Színház

Kulisszák mögött

2008.09.21. 00:00
Ajánlom
Kulturális Örökség Napok keretében a Bajor Gizi Színészmúzeumban Tények és titkok címmel tartottak szakmai tárlatvezetést, a Magyar Színházban a kulisszák mögé tekinthettek be az érdeklődők.

A belváros zajától távol, a budai kertes villák közt megbújva várja látogatóit a Bajor Gizi Színészmúzeum. A múzeumot Gobbi Hilda kezdeményezésére Bajor Gizi halála után, a színésznő egykori otthonában rendezték be, és a korábban egy emlékszobából álló kiállítás mára a 19. századi vándorszínészet koráig visszanyúlva mutatja be a magyar nyelvű színjátszás történetét.

Az épület alsó szintjén a Nemzeti Színház négy nagy egyéniségének a színház négy korszakát felölelő kiállítása látható, ahol Jászai Mari, Márkus Emília, a ház egykori lakója, Bajor Gizi és a múzeum alapítója, Gobbi Hilda kapott egy-egy szobát. Az egyes színésznők szobái nemcsak a kiállított anyagokban (jelmezekben, ékszerekben, személyes tárgyakban), de berendezésükben is az adott kort idézik: az egyik szobában a gramofonból szól halk zene, Gobbi Hildánál már a rádióból halljuk a színésznővel készült egyik interjút. Bajor Gizi szobájában a színésznő fotói, toalett-tükre, ékszerei mellett két különleges tárgyat is megcsodálhatunk: az egyik Bajor Gizi Lady Milford-jelmeze az Ármány és szerelemből, a másik Zádor István festménye 1929-ből, melyen Bajor Gizi látható Klabund Krétakör című darabjában. Tárlatvezetőnknek köszönhetően még olyan személyes történeteket is megtudhatunk, hogy a második világháború alatt Bajor Gizi férjét, Germán Tibort itt bújtatta egy szekrénybe falazva. A Gobbi-szoba falán látható fotók a színésznő ifjúkori, főiskolás képeitől a Spiró György Csirkefejében játszott Vénasszonyig időrendben mutatják be leghíresebb szerepeit.

Megragad egy kép, melyen három szép, fiatal nő látható, elolvasom a képaláírást, és elcsodálkozom: Szeleczky Zita, Gobbi Hilda és Szörényi Éva. Számomra szinte összeegyeztethetetlennek tűnik a fiatal, kissé femme fatale-os arc a jól ismert Gobbi-képpel.

Az emeleten az első szobában a zenés színház, az operett műfaja kapott helyett. Itt a falon lógó festményekről Bárdy Gabi, Lábass Juci, Blaha Lujza és Huszka Jenő néznek le (a zeneszerző saját zongoráját és kottatartóját figyelheti a teremben). A többi szoba berendezése is tematikus: a színház épülete páholyoktól az öltözőkig, a vándorszínészet és a Nemzeti Színház létrejötte, az olvasópróba fázisa, az OSZMI táncgyűjteménye. Mindegyik helyiségből megmarad néhány tárgy, amit „magammal hozok”. Az Astoriánál álló első Nemzeti Színház házszámtáblája („Rákóczi út 37.”), Fedák Sári fekete, gyöngyökkel díszített tüllruhája, az élethűen berendezett királyi páholy és egy fotó a táncgyűjteményből, amelyen Mirkovszky Mária 90 éves kora környékén látható, amint tanítványainak mutat meg egy táncmozdulatot. Izgalmas és emlékezetes ez az időutazás, érdemes többször is visszalátogatni ide, hiszen a színészmúzeum az állandó kiállítás mellett időszaki kiállításokat is rendez.

A Magyar Színházban erre a napra szervezett különleges színházbejárás szintén érdekes programmal kecsegtetett, sajnos azonban hely és idő hiányában (némileg a szervezés átgondolatlansága miatt) a körbevezetés túl szűkösre és alulinformáltra sikerült. Egy általános bevezető után a szeptember 28-án bemutatandó Máli néni próbájára ülhettek be a látogatók mintegy tíz percre, majd egy szokatlan helycserés támadással a színészek lejöttek a színpadról, mi, a nézők pedig felmehettünk oda. A 20-30 fős látogatócsoportot a színházbejárás vezetője a díszletek mögé vezényelte, és itt kezdődtek a nehézségek. Ha nem voltam elég gyors, a szűk, kulisszák mögötti folyosókon nem sokat hallottam abból, amit vezetőnk mondott. Hiába próbáltam jó „magyar” módjára előretolakodni, nem jutottam be sem a zsinórpadlásra, sem pedig a világosító-hangszabályozó szobába, mert túl sokan voltunk, a hely kicsi, az idő pedig korlátozott.

 

(forrás: macicsalad.freeblog.hu)
 

A nagy rohanásnak valószínűleg az is célