Színház

Kritika7 – Rejtélyek életre-halálra

2016.04.14. 10:46
Ajánlom
A 7óra7 múlt héten négy olyan előadásról írt kritikát, amelyek az élethez és a halálhoz kötődő rejtélyekkel foglalkoznak valamilyen módon. Ám míg a Sardar Tagirovsky által rendezett 6 inkább elmélkedik a kérdésről, a Madách Színház Váratlan vendégje és az Orlai Produkció által műsorra tűzött Várj, míg sötét lesz egy-egy konkrét eset nyomozását kínálja a nézőknek. A Tatabányán bemutatott A salemi boszorkányok pedig az újvilág egyik legsötétebb, sokak halálával végződött ügyét vizsgálja.

6 – Nemzeti Színház, Budapest

Csehov 6-os számú kórterem című elbeszélése legalábbis nem kínálja magát automatikusan egy színházi előadáshoz. Elmélkedések és viták az élet értelméről és a halálról egy vidéki elmegyógyintézetben. A 7óra7 kritikusának leírása szerint a rendező, Sardar Tagirovsky, aki a tavalyi POSzT-on hívta fel magára a figyelmet rendezésével, nem is a jól ismert megoldásokkal állítja színpadra a szöveget. Hogyan érhet véget egy el sem kezdődő előadás? Egy elbeszélésről való beszélgetés hogyan tudhat színházzá válni? Milyen szerep jut a nézőnek ott, ahol a színészek sem mindig szerepelnek? Élég-e az előadás muníciója majdnem öt óra hosszára? Török Ákos kritikája itt olvasható.

Béres Miklós, Horváth Lajos Ottó - 6

Béres Miklós, Horváth Lajos Ottó - 6 (Fotó/Forrás: Eöri Szabó Zsolt / Nemzeti Színház)

Váratlan vendég – Madách Színház

Sokan szeretünk klasszikus angol krimiket olvasni hosszú utazások alatt, vagy épp a hideg téli estéken – Agatha Christie pedig egyértelműen a műfaj egyik legjobbja. A műveiből készült színházi előadások ugyanakkor, bár közönségsikert többször is arattak, rendre képtelenek felnőni a szerző regényeihez. Hogy a Madách Színház RAM Colosseumba kihelyezett előadása és Szente Vajk rendezőse miért volt képtelen megtörni ezt a jeget, kiderül Dicsuk Dániel kritikájából.

Nagy Sándor - Váratlan vendég

Nagy Sándor - Váratlan vendég (Fotó/Forrás: Toldy Miklós)

Várj, míg sötét lesz – Belvárosi Színház

Frederick Knott krimi-thriller drámája végig lebilincselő, izgalmas történet, többdimenziós, mély karakterekkel és tűéles jellemábrázolással. Gondolhatnánk azt, hogy ennyi bőven elég ahhoz, hogy közönségsikert könyvelhessünk el. Hogy Novák Eszter rendező mire gondolt, mikor megrendezte a Várj, amíg sötét lesz című darabot, nem lehet tudni, de hogy a végeredményen itt-ott a könnyűnek tűnő alapanyag – könnyű munka következtetés érződik, az egészen biztos. Hogy az előadás mégis kitől és mitől lebilincselő és élvezhető, azt megtudhatják Soós András kritikájából.

kritika7-várj

kritika7-várj

Szemkontaktus nélkül

A szerep kapcsán Kovács Patrícia elmondta: „Többnyire magabiztos, talpraesett karakterek találtak meg. Ehhez képest Susy egy őzike természetű, bizonytalan nő, egy ilyen figura megformálása egészen új élmény számomra.”

További érdekességeket olvashat az előadásról ide kattintva.

A salemi boszorkányok – Jászai Mari Színház, Tatabánya

Arthur Miller híres drámája az amerikai történelem két sötét korszakát vetíti egymásra: a 17. századi salemi boszorkánypereket és a McCarthy-éra kommunistaüldözéseit. Mindkét bírósági processzusban ártatlan emberek tömegeit hurcolták meg, a boszorkányperekben húsz embert ki is végeztek. Miller darabja a bűnbakképzés, a tömeghisztéria társadalmi mechanizmusaira világít rá, nem éppen habkönnyű szórakozást ígérve a színházi közönségnek. Az ígéretesen fejlődő tatabányai Jászai Mari Színházban most Rába Roland vitte színre, úgy, hogy a fiatalabb közönséghez is közel tudta hozni ezt a komor történeti drámát. Hogy hogyan, ez is kiderül kiss csaba bé kritikájából.

