Színház

Kritika7 – Ami számít, és ami nem

2016.03.29. 14:01
Ajánlom
Számos különböző színházban jártak a 7óra7 szerzői a közelmúltban is. A bajnokot Pintér Béla állította színpadra a Katona József Színházban, a friss Junior Prima díjas Hoffer Károly Az időnk rövid története című előadása a Trafóban, az Emigránsok a Stúdió K színpadán, Gerald Durrell A hahagáj című műve a Fejlesztés Alatt Q Társulat átgondolásában a MU Színházban és egy érzékeny téma az életről és halálról való döntés felelősségéről (Istenek tanácsa) Valló Péter rendezésében a Rózsavölgyiben.

A bajnok – Katona József Színház

A két nagy, középgenerációs, független színházi fenegyerek, Bodó Viktor és Schilling Árpád után a Katona stábja Pintér Bélát is meghívta rendezni. A bajnok című előadás humorát és lényegét az adja, hogy egy közéleti történetet operára emlékeztető formában ad elő. Ehhez két forrásból merített a történethez. Az egyik egy vidéki politikus felesége és egy olimpikon leszbikus kapcsolatáról szóló pletyka (igaz, valós személynevek egyszer sem hangzanak el az előadásban). Azzal, hogy Pintér ezt az esetet választotta, sok aktuális témába markol bele: homoszexualitás, családon belüli erőszak, a politikusok mocskos magánélete és hazugságai. A másik forrás Puccini A köpeny című operája, amelyben egy hajósgazda gyilkolja meg feleségének a szeretőjét. Az opera cselekményének a váza és számtalan motívuma tér vissza modernizálva vagy megcsavarva A bajnokban. Hajnal Márton kritikája itt olvasható.

Jordán Adél és Rezes Judit A bajnok c. előadásban

Jordán Adél és Rezes Judit A bajnok c. előadásban (Fotó/Forrás: Puskel Zsolt)

Istenek tanácsa – Rózsavölgyi Szalon

Alaphelyzet: három halálos beteg, mindegyiket csak egy új szív mentheti meg és egyetlen egy szív, ami lefagyasztva közeledik a kórház felé. Gyorsan kell dönteni. A kórház vezetősége összeül, hogy szigorúan szakmai alapon felsorakoztassa az érveket és ellenérveket egy-egy lehetőség mellett. A végkimenetelt azonban tovább nehezíti, hogy a tanácshoz csatlakozik néhány új jövevény: egy kötözködő pap, egy értetlen újonc és a korábbi alapító, a kardiológiai program atyja és szép lassan minden szilárdnak hitt tény megkérdőjeleződik. Mégis választani kell. Mark St. Germain ( Az utolsó óra) drámájának ereje a 7óra7 szerzője szerint többé-kevésbé megmarad Valló Péter rendezésében is. Hajnal Márton kritikája itt olvasható.

Fehér köpenyes istenek

Az előadást rendező Valló Pétert a Fidelio kérdezte a szerző népszerűségéről, a Rózsavölgyi Szalon teréről, valamint a Radnóti Színház igazgatóváltásról is. Az interjú itt olvasható.

Dunai Tamás, Bánfalvi Eszter, Borbás Gabi, Őze Áron, Söptei Andrea és Márton András az Istenek tanácsa c. előadásban

Dunai Tamás, Bánfalvi Eszter, Borbás Gabi, Őze Áron, Söptei Andrea és Márton András az Istenek tanácsa c. előadásban (Fotó/Forrás: Éder Vera)

A hahagáj – Fejlesztés Alatt Q Társulat

A FAQ társulat ezúttal Gerald Durrell környezetvédelmi tanmeséjét, A hahagájt vitte színpadra: Zenkali, a távoli, eldugott szigetország zavaros mindennapjaiba nyerünk betekintést, ahol a „demokratikus diktatúrát” vezető Csaszi császárnak döntenie kell, melyik érdekcsoport lobbizásának enged: a kihalóban lévő növény – és életvilágot védőknek, vagy az azt egy repülőtér-építéssel legyalulni szándékozó brit-barátoknak? Az erősen sűrítő adaptációba azért jut bőven hely egy kis közéleti aktualitásnak, zenének, ipari mennyiségű nyers tésztának, és egy ormótlan kádnak is: de hogy mi a titkos összetevő, amitől mindez egészen egyedülállóvá válik, azt Soós András kritikájából lehet megtudni.

