Színház

Kulissza, lámpaláz és tapsvihar a Bajor Gizi Színészmúzeumban

2010.04.27. 00:00
Ajánlom
A hetedikes osztály végérvényesen megtanulta, mi a különbség besúgó és súgó között, és hogy a kritikus sem feltétlenül az, aki kritizál.

A színházak Pesten vannak, a dombok pedig Budán. Ez eddig rendben is van. A jelenleg működő belvárosi színházak sokszor tekintenek vissza nagy múltra, vagy éppen nevükkel emlékeznek valakire - hiszen kishazánk színháztörténete például olyan alakokkal teljes, mint Örkény István, Madách Imre, Jászai Mari vagy Csokonai Vitéz Mihály. Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) Bajor Gizi Színészmúzeuma viszont éppen a zöld Budán, a Stromfeld Aurél út 16-os szám alatt található. A fantasztikus XX. század eleji neobarokk épület belső tere zsúfolásig van tele különleges tárgyakkal a magyar színjátszás már elmúlt éveiről. Maga az intézmény Gobbi Hilda kezdeményezésére nyílt meg 1952-ben Bajor Gizi és férje, Germán Tibor egykori villájában, melyhez egy gyönyörű parkos kert is hozzátartozik. Gramofonok és újságok, fotók és festmények, rajzok és szobrok érik egymást a múzeumban, mely átalakítás miatt 2010. május 2-ig van nyitva és júniusban jelentkezik majd új állandó tárlattal. Szintén jövő hét vasárnapig lehet megtekinteni a Színházépítészet Közép-Európában című nemzetközi kiállítást mely a ház földszintjén látogatható.

Ilyen a környezetben várta az OSZMI munkatársa, Szebényi Ágnes azt a hetedikes osztályt, akik a Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében érkeztek, hogy kalapok és jelmezek felpróbálása közben valóban játszva tanuljanak a színházról, mint olyan. A 2009 őszén indult programsorozat múzeumi órákat és tematikusan foglalkozásokat (például jelmezes illemtan) foglal magában, sőt, a szervezők nyárra egy napközis tábort is terveznek színészek közreműködésével.

Az igencsak aktív gyerekcsapat könnyedén vette az akadályokat a kis színpaddal is kialakított múzeumi térben. Festménybe illő állóképet készítettek magukról ("ha nincs dramaturgiai funkciója, ne álljatok háttal a közönségnek") és titkos legyezős jelzéseket küldtek az ellenkező nem nevetgélő tagjainak ("házibuliba ezen túl csak legyezővel és kalappal mentek, ugye?"). Az olyan szavakat mint a tapsvihar, az álszakáll, a vándorszínész vagy a súgólyuk elmutogatták vagy körülírták, megfejtették Kornis Mihály leírásait a színházi élet fogalmairól ("szünetből kettő már sok"), ha nem épp Hacsek és Sajó párbeszédet elevenítettek meg.

Hiába, a cvikker nem ruhaanyag, a monokli pedig nem alsószoknya. Az ilyen kezdeményezésekből kellene még sok, hogy a gyerekek ne a "jaj ne már megint szépen kell felöltözni" képzettel párosítsák a színházba járás fogalmát. Hiszen narancssárga szőrös legyezővel, nagy fehér csipkés esernyővel vagy lornyonnal valószínűleg nem mindennap találkoznak a 13 évesek. Most pedig alig tudták otthagyni őket.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház szeged

Izgalmas színházi merítéssel és workshoppal vár augusztusban a THEALTER

Az idén 28. alkalommal jelentkező szegedi fesztivál a független színházak egyik legfontosabb hazai fóruma, amely a hazai és határon túli előadások mellett kritikusműhellyel is várja a színházkedvelőket augusztus 3-11. között.
Színház interjú

„Egyszerre szívbemarkoló és komikus” – Interjú Horváth Csabával

Izgalmas és sűrű időszakot jelent a nyár a Forte Társulat számára: május végén mutatták be Az öngyilkos című fekete komédiát a Szkénében, majd fesztiválszereplés fesztiválszereplést ér. A társulat vezetőjével, Horváth Csaba rendező-koreográfussal beszélgettünk.
Színház óbudai társaskör

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje.
Színház interjú

„Nevetsz, de közben akár sírhatnál is” – Interjú Vida Péterrel

Június 22-én, Az Anyám, a nyolcadik kerület! című előadással nyitja meg színházi idényét a Kultkikötő, ami egyben a darab ősbemutatója lesz. A „monoKRÓM KÁDdráma” főszerepét Vida Péter alakítja.
Színház poszt 2018

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!