Színház

Kritika7 – Rejtélyek életre-halálra

2016.04.14. 10:46
Ajánlom
A 7óra7 múlt héten négy olyan előadásról írt kritikát, amelyek az élethez és a halálhoz kötődő rejtélyekkel foglalkoznak valamilyen módon. Ám míg a Sardar Tagirovsky által rendezett 6 inkább elmélkedik a kérdésről, a Madách Színház Váratlan vendégje és az Orlai Produkció által műsorra tűzött Várj, míg sötét lesz egy-egy konkrét eset nyomozását kínálja a nézőknek. A Tatabányán bemutatott A salemi boszorkányok pedig az újvilág egyik legsötétebb, sokak halálával végződött ügyét vizsgálja.

6 – Nemzeti Színház, Budapest

Csehov 6-os számú kórterem című elbeszélése legalábbis nem kínálja magát automatikusan egy színházi előadáshoz. Elmélkedések és viták az élet értelméről és a halálról egy vidéki elmegyógyintézetben. A 7óra7 kritikusának leírása szerint a rendező, Sardar Tagirovsky, aki a tavalyi POSzT-on hívta fel magára a figyelmet rendezésével, nem is a jól ismert megoldásokkal állítja színpadra a szöveget. Hogyan érhet véget egy el sem kezdődő előadás? Egy elbeszélésről való beszélgetés hogyan tudhat színházzá válni? Milyen szerep jut a nézőnek ott, ahol a színészek sem mindig szerepelnek? Élég-e az előadás muníciója majdnem öt óra hosszára? Török Ákos kritikája itt olvasható.

Béres Miklós, Horváth Lajos Ottó - 6

Béres Miklós, Horváth Lajos Ottó - 6 (Fotó/Forrás: Eöri Szabó Zsolt / Nemzeti Színház)

Váratlan vendég – Madách Színház

Sokan szeretünk klasszikus angol krimiket olvasni hosszú utazások alatt, vagy épp a hideg téli estéken – Agatha Christie pedig egyértelműen a műfaj egyik legjobbja. A műveiből készült színházi előadások ugyanakkor, bár közönségsikert többször is arattak, rendre képtelenek felnőni a szerző regényeihez. Hogy a Madách Színház RAM Colosseumba kihelyezett előadása és Szente Vajk rendezőse miért volt képtelen megtörni ezt a jeget, kiderül Dicsuk Dániel kritikájából.

Nagy Sándor - Váratlan vendég

Nagy Sándor - Váratlan vendég (Fotó/Forrás: Toldy Miklós)

Várj, míg sötét lesz – Belvárosi Színház

Frederick Knott krimi-thriller drámája végig lebilincselő, izgalmas történet, többdimenziós, mély karakterekkel és tűéles jellemábrázolással. Gondolhatnánk azt, hogy ennyi bőven elég ahhoz, hogy közönségsikert könyvelhessünk el. Hogy Novák Eszter rendező mire gondolt, mikor megrendezte a Várj, amíg sötét lesz című darabot, nem lehet tudni, de hogy a végeredményen itt-ott a könnyűnek tűnő alapanyag – könnyű munka következtetés érződik, az egészen biztos. Hogy az előadás mégis kitől és mitől lebilincselő és élvezhető, azt megtudhatják Soós András kritikájából.

kritika7-várj

kritika7-várj

Szemkontaktus nélkül

A szerep kapcsán Kovács Patrícia elmondta: „Többnyire magabiztos, talpraesett karakterek találtak meg. Ehhez képest Susy egy őzike természetű, bizonytalan nő, egy ilyen figura megformálása egészen új élmény számomra.”

További érdekességeket olvashat az előadásról ide kattintva.

A salemi boszorkányok – Jászai Mari Színház, Tatabánya

Arthur Miller híres drámája az amerikai történelem két sötét korszakát vetíti egymásra: a 17. századi salemi boszorkánypereket és a McCarthy-éra kommunistaüldözéseit. Mindkét bírósági processzusban ártatlan emberek tömegeit hurcolták meg, a boszorkányperekben húsz embert ki is végeztek. Miller darabja a bűnbakképzés, a tömeghisztéria társadalmi mechanizmusaira világít rá, nem éppen habkönnyű szórakozást ígérve a színházi közönségnek. Az ígéretesen fejlődő tatabányai Jászai Mari Színházban most Rába Roland vitte színre, úgy, hogy a fiatalabb közönséghez is közel tudta hozni ezt a komor történeti drámát. Hogy hogyan, ez is kiderül kiss csaba bé kritikájából.

Kardos Róbert, Bakonyi Csilla, Kaszás Mihály A salemi boszorkányok

Kardos Róbert, Bakonyi Csilla, Kaszás Mihály A salemi boszorkányok (Fotó/Forrás: Szvatek Péter / Jászai Mari Színház, Népház)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.
Klasszikus

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Zenés színház

Anna Nyetrebko lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége

Anna Nyetrebko orosz-osztrák sztárszoprán és férje, Yusif Eyvazov azerbajdzsán tenor lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége.
Plusz

Hogyan tűnik le a hedonista művész mítosza?

A művész alkoholista és drogfüggő típusa halványodni látszik, helyettük már aszkéta művészeket csodáljuk, akik naponta 10-12 órát is képesek dolgozni. Miért?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház kritika

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Színház józsef attila színház

Így ünnepelték Láng József színművész 85. születésnapját

A József Attila Színház a Feketeszárú cseresznye január 10-i előadásán ünnepelte mindenki Dodi bácsiját.
Színház ajánló

Suttogók a FÉMben

A FÉM több lábon áll, hiszen a színház mellett a zene, a képzőművészet szinte ugyanolyan hangsúllyal szerepel a kulturális tér kihasználásában. Ám a legfontosabb, maga a színház is két részre tagolódik: egyrészt a FÉM saját, repertoár előadásaira, s az igencsak színes felhozatalt képviselő vendégelőadások produkcióira.
Színház ajánló

Isten férfi vagy nő? – Halhatatlan a FÉMben

Márton Andrással és Andai Katival a főszerepben mutatta be a FÉM Cziczó Attila Halhatatlan című drámáját. Lehet-e sírni az élettel? Lehet-e nevetni a halállal?
Színház hír

Meglepetéssel indítja az évet a Proton Színház

A színházzal nem rendelkező társulat a föld alá csábítja nézőit.