Színház

Krabat a Fekete Malomban – a német ifjúsági irodalom egyik legnépszerűbb művét mutatja be a Budapest Bábszínház

2024.02.28. 14:35
Ajánlom
Otfried Preuβler filmen és színpadon is többször feldolgozott, klasszikus történetének vadonatúj színpadi változatát mutatja be a Budapest Bábszínház március 2-án Hegymegi Máté rendezésében.

Otfried Preuβler Krabat című regénye lebilincselően izgalmas történet barátságról, közösségről, varázslatról és felnőtté válásról. A mű bábszínházi adaptációját Kali Ágnes és az előadás rendezője, Hegymegi Máté írta Farkas Tünde fordításának felhasználásával. A misztikus történet lenyűgöző fekete-fehér látványvilággal és rendhagyó bábtechnikákkal egyedi élményt kínál a 12 éves korosztálytól a felnőttekig, mindenkinek.

Huszonegy ventilátor alkotja majd a színpad hátterét, amely a malom mozgását, a fekete mágia dinamikáját és szimbolikus erejét is megtestesíti.

A díszlet másik meghatározó eleme hét darab mobil, ledvilágítással kiegészített alumíniumrácsos keretszerkezet, amelyek a modernséget és a technológiai elemeket képviselik, ami izgalmas kontrasztot alkot a mágikus és történelmi elemekkel.

18d7175a31a1703901375d4fdbbe506f-135717.jpg

Hegymegi Máté rendező a Krabat a Fekete Malomban című előadás próbáján (Fotó/Forrás: Piti Marcell / Budapest Bábszínház)

Történetünk kezdete egyszerű, egyszerű, ahogy a fiatal Krabat múltja is az volt, amíg álmában meg nem jelent előtte egy Fekete Malom, benne fekete varjakkal és a feketemágia félszemű Mesterével – olvashatjuk az előadás ismertetőjében.

Krabat követi álmait, beáll a malomba, kezet fog a Mesterrel, de ez az egyszerű kézfogás megpecsételi sorsát, a Fekete Malmot nem hagyhatja el többé.

Az egyszerűséget kiszorítják a titokzatos, megmagyarázhatatlan történések. Lassan világossá válik, hogy a Malomban Feketeiskola működik, és a tanítványok a munkájukért cserébe különleges képességeket kapnak. Krabat és barátai megtapasztalják képességeik határait és az árat, amivel fizetniük kell érte.

b18514d96edef26ebf353c5475896349-135718.jpg

A Krabat a Fekete Malomban című előadás próbája (Fotó/Forrás: Piti Marcell / Budapest Bábszínház)

Krabat lázadni, harcolni kezd a szabadságért, de Mesterével szemben tehetetlen. Hacsak az a titokzatos, tiszta lelkű kántorlány nem segít, akinek a nevét sohasem szabad kiejteni – nehogy a Mester tudomást szerezzen róla –, akinek az utolsó próbához be kell mennie a Fekete Malomba, hogy Krabat kijuthasson.

Bejutni egyszerű, de kilépni csak együtt tudnak.

A Budapest Bábszínház produkciójának címszerepében Bartha Bendegúz látható, partnerei Podlovics Laura, Hannus Zoltán, Ács Norbert, Szolár Tibor, Márkus Sándor, L. Nagy Attila, Barna Zsombor, Zöldi Ákos e. h., Simon András e. h. és Teszárek Csaba. A zeneszerző Urbán Kristóf, a díszletet Fekete Anna, a jelmezt Kálmán Eszter jegyzi, utóbbi két alkotó készítette az előadás bábterveit is. Varga Vince mozgóképtervezőként vett részt a folyamatban, Szondi György pedig a fényekért felel.

Az előadás bemutatóját március 2-án 18:00 órakor tartják a Budapest Bábszínházban.

