt kinevezését a bizottság 1 ellenszavazat és 1 tartózkodás mellett 11 szavazattal támogatta.
Színház

„A minőség összeköt” – kihirdette idei programjait a Városmajori Szabadtéri Színpad

A fennállásának 100. évfordulóját ünneplő Városmajori Szabadtéri Színpad minden eddiginél gazdagabb programkínálattal várja az érdeklődőket szeptember közepéig. A színházi előadások mellett koncertek, kiállítások, filmvetítések, családi események és tematikus séták is várják a látogatókat.
Zenés színház

Bretz Gábor kapta a Székely Mihály-emlékplakettet

Az Operaház egykori legendás énekesének emlékére létrehozott díjat egy arra érdemes énekesnek adják át, művészi és emberi magatartásának elismerésére. Idén a világszerte ismert basszbaritonra esett a választás.
Vizuál

Fődíjas lett a Külön falka Olaszországban

Kis Hajni szívszorító és felemelő apa-lánya kapcsolatról szóló mozifilmje a közönségdíjat és a legjobb férfi főszereplő díját is elnyerte a Riviera Nemzetközi Filmfesztiválon, az olaszországi Sestri Levantéban.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Kiss Mari visszatér Szombathelyre

Kihirdette jubileumi, 15. évadának új előadásait a szombathelyi Weöres Sándor Színház: 10 bemutatót tartanak a következő szezonban. Új tagokkal is bővül a társulat: Mari Dorottya és Domonkos Zsolt mellett újra az alkotógárdát erősíti majd a teátrum egyik alapítótagja, Kiss Mari.
Színház ajánló

Tizennyolcadik alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Bábfesztivált Békéscsabán

Öt nap alatt tizennyolc társulat húsz előadása mutatkozik be június 22. és 26. között a Békéscsabai Napsugár Bábszínházban.
Színház magazin

„Napfény a dörzspapíron” – Szakácsi Sándor, a nyughatatlan lélek

Szakácsi Sándort, bár már gyerekkorában nagy jövőt jósoltak neki a színészi pályán, kisebb korában gúnyolták iskolatársai, felnőttként pedig alkoholproblémákkal küzdött, magát La Mancha lovagjának, szélmalomharcosnak nevezte. Saját bevallása szerint a szerepeiből merített erőt a folytatáshoz.
Színház hír

Klasszikusok új köntösben – hat bemutatót tart a jövő évadban a József Attila Színház

A következő szezon műsorán a drámák és a vígjátékok mellett a zenés színház kedvelői számára is kínál újdonságokat a József Attila Színház, a Made in Hungáriából ízelítőt is kaphattak a sajtó képviselői.
Színház hír

„A minőség összeköt” – kihirdette idei programjait a Városmajori Szabadtéri Színpad

A fennállásának 100. évfordulóját ünneplő Városmajori Szabadtéri Színpad minden eddiginél gazdagabb programkínálattal várja az érdeklődőket szeptember közepéig. A színházi előadások mellett koncertek, kiállítások, filmvetítések, családi események és tematikus séták is várják a látogatókat.