Színház

Kreativitás, új utak, Tesla – A Radnóti Színház a Kult50-ben

2020.10.09. 15:50
Ajánlom
A bulinegyedben, a szórakozni vágyók között sétálva, a Kazinczy utcában egyszer csak – az Elektrotechnikai Múzeum udvarán át – eljutunk a második emeleten található Radnóti Tesla Laborba, a Radnóti Színház új játszóhelyére, amely tavaly nyílt, és ahol kreatív, alkotói energiák pezsegnek.

Kult50 kategória: Ügy

Védnök: Vecsei H. Miklós színművész, dramaturg

Elismert teljesítmény: a Radnóti Tesla Labor létrehozásáért

Régi vágya teljesült Budapest legkisebb kőszínházának azzal, hogy tavaly októberben megnyithatták második játszóhelyüket. Egy kicsit az élet is közbeszólt, hiszen a Radnóti Színházzal szomszédos ház építkezési munkálatai miatt a teátrum színpadának egy részét lecsatolták, a színészek azóta csak kisebb méretű deszkákon tudnak játszani. Ezért produkcióikat hat-hét különböző helyre kellett költöztetniük.

TeslaLabor-155128.jpg

Radnóti Tesla Labor (Fotó/Forrás: Gosztom Gergő / Radnóti Miklós Színház)

A Tesla Labor egy nyitott, 180  néző befogadására alkalmas, inspiratív tér. Az Elektrotechnikai Múzeum mellett található új játszóhely elnevezésére a Radnóti Színház társulatától több ötlet is érkezett, többek között ez: ATM, azaz „A Teslába Menvén", alias a legjobb városi kultúrautomata. Végül Gazsó György névjavaslata lett a befutó, így lett a hely neve Tesla Labor.

A Kazinczy utcában bérelt játszóhelyben – mint a Radnóti Színház igazgatója, Kováts Adél fogalmazott – hosszú távon gondolkodnak, hiszen ez biztosíthatja folyamatos működésüket.  Akkor is, amikor majd – 2021 tavaszán – visszakapják a Radnóti színpadának az építkezés miatt elcsatolt részét, amelyet újra működő színpadtérré kell majd alakítani. Ezért annak felújítása idején is tovább folytathatják majd a munkát a Teslában.

A Tesla Labor egyfelől a Radnóti Színház bemutatóhelye, másfelől lehetőséget ad független csoportoknak. A Tesla Labor lett a NARRATÍVA elnevezésű csoport otthona is. Hegymegi Máté, Kovács D. Dániel, Pass Andrea és Szenteczky Zita közös működésükkel a színházművészet szerepét, létjogosultságát, felelősségét szeretnék újragondolni. A fiatal rendezők szövetkezésének hosszú távú célja, hogy – egy kamion félpótkocsiján utazva – mobil színházi bázist hozzanak létre, s ennek segítségével teljes értékű színpadi élményhez juttassanak olyan helyen élő embereket, ahová a színház egyébként nem jut el.

Amikor összeér és kellő elhivatottság társul egy művészeti szándék kiteljesítésére, az mindig robbanhat és hatást gyakorolhat hosszú távon a társadalomra

– mondta Kováts Adél az új hely megnyitását beharangozó sajtótájékoztatón.

A Tesla Labort azonnal a szívébe zárta a közönség, s azóta is jelentős művészek adják ott egymásnak a kilincset. Az új alkotói tér a kreativitás és új utak keresésének egyik legizgalmasabb színhelye lett.

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Sorozatunkban bemutatjuk az Ötvenet.

A Kult50 idei díjazottjainak névsorát itt olvashatja.

Kult50

A Fidelio 2017-ben indította el a Kult50 – A kultúra 50 arca kiadványát, amely mindig az előző év kiemelkedő művészi, kulturális teljesítményei alapján mutatja be azt az ötven kulturális szereplőt, akikre itt és most érdemes odafigyelni.

Idén már tíz kategóriában jelölhettek a különböző szakmai szervezetek, valamint a közönség, a jelöltek közül pedig a kategóriákhoz tartozó védnökök és a Fidelio szerkesztősége közösen választották ki a kultúra ötven arcát.

