Színház

Közzétette el nem mondott szenátusi beszédét Karsai György

2022.09.30. 13:55
Ajánlom
Rátóti Zoltán egy hónappal ezelőtt, augusztus 26-án menesztette a Színház- és Filmművészeti Egyetem Doktori Iskolájának vezetőjét, Karsai Györgyöt. A döntés ellen több intézmény és művész felszólalt, később a professzor maga is reagált a történtekre. Most azt a beszédét osztotta meg közösségi oldalán, melyet az egyetem 2021. szeptember 17-i szenátusi ülésén szeretett volna elmondani.

Karsai a beszéd közlése előtt röviden felidézi az elmúlt időszakot. „Néha szeretnék úgy emlékezni ezekre a percekre, hogy kicsit azért zavarban is volt” – írja az eset körülményeiről és Rátóti Zoltánról, aki úgy adta át a felmondást, hogy nem fűzött indoklást a menesztéshez. A professzor hozzáteszi, hogy a később adott reakciókból ítélve úgy véli, a probléma az lehetett, hogy nem jelent meg az új szenátus ülésein, ez pedig a módosított Szervezeti és Működési Rend (SZMR) szerint hivatali kötelessége lett volna.

A bejegyzés szerint Karsai jelezte a kancellár felé, hogy nem szeretne egy olyan bizottságban ülni, melynek összetételével döntő részben nem ért egyet, aki azt javasolta, hogy menjen el a 2021 szeptemberében esedékes ülésre, és kérje az SZMR módosítását.

„Az elmúlt évtizedek során soha nem írtam le tervezett beszédeimet. Végiggondoltam, aztán elmondtam, amit akartam a különböző fórumokon, s természetesen így tettem több egyetem szenátusában is” – tér rá Karsai a beszédre, melyet nem mondhatott el teljes terjedelmében, ugyanis az akkori megbízott rektor, Novák Emil elvette tőle a szót, és kikapcsolta a mikrofonját azzal az indokkal, hogy sértegeti a szenátus tagjait. Ez Karsainak állítása szerint nem volt szándékában, és újraolvasva is igaznak tartja minden szavát.

A teljes egészében el nem hangzott felszólalásban a professzor hangsúlyozza, hogy a szenátusi tagságáról azért mondott le, mert nem kívánt többet a testület döntéseiben szerepet vállalni, valamint úgy gondolja, hogy az új SZMR megfosztotta az intézmény demokratikusan megválasztott szenátusát a legfontosabb jogosítványaitól. Ennek ellenére hiányzóként tüntették fel egy ülésen, amely ellen fel is szólalt, és levélben kérte a kancellárt, hogy a Doktori Iskola képviseletét delegálás útján oldják meg. A kancellár a szenátus előtti módosítási javaslat megvitatását szorgalmazta.

„Hogy a helyzet teljesen világos legyen: én mindaddig szeretném a Doktori Iskolát vezetni, ameddig a fokozatszerzéshez hozzá nem segítettem azokat a doktoranduszokat, akiket a vezetésemmel működő DI-ba felvettünk.

Ezért azt kérem ettől a testülettől, hogy akként módosítsa az SZMR-t, hogy engem mint DI vezetőjét – s ha lehet, ez vonatkozzék a jövőben a DI vezetőjére általában is – mentsen fel a jelenleg érvényben lévő, »átruházhatatlan szenátusi tagság« kötelezettsége alól, s olyan megfogalmazással éljen e tárgyban, amely lehetővé teszi, hogy a DI vezetése dönthessen minden alkalommal, hogy kit delegál a szenátus üléseire” – olvasható a beszédben.

A felszólalás második felében Karsai György kritikával illeti az egyetemi modellváltást is, mondván, az SZFE-t alapítványba kényszerítő törvény egy immorális törvény volt szerinte, amellyel felszámolták egy több mint másfél évszázada működő, patinás intézmény értékeit. Kitér a szenátus tagjaira is, akik közül csak néhányakat ismer.

„Költői kérdés lenne azzal fordulni Önökhöz, hogy ki, mennyi időt tanított Önök közül eddig az SZFE-n. Tehát inkább így teszem fel a kérdést: ismerik ezt az egyetemet, amelynek legfőbb, döntéshozó testületében ülnek?” – A professzor maga válaszolja meg a kérdést: „nem ismerik, nem is ismerhetik az egyetemünket” – mondja, később pedig arra is kitér, hogy milyen szaktekintélyek helyére ültek be a szenátus tagjai. 

Karsai zárszóként Cserhalmi György MMA-székfoglalóját idézi: „Ez egy rossz út rossz állomása, amely nem csak a jövőnkre hoz szégyent, hanem a múltunkra is, a jelent pedig elviselhetetlenné teszi.”

 

Fejléckép: Karsai György (forrás: Színház- és Filmművészeti Egyetem)

Egy meghökkentően szomorú történet margójára – Radnóti Zsuzsa reagált Karsai György menesztésének hírére

Kapcsolódó

Egy meghökkentően szomorú történet margójára – Radnóti Zsuzsa reagált Karsai György menesztésének hírére

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas dramaturg a Népszava hasábjain fejtette ki véleményét a Színház- és Filmművészeti Egyetemen zajló elbocsátások ügyében, bírálva az egyetem vezetését a döntés miatt.