Tóvaj Ágnes, Orbán Borbála és Rábavölgyi Tamás A hahagáj c. előadásban

Tóvaj Ágnes, Orbán Borbála és Rábavölgyi Tamás A hahagáj c. előadásban (Fotó/Forrás: Kállai-Tóth Anett)

Emigránsok – Stúdió K Színház

A címe alapján Mrozek 1974-ben írt drámája nem is lehetne aktuálisabb. De vajon lehet ma úgy beszélni az emigrációról, mint negyven évvel ezelőtt? Mucsi Zoltán, aki a Mulatságban hosszú évek óta bizonyítja, hogy színészként nagyon érti Mrozeket, most rendezőként nyúlt a darabhoz. Mit kezd egymással két, kényszerű társbérletbe szorult ember, akik, ha nem muszáj, szóba sem állnának egymással? És mit kezdenek egy idegen országban a saját idegenségükkel? A kétszereplős drámában Géczi Zoltán és Molnár Gusztáv keresik e kérdésekre a válaszokat. A 7óra7 kritikája itt érhető el.

Molnár Gusztáv és Géczi Zoltán az Emigránsok c. előadásban

Molnár Gusztáv és Géczi Zoltán az Emigránsok c. előadásban (Fotó/Forrás: Torják Orsi)

Az időnk rövid története – ESZME Bábszínház, Vaskakas Bábszínház

Négy hetven fölötti magányos, öregesen éldegélő ember történeteként kezdődik az előadás, és négy hetven fölötti, lendületes, szerelemben és új kalandokban reménykedő ember történetével végződik. A színházi portál kritikusa úgy látja, hogy az előadás extrém fordulatokkal és finom groteszk humorral próbál minket meggyőzni: örüljünk az élet minden percének. A Junior Prima díjas Hoffer Károly rendezése (videós interjúnkat itt találja), a népszerű gyerekkötetek szerzője, Gimesi Dóra szövege, a színészek és érzékenyen kifaragott bábjaik teszik az előadást profivá, valamint az elejétől a végéig izgalmassá. Szabó Zsuzsa kritikája itt olvasható.

Szolár Tibor, Andrusko Marcella, Pallai Mara és Teszárek Csaba Az időnk rövid történet c. előadásban

Szolár Tibor, Andrusko Marcella, Pallai Mara és Teszárek Csaba Az időnk rövid történet c. előadásban (Fotó/Forrás: Kincses Gyula)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Klasszikus

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Zenés színház

Signor Crescendo

Százötven éve hunyt el Gioachino Rossini. Ebből az alkalomból felavatták a zeneszerző mellszobrát a korszerűsítés alatt és állványok mögött álló Operaházban, ahol a dalszínház énekesei kedvenc áriáik előadásával tisztelegtek az olasz mester előtt.
Vizuál

Mégsem Klimt-domborművet találtak Budapesten?

Két Klimt-szakértő szerint nem Gustav Klimt munkája az a Budapesten talált dombormű, amelyet kedden mutattak be a Magyar Belsőépítész Egyesület közgyűlésén - írta a The Art Newspaper.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Pepita Oroszlán és a FÉM

A FÉM elsősorban színházi közösség, de maga a kulturális tér ennél sokkal többre hivatott. Ameddig kitart lelkesedésünk, minden alkalmat megragadunk arra, hogy nem csak a dráma, hanem szinte valamennyi művészeti ág otthonra leljen nálunk.
Színház kritika

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Színház józsef attila színház

Így ünnepelték Láng József színművész 85. születésnapját

A József Attila Színház a Feketeszárú cseresznye január 10-i előadásán ünnepelte mindenki Dodi bácsiját.
Színház ajánló

Suttogók a FÉMben

A FÉM több lábon áll, hiszen a színház mellett a zene, a képzőművészet szinte ugyanolyan hangsúllyal szerepel a kulturális tér kihasználásában. Ám a legfontosabb, maga a színház is két részre tagolódik: egyrészt a FÉM saját, repertoár előadásaira, s az igencsak színes felhozatalt képviselő vendégelőadások produkcióira.
Színház ajánló

Isten férfi vagy nő? – Halhatatlan a FÉMben

Márton Andrással és Andai Katival a főszerepben mutatta be a FÉM Cziczó Attila Halhatatlan című drámáját. Lehet-e sírni az élettel? Lehet-e nevetni a halállal?