Színház

Közös fesztiválon mutatkoznak be a Ráday utcai színházak

2022.10.27. 13:55
Ajánlom
Első alkalommal rendezik meg a Ráday Utcai Színházi Találkozót (RUSZT), amelyen a résztvevő társulatok hat helyszínen több mint harminc programmal várják a látogatókat. A szervezők célja az volt, hogy magas színvonalon mutassák be a fővárosi független színházi szakmát.

November 4. és 6. között először rendezik meg a Ráday Utcai Színházi Találkozót (RUSZT), amelyen a 9. kerületi utcában található színházak saját előadásai mellett vendégfellépővel, képzőművészeti, irodalmi és zenei eseményekkel, workshopokkal és művészeti foglalkozásokkal várják a látogatókat.

A találkozó a Most Társulat, a Kettőspont, a MáSzínház, a Pinceszínház, a Stúdió K és a VerShaker csatorna összefogásában jött létre.

A RUSZT a 2019-ben indult Startfeszt nevű rendezvény továbbgondolásaként jött létre, miután az Itt és Most Társulat bevonta a szomszédságában működő alkotóhelyeket. A szervezők célkitűzése az volt, hogy magas színvonalon mutassák be a fővárosi független színházi szakmát.

ruszt-plak-134006.png

Ráday Utcai Színházi Találkozó (RUSZT) (Fotó/Forrás: Itt és Most Társulat)

A találkozó egy zártkörű beszélgetéssel indul, amelyen az érintett társulatok munkatársai vesznek részt. A megnyitót követően pedig A független az szabad? című beszélgetéssel kezdődik a fesztivál. Hat helyszínen több mint harminc program kerül megrendezésre a találkozó ideje alatt. A három nap során a fizetős színházi előadások mellett, különböző regisztrációhoz kötött ingyenes programokon is részt vehetnek az érdeklődők.

A fesztiválon olyan alkotókkal találkozhatnak majd a nézők, mint Sütő András, Tóth András és Antalóczi Dorottya, Závada Péter, Bán-Horváth Veronika, Zoltán Áron, Tóth Réka Ágnes, Pallagi Melitta, Spilák Lajos, Janó Anna, Boda Tibor, Grisnik Petra, Márfi Márk, Laik Ágnes, Demeter Orsolya, Pere Petra vagy épp a FreeSZFE hallgatói.

Borbás Gergő, az Itt és Most Társulat művészeti vezetője az esemény főszervezőjeként a RUSZT-ról szóló közleményben hangsúlyozza, a Ráday uta régóta Budapest egyik kulturális csomópontja, amely az utóbbi időben ismét virágzásnak indult. „Különlegessége, hogy az utcában és környékén több olyan független színház is működik, amelyek saját játszóhellyel rendelkeznek. Ez nem csak alkalmat teremt a kapcsolódásra, de felelősséget is, hogy más társulatok is bemutatkozhassanak nálunk és mi is minél inkább kapcsolódjunk egymáshoz” – fogalmazott, hozzátéve, hogy az együttműködésre, az átjárhatóságra, a kölcsönös rácsodálkozásra szeretnének hangsúlyt fektetni.

A részletes programokról ezen a linken tájékozódhatunk. 

Fejléckép: Ráday utca (Fotó/Forrás: Ráday Utca - Programok és Fesztiválok Facebook-oldal)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Az idei Berlinalén az is kiderült, hogy Martin Scorsese egy két lábon járó filmenciklopédia

A 74. Berlinale a megkezdett mederben folyt tovább: az elmúlt öt napban is maradt a határok és az aktuális társadalmi kérdések feszegetése.
Színház

Kétszemélyes tantermi előadás készült a Sorstalanságból a Katonában

A Gloviczki Bernát és Jakab Balázs előadásában látható színpadi adaptációt Bagossy Júlia rendezte. A bemutatót február 23-án tartják a Sufniban.
Klasszikus

Bach, Chopin és Schumann műveit szólaltatja meg Grigorij Szokolov a Müpában

Az orosz zongoraművész szólóestjén Johann Sebastian Bach négy duettje és c-moll partitája, Chopin mazurkái és Schumann Waldszenen (Erdei jelenetek) című műve hangzik el az MVM Koncertek – A Zongora sorozatban március 13-án a Müpában.
Vizuál

„Nem elég gondolni, tenni is kell” – fontos társadalmi ügyekről rendez kiállítást a Radnóti Színház

A társulat célja ráirányítani a figyelmet közös ügyeinkre, közelebb hozva, felnagyítva, kihangosítva azokat. Az előző évadban elindult kampány fotósorozatait Csoszó Gabriella készítette, a figyelemfelkeltő akció idén az újonnan szerződött színészek ügyeivel folytatódott.
Vizuál

Süveges Rita festőművész lett az Esterházy Art Award közönségdíjasa

A 2023-as Esterházy Art Award-díjhoz kapcsolódó kiállítás március 3-ig tekinthető meg a Ludwig Múzeumban, majd április közepén a kismartoni Esterházy-kastélyban is kiállítják a díjazott alkotók munkáit.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Kétszemélyes tantermi előadás készült a Sorstalanságból a Katonában

A Gloviczki Bernát és Jakab Balázs előadásában látható színpadi adaptációt Bagossy Júlia rendezte. A bemutatót február 23-án tartják a Sufniban.
Színház ajánló

Az orosz-ukrán háború kitörésének állít emléket a B32 és a TÁP Színház

A Ha háború lenne nálunk című felolvasó színházi produkciót a világhírű dán szerző, Janne Teller azonos című könyve alapján alkalmazták színpadra, az előadást most február 23-án három alkalommal is láthatja a közönség.
Színház ajánló

A Lavina című svéd filmből készül színpadi előadás Pelsőczy Réka rendezésében

A Lavinában a döntések súlyáról, a látszatboldogságról, a 40-es generációt érintő kérdésekről, középkorú férfiak és nők öndefiníciójáról, házastársaikhoz, partnereikhez és gyerekeikhez fűződő viszonyáról fanyar humorral és empátiával esik szó.
Színház interjú

Találkozni önmagunkkal: ez is egyfajta megváltás – interjú Gáspár Ildikóval a Bűn és bűnhődésről

Március 8-án mutatják be a Bűn és bűnhődést az Örkény István Színházban. Az előadás rendezőjével Dosztojevszkij leghíresebb regénye mellett a női karakterekről, önként vállalt szenvedésről és a színházak társadalmi szerepéről is beszéltünk.
Színház ajánló

Forradalomra uszít az óbudai tanár az Átriumban

A Hannibál tanár úr című, ikonikus Fábri Zoltán-film egy letűnt korszakot idéző történet, amelynek színpadi átdolgozása megdöbbentően pontos és különösen aktuális társadalmi látleletté vált napjainkban.