Rátóti Zoltán engedélyezi Karsai Györgynek, hogy befejezze megkezdett feladatait

Rátóti Zoltán engedélyezi Karsai Györgynek, hogy befejezze megkezdett feladatait

A Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora állítja, hogy átgondoltan és jogszerűen rúgta ki a Doktori Iskola vezetőjét – írja a Népszava.

Megszakadhatnak a doktori védési procedúrák Karsai György elbocsátása miatt

Megszakadhatnak a doktori védési procedúrák Karsai György elbocsátása miatt

Augusztus 26-án Rátóti Zoltán, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora azonnali hatállyal és indoklás nélkül menesztette Karsai Györgyöt, a Doktori Iskola vezetőjét. A döntés ellen sorra szólaltak fel a színházi élet szereplői, végül a 444 megkeresésére maga Karsai is elmondta a véleményét az ügyről.

Azonnali hatállyal menesztették Karsai Györgyöt, művészek és intézmények szólaltak fel a döntés ellen

Azonnali hatállyal menesztették Karsai Györgyöt, művészek és intézmények szólaltak fel a döntés ellen

Rátóti Zoltán augusztus 26-án délelőtt felmentette tisztségéből Karsai Györgyöt, a Színház- és Filmművészeti Egyetem Doktori Iskolájának vezetőjét – tudta meg a Népszava. A döntés ellen többen felszólaltak, köztük a Színházi Kritikusok Céhe és a Doktori Iskola hallgatói is.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Zenében megélt ünnep Pannonhalmán – jubilál az Arcus Temporum fesztivál

Eötvös Péter és Mozart művészetével ünnepel az idén 20 éves Arcus Temporum Művészeti Fesztivál Pannonhalmán augusztus 23–25. között. Ráadásul a jubileum egybeesik a bencés szerzetesközösség temploma, a Szent Márton-bazilika felszentelésének 800. évével.
Plusz

Az utolsó szerelem mítosza

Az első szerelem minden líra egyik fő toposza, sőt népdaloktól regényekig, a first love az igazi, mert mindenkit érdeklő, lángba boritó téma. Azon gondolkozom, hogy miért nincs az elsőnek párja, azaz miért nincs igazi irodalma, lírai lenyomata az utolsó szerelemnek, ennek a fellobbanó érzelmi viharnak? Almási Miklós írása.
Zenés színház

Szikrák és vízcseppek – Aida a Szentmargitbányai Kőfejtőben

Tíz év után ismét az Aida került színre az Ausztriában található Szentmargitbányai Kőfejtő hatalmas szabadtéri színpadán. Nem ez volt azonban az egyetlen visszatérés: ismét Thaddeus Strassberger rendező munkáját láthatta a közönség.
Klasszikus

„Tudatosítani kell a világban, hogy Auer Lipót magyar, ráadásul veszprémi volt” – interjú Kováts Péterrel, az Auer Fesztivál művészeti vezetőjével

Kerek évfordulóhoz érkezett a veszprémi születésű, világhírű hegedűművésznek, Auer Lipótnak szentelt fesztivál. Az ünnepi programról az eseménysorozat alapítójával, Kováts Péter hegedűművésszel beszélgettünk.
Plusz

Mintha elkezdtük volna szeretni a saját városainkat – beszélgetés Zubreczki Dávid építészeti mesemondóval

A Kultkikötő szervezésében idén nyáron nyolc helyszínen hallgathatók meg Zubreczki Dávid vetítéssel egybekötött történetmesélős előadásai Templomséták a Balaton körül címmel.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

A versenyprogram mellett vizsgaelőadásokat is láthatunk az idei Szemle Pluszon

Augusztus 24. és szeptember 9. között zajlik a Városmajori Szabadtéri Színpad Szemle Plusz programsorozata, amelyen a Fidelio is díjazza az egyik előadást.
Színház ajánló

Az anya – Nagy-Kálózy Eszter főszereplésével készül bemutató a Karinthy Színházban

A budapesti Karinthy Színház várakozással teli izgalommal jelenti be Florian Zeller Az anya című fekete komédiájának budapesti ősbemutatóját. Az előadás a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatával együttműködésben valósul meg, amit az üzbég származású, nemzetközileg elismert rendező, Talgat Batalov állít színpadra.
Színház ajánló

Idén is Szegeden láthatók a legizgalmasabb színházi előadások – jön a THEALTER

Július 27. és augusztus 2. között rendezik meg a 34. THEALTER színházi fesztivált Szegeden. A jól ismert fellépők mellett új formációkkal, fiatalokból szerveződő csapatokkal is találkozhatnak a szegediek és az ide látogató nézők.
Színház gyász

Elhunyt Szatmári Liza

Az Aase- és Gobbi Hilda-díjas színésznő július 20-án, életének 97. évében hunyt el. Szatmári Liza hetvenhárom éve volt a Vígszínház tagja, halálhírét a társulat közölte.
Színház hír

Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó a Centrál Színházban tér vissza a színpadra

A Nemzeti Színházban tavaly súlyos balesetet szenvedett színművészek apa-lánya párost alakítanak a Centrál Színház következő évadában. A Puskás Tamás rendezte előadás egy híres film adaptációja lesz.