Színház

Közös gondolkodás, problémaközpontú kortárs darabok, kulturális marketing és művészeti tanács – Barnák László nyilvánosságra hozta szegedi pályázatát

2023.02.09. 14:05
Ajánlom
Barnák László, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója is benyújtott pályázatot a szegedi teátrum, és vele együtt a Szegedi Szabadtéri Játékok, az Újszegedi Szabadtéri Színpad, valamint a REÖK szakmai és gazdasági irányítására. Pályázatában az eddigi főbb művészeti irányvonalak megőrzését és a nézőszám növelését tervezi.

Peller Károly színművész-rendező és Tóth Péter zeneszerző mellett a jelenlegi főigazgató, Barnák László is indult a Szegedi Nemzeti Színház vezetői posztjáért. Pályázatát elsőként a Fidelio teszi közzé. Barnák a színház prózai kínálatával kapcsolatban a legfontosabb célok között világirodalmi és kortárs magyar darabok bemutatását emeli ki:

kortárs nemzeti művészet nélkül nincs nemzeti kultúra

– vallja az utóbbi kapcsán. Ezek mellett fontos szerepet szán a színházpedagógiai aktivitásoknak is, amelyek az ő vezetői ciklusa alatt megszaporodtak: színházi nevelési projektekkel és saját produkciók létrehozásával új, fiatal nézőközönséget tervez bevonzani.

BarnakLaszlo_0005-114436.jpg

Barnák László (Fotó/Forrás: Fábián Évi / Fidelio)

A színház feladataként a morális példázatok és az üres szórakoztatás helyett a közös gondolkodást, esetenként a hétköznapi problémákból való kiszakadást, vagy éppen a jelenre frissen reagálva mindannyiunkat érintő problémák felvetését emeli ki. A jó-rossz dualizmust is elveti: „Az érvényes színház nem osztja föl a világot „jókra” és „rosszakra”. Ellenkezőleg: egyidejűleg kínál fel több nézőpontot, és a néző dolga fölfedezni, melyek érintik őt meg leginkább.

Manapság, amikor a világ különféle törésvonalak mentén sorakozott fel, a színház menedék, mert lehetővé teszi, hogy egy másik ember helyzetébe képzelhessük magunkat

– egy másik ember szemén keresztül láthassuk a világot”. A színházat tanító közeg helyett a közös gondolkodás helyének tekinti, ehhez az esztétikai elvhez igazodik az általa meghívni tervezett alkotók, szerzők és darabok sora is.

Barnák fontosnak tartja a művészi koncepcióval „egymásra építő szinergiában” működő kulturális marketinget is, a korszerű kommunikáció eszközök használatát, a tudatos arculatformálást és a közösségi akciók szervezését. A direktori feladatok között kiemeli az állandó személyes jelenlét fontosságát, amelyen keresztül a vezető figyelemmel tud lenni és inspirálni tudja a színházi kollektívát. „Ismerem a színház működését, a művészeti állomány tagjait, az itt dolgozókat. Itt ért a legtöbb szakmai tapasztalat, elkötelezettje lettem színházunknak” – fogalmaz a szegedi teátrumban eltöltött immár tizennégy esztendőre utalva.

BarnakLaszlo-SzegediSzabadteriJatekokfotoSzaboLuca-104833.jpg

Barnák László (Fotó/Forrás: Szabó Luca / Szegedi Nemzeti Színház)

Az elmúlt időszakhoz képest jelentős változás, hogy Barnák szakítani kíván a háromtagozatú teátrum eddigi művészeti működési modelljével: a főigazgató, a drámatagozat és az operatagozat vezetője helyett egy

ötfős művészeti tanács alakítaná ki a színház művészeti elképzeléseit.

Ennek tagjai: Barnák László főigazgató, Dobszay Péter – aki Dinyés Dánielt váltaná az opera tagozat élén –, illetve Fábián Péter, Koltai M. Gábor és Tárnoki Márk rendezők lennének.

Barnák László főigazgatói pályázata teljes terjedelmében itt olvasható:

 

Fejléckép: Barnák László (Fotó / Forrás: Fábián Évi / Fidelio)

A jelenlegi főigazgató mellett egy operettszínész és egy zeneszerző pályázik a Szegedi Nemzeti Színház élére

Kapcsolódó

A jelenlegi főigazgató mellett egy operettszínész és egy zeneszerző pályázik a Szegedi Nemzeti Színház élére

Barnák László ötéves mandátuma 2023. június végén jár le. A színházvezetői kiírásra az övén kívül két pályázat érkezett.