A beválogatott Ötvenet portrésorozatban mutatjuk be.

Legnépszerűbb

Jazz/World

Keith Jarrett agyvérzést kapott, soha nem léphet pódiumra többé

A jazzlegenda 2017-ben játszotta utolsó koncertjét, azóta nem állt közönség elé. A New York Timesban megjelent riport szerint két agyvérzés után részlegesen lebénult.
Klasszikus

„A halál életünk igazi célja” – írta Mozart haldokló apjának

Mozart haldokló apjához írt levele került a salzburgi Mozarteum Alapítvány tulajdonába. Két másik levéllel is gazdagodott a gyűjtemény.
Könyv

Szeressük meg a saját történetünket! – interjú Tompa Andreával

„Tompa Andrea (1971) Kolozsvárott született. Budapesten él” – olvasható a lakonikus életrajz a Haza borítóján. Ez azonban tökéletesen összefoglalja a kötet alapproblémáját. Az írónő térben és időben szabadon mozogva vizsgálja a hazatérés lehetőségét, legyen az az új otthon, Magyarország, vagy a régi, Kolozsvár, ahol már az a kérdés, hogy van-e még visszatérés.
Jazz/World

Nagy Emma: Akik minket kedvelnek, nyitottak a változásra

A Nagy Emma Quintet már az alapítás évében, 2018-ban alakult elnyerte a II. Belvárosi Jazzverseny fődíját, a következő évben pedig a Müpa Jazz Showcase szakmai díját. Eközben megjelent első lemezük Set to Face címmel, amellyel felléptek a Müpa, a Sziget Fesztivál és az Opus Jazz Club színpadán is. Idén az NKA Hangfoglaló Program jóvoltából elkészítették második, LFO (Low Frequency Oscillator) című albumukat. A zenekar énekesnője, Nagy Emma a Fidelio.hu-nak mesélt. Október 24-én a Partitúra kulturális kalandtúra bajai adásában a Duna tévén a Novák Péter által rendezett videóklipje is megtekinthető.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház szfe

Nem a szokásos nemzeti ünnep – Tízezres tömeg ment utcára a független Színművészetiért

Háborút nem vívtak, de seregüket felvonultatták a színművészetisek. Hol klasszik tüntetés, hol ’56-ra emlékező előadás volt az ünnepnapra hirdetett megmozdulás, amin több mint tízezren vehettek részt.
Színház szfe

A Fővárosi Törvényszék szerint jogellenes az SZFE sztrájkja

A Színház- és Filmművészetért Alapítvány, valamint a Színház- és Filmművészeti Egyetem új vezetése közleményben tudatta, hogy a Fővárosi Törvényszék elsőfokú végzése értelmében jogellenes az egyetem dolgozóinak sztrájkja.
Színház ajánló

1956 színházáról akkor és most – 5+1 darab a forradalomról

Miközben a forradalom hangjai felzúgtak az utcákon, 1956 színházában is zajlott az élet. Október 23-án délelőtt a Nemzeti Színházban Háy Gyula Varró Gáspár igazsága című darabját próbálták, megtartották a Salemi boszorkányok olvasópróbáját, este pedig Schiller Ármány és szerelem című drámája volt műsorra tűzve. Utóbbiban Ferrari Violetta, a kor ünnepelt színésznője játszotta a főszerepet – ekkor még nem tudták, hogy utoljára lép színpadra a Nemzetiben.
Színház magazin

70 éves Robin Williams magyar hangja, Mikó István

„Még nem vettünk fel?” – kérdezte tőle a főiskolai felvételin Kazimír Károly, akivel addigra a Vízivárosi pinceklubban, ami a Kaláka Együttes törzshelye is volt, összetegeződtek. A sikeres felvételi után aztán már egyenes út vezetett a Jászai Mari-díjig és az érdemes művész kitüntetésig.
Színház hír

Tompa Gábor marad az Európai Színházi Unió elnöke

Bár a járványhelyzet miatt az idén 30 éves Európai Színházi Unió második közgyűlése online térbe kényszerült, az UTE tagszínházai egyhangúlag szavazták meg Tompa Gábort az elnöki posztra.