Színház

„Köztünk mindenki a saját gerincéből dolgozik” – elhatárolódtak az SZFE hallgatói Vidnyánszky Attila kijelentéseitől

2022.11.21. 09:25
Ajánlom
Mintegy kilencvenen írták alá azt a nyílt levelet, amelyben a Színházi- és Filmművészeti Egyetem hallgatói reagáltak az intézményt fenntartó alapítvány kuratóriumi elnökének szavaira. Vidnyánszky Attila nemrég liberális utánpótlásról és a diákok áthangolásáról beszélt az egyetem kapcsán.

Nemrég a Belvárosi Polgári Szalon vendége volt Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója, a Színház- és Filmművészeti Egyetemet (SZFE) fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke. Az est során egyebek közt szóba került az egyetem helyzete is, amely kapcsán a rendező úgy fogalmazott, hogy úgy látta, az SZFE átgondoltan a központi bázisa volt annak a rendszernek, amit a liberálisok kiépítettek maguknak, és szerinte ott utánpótlást képeztek maguknak. „Elég csak megnézni a tüntetések résztvevőit, ahol a színházi és a filmes szakma ott van az élvonalban” – fogalmazott. Szerinte azért alakult ki később „hisztéria”, mert az ő utolsó bázisukat is elfoglalták. Az intézményben jelenleg zajló oktatás kapcsán azt mondta, akik onnan kikerülnek, másik hangnemet és másik gerincet fognak képviselni.

„A diákok áthangolása nem egyszerű dolog” – tette hozzá.

A Vidnyánszky Attila által elmondottakra most közös levélben reagáltak az intézmény hallgatói, akik elutasították azt, hogy művészettel foglalkozó diákként politikai alapon bélyegezzék meg őket. A Színház Online-hoz eljuttatott levelükben azt írták: „Az ilyen és ehhez hasonló megnyilvánulások csak fokozzák a feszültséget, ami a színházi és filmes szakmában kialakult az elmúlt években.

Tanárainkkal szakmai munkát végzünk az óráinkon, ami nem azonos Vidnyánszky Attila és a vezetőségi tagok ideológiai alapú megnyilvánulásaival.”

Egyúttal legszögezték, hogy nem kívánnak részesei lenni semmiféle áthangolásnak. „Ami pedig a »másik gerincet« illeti, köztünk mindenki a saját gerincéből dolgozik, úgy, ahogy az intézmény legtöbb hallgatója tette az elmúlt 157 év során” – fogalmaztak, mondván, hogy az SZFE-re való beiratkozással nem ideológiai tábort választottak maguknak.

„Világnézettől és pártpolitikától független közösség vagyunk, amelyben mindenkinek helye van, aki filmmel vagy színházzal szeretne foglalkozni. Kíváncsiak vagyunk a világra, alkotni, tanulni, fejlődni szeretnénk, ezért éltünk egy lehetőséggel, amiből Magyarországon nincs sok” – írták. Egyúttal figyelmeztettek: ha hagynák, hogy a szélsőséges megnyilvánulások – érkezzenek is azok bármely politikai oldal felől – összeugrasszák, egymás ellen fordítsák őket,

az nemcsak nekik, hanem az egész szakma jövőjének árthat.

„Szeretnénk minél több nézőpontból rálátást kapni a színházi és a filmes világra, ezért fontos, hogy ne szélesítsük az árkokat, hanem temessük be azokat” – zárták levelüket, amelyet mintegy kilencven hallgató írt alá.

Frissítés:

Vidnyánszky Attila az Origónak elküldött levélben reagált a hallgatók által megfogalmazottakra. A rendező szerint a tőle idézett mondatokat kiragadták a szövegkörnyezetből, de még a félinformációkkal való tudósításokkal és félreértésekkel együtt is vállalja mondandója lényegét. Egyúttal elmondta,

örül az elhatárolódásnak mint polgári gesztusnak.

„Az, hogy ez a nyílt levél egyáltalán megszületett, tanúsítja, hogy a modellváltást követő erőfeszítéseink nem hiábavalóak: jó úton járunk egy szabad légkörű egyetem kialakításában és fejlesztésében, ahol minden egyetemi polgár szorongás nélkül formálhat véleményt” – jelentette ki.

A kuratóriumi elnök azonban feltette a kérdést: vajon korábban miért nem tapasztalhattunk hasonlóan markáns tiltakozásokat? „Miért nem hallottunk aláírásokról, petíciókról, tiltakozásokról egy olyan intézmény esetében, amelyet – a modellváltást többször bíráló – Schilling Árpád úgy jellemzett, hogy »a bűn beleivódott a falakba«, vagy amelyet az átalakítással szemben ugyancsak kritikus Bodó Viktor korábban egy kuplerájhoz hasonlított.”

