Színház

Kulcsár Viktória: "Most kezdtünk el újra éledezni"

2013.04.30. 09:00
Ajánlom
Fél év telt el a független csapatokat befogadó Jurányi Inkubátorház megnyitása óta. A FÜGE és a FESZ elnökét az eddigi tapasztalatokon túl arról is kérdeztük, megkapták-e már a tavalyi támogatási összegeket a társulatok, és hogy alakult eddig az idei pályáztatás. INTERJÚ

- Fél éve vagytok itt a Jurányiban, és az eltelt idő alatt beégett a hely a köztudatba. Most hány százalékon fut a ház?

- Most olyan 130 százalékos a kihasználtságunk. Amikor megnyitottunk, még voltak felújítás alatt álló részek, de ettől függetlenül is sorban álltak az érdeklődők. Minden várakozásunkat felülmúlta a kereslet, és vannak társulatok, akiket nem tudtunk befogadni, mert bár nagynak tűnik ez az alapterület, mégis végesek a lehetőségeink. Szép népes a család, 53 szervezet költözött be, ezek átlagosan tíz fővel működő csapatok. Zömében előadóművészeti-, színházas- vagy táncos szervezeteket fogadtunk be, mint például a Szputnyik vagy a Duda Éva Társulat, és vannak vizuális csoportok, akik inkább a háttérművészetekkel foglalkoznak, jelmezekkel, díszletekkel, fényképészettel. Továbbá vannak egyéb civil szervezetek, mint például a Polgár Alapítvány, akik legalább olyan fontos kérdésekkel foglalkoznak, mint adott esetben a színházak.

- Azt gondolnám, hogy itt minden este előadások vannak. Ez így van? Előadóhelyet vagy elsősorban próbateret és bázist biztosítotok a társulatoknak?

- Ez nehéz kérdés. Nem szeretnénk játszóhely lenni. Az elmúlt fél évben azt szerettük volna elérni, hogy a hely beégjen a köztudatba és tudjanak róla az emberek, hogy van egy ilyen ház, ahova érdemes eljönni egy jógaórára vagy kóruspróbára. Ehhez szükség volt arra, hogy legyen pár nyilvános programunk, ezért felkértük az itt lakó társulatokat, hogy adjanak be egy repertoár darabot, és esetleg gondolkodjanak új bemutatókban is. Ebből kialakult egy viszonylag koncepciómentes műsorpolitika, és elértük azt, hogy egy hónapban legalább húsz nyilvános programunk volt: konferenciák, előadások, kiállítás megnyitók. A jövő évadot viszont szeretnénk már határozottabb tematika mentén megvalósítani, és ezzel együtt határozottabban képviselni azt, hogy mi nem egy befogadó hely vagy játszóhely vagyunk. Alapestben azt szeretnénk, ha itt nem repertoár előadások vagy új bemutatók futnának, hanem események, amelyek jobban kidomborítanák az intézmény produkciós közösségi inkubátorház funkcióját. Szeretnénk helyzetbe hozni a nálunk lakó csapatokat, szeretnénk, ha együttműködések alakulnának ki köztük, tehát például ha a táncegyüttes felkérné a szomszéd kórust, hogy működjenek közre a legközelebbi bemutatón. Ezeknek az együttműködéseknek szeretnénk felületet adni, és aztán ugródeszkaként kilőni őket a nagyvilágba, hogy menjenek más játszóhelyekre is.

- Az egyes társulatok ettől függetlenül tarthatnak előadásokat a saját termeikben?

- Tarthatnak, például a TÁP Színház és a Gólem Színház is tart előadásokat a saját termében. Mindössze annyi a megállapodás, hogy mivel egységesen kommunikáljuk a házat, nekik is időben le kell adniuk a programokat.

- Technikailag mennyire adottak a feltételek egy belső előadás létrehozásához? Hallani olyan visszajelzést is, hogy zenés előadásoknál a nagyterem akusztikája nem a legideálisabb. Ezért is a megfontolás, hogy nem akartok játszóhellyé válni?

- Fontos megjegyezni, hogy ez a hely teljesen önerőből, saját költségvetésből jött létre. Nem nyertünk horribilis összegeket EU-s pályázatokon, és ezért nem is akarunk versenyezni például a MüPával, akik egészen más költségvetésből hoztak létre színháztermet. Azt gondolom, ahhoz képest, hogy milyen összeg állt rendelkezésünkre, nagyon jól felszerelt termet, sőt termeket sikerült létrehoznunk. Ezeket elsősorban mégis úgy alakítottuk ki, hogy alkalmasak legyenek próbára, esetleg egy-egy bemutatóhoz, konferenciához, unplugged koncerthez, de való igaz, hogy nem repertoárszínházi technikai feltételek megteremtésén dolgoztunk. Ez nehéz dolog, és kicsit félő is, hogy az itt bepróbált produkciókat nem akarják elvinni a csapatok, mert belakták a teret, az adott technikai feltételekhez idomították az előadást, ami után nehéz elindulni.

58371694-6E8C-4F22-9513-EED42E09F458

Kulcsár Viktória (Füge) - Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház megnyitója

- Ha jól tudom, még nem is nagyon mentek el innen produkciók.

- Eddig még nem nagyon volt rá szükség. Az első évben arra kellett koncentrálnunk, hogy meleg legyen és legyen víz a csapban, tehát sokkal kevesebb időt tudtunk a művészekre és a koncepcióra fordítani. Ez persze egy tudatos vállalás volt, mert a két dologra nem tudtunk volna párhuzamosan odafigyelni. Kicsit most a közösségre is bíztuk, hogy milyen arculatot alakítunk ki erre az évadra, és nem voltak ilyen szigorú szabályaink, hogy bemutató után egyből búcsút kell inteni egy produkciónak.

- Említetted az együttműködést, mint fontos célt. Ebből látszik már valami megvalósulni?

- Abszolút, napi szinten látom, hogy a társulatok egymástól kérnek kölcsön ilyen-olyan dolgokat, és így jött létre a HOPPart és a Szputnyik közös előadása is, a Kottavető.  Persze megvan ennek a nehézsége is, hiszen ha baj van, akkor az ember mindig a saját problémáival van elfoglalva, és ez most több szempontból is hátrányos évad volt, mindenki a saját túlélésére koncentrált. Mindettől függetlenül én mégis úgy látom, hogy jó kezdeményezések születtek. Nemrég készült el a kávézónk és hamarosan nyit a terasz is, itt a jó idő, és ilyenkor mindenki előbújik a barlangjából és megnézi, mit csinál a szomszédja.

- Nyáron is lesz itt élet?

- Nem zár be a ház, a lakók ugyanúgy bejönnek és dolgoznak, de a műsorok leállnak, egyrészt azért, hogy a következő évadnak meg tudjunk ágyazni, másrészt van még jó pár fejlesztési tervünk, amelyek épp az előadótermeket érintik, és amelyeket lehetetlen lenne évad közben elvégezni. Ettől függetlenül lesznek próbák, igyekeztünk teret adni azoknak a csapatoknak , akik nyáron is dolgoznak, illetve lesz egy bemutatónk, a Száraz Dénes, mely az AlkalMáté Trupp eddig Zsámbékon játszott sorozatának lesz az új része. Ezt leszámítva a kávézóban és az udvaron is biztos, hogy lesznek kisebb-nagyobb megmozdulások.

- A társulatok megítélt támogatásai el-elmaradnak, késnek. Hol tartanak most ezek a kifizetések? Hogyan tudnak így működni a csapatok és a Füge segítségükre tud-e lenni ebben?

- A 2012-es pénzek nagyon későn érkeztek meg, ráadásul tavaly évvégén derült ki, hogy nem is kapjuk meg a teljes támogatást, csak közel kétharmadát. Ennek a kétharmadnak az utalása megtörtént az évvégén, de mindenkit érzékenyen érintett, hogy úgy kezdték az évadot, hogy nem tudták, lesz-e támogatás, és az mikor érkezik. Aztán december végén jött a hír, hogy mégiscsak megkapjuk a teljes összeget, a zárolt egyharmadot is, ezzel kapcsolatban alá is írtunk szerződéseket, amelyben az állt, hogy március 27-ig kiutalják az eddig visszatartott összeget. Ez még mindig nem történt meg, állítólag most valahol a minisztérium és az NKA között áll az ügy, és várjuk, hogy valaki megmondja, mikor kerül az összeg kiutalásra. Mindezekből kifolyólag fásult időszak után állunk, most kezdtünk el újra éledezni, de még erős bizonytalanság van bennünk, hiszen nyilván már mindenki beosztotta valahogy azt az egyharmadot, amire most nagy szükség lenne.

- A Füge, mint ernyőszervezet, tudja ilyenkor segíteni a csapatokat?

- Sajnos nem mi vagyunk a Magyar Államkincstár, azzal tudjuk csak őket segíteni, hogy mi magunk megpróbáljuk átvészelni ezt az időszakot és kifizetni a Jurányi gázszámláit, ha törik, ha szakad. Azt gondolom, már az önmagában nagy segítség, hogy próbálunk infrastruktúrát biztosítani. De mi is benne vagyunk ebben a kalapban és minket is érintenek ezek a ki nem utalt összegek, még ha nem is olyan látványosan. Mi olyasmiben tudunk segíteni, hogy ha valaki csúszik a közös költség befizetésével, akkor azt megpróbáljuk valahogy orvosolni, de kölcsönöket sajnos mi sem tudunk biztosítani.

- Most mint a Független Előadó-művészeti Szövetség elnökét kérdezlek egy korábbi hírről, miszerint az EMMI visszavonta Imre Zoltán megbízatását a minősítéssel nem rendelkező előadó-művészeti szervezeteknek szóló pályázat testületi munkájában való részvételre. Összefoglalnád, hogy itt pontosan miről is volt szó?

- A minisztérium 2013-ban is kiírta a működési pályázatot, ahol a beérkező pályázatokat egy bizottság bírálja el. Ebbe a bizottságba kérték fel Imre Zoltánt még L. Simon László államtitkársága idején. Mivel a törvényben az szerepel, hogy ezeknek a kuratóriumoknak az összetételét véleményeztetni kell a különböző érdekvédelmi szervezetekkel - mint amilyen például a FESZ is -, ezért korábban mi is megkaptuk ezt a névsort, melyben ekkor még Imre Zoltán neve nem is szerepelt. Jóváhagytuk az összetételt, de jeleztük, hogy örülnénk, ha lenne a kuratóriumban olyan személy is, aki a művészeti kérdések mellett gazdasági kérdésekhez is ért. Ezek után kaptuk az értesítést, hogy Imre Zoltán is bekerült névsorba, majd nem sokkal később hivatalos tájékoztatás nélkül, informálisan értesültünk róla, hogy kikerült onnan, arról szintén nem volt információnk hogy ki fogja őt helyettesíteni majd a kuratóriumban. Majd ezek után ugyanígy tudtuk meg, hogy Nagy József (a FESZ alelnöke, a Trafó igazgatója - a szerk.) is kikerült a kuratóriumból és a helyére felkért kurátor személyét már nem is kellett véleményeznünk. Tehát az a fajta kötelező véleményeztetés, amit a törvény előír, az elmaradt. Állítólag azért, mert mi az első körben jóváhagytuk már a korábbi névsort. Ekkor jeleztük, hogy rettentően következetlennek és szakmaiatlannak tartjuk azt, ahogyan a minisztérium kommunikál velünk, mert hol kapunk információt, hol nem, és ha kapunk is, akkor tarthatatlanul  rövid határidőn belül kell reagálnunk, ami egy ilyen nagy és szerteágazó szövetség esetében gyakorlatilag lehetetlen.

- A pályázók szempontjából sem volt feltétlenül szerencsés, hogy közvetlenül a leadás előtt derült ki a kuratórium összetétele. Lehet tudni, hányan pályáztak végül?

- Körülbelül kétszázan pályázhattak, bár erről pontos információm nincs. Idén is regisztrációhoz volt kötve a pályázás, és feltételezem, hogy akik regisztráltak, azok pályáztak is.

21492D22-410F-48AD-91B0-254EC99850CB

Kulcsár Viki - Az első Thália Humorfesztivál díjátadója

- Ez a tavalyihoz képest mit jelent?

- A tavalyihoz képest ez növekedést jelent. Változott a törvény, eddig a függetlenek a hatos kategóriába tartoztak, és ez a pályázat is a hatos kategóriára vonatkozott.  Most már csak három kategória van, mi, a függetlenek ebből a harmadik, "egyéb" kategóriába tartozunk, ahová most besoroltak olyan színházakat is, amelyek nem kerültek be a második, "kiemelt" kategóriába, de itt vannak a nemzetiségi vagy épp a szabadtéri színházak is, tehát eleve megnőtt az a bugyor, amelyikben vagyunk.