Kardos Róbert, Bakonyi Csilla, Kaszás Mihály A salemi boszorkányok

Kardos Róbert, Bakonyi Csilla, Kaszás Mihály A salemi boszorkányok (Fotó/Forrás: Szvatek Péter / Jászai Mari Színház, Népház)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Online térképen böngészhetőek híres emberek egykori otthonai

Mindig is érdekelt egy utadba eső épület története? Esetleg az izgatott, hogy hol éltek a magyar kultúra ismert alakjai? A Lechner Tudásközpont két online térképével órákra le fogod foglalni magad.
Klasszikus

Szombaton újra Bach zenéje szól a metró peronja mellett

Idén is lemerészkednek az Operaház zenészei a metróba, Bach műveiből nyújtanak ízelítőt a zeneszerző születésének 334. évfordulóján. Élmény lesz a tömegközlekedés!
Vizuál

Megnyílt az Antik and Art Budapest vásár és kiállítás

A magyar műtárgypiac legnevesebb szereplői részvételével több mint 30 kiállító anyaga látható a Millenárison, köztük bútor, csillár, ékszer, festmény, grafika, numizmatika, óra, papír-régiség, porcelán és kerámia, ritkaság-szőnyegek, textíliák, vallási tárgyak.
Klasszikus

Itt hallgathatod vissza Bősze Ádám Varázsboltjának előző adásait

Tíz rész már felkerült podcastként a netre, mutatjuk, ha esetleg nem találta volna!
Színház

Földrészeken átívelő Íliász maraton az Ódry Színpadon

Éjszakába nyúló Íliász-felolvasást tartanak az Ódry Színpadon pénteken. A mintegy 12 órásra tervezett esemény, ahhoz az 59 ország részvételével zajló világméretű Homérosz-olvasáshoz csatlakozik, amelyet a lyoni École Normale Supérieure kezdeményezésére szerveztek meg.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház interjú

A kibeszéletlen múlt mesélője - interjú Mohácsi Jánossal

Testvérével, Mohácsi Istvánnal és Závada Pállal közösen vehette át február végén a Kortárs Magyar Dráma-díjat az Egy piaci nap rendezéséért, amely a II. világháború utáni kunmadarasi zsidóellenes pogromot dolgozza fel. Mohácsi Jánossal beszélgettünk.
Színház Íliász

Földrészeken átívelő Íliász maraton az Ódry Színpadon

Éjszakába nyúló Íliász-felolvasást tartanak az Ódry Színpadon pénteken. A mintegy 12 órásra tervezett esemény, ahhoz az 59 ország részvételével zajló világméretű Homérosz-olvasáshoz csatlakozik, amelyet a lyoni École Normale Supérieure kezdeményezésére szerveztek meg.
Színház hír

Berlinben áll színpadra Orosz Ákos

Német nyelvű előadásban szerepel a Vígszínház színművésze. Az Ein Erinnerungstück című darab arról szól, hogyan traumatizálják személyiségünket a huszadik század eseményei mind a mai napig.
Színház világnap

Ma a bábszínházakat ünnepeljük

Új bemutatóval, jubileumi előadással és nyílt próbával ünnepli a bábszínházi világnapot a Budapest Bábszínház március 21-én. A Mire gondol Alma? című új előadás a 3 év alattiakat szólítja meg.
Színház ajánló

Murakami mágikus története, a Kafka a tengerparton a Nemzeti Színházban

Murakami Haruki világhírű, Kafka a tengerparton című regényéből készült szinpadi adaptációt mutat be a Vörösmarty Színház 2019. április 5-én a Nemzeti Színházban. A valóság, a képzelet és az idő határmezsgyéjén játszódó előadás rendezője Szikora János.