További időpontok: március 3. 18:00, március 19. 18:00, március 20. 15:00, április 8. 18:00, április 9. 15:00, április 26. 18:00, április 27. 15:00

Forrás: Budapest Bábszínház, Színház Online

Fejléckép: Bartha Bendegúz a Krabat a Fekete Malomban című előadás próbáján (fotó/forrás: Piti Marcell / Budapest Bábszínház)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Április 18-án búcsúztatják Eötvös Pétert

A megemlékezésre a Budapest Music Centerben kerül sor, délután négy órai kezdéssel. Az eseményen Kurtág György, Káel Csaba és Kovács Géza mond búcsúbeszédet.
Klasszikus

„A zenét nem interpretálni, hanem megtestesíteni kell” – interjú Barbara Hannigannel

A kanadai születésű szoprán határokat feszegető produkcióval érkezik a Müpába, április 10-én este, a Bartók Tavasz fellépőjeként. A közelgő előadás mellett a magyar kortárs zenéhez fűződő kapcsolatáról is beszélgettünk vele.
Színház

Telex: Szexuális zaklatás ügyében folyik vizsgálat az SZFE-n

A lap értesülései szerint az egyetemen belső vizsgálat indult, mivel egy osztályvezető férfitanár meg nem engedhető kommentárokkal illette a diáklányok külsejét, alakját. Cikkünk frissült az SZFE reakciójával!
Klasszikus

Szimfonikus zsenik koncertje a BFZ-vel és a sztárkarmester Paavo Järvivel

Paavo Järvi édesapja elismert észt karmester volt, egykori szovjet nyaralójukban a kis Paavo időnként összefutott Sosztakoviccsal, Rosztropoviccsal, Arvo Pärttel, Hacsaturjánnal, vagy Emil Gilelsszel.
Színház

Új elnököt választott a Színházi Dolgozók Szakszervezete

A színházi szakmák országosan reprezentatív szakszervezete, az idén 105 éves Színházi Dolgozók Szakszervezete jelentősen megújuláson esett át, miután az április 8-án megtartott tisztújító küldöttgyűlésen megválasztották az új országos ügyvezető elnökséget.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Telex: Szexuális zaklatás ügyében folyik vizsgálat az SZFE-n

A lap értesülései szerint az egyetemen belső vizsgálat indult, mivel egy osztályvezető férfitanár meg nem engedhető kommentárokkal illette a diáklányok külsejét, alakját. Cikkünk frissült az SZFE reakciójával!
Színház ajánló

A vég kezdete? – vérbeli házastársi dráma debütál a Rózsavölgyi Szalonban

Új bemutatóval ünnepli alapításának tizenkettedik évfordulóját a Rózsavölgyi Szalon. Kovács Patrícia és Schmied Zoltán főszereplésével, Dicső Dániel rendezésében mutatják be David Eldridge Bármit mondhatsz című darabját április 11-én.
Színház interjú

Nincs ideális pillanat – interjú Horváth Patríciával, a HATAN Társulat alapító tagjával

Horváth Patrícia férjével, Nyári Zoltán operaénekessel közösen két évvel ezelőtt indította el független magánszínházi formációját, a HATAN Társulatot. Az alapító páros női tagjával a színházcsinálás fenséges és kevésbé dicsőséges pillanatairól is beszélgettünk.
Színház hír

Új elnököt választott a Színházi Dolgozók Szakszervezete

A színházi szakmák országosan reprezentatív szakszervezete, az idén 105 éves Színházi Dolgozók Szakszervezete jelentősen megújuláson esett át, miután az április 8-án megtartott tisztújító küldöttgyűlésen megválasztották az új országos ügyvezető elnökséget.
Színház hír

A fiatal színházi generáció is bemutatkozhat a Szemle Plusz fesztiválon

Augusztus 24. és szeptember 13. között rendezik meg a Szemle Plusz programsorozatot, ahol idén először a színészképző iskolák is bemutatkozhatnak egy-egy vizsgaelőadással, hogy a következő generáció tehetségeit is felfedezhesse a budapesti közönség.