Meglátása szerint szükséges volt nemcsak infrastrukturális, hanem szellemi értelemben is a modellváltás,

amelynek célja, hogy szabad, felelősségteljes, önálló polgárokat neveljenek, hogy a hallgatóknak ne kelljen igazodniuk semmilyen vélt elváráshoz, illetve hogy minden vélemény napvilágra kerülhessen. Ez azonban szerinte Magyarországon áthangolást igényel, „mert az elmúlt harminc-hetven év nem erre nevelt bennünket. Aki szerint ez illúzió, nézze meg az általam vezetett nemzeti színházat, ahol a társulati tagok megtehetik, hogy tiltakoznak az igazgatójuk egyes lépései ellen.”

Példaként a Madách Nemzetközi Színházi Találkozót említette, amely meglátása szerint sokszínű előadásaival ritkaság Nyugat-Európában.

„A saját világnézetem önhordozó erejében hiszek,

vagyis nem arra törekszem, hogy az uralkodó legyen minden magyar és nemzetközi intézményben, hanem arra, hogy egyáltalán megjelenhessen az eszmék nagy kortárs zűrzavarában. A modellváltás által előidézett nyitás csupán ennyit tesz: mi is jelen szeretnénk lenni sajátosan magyar, zsidó-keresztény világképünkkel” – fogalmazott. Egyúttal hozzátette, a hallgatók elhatárolódása a félreértések ellenére is szerinte annak a jele, az általa képviselni kívánt új szellemiség beköltözött a színházba.

Fejléckép: Színház- és Filmművészeti Egyetem (Fotó/Forrás: A Színház- és Filmművészeti Egyetem Facebook-oldala)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Lélek és hitelesség a muzsikálásban – Keller András és Pierre-Laurent Aimard a Concerto Budapest turnéja kapcsán

Szeptember közepén nagy sikerű koncertsorozatot adott a Concerto Budapest az Egyesült Királyságban és Írországban. A turné zárópontján Keller András karmester és Pierre-Laurent Aimard zongoraművész osztotta meg velünk gondolatait.
Könyv

Válogatás az idei Könyvfesztivál programjaiból

Mások mellett Rakovszky Zsuzsa, Vámos Miklós, Nádasdy Ádám, Christine Leunens és Clara Dupont-Monod is a Könyvfesztiválon mutatja be új könyvét. Szubjektív válogatásunkban számos izgalmas programot ajánlunk. 
Zenés színház

Christian Thielemann a Berlini Állami Opera új főzeneigazgatója

Az intézménynek azután kellett új vezetőt találnia a pozícióra, hogy januárban a korábbi főzeneigazgató, Daniel Barenboim egészségi állapotára hivatkozva lemondott posztjáról.
Klasszikus

Megújult épületben kezdi a 2023/24-es évadot a Szent István Filharmonikusok

A 2024-ben megalapításának hetvenedik évfordulóját ünneplő együttes épületbejárással egybekötött sajtóeseményen jelentette be új évadát, amelynek során a jól ismert sorozatok mellett új, kamarazenei bérlet is várja a közönséget.
Klasszikus

Magyar Kincsek – Folytatódik a Concerto Budapest zenei kaleidoszkópja

A felfedezés és újrafelfedezés, az értékek megtalálása központi motívuma a Concerto Budapest Magyar Kincsek-programjainak, melyeknek a közönség az idei évadban is koncertsorozat keretein belül lehet részese a Zeneakadémián.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Markó Róbert a veszprémi Kabóca Bábszínház új igazgatója

Markó Róbert íróként, rendezőként és dramaturgként is többször megfordult már a Kabóca Bábszínházban, amelynek október 15-től látja el igazgatását.
Színház ajánló

Egy autista zseni és az alma szimbolikája – A Kódfejtő a 6SZÍN-ben

Alan Turing tragikus életéről Benoit Solès francia színész írt színdarabot, ami évek óta nagy siker Franciaországban és már Budapesten, a 6SZÍN-ben is.
Színház hír

Rendhagyó Tartuffe-előadással lesz jelen a Comédie Francaise a 10. MITEM-en

Tíz ország huszonegy előadása, köztük a párizsi Comédie Francaise Tartuffe-produkciója lesz látható a 10. Madách Nemzetközi Színházi Találkozón szeptember 30. és október 23. között a Nemzeti Színházban.
Színház magazin

„Amire visszanézek, az az életem” – Csomós Mari 80 éves

Ma ünnepli 80. születésnapját Csomós Mari színművész, Kossuth- és Prima Primissima díjas érdemes művész, a Nemzet Színésze, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, aki nem szívesen ad interjút. Egyik ilyen ritka alkalomból megjelent beszélgetéséből szemezgettünk.
Színház hír

Egy darab, ami mindent tud a szerelemről – Mohácsi János rendezésében mutatja be Az üvegcipőt a Vígszínház

Molnár Ferenc Az üvegcipő című vígjátéka, amelynek ősbemutatója 1924-ben volt a Vígszínházban, szombaton a Mohácsi testvérek átiratában tér vissza a teátrumba.