Színház

Közösségi gyűjtést szerveznek a TeatRom Fesztivál megmentéséért

2022.07.29. 15:20
Ajánlom
Az eredetileg nyolcnaposra tervezett, végül négy napban megvalósuló szemlét a szervezők a saját vagyonukból finanszírozzák, a teljes program megvalósításához pedig a közösség segítségét kérik.

Az alapvetően Borsod megye romák lakta településein szerveződő fesztivál programjai ezúttal a szűkös anyagi keretek miatt Miskolcra és környékére korlátozódnak.

Július 29. és augusztus 3. között öt miskolci szegregátumba – Avas, Lyukóbánya, Tetemvár, Számozott utcák, Bábonyibérc –, valamint három további településre – Hernádszentandrásra, Csenyétére és Gadnára – viszik el a szervezők a kultúrát.

A programok már július 29-én elkezdődnek, a WhatSAP-pal közös 2078 km című vacsorával egybekötött produkció a hernádszentandrási művelődési házban kerül színre.

A szűk értelemben vett fesztivál július 31-én veszi kezdetét Avason, a Dante lovardában, a Makar Csudra ősbemutatójával, melyet Gorkij műve alapján Szegedi Dezső alkalmazott színpadra. Simon Balázs rendezésének címszerepét Keresztes Sándor játssza.

Augusztus 1-jén mind az öt miskolci helyszínen elkezdődnek a programok: workshopok, családi programok, koncertek várják a városba látogatókat.

A helyi művészeti csoportokon kívül vendégként érkezik az Élőkép Színház, és a Parno Grasztból ismert Oláh Józsi is.

A zárónapon, augusztus 3-án Hernádszentandrásra, Gadnára és Csenyétére érkezik a fesztivál, ahol a Makar Csudra mellett a Miskolci Zsonglőr Klub tagjait, valamint a Fiatalok Színházának előadását láthatják az érdeklődők, de Gadnán díjnyertes roma filmek is láthatóak lesznek, mely után a résztvevők online beszélgethetnek Horváth Szimonettával, Kuru Lászlóval és Kerékgyártó Yvonne-nal.

P1490715-145154.jpg

Gyerekek a TeatRom Fesztiválon (Fotó/Forrás: TeatRom Fesztivál)

Az anyagi nehézségek miatt miatt Simon Balázs művészeti vezető saját vagyonából mintegy kétmillió forintot fordít a térség egyetlen roma összművészeti fesztiváljának megvalósítására, és azon dolgozik, hogy az eseménysorozat fennmaradhasson és látható legyen.

„A közöny ellen dolgozni nehéz.

A projekt a saját társadalmi rétegén belül is küzd az elfogadásért” – mondta el egy interjúban Simon, majd később egy másik beszélgetés során hozzátette, hogy ha nem térül meg az anyagi ráfordítás, kénytelen lesz abbahagyni a fesztivállal kapcsolatos munkát.

A szemle életben maradásáért a szervezők közösségi gyűjtést szerveznek, melynek keretében a programok látogatására, valamint támogatás küldésére buzdítják az embereket.

Az adományokat az Utcaszínházi Alkotóközösség számlájára (16200209-17072825) várják.

A fesztivál eseményei ingyenesen látogathatók, a részletes programbontás az alábbi oldalon érhető el.

A TeatRom Fesztivál az UtcaSzak munkájának eredményeként született. A szervezet kezdetben utcaszínházi előadásokat hozott létre és juttatott el a legszegényebb településekre, később interaktívvá téve azokat a gyerekeket is bevonták a játékba. Folyamatosan kutatják azokat a lehetőségeket, melyek segítségével a színház nyelvén kapcsolatot tudnak teremteni az ezeken a településeken élőkkel, céljuk pedig, hogy színházpedagógiai módszerekkel közösséget formáljanak.

Fejléckép: előadás a 2020-as fesztiválon (forrás: TeatRom)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Elhunyt Fekete Győr István

A Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett zeneszerző, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola zeneszerzés tanára 88 éves volt.
Zenés színház

„Ha sztrájkolunk, ha lejjebb kapcsolunk, nem lesz magyar operaéneklés” – interjú Ókovács Szilveszterrel

Új évadról, sztrájkról, szereposztásokról és az Eiffel Műhelyházról is kérdeztük Ókovács Szilveszter főigazgatót, aki azt is elárulta, mit gondol az elmúlt időszak néhány olyan kínos ügyéről, amit felkapott a sajtó.
Színház

Nemzetközi fesztiválok a Karinthy Színházban

Június 4-én és 5-én a Nemzetközi Történetmesélő Fesztiválon, június 8-án pedig az I. Karinthy New Wave Festivalon találkozhat a közönség nemzetközileg elismert művészekkel.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Nemzetközi fesztiválok a Karinthy Színházban

Június 4-én és 5-én a Nemzetközi Történetmesélő Fesztiválon, június 8-án pedig az I. Karinthy New Wave Festivalon találkozhat a közönség nemzetközileg elismert művészekkel.
Színház hír

Bíró Kriszta első rendezése és Gálffi László önálló estje az Örkény Színház jubileumi évadában

Meghirdette 2024/25-ös évadát az idén húszéves jubileumát ünneplő Örkény Színház. A szezon során a kortárs művek ismét nagy szerephez jutnak, hét ősbemutatóval is készülnek.
Színház ajánló

Jön a Jelen/Lét, a nemzetiségi színházak fesztiválja

Június 1-jén kezdődik a magyarországi nemzetiségi színházak fesztiválja Budapesten. A VII. Jelen/Lét Fesztivál kilenc napja alatt 18 társulat mutatkozik be a Nemzeti Színházban.
Színház hír

Kórházba került Jordán Tamás

A színművész elmondása szerint egy kisebb beavatkozás miatt szorult kórházi kezelésre, ám várhatóan már vasárnap hazaengedik, rövidesen pedig ismét színpadra állhat.
Színház hír

Meghívást kapott a Nagymamával álmodtam című előadás a Párizsi Olimpia kulturális fesztiváljára

Göndör László a pandémia alatt harminckét napon keresztül folytatott hosszas beszélgetést holokauszt-túlélő nagymamájával, az együtt töltött idejükből készült színházi produkció most egyedüliként képviseli a magyar előadóművészeti szcénát Párizsban.