Színház

Kritika7 – Ami számít, és ami nem

2016.03.29. 14:01
Ajánlom
Számos különböző színházban jártak a 7óra7 szerzői a közelmúltban is. A bajnokot Pintér Béla állította színpadra a Katona József Színházban, a friss Junior Prima díjas Hoffer Károly Az időnk rövid története című előadása a Trafóban, az Emigránsok a Stúdió K színpadán, Gerald Durrell A hahagáj című műve a Fejlesztés Alatt Q Társulat átgondolásában a MU Színházban és egy érzékeny téma az életről és halálról való döntés felelősségéről (Istenek tanácsa) Valló Péter rendezésében a Rózsavölgyiben.

A bajnok – Katona József Színház

A két nagy, középgenerációs, független színházi fenegyerek, Bodó Viktor és Schilling Árpád után a Katona stábja Pintér Bélát is meghívta rendezni. A bajnok című előadás humorát és lényegét az adja, hogy egy közéleti történetet operára emlékeztető formában ad elő. Ehhez két forrásból merített a történethez. Az egyik egy vidéki politikus felesége és egy olimpikon leszbikus kapcsolatáról szóló pletyka (igaz, valós személynevek egyszer sem hangzanak el az előadásban). Azzal, hogy Pintér ezt az esetet választotta, sok aktuális témába markol bele: homoszexualitás, családon belüli erőszak, a politikusok mocskos magánélete és hazugságai. A másik forrás Puccini A köpeny című operája, amelyben egy hajósgazda gyilkolja meg feleségének a szeretőjét. Az opera cselekményének a váza és számtalan motívuma tér vissza modernizálva vagy megcsavarva A bajnokban. Hajnal Márton kritikája itt olvasható.

Jordán Adél és Rezes Judit A bajnok c. előadásban

Jordán Adél és Rezes Judit A bajnok c. előadásban (Fotó/Forrás: Puskel Zsolt)

Istenek tanácsa – Rózsavölgyi Szalon

Alaphelyzet: három halálos beteg, mindegyiket csak egy új szív mentheti meg és egyetlen egy szív, ami lefagyasztva közeledik a kórház felé. Gyorsan kell dönteni. A kórház vezetősége összeül, hogy szigorúan szakmai alapon felsorakoztassa az érveket és ellenérveket egy-egy lehetőség mellett. A végkimenetelt azonban tovább nehezíti, hogy a tanácshoz csatlakozik néhány új jövevény: egy kötözködő pap, egy értetlen újonc és a korábbi alapító, a kardiológiai program atyja és szép lassan minden szilárdnak hitt tény megkérdőjeleződik. Mégis választani kell. Mark St. Germain ( Az utolsó óra) drámájának ereje a 7óra7 szerzője szerint többé-kevésbé megmarad Valló Péter rendezésében is. Hajnal Márton kritikája itt olvasható.

Fehér köpenyes istenek

Az előadást rendező Valló Pétert a Fidelio kérdezte a szerző népszerűségéről, a Rózsavölgyi Szalon teréről, valamint a Radnóti Színház igazgatóváltásról is. Az interjú itt olvasható.

Dunai Tamás, Bánfalvi Eszter, Borbás Gabi, Őze Áron, Söptei Andrea és Márton András az Istenek tanácsa c. előadásban

Dunai Tamás, Bánfalvi Eszter, Borbás Gabi, Őze Áron, Söptei Andrea és Márton András az Istenek tanácsa c. előadásban (Fotó/Forrás: Éder Vera)

A hahagáj – Fejlesztés Alatt Q Társulat

A FAQ társulat ezúttal Gerald Durrell környezetvédelmi tanmeséjét, A hahagájt vitte színpadra: Zenkali, a távoli, eldugott szigetország zavaros mindennapjaiba nyerünk betekintést, ahol a „demokratikus diktatúrát” vezető Csaszi császárnak döntenie kell, melyik érdekcsoport lobbizásának enged: a kihalóban lévő növény – és életvilágot védőknek, vagy az azt egy repülőtér-építéssel legyalulni szándékozó brit-barátoknak? Az erősen sűrítő adaptációba azért jut bőven hely egy kis közéleti aktualitásnak, zenének, ipari mennyiségű nyers tésztának, és egy ormótlan kádnak is: de hogy mi a titkos összetevő, amitől mindez egészen egyedülállóvá válik, azt Soós András kritikájából lehet megtudni.

Tóvaj Ágnes, Orbán Borbála és Rábavölgyi Tamás A hahagáj c. előadásban

Tóvaj Ágnes, Orbán Borbála és Rábavölgyi Tamás A hahagáj c. előadásban (Fotó/Forrás: Kállai-Tóth Anett)

Emigránsok – Stúdió K Színház

A címe alapján Mrozek 1974-ben írt drámája nem is lehetne aktuálisabb. De vajon lehet ma úgy beszélni az emigrációról, mint negyven évvel ezelőtt? Mucsi Zoltán, aki a Mulatságban hosszú évek óta bizonyítja, hogy színészként nagyon érti Mrozeket, most rendezőként nyúlt a darabhoz. Mit kezd egymással két, kényszerű társbérletbe szorult ember, akik, ha nem muszáj, szóba sem állnának egymással? És mit kezdenek egy idegen országban a saját idegenségükkel? A kétszereplős drámában Géczi Zoltán és Molnár Gusztáv keresik e kérdésekre a válaszokat. A 7óra7 kritikája itt érhető el.

