Színház

Kreativitás, új utak, Tesla – A Radnóti Színház a Kult50-ben

2020.10.09. 15:50
Ajánlom
A bulinegyedben, a szórakozni vágyók között sétálva, a Kazinczy utcában egyszer csak – az Elektrotechnikai Múzeum udvarán át – eljutunk a második emeleten található Radnóti Tesla Laborba, a Radnóti Színház új játszóhelyére, amely tavaly nyílt, és ahol kreatív, alkotói energiák pezsegnek.

Kult50 kategória: Ügy

Védnök: Vecsei H. Miklós színművész, dramaturg

Elismert teljesítmény: a Radnóti Tesla Labor létrehozásáért

Régi vágya teljesült Budapest legkisebb kőszínházának azzal, hogy tavaly októberben megnyithatták második játszóhelyüket. Egy kicsit az élet is közbeszólt, hiszen a Radnóti Színházzal szomszédos ház építkezési munkálatai miatt a teátrum színpadának egy részét lecsatolták, a színészek azóta csak kisebb méretű deszkákon tudnak játszani. Ezért produkcióikat hat-hét különböző helyre kellett költöztetniük.

TeslaLabor-155128.jpg

Radnóti Tesla Labor (Fotó/Forrás: Gosztom Gergő / Radnóti Miklós Színház)

A Tesla Labor egy nyitott, 180  néző befogadására alkalmas, inspiratív tér. Az Elektrotechnikai Múzeum mellett található új játszóhely elnevezésére a Radnóti Színház társulatától több ötlet is érkezett, többek között ez: ATM, azaz „A Teslába Menvén", alias a legjobb városi kultúrautomata. Végül Gazsó György névjavaslata lett a befutó, így lett a hely neve Tesla Labor.

A Kazinczy utcában bérelt játszóhelyben – mint a Radnóti Színház igazgatója, Kováts Adél fogalmazott – hosszú távon gondolkodnak, hiszen ez biztosíthatja folyamatos működésüket.  Akkor is, amikor majd – 2021 tavaszán – visszakapják a Radnóti színpadának az építkezés miatt elcsatolt részét, amelyet újra működő színpadtérré kell majd alakítani. Ezért annak felújítása idején is tovább folytathatják majd a munkát a Teslában.

A Tesla Labor egyfelől a Radnóti Színház bemutatóhelye, másfelől lehetőséget ad független csoportoknak. A Tesla Labor lett a NARRATÍVA elnevezésű csoport otthona is. Hegymegi Máté, Kovács D. Dániel, Pass Andrea és Szenteczky Zita közös működésükkel a színházművészet szerepét, létjogosultságát, felelősségét szeretnék újragondolni. A fiatal rendezők szövetkezésének hosszú távú célja, hogy – egy kamion félpótkocsiján utazva – mobil színházi bázist hozzanak létre, s ennek segítségével teljes értékű színpadi élményhez juttassanak olyan helyen élő embereket, ahová a színház egyébként nem jut el.

Amikor összeér és kellő elhivatottság társul egy művészeti szándék kiteljesítésére, az mindig robbanhat és hatást gyakorolhat hosszú távon a társadalomra

– mondta Kováts Adél az új hely megnyitását beharangozó sajtótájékoztatón.

A Tesla Labort azonnal a szívébe zárta a közönség, s azóta is jelentős művészek adják ott egymásnak a kilincset. Az új alkotói tér a kreativitás és új utak keresésének egyik legizgalmasabb színhelye lett.

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Sorozatunkban bemutatjuk az Ötvenet.

A Kult50 idei díjazottjainak névsorát itt olvashatja.

Kult50

A Fidelio 2017-ben indította el a Kult50 – A kultúra 50 arca kiadványát, amely mindig az előző év kiemelkedő művészi, kulturális teljesítményei alapján mutatja be azt az ötven kulturális szereplőt, akikre itt és most érdemes odafigyelni.

Idén már tíz kategóriában jelölhettek a különböző szakmai szervezetek, valamint a közönség, a jelöltek közül pedig a kategóriákhoz tartozó védnökök és a Fidelio szerkesztősége közösen választották ki a kultúra ötven arcát.

A beválogatott Ötvenet portrésorozatban mutatjuk be.

Legolvasottabb

Klasszikus

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Színház

Meghalt Josef Abrhám, a Kórház a város szélén Blažej doktora

Az egyik legnépszerűbb cseh színész nyolcvankét éves volt. Bár rengeteg tévéjátékban és filmben játszott, legtöbben a Kórház a város szélén című legendás sorozat Blažej doktoraként emlékeznek rá - adta hírül az ujszo.com szlovák hírportál. 
Zenés színház

„Az igazi nőnek mindig titka van” – interjú Fischl Mónikával

Fischl Mónika az operettirodalom csaknem minden jelentős primadonnaszerepét eljátszotta már, az évad végéhez közeledve pedig többek között a Csárdáskirálynőben és a Marica grófnőben lesz látható a Budapesti Operettszínházban. A színésznővel a nemrég átvett Liszt Ferenc-díjáról, tanításról, az operett és musical kapcsolatáról, valamint az előadások egyedi rendezői koncepciójáról beszélgettünk.
Könyv

Visszatér a Városmajorba a Margó Fesztivál

Június 9-12. között, az Ünnepi Könyvhéttel egy időben, a Városmajori Szabadtéri Színpadon rendezik meg a Margó Irodalmi Fesztivált, ahol többek közt Nádas Péterrel, Tóth Krisztinával, Romsics Ignáccal, Bereményi Gézával, Péterfy Borival, Zoltán Gáborral és az Alkalmáté Truppal is találkozhatunk.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Klasszikusok új köntösben – hat bemutatót tart a jövő évadban a József Attila Színház

A következő szezon műsorán a drámák és a vígjátékok mellett a zenés színház kedvelői számára is kínál újdonságokat a József Attila Színház, a Made in Hungáriából ízelítőt is kaphattak a sajtó képviselői.
Színház hír

„A minőség összeköt” – kihirdette idei programjait a Városmajori Szabadtéri Színpad

A fennállásának 100. évfordulóját ünneplő Városmajori Szabadtéri Színpad minden eddiginél gazdagabb programkínálattal várja az érdeklődőket szeptember közepéig. A színházi előadások mellett koncertek, kiállítások, filmvetítések, családi események és tematikus séták is várják a látogatókat.
Színház gyász

Meghalt Josef Abrhám, a Kórház a város szélén Blažej doktora

Az egyik legnépszerűbb cseh színész nyolcvankét éves volt. Bár rengeteg tévéjátékban és filmben játszott, legtöbben a Kórház a város szélén című legendás sorozat Blažej doktoraként emlékeznek rá - adta hírül az ujszo.com szlovák hírportál. 
Színház hír

Szentivánéji álom a székesfehérvári Vörösmarty Színházban

Május első hétvégéjén a gubancos szerelmek és a hatalmas fémgolyók játszották a főszerepet a Horváth Csaba által rendezett Szentivánéji álom című előadásban.
Színház interjú

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.