Színház

Kreativitás, új utak, Tesla – A Radnóti Színház a Kult50-ben

2020.10.09. 15:50
Ajánlom
A bulinegyedben, a szórakozni vágyók között sétálva, a Kazinczy utcában egyszer csak – az Elektrotechnikai Múzeum udvarán át – eljutunk a második emeleten található Radnóti Tesla Laborba, a Radnóti Színház új játszóhelyére, amely tavaly nyílt, és ahol kreatív, alkotói energiák pezsegnek.

Kult50 kategória: Ügy

Védnök: Vecsei H. Miklós színművész, dramaturg

Elismert teljesítmény: a Radnóti Tesla Labor létrehozásáért

Régi vágya teljesült Budapest legkisebb kőszínházának azzal, hogy tavaly októberben megnyithatták második játszóhelyüket. Egy kicsit az élet is közbeszólt, hiszen a Radnóti Színházzal szomszédos ház építkezési munkálatai miatt a teátrum színpadának egy részét lecsatolták, a színészek azóta csak kisebb méretű deszkákon tudnak játszani. Ezért produkcióikat hat-hét különböző helyre kellett költöztetniük.

TeslaLabor-155128.jpg

Radnóti Tesla Labor (Fotó/Forrás: Gosztom Gergő / Radnóti Miklós Színház)

A Tesla Labor egy nyitott, 180  néző befogadására alkalmas, inspiratív tér. Az Elektrotechnikai Múzeum mellett található új játszóhely elnevezésére a Radnóti Színház társulatától több ötlet is érkezett, többek között ez: ATM, azaz „A Teslába Menvén", alias a legjobb városi kultúrautomata. Végül Gazsó György névjavaslata lett a befutó, így lett a hely neve Tesla Labor.

A Kazinczy utcában bérelt játszóhelyben – mint a Radnóti Színház igazgatója, Kováts Adél fogalmazott – hosszú távon gondolkodnak, hiszen ez biztosíthatja folyamatos működésüket.  Akkor is, amikor majd – 2021 tavaszán – visszakapják a Radnóti színpadának az építkezés miatt elcsatolt részét, amelyet újra működő színpadtérré kell majd alakítani. Ezért annak felújítása idején is tovább folytathatják majd a munkát a Teslában.

A Tesla Labor egyfelől a Radnóti Színház bemutatóhelye, másfelől lehetőséget ad független csoportoknak. A Tesla Labor lett a NARRATÍVA elnevezésű csoport otthona is. Hegymegi Máté, Kovács D. Dániel, Pass Andrea és Szenteczky Zita közös működésükkel a színházművészet szerepét, létjogosultságát, felelősségét szeretnék újragondolni. A fiatal rendezők szövetkezésének hosszú távú célja, hogy – egy kamion félpótkocsiján utazva – mobil színházi bázist hozzanak létre, s ennek segítségével teljes értékű színpadi élményhez juttassanak olyan helyen élő embereket, ahová a színház egyébként nem jut el.

Amikor összeér és kellő elhivatottság társul egy művészeti szándék kiteljesítésére, az mindig robbanhat és hatást gyakorolhat hosszú távon a társadalomra

– mondta Kováts Adél az új hely megnyitását beharangozó sajtótájékoztatón.

A Tesla Labort azonnal a szívébe zárta a közönség, s azóta is jelentős művészek adják ott egymásnak a kilincset. Az új alkotói tér a kreativitás és új utak keresésének egyik legizgalmasabb színhelye lett.

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Sorozatunkban bemutatjuk az Ötvenet.

A Kult50 idei díjazottjainak névsorát itt olvashatja.

Kult50

A Fidelio 2017-ben indította el a Kult50 – A kultúra 50 arca kiadványát, amely mindig az előző év kiemelkedő művészi, kulturális teljesítményei alapján mutatja be azt az ötven kulturális szereplőt, akikre itt és most érdemes odafigyelni.

Idén már tíz kategóriában jelölhettek a különböző szakmai szervezetek, valamint a közönség, a jelöltek közül pedig a kategóriákhoz tartozó védnökök és a Fidelio szerkesztősége közösen választották ki a kultúra ötven arcát.

A beválogatott Ötvenet portrésorozatban mutatjuk be.

Legnépszerűbb

Zenés színház

Ingyen látható a Macskák londoni előadása az online térben

Bemutatásának 40. évfordulóján a The Show Must Go On Youtube-csatornája ingyenesen közvetíti Andrew Lloyd Webber kultikus darabját, a Macskákat.
Plusz

A b(m)űvész embersége – interjú a 110 éve született Rodolfo lányával, Gálvölgyi Judittal

Polgári neve Gross Dezső volt, de Rodolfoként ismerte meg a világ. „Vigyázat, csalok!”, mondta – és csalt. A többi már játék volt és szórakozás. Születésének 110. évfordulója alkalmából lánya, Gálvölgyi Judit segítségével idéztük föl a bűvész és édesapa legendás alakját.
Könyv

Felavatták Tandori Dezső és felesége síremlékét

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas és József Attila-díjas költő, író, műfordító és felesége, Tandori Ágnes síremlékét május 15-én avatták fel Budapesten, a Fiumei úti sírkertben.
Plusz

Itt a teljes program: magyar művészeket jelentett be a VeszprémFest

Véglegessé vált az idei VeszprémFest programja. A korábban már meghirdetett Tom Jones, Jazz+Az és VeszprémFest Classic koncertek mellett jön az LGT sztárjaival színpadra lépő Zenevonat, a 25 éves jubileumát ünneplő Cotton Club Singers, valamint a Concerto Budapest Snétberger Ferenc és Roby Lakatos közreműködésével.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Stadionban lesznek láthatóak a DESZKA Fesztivál előadásai

Nem mindennapi környezetben, a Nagyerdei Stadion gyepéről követhetik a nézők a közvetítéseket.
Színház gyász

Elhunyt Lellei Pál bábkészítő mester

81 éves korában elhunyt Lellei Pál, a Budapest Bábszínház nyugalmazott munkatársa, a Bábkészítés című alapmű szerzője – tudatta a Budapest Bábszínház.
Színház hír

„Az embereknek nevetésre van szükségük” – A hétköznapok hőseit jutalmazta a Vörösmarty Színház

Július közepétől újra várja közönségét a Vörösmarty Színház. Ám lesznek olyanok, akik már kicsit korábban is elmehetnek a teátrumba: ők azok a hősök, akik nap mint nap, a legnehezebb időszakban, és azon túl is helyt állnak. Különleges akcióval köszönte meg a székesfehérvári társulat a Fejér megyei mentődolgozóknak az emberfeletti munkát, amelyet értünk tesznek.
Színház ajánló

Nyári színház négy helyszínen, visszatérnek A Pál utcai fiúk is

Komédiák, bohózatok, visszatérő színésznő, szerelem, mámor, Grund és stand up, mert ehhez van kedvünk. Idén nyáron a Vörösmarty Színház négy helyszínen várja közönségét.
Színház ajánló

Influenszerszövegeket mondanak a Katona színészei

„A téma az utcán hever” mondás különösen igaz a Katona József Színház és a Compact TV közös produkciójára, a társulat tagjai ugyanis a Monológ című új performanszukban interneten fellelt humoros, elgondolkodtató és provokatív szövegeket mondanak el – monológként.