Száz életből egyet – beszélgetés Barnák Lászlóval

Száz életből egyet – beszélgetés Barnák Lászlóval

Barnák Lászlót színészként és rendezőként, illetve a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatójaként és a Szegedi Szabadtéri Játékok ügyvezetőjeként ismerheti a nagyközönség és a szakma. Azt azonban kevesen tudják róla, hogy mindkét szülője hallássérült. Színházigazgatóként több alkalommal is megszólalt már nálunk, de arról, milyen volt siket szülők gyermekeként felnőni és mindez hogyan hatott az életére, a nagy nyilvánosságnak most először beszélt.

Étel só nélkül, élet színház nélkül – Interjú Barnák Lászlóval, a szegedi teátrum főigazgatójával

Étel só nélkül, élet színház nélkül – Interjú Barnák Lászlóval, a szegedi teátrum főigazgatójával

Izgalmas produkciókkal készül megünnepelni 90 éves jubileumát a Szegedi Szabadtéri Játékok. Van is ok az örömre, hiszen szép lassan újraindul a kulturális élet. Ám az óvatosságnak is helye van, ugyanúgy, mint a reménynek. Barnák Lászlóval, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatójával a művészetbe vetett hit jegyében, a pandémia árnyékában, a színházi világon jóval túlmutató kérdésekről is beszélgettünk.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

„Vissza a pénzt a kultúrába!” – Duda Éva és Fodor Tamás felolvasta a FESZ követeléseit a Civil Sugárúton

Az 1848-as forradalom évfordulója alkalmából Civil Sugárút néven, civil szervezetek részvételével tartottak eseménysorozatot a Hősök tere és az Andrássy út között március 14-én és 15-én. Itt hangzott el a Független Előadó-művészeti Szövetség kiáltványa.
Plusz

„Nem karriert, sokkal inkább magamat próbáltam építeni” – interjú Menyhárt Jenővel, az Európa Kiadó énekes-gitárosával

„Az én fejemben is többször megfordult, hogy disszidáljak. Egyszer ténylegesen közel kerültem ahhoz, hogy meg is tegyem” – meséli az Európa Kiadó énekes-gitárosa, Menyhárt Jenő. Interjú.
Vizuál

Petőfi 200 – Vetítéssorozat indul a Toldi Moziban

Március 23. és június 8. között klasszikus filmek és szakértői beszélgetések segítségével idézhetjük meg a kétszáz éve született költő alakját, emlékezetét.
Színház

Harmadszor mutatta be a Szegedi Nemzeti Színház az anatevkai tejesember történetét

Király Levente és Gregor József után ezúttal Borovics Tamás bújt Tevje bőrébe a Hegedűs a háztetőn című musical szegedi előadásában. A zenés produkció márciusban három, áprilisban további két alkalommal látható a Nagyszínházban.  
Vizuál

Nemes Márton képviseli hazánkat a 2024-es Velencei Biennálén

A Ludwig Múzeum 2024-ben Nemes Márton festőművész Techno Zen című kiállítását mutatja be a Velencei Képzőművészeti Biennálén.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Egri Márta és Péter Kata szerepelnek a Gólem Színház új bemutatójában

Borgula András Szorítsd meg a kezem címmel Marianna D. Birnbaum önéletrajzi írásaiból rendez színdarabot: egy nő találkozik a kómában fekvő anyjával. De vajon tényleg találkoznak?
Színház ajánló

Egy punkoperával indítja a tavaszt a Független Színház

A roma és nem roma színházi alkotókból álló társulat Rothadó madarak címmel Balogh Rodrigó valós történet alapján született darabját állítja színpadra. Az előadás bemutatója március 25-én lesz a társulat új színházi helyszínén, a FüSziben.
Színház ajánló

Harmadszor mutatta be a Szegedi Nemzeti Színház az anatevkai tejesember történetét

Király Levente és Gregor József után ezúttal Borovics Tamás bújt Tevje bőrébe a Hegedűs a háztetőn című musical szegedi előadásában. A zenés produkció márciusban három, áprilisban további két alkalommal látható a Nagyszínházban.  
Színház ajánló

Színes nemzetközi programmal ünnepli fennállásának 200. évfordulóját a Miskolci Nemzeti Színház

Miskolcon a 2023-as esztendőt a kultúra évének szánják, ugyanis a város több kulturális intézménye is idén jubilál: a Csodamalom Bábszínház 30, a Miskolci Szimfonikus Zenekar 60, a Miskolci Nemzeti Színház pedig 200 éves.
Színház interjú

„A színésznők miatt lettem színész” – beszélgetés Epres Attilával új bemutatója, a Szívhang kapcsán

Epres Attila első alkalommal lép fel a Rózsavölgyi Szalonban. Az évtizedeken át az egyik legtöbbet foglalkoztatott színésztől megtudtuk, miért örül a beugrásoknak, mi a különbség számára munka és játék között és mit szeret a szumóban.