Színház

Közzétette el nem mondott szenátusi beszédét Karsai György

2022.09.30. 13:55
Ajánlom
Rátóti Zoltán egy hónappal ezelőtt, augusztus 26-án menesztette a Színház- és Filmművészeti Egyetem Doktori Iskolájának vezetőjét, Karsai Györgyöt. A döntés ellen több intézmény és művész felszólalt, később a professzor maga is reagált a történtekre. Most azt a beszédét osztotta meg közösségi oldalán, melyet az egyetem 2021. szeptember 17-i szenátusi ülésén szeretett volna elmondani.

Karsai a beszéd közlése előtt röviden felidézi az elmúlt időszakot. „Néha szeretnék úgy emlékezni ezekre a percekre, hogy kicsit azért zavarban is volt” – írja az eset körülményeiről és Rátóti Zoltánról, aki úgy adta át a felmondást, hogy nem fűzött indoklást a menesztéshez. A professzor hozzáteszi, hogy a később adott reakciókból ítélve úgy véli, a probléma az lehetett, hogy nem jelent meg az új szenátus ülésein, ez pedig a módosított Szervezeti és Működési Rend (SZMR) szerint hivatali kötelessége lett volna.

A bejegyzés szerint Karsai jelezte a kancellár felé, hogy nem szeretne egy olyan bizottságban ülni, melynek összetételével döntő részben nem ért egyet, aki azt javasolta, hogy menjen el a 2021 szeptemberében esedékes ülésre, és kérje az SZMR módosítását.

„Az elmúlt évtizedek során soha nem írtam le tervezett beszédeimet. Végiggondoltam, aztán elmondtam, amit akartam a különböző fórumokon, s természetesen így tettem több egyetem szenátusában is” – tér rá Karsai a beszédre, melyet nem mondhatott el teljes terjedelmében, ugyanis az akkori megbízott rektor, Novák Emil elvette tőle a szót, és kikapcsolta a mikrofonját azzal az indokkal, hogy sértegeti a szenátus tagjait. Ez Karsainak állítása szerint nem volt szándékában, és újraolvasva is igaznak tartja minden szavát.

A teljes egészében el nem hangzott felszólalásban a professzor hangsúlyozza, hogy a szenátusi tagságáról azért mondott le, mert nem kívánt többet a testület döntéseiben szerepet vállalni, valamint úgy gondolja, hogy az új SZMR megfosztotta az intézmény demokratikusan megválasztott szenátusát a legfontosabb jogosítványaitól. Ennek ellenére hiányzóként tüntették fel egy ülésen, amely ellen fel is szólalt, és levélben kérte a kancellárt, hogy a Doktori Iskola képviseletét delegálás útján oldják meg. A kancellár a szenátus előtti módosítási javaslat megvitatását szorgalmazta.

„Hogy a helyzet teljesen világos legyen: én mindaddig szeretném a Doktori Iskolát vezetni, ameddig a fokozatszerzéshez hozzá nem segítettem azokat a doktoranduszokat, akiket a vezetésemmel működő DI-ba felvettünk.

Ezért azt kérem ettől a testülettől, hogy akként módosítsa az SZMR-t, hogy engem mint DI vezetőjét – s ha lehet, ez vonatkozzék a jövőben a DI vezetőjére általában is – mentsen fel a jelenleg érvényben lévő, »átruházhatatlan szenátusi tagság« kötelezettsége alól, s olyan megfogalmazással éljen e tárgyban, amely lehetővé teszi, hogy a DI vezetése dönthessen minden alkalommal, hogy kit delegál a szenátus üléseire” – olvasható a beszédben.

A felszólalás második felében Karsai György kritikával illeti az egyetemi modellváltást is, mondván, az SZFE-t alapítványba kényszerítő törvény egy immorális törvény volt szerinte, amellyel felszámolták egy több mint másfél évszázada működő, patinás intézmény értékeit. Kitér a szenátus tagjaira is, akik közül csak néhányakat ismer.

„Költői kérdés lenne azzal fordulni Önökhöz, hogy ki, mennyi időt tanított Önök közül eddig az SZFE-n. Tehát inkább így teszem fel a kérdést: ismerik ezt az egyetemet, amelynek legfőbb, döntéshozó testületében ülnek?” – A professzor maga válaszolja meg a kérdést: „nem ismerik, nem is ismerhetik az egyetemünket” – mondja, később pedig arra is kitér, hogy milyen szaktekintélyek helyére ültek be a szenátus tagjai. 

Karsai zárszóként Cserhalmi György MMA-székfoglalóját idézi: „Ez egy rossz út rossz állomása, amely nem csak a jövőnkre hoz szégyent, hanem a múltunkra is, a jelent pedig elviselhetetlenné teszi.”

 

Fejléckép: Karsai György (forrás: Színház- és Filmművészeti Egyetem)

Egy meghökkentően szomorú történet margójára – Radnóti Zsuzsa reagált Karsai György menesztésének hírére

Kapcsolódó

Egy meghökkentően szomorú történet margójára – Radnóti Zsuzsa reagált Karsai György menesztésének hírére

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas dramaturg a Népszava hasábjain fejtette ki véleményét a Színház- és Filmművészeti Egyetemen zajló elbocsátások ügyében, bírálva az egyetem vezetését a döntés miatt.

Rátóti Zoltán engedélyezi Karsai Györgynek, hogy befejezze megkezdett feladatait

Rátóti Zoltán engedélyezi Karsai Györgynek, hogy befejezze megkezdett feladatait

A Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora állítja, hogy átgondoltan és jogszerűen rúgta ki a Doktori Iskola vezetőjét – írja a Népszava.

Megszakadhatnak a doktori védési procedúrák Karsai György elbocsátása miatt

Megszakadhatnak a doktori védési procedúrák Karsai György elbocsátása miatt

Augusztus 26-án Rátóti Zoltán, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora azonnali hatállyal és indoklás nélkül menesztette Karsai Györgyöt, a Doktori Iskola vezetőjét. A döntés ellen sorra szólaltak fel a színházi élet szereplői, végül a 444 megkeresésére maga Karsai is elmondta a véleményét az ügyről.

Azonnali hatállyal menesztették Karsai Györgyöt, művészek és intézmények szólaltak fel a döntés ellen

Azonnali hatállyal menesztették Karsai Györgyöt, művészek és intézmények szólaltak fel a döntés ellen

Rátóti Zoltán augusztus 26-án délelőtt felmentette tisztségéből Karsai Györgyöt, a Színház- és Filmművészeti Egyetem Doktori Iskolájának vezetőjét – tudta meg a Népszava. A döntés ellen többen felszólaltak, köztük a Színházi Kritikusok Céhe és a Doktori Iskola hallgatói is.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Elhunyt Varga Veronika színésznő

A francia-magyar művészt gyors lefolyású, súlyos betegség után érte a halál Párizsban. Varga Veronika ötvennégy éves volt, szülei, férje és két lánya gyászolja.
Plusz

Orvosi Nobel-díjat kapott Karikó Katalin

A világ legrangosabb tudományos elismerését Drew Weissman amerikai kutatóval vehetik majd át az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztéséért.
Vizuál

„Ebben a helyzetben mindenki veszít” – interjú Reisz Gáborral

„Jó lenne, ha megtanulnánk beszélgetni, és belátnánk végre, hogy valójában nem figyelünk a másikra” – fogalmazott lapunknak Reisz Gábor, akivel legújabb, Magyarázat mindenre című filmjéről beszélgettünk.
Jazz/World

A jazz kiválóságai érkeznek a Magyar Zene Házába

Október 8-án a tizenötödik alkalommal szervezik meg a Magyar Jazz Napját, délutántól izgalmas koncertsorozat várja az érdeklődőket a Magyar Zene Házában.
Vizuál

Remek filmekkel és közönségkedvencekkel érkezik a 10. Skandináv Filmfesztivál

Premier előtti vetítésekkel, Lars von Trier- és Thomas Vinterberg-maratonnal, valamint felejthetetlen kultfilmekkel várják az északi filmek szerelmeseit a 10. Skandináv Filmfesztiválon. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

„Ha az ember boldogtalan, nem lesz másik élete, amiben boldog lehet” – Kortárs amerikai sikerdarab ősbemutatójára készül a Budaörsi Latinovits Színház Máté Gábor rendezésében

Máté Gábor a Katona József Színház igazgatója és rendezője második bemutatójára készül Budaörsön. Ezúttal egy kortárs amerikai sikerdarabot, a Pulitzer-díjas Annie Baker John című párkapcsolati drámáját viszi színre a Budaörsi Latinovits Színházban.
Színház hír

10 éve rejtegetik az illegálisan dolgozó magyar szakácsnő kilétét az Átriumban

November 5-én volt pontosan tíz éve, hogy a Kultúrbrigád színpadra állította az Antony Jay és Jonathan Lynn legendás BBC-tévésorozata alapján készült Igenis, miniszterelnök úr! című darabot Znamenák István rendezésében az Átrium színpadán.
Színház hír

Idén is meghirdették a független színházi alkotókat támogató STAFÉTA pályázatot

A projekt célja a Budapesten bemutatni tervezett független színházi, tánc, újcirkusz és összművészeti kezdeményezések támogatása. A jelentkezési határidő október 30.
Színház interjú

Csöndben zakatoló történetek – beszélgetés Ördög Tamással

Október 5-én lesz a premierje Ingmar Bergman Suttogások és sikolyok című mesterműve színpadi adaptációjának az Örkény Színház Stúdiójában. A darabról a rendezővel, Ördög Tamással beszélgettünk.
Színház hír

Markó Róbert a veszprémi Kabóca Bábszínház új igazgatója

Markó Róbert íróként, rendezőként és dramaturgként is többször megfordult már a Kabóca Bábszínházban, amelynek október 15-től látja el igazgatását.