Molnár Gusztáv és Géczi Zoltán az Emigránsok c. előadásban

Molnár Gusztáv és Géczi Zoltán az Emigránsok c. előadásban (Fotó/Forrás: Torják Orsi)

Az időnk rövid története – ESZME Bábszínház, Vaskakas Bábszínház

Négy hetven fölötti magányos, öregesen éldegélő ember történeteként kezdődik az előadás, és négy hetven fölötti, lendületes, szerelemben és új kalandokban reménykedő ember történetével végződik. A színházi portál kritikusa úgy látja, hogy az előadás extrém fordulatokkal és finom groteszk humorral próbál minket meggyőzni: örüljünk az élet minden percének. A Junior Prima díjas Hoffer Károly rendezése (videós interjúnkat itt találja), a népszerű gyerekkötetek szerzője, Gimesi Dóra szövege, a színészek és érzékenyen kifaragott bábjaik teszik az előadást profivá, valamint az elejétől a végéig izgalmassá. Szabó Zsuzsa kritikája itt olvasható.

Szolár Tibor, Andrusko Marcella, Pallai Mara és Teszárek Csaba Az időnk rövid történet c. előadásban

Szolár Tibor, Andrusko Marcella, Pallai Mara és Teszárek Csaba Az időnk rövid történet c. előadásban (Fotó/Forrás: Kincses Gyula)

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

„Írás és olvasás ikrek” - Vámos Miklós a Lírástudókban

A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio május 12-én, szerda este fél 8-kor jelentkező irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Vámos Miklós író.
Színház

Gyabronka József, Háy János és Alföldi Róbert az újranyitó Átrium színpadán

Május 21-től újra élő előadásokat tart az Átrium. A budai intézmény első produkciója a Fehér nyuszi, vörös nyuszi című darab Gyabronka József előadásában, ezt követően egy Háy János-premierrel, valamint a Mefisztó című kortárs zenés kabaréval várják a közönséget.
Színház

Eredeti Örkény-egypercessel köszöntötték Mácsai Pált a jubileumi Azt meséld el Pista! után

Május 12-én különleges évfordulót ünnepelt az Örkény Színház, ugyanis 700. alkalommal tűzték műsorra Mácsai Pál egyszemélyes előadását, az Azt meséld el, Pista!-t.
Vizuál

Paul Almásy válogatott fotográfiáiból rendezett tárlatot a Mai Manó Ház

A Mai Manó Ház A képírás mestere – Paul Almásy címmel rendezett kiállítást a világhírű franciaországi magyar fotóriporter munkáiból, mely május 11. és június 6. között látogatható.
Klasszikus

A Budapesti Fesztiválzenekar emlékkoncertet tart a koronavírus áldozatainak emlékére

A május 26-i ingyenes emlékkoncertet a Budapest Kongresszusi Központban rendezik meg, ahol a Budapesti Fesztiválzenekar és egy erre az alkalomra összeálló kórus, Fischer Iván vezényletével Mozart Requiemjét adja elő. A koncertet aznap az RTL Klub-on is meg lehet tekinteni.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Influenszerszövegeket mondanak a Katona színészei

„A téma az utcán hever” mondás különösen igaz a Katona József Színház és a Compact TV közös produkciójára, a társulat tagjai ugyanis a Monológ című új performanszukban interneten fellelt humoros, elgondolkodtató és provokatív szövegeket mondanak el – monológként.
Színház hír

Nyárindító improvizációs hétvégével várja az érdeklődőket a Momentán Társulat

Az improvizációs színházi előadások, sport- és családi programok mellett workshopokat és mini fenntarthatósági vásárt is szervez a Momentán Társulat. A június 11. és 13. között megrendezésre kerülő eseménysorozat új inspirációkat, szórakozást, pozitív életérzést és kreatív kikapcsolódást ígér a látogatóknak.
Színház hír

Eredeti Örkény-egypercessel köszöntötték Mácsai Pált a jubileumi Azt meséld el Pista! után

Május 12-én különleges évfordulót ünnepelt az Örkény Színház, ugyanis 700. alkalommal tűzték műsorra Mácsai Pál egyszemélyes előadását, az Azt meséld el, Pista!-t.
Színház hír

Gyabronka József, Háy János és Alföldi Róbert az újranyitó Átrium színpadán

Május 21-től újra élő előadásokat tart az Átrium. A budai intézmény első produkciója a Fehér nyuszi, vörös nyuszi című darab Gyabronka József előadásában, ezt követően egy Háy János-premierrel, valamint a Mefisztó című kortárs zenés kabaréval várják a közönséget.
Színház hír

Nagyszabású gálaműsorral segíti a THEALTER Fesztivált a Szegedi Nemzeti Színház

Szeged Napja alkalmából május 21-én gálával kedveskedik nézőinek a Szegedi Nemzeti Színház, melynek bevételével a nehéz helyzetbe került THEALTER Fesztivál fennmaradását is támogatja.