- Végül egy más jellegű kérdés a jövőre vonatkozóan: közeleg a Színházak Éjszakája, és idén már a Jurányi is bekapcsolódott az eseménybe: május 4-én hajnalban itt lesz az after party. Mivel készültök még?

- Igyekeztünk olyan programot összeállítani, amely tükrözi a ház összetételét, tehát megpróbáltuk kidomborítani az intézmény komplexitását, közösségi funkcióját. Akik bejönnek hozzánk ezen a napon, be tudnak nézni nyitott táncórára, jógázhatnak Stefanovics Angélával, kung-fuzhatnak Nagy Zsolttal, ezen kívül lesznek programok stand up comedy színészekkel, gasztro különlegességek, valamit gyerekmegőrző, interaktív foglalkozásokkal, úgyhogy még a legfiatalabb korosztály is kap nálunk valami pluszt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

A mádi Rákóczi-kúriában Erhardt Gábor építésszel

A Partitúra zempléni adásában a stáb ellátogatott a mádi Rákóczi-kúriába, lenyűgözve sétáltak az évszázados falak között. Az épület átalakításának és bővítésének tervezőjét, Erhardt Gábort Tokaj-hegyalja építészeti hagyományairól kérdeztük.
Jazz/World

Ki mondta, hogy egy nő nem trombitálhat jazzt?

Új albumán bátor nők előtt tiszteleg Yazz Ahmed, aki trombitásként és nőként maga is ritka jelenség. Meghallgattuk a Polyhymnia című lemezt.
Könyv

A magyar oktatás MacGyverei – a kötelező olvasmányok

A jövő nemzedék sorsa mindössze attól függ, hogy Gárdonyit, Szabó Magdát vagy Agatha Christie-t adnak a kezébe? Arató Lászlóval, a Magyartanárok Egyesületének elnökével - a NAT-módosítás részleteinek hiányában - a jelenlegi szabályozást vizsgáltuk meg, hogy jobban értsük, mi is lehetne a változások előremutató iránya.
Plusz

75 éve szabadult fel a pesti gettó 

A pesti gettó felszabadításának 75. évfordulója alkalmából tartottak megemlékezést vasárnap Budapesten, a Dohány utcai zsinagógában, majd koszorút helyeztek el a zsinagóga falánál állított emléktáblánál.
Vizuál

Az 1917 a legjobb film az amerikai producerek szerint

Sam Mendes első világháborús eposza, az 1917 című film kapta meg az Amerikai Producerek Céhének (PGA) díját a mozikban forgalmazott filmek mezőnyében szombaton Los Angelesben.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Megkezdődött a Trianon100 emlékév a Nemzetiben

Sajtónyilvános olvasópróbán ismertette a trianoni évfordulóra készülő programjait a Nemzeti Színház. Első bemutatójuk, a Wass Albert szövegei és korabeli dokumnetumok alapján készülő Tizenhárom almafa lesz.
Színház premier

Kern András is megjelent a Fővárosi Törvényszéken

A Fővárosi Törvényszék patinás esküdtszéki tárgyalótermében tartották a Játékszín februári bemutatójának sajtóeseményét. A vád tanúja című produkciót Simon Kornél rendezi, a főbb szerepekben Kern András, Kocsis Dénes, Szerednyey Béla és Lévay Viktória lép színpadra.
Színház magazin

„Hoztam maguknak egy kis pesti levegőt” – 50 éve ment el Latyi

A híres színészdinasztia leszármazottait, a Latabár testvéreket a szigorú kritikusok is Buster Keatonhoz és Chaplinhez hasonlították. Ők azonban a külföldi sikerek után hazajöttek, itthon játszottak és forgattak. 1970. január 11-én halt meg Latabár Kálmán.
Színház gyász

A Vígszínházban búcsúztatják Gesztesi Károlyt

Az 56 éves korában elhunyt színművész temetésén csak a szűk család vesz részt – írja a Bors.
Színház hír

Eke Angéla személyes élettörténete a Radnóti Tesla Laborban

Én, Iphigénia címmel készül Eke Angéla első mono előadása Gryllus Dorka, Soós Attila, Spáh Dávid és Sándor Dániel Máté színrevitelében. A bemutatót február 2-án tartják.