Színház

Közösségi gyűjtést szerveznek a TeatRom Fesztivál megmentéséért

2022.07.29. 15:20
Ajánlom
Az eredetileg nyolcnaposra tervezett, végül négy napban megvalósuló szemlét a szervezők a saját vagyonukból finanszírozzák, a teljes program megvalósításához pedig a közösség segítségét kérik.

Az alapvetően Borsod megye romák lakta településein szerveződő fesztivál programjai ezúttal a szűkös anyagi keretek miatt Miskolcra és környékére korlátozódnak.

Július 29. és augusztus 3. között öt miskolci szegregátumba – Avas, Lyukóbánya, Tetemvár, Számozott utcák, Bábonyibérc –, valamint három további településre – Hernádszentandrásra, Csenyétére és Gadnára – viszik el a szervezők a kultúrát.

A programok már július 29-én elkezdődnek, a WhatSAP-pal közös 2078 km című vacsorával egybekötött produkció a hernádszentandrási művelődési házban kerül színre.

A szűk értelemben vett fesztivál július 31-én veszi kezdetét Avason, a Dante lovardában, a Makar Csudra ősbemutatójával, melyet Gorkij műve alapján Szegedi Dezső alkalmazott színpadra. Simon Balázs rendezésének címszerepét Keresztes Sándor játssza.

Augusztus 1-jén mind az öt miskolci helyszínen elkezdődnek a programok: workshopok, családi programok, koncertek várják a városba látogatókat.

A helyi művészeti csoportokon kívül vendégként érkezik az Élőkép Színház, és a Parno Grasztból ismert Oláh Józsi is.

A zárónapon, augusztus 3-án Hernádszentandrásra, Gadnára és Csenyétére érkezik a fesztivál, ahol a Makar Csudra mellett a Miskolci Zsonglőr Klub tagjait, valamint a Fiatalok Színházának előadását láthatják az érdeklődők, de Gadnán díjnyertes roma filmek is láthatóak lesznek, mely után a résztvevők online beszélgethetnek Horváth Szimonettával, Kuru Lászlóval és Kerékgyártó Yvonne-nal.

P1490715-145154.jpg

Gyerekek a TeatRom Fesztiválon (Fotó/Forrás: TeatRom Fesztivál)

Az anyagi nehézségek miatt miatt Simon Balázs művészeti vezető saját vagyonából mintegy kétmillió forintot fordít a térség egyetlen roma összművészeti fesztiváljának megvalósítására, és azon dolgozik, hogy az eseménysorozat fennmaradhasson és látható legyen.

„A közöny ellen dolgozni nehéz.

A projekt a saját társadalmi rétegén belül is küzd az elfogadásért” – mondta el egy interjúban Simon, majd később egy másik beszélgetés során hozzátette, hogy ha nem térül meg az anyagi ráfordítás, kénytelen lesz abbahagyni a fesztivállal kapcsolatos munkát.

A szemle életben maradásáért a szervezők közösségi gyűjtést szerveznek, melynek keretében a programok látogatására, valamint támogatás küldésére buzdítják az embereket.

Az adományokat az Utcaszínházi Alkotóközösség számlájára (16200209-17072825) várják.

A fesztivál eseményei ingyenesen látogathatók, a részletes programbontás az alábbi oldalon érhető el.

A TeatRom Fesztivál az UtcaSzak munkájának eredményeként született. A szervezet kezdetben utcaszínházi előadásokat hozott létre és juttatott el a legszegényebb településekre, később interaktívvá téve azokat a gyerekeket is bevonták a játékba. Folyamatosan kutatják azokat a lehetőségeket, melyek segítségével a színház nyelvén kapcsolatot tudnak teremteni az ezeken a településeken élőkkel, céljuk pedig, hogy színházpedagógiai módszerekkel közösséget formáljanak.

Fejléckép: előadás a 2020-as fesztiválon (forrás: TeatRom)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Életörömre hangolunk! – Szeptemberben jön a Zsidó Kulturális Fesztivál

Könnyű- és komolyzenei koncertek, irodalmi és gyermekprogramokkal, hazai és nemzetközi művészekkel várja a látogatókat a 24. Zsidó Kulturális Fesztivál szeptember 4. és 12. között. A programokat hét fővárosi helyszínen rendezik meg.
Színház

Érkezik a Darázs – Az iskolai zaklatásról láthatunk előadást a Margitszigeten

A Delta Produkció és a Kristály Színtér közösen mutatja be szeptember 30-án a Darázs című krimit. Az előadás Kiss-Végh Emőkével és Sodró Elizával a főszerepben, Ördög Tamás rendezésében debütál a Margitsziget új játszóhelyén.
Vizuál

Miskolcon debütál Csoma Sándor filmje, amelyet Erőss Zsolt története inspirált

Magasságok és címmel készült el Csoma Sándor első nagyjátékfilmje, amely a 2013-ban elhunyt hegymászó, Erőss Zsolt történetén alapul. Az alkotás elsősorban a férfi feleségére, Sterczer Hildára és a gyászfeldolgozására fókuszál. 
Jazz/World

Egy napig ismét a manouche jazzé lesz a főszerep

Francia, német, szerb sztárelőadók és magyar zenészek lépnek fel a második alkalommal megrendezett Django Feszt Budapesten. A Kobuci Kertbe augusztus 14-én várják a manouche jazz műfaj kedvelőit.
Vizuál

Megérkezett az első előzetes Martin McDonagh új filmjéhez

Egy barátság vége és az észak-írországi polgárháború között von párhuzamot legújabb filmjében Martin McDonagh. Az Oscar-díjas rendező The Banshees of Inisherin című drámája 2023 januárjában kerül a hazai mozikba.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház magazin

A kultúra megfizethetetlen?!

A kulturális szféra szereplői évek óta komoly anyagi gondokkal küzdenek, a járványhelyzet, valamint a gazdasági változások pedig újabb kihívások elé állítják az intézmények vezetőit. Legutóbb a kata módosítása, valamint a rezsicsökkentés átalakítása késztette stratégiai változásokra a művészeket. Megkerestünk néhány színházat, hogy mondják el, hogyan érinti őket a jelenlegi helyzet.
Színház interjú

„A színházban történetekre van szükségünk” – interjú Béres Lászlóval

Béres László a Karády zárkája után újra a Gyulai Várszínházzal dolgozik, ezúttal egy orosz szerzőhöz, Csehovhoz nyúlva. A rendezővel az augusztus 9-én látható előadásról, a drámaíróhoz fűződő viszonyáról, valamint a román színházi hagyományokról is beszélgettünk.
Színház ajánló

Érkezik a Darázs – Az iskolai zaklatásról láthatunk előadást a Margitszigeten

A Delta Produkció és a Kristály Színtér közösen mutatja be szeptember 30-án a Darázs című krimit. Az előadás Kiss-Végh Emőkével és Sodró Elizával a főszerepben, Ördög Tamás rendezésében debütál a Margitsziget új játszóhelyén.
Színház hír

Örmény szokások szerint emlékeztek meg Agárdy Gáborról

Születésének 100. évfordulója alkalmából tisztelői és barátai rövid ünnepséget tartottak a művész Fiumei úti sírjánál.
Színház ajánló

A Gyulai Várszínház összművészeti fesztiválján szerepel az Állatfarm

A Puskás Zoltán rendezésében készült musicalt augusztus 6-án tekintheti meg a közönség a gyulai Tószínpadon. A huszonegy dalt felsorakoztató előadás zenei világában a musical és a rockopera műfaja ötvöződik.