Színház

Kulcsár Viktória: "Keressünk közös hangot"

2011.05.16. 09:00
Ajánlom
A Függetlenül Egymással Közhasznú Egyesület (FÜGE) 2010 ősze óta működik önálló színházi produkciós szervezetként. Hogy pontosan mit is csinálnak és miért, azt Kulcsár Viktória, az egyesület megálmodója és motorja mondta el.

Kulcsár Viktória: A FÜGE egyrészt produkciós szervezet, olyan emberek csoportja, akik évek óta produkciós társulatokkal foglalkoznak, és előadásokat hoznak létre; másrészt ernyőszervezet, amely független színházi társulatokat is összefog és támogat. Ez eleve kétféle feladatot jelent. Előbbinél teljes produkciós levezénylésre van szükség, utóbbinál inkább segítőként vagyunk jelen, attól függően, hogy a társulatnak éppen mire van igénye: például promóció. Van, amikor csak lebonyolítjuk a szerződéseket, a pénzügyi dolgokat, kifizetéseket, de a rendező vagy a társulat kezében van az egész létrehozási folyamat. De van, amikor, mindent magunkra kell vállalni az anyagbeszerzéstől a súgásig, mert egyáltalán nincs háttér stáb a rendező mögött. De hát, az egész független szektornak éppen ez a sajátossága, hogy mindenkinek több munkaköre van, gyakorlatilag mindenki mindenes. Kevés pénzből kell nagy dolgokat csinálni, így mindenkire több feladat hárul, és mindenkinek nagyobb a felelőssége is. Ha megszületik egy előadás ötlete, akkor megkeressük a befogadó helyszínt, letárgyaljuk a feltételeket, kitaláljuk, hogy hogyan lehet rentábilis az előadás, milyen jegyárakkal érdemes dolgozni, hány előadást érdemes tartani egy hónapban... Ebben azért már mindannyiunknak több éves gyakorlatunk van. És aztán ezeken túl az adminisztrációtól, a pályázatok írásán a szponzori támogatásokon át a promócióig minden a mi feladatunk.

Fidelio: Ha mondjuk van egy ötletem, és ezzel megkereslek, akkor mi történik?

KV: Első körben minden alkotóval leülünk beszélgetni. Általában elég hamar kiderül, hogy ki mennyire veszi magát komolyan. Az első teszt, hogy megkérem, másnapra küldjön egy rövid leírást a projektről. És ha a levél sem másnap, sem a jövő héten nem érkezik, akkor nem nagyon érdemes belefogni. Ha viszont már aznap jön egy összeszedett anyag, akkor abból rögtön látom, hogy tényleg akarják, így én is szívesebben teszek mögé energiákat.

F: Pályázatokból működtök?

KV: Gyakorlatilag igen. Az volt a cél, hogy a társulatokat tehermentesítsük. Ebben az évadban ez sikerült is, egy TÁMOP pályázatnak köszönhetően. A produkciók hátterének forrása elsősorban az NKA és egyéb szponzori támogatások. A Fővárosnál is volt színházi célú támogatás, de idén sajnos úgy tűnik nem lesz. Ernyőszervezet lévén az komolyan megnehezíti a munkánkat, hogy bizonyos pályázati felhívásokra egy szervezet egyetlen produkcióra adhat be pályázatot. Remélem, ha tapasztalják a szakmai döntéshozók, hogy elindult egy strukturális változás a független területen, hogy a befogadóhelyeken kívül megjelentek a hozzánk hasonló produkciós „gyűjtő" szervezetek, akkor erre is kitalálnak egy kedvezőbb megoldást. Mert így nehezen nem tudom eldönteni, hogy melyik ujjamba harapjak. Fontos, hogy mi az állami pénzeken túl az üzleti partnereket szeretnénk minél jobban bevonni ennek a területnek a támogatási rendszerébe. Nagy álmom létrehozni egy valóban független alapot. Persze kulturális terület lévén lehetetlen teljesen leválni az önkormányzatokról és az államról, de fontosnak tartom, hogy támogatókat, üzleti partnereket találjunk. Ha talpon akarunk maradni, muszáj mindig új és új lábakat találni, ha folyamatosan törik ki alólunk a meglévőket. Nagy öröm számunkra, hogy a MasterCard már második éve a Fügén keresztül támogatja a független színházi produkciókat. Remélem, hogy ez példamutató lehet mindenki számára.

F: Az elmúlt nyolc hónapban hány produkción dolgoztatok?

KV: Ezt nehéz pontosan megmondani, mert sok előadásban produkciós partnerként vettünk csak részt (például KOMA, HOPPart előadások), de vannak teljes egészében „saját gyermekeink" is, ilyen például a Paravarieté Tasnádi István rendezésében a Szikrában. Most májusban is újabb bemutatónk volt Kárpáti Péterrel a Fogasházban. Az elindulásunk a vártnál is gyorsabb és sokszínűbb lett, nagy az ilyen irányú kereslet és igény, mert egyre nehezebb helyzetben vannak a független társulatok és alkotók. A FÜGE - ahogy a neve is fémjelzi - az együttműködésre, összefogásra épül. Hogy ebben a nehéz helyzetben is megtaláljuk a közös hangot. És érezhető legyen, hogy itt összetartás van, és nem széthúzás. Arra most a legkevésbé van szükség.

F: Májustól a Bálint Házban is játszotok, ami nem egy bevett színházi helyszín. Ez hogyan jött?

KV: Szerettek volna nyitni a függetlenek felé, így megkerestek minket. Velünk összedolgozniuk egyszerűbb, mint társulatonként külön-külön, másrészt a szakmai tanácsainkat is figyelembe vették. Olyan előadásokat válogattunk a tér miatt, amelyek mobilak és szcenikailag nem bonyolultak.

F: Lassan vége az évadnak. Mik a legfőbb tapasztalataitok?

KV: Amikor elindultunk, sok mindent gondoltunk, hogy majd miket csinálunk, de minden hónapról hónapra változik. Ebben az évadban több kiemelt projekt jobban lekötötte az energiánkat, ilyen például a TÁMOP pályázat mellett a Tantermi Színházi Projekt, amire szeptemberben még nem számítottunk, de nagyon örülünk, hogy ennek a hiánypótló kezdeményezésnek lebonyolítói lehetünk. Fontosnak tartom, hogy érzékenyen reagáljunk a változásokra. Nyolc hónap nagyon kevés arra, hogy kitaláljunk és tökéletesítsünk egy még nem létező struktúrát. Mindenből lehet tanulni, és minden tapasztalatot igyekszünk beépíteni a munkánkba.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Kilép a POSZT-ot szervező cégből a Magyar Színházi Társaság

A szervezet azt sérelmezi, hogy nem tudják megfelelően gyakorolni tulajdonosi és ellenőrzési jogukat. FRISSÍTÉS: Karsai György kilép a POSZT Tanácsadó Testületéből.
Klasszikus

Nem vagyok kétlaki - Interjú Selmeczi Györggyel 

Kisorosziban Selmeczi György, Orbán György, Vajda János és Csemiczky Miklós zeneszerzők fogadták a Partitúra stábját. Miklósa Erika és Batta András a kamerák előtt pillanthatott be a kortárs magyar zeneszerzés Négyek-nek is nevezett csoportja semmihez sem hasonlítható alkotói miliőjébe.
Klasszikus

Alig egy hónap, és kezdődik Érdi Tamás nyári fesztiválja

Ötödik alkalommal rendezik meg a Klassz a pARTon! fesztivált. Idén negyven koncertet, összesen 62 programot látogathatunk a hazai vízpartokon.
Klasszikus

Így gyakorolj! – Tabea Zimmermann brácsaművész tanácsai

A hazánkban is gyakran megforduló brácsaművész, Várjon Dénes zenészpartnere a Strad hasábjain hat pontban szedte össze tanácsait a fiatal (vonós)hangszereseknek.
Színház

Balogh Tibor válasza Karsai Györgynek

A POSZT Szakmai Tanácsadó Testületének tagja nyílt levélben reagál Karsai György egyetemi tanár, színikritikus hétfőn közzétett írására, amelyben lemond a POSZT Tanácsadó Testületi tagságáról.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Megdöbbenéssel fogadta a Magyar Színházi Társaság kilépését a POSZT vezetése

Magyar Attila, a POSZT-ot szervező cég ügyvezető igazgatója arra reagált, hogy hétfőn az egyik színházi szakmai érdekképviselet bejelentette, lemondanak tulajdonrészükről, mivel nem áll módjukban megfelelően gyakorolni tulajdonosi és ellenőrzési jogukat.
Színház hír

Balogh Tibor válasza Karsai Györgynek

A POSZT Szakmai Tanácsadó Testületének tagja nyílt levélben reagál Karsai György egyetemi tanár, színikritikus hétfőn közzétett írására, amelyben lemond a POSZT Tanácsadó Testületi tagságáról.
Színház ajánló

12 színésznő olvassa fel Radnótiné Gyarmati Fanni teljes naplóját egy előadáson

Küszködik és teremt címmel Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni naplóinak teljes szövegét 12 fiatal színésznő olvassa fel szerdán Budapesten, a Pozsonyi úti Amikor Galériában.
Színház ajánló

Már lehet jegyet venni az idei Színházak Éjszakájára

Egyetlen éjszaka alatt akár 34 budapesti színházba is ellátogathatnak a legkitartóbb színházrajongók szeptember 21-én, a nyolcadik Színházak Éjszakáján. Budapest egyik kötelező kulturális programjára online már megválthatók a kedvezményes jegyek.
Színház hír

Kilép a POSZT-ot szervező cégből a Magyar Színházi Társaság

A szervezet azt sérelmezi, hogy nem tudják megfelelően gyakorolni tulajdonosi és ellenőrzési jogukat. FRISSÍTÉS: Karsai György kilép a POSZT Tanácsadó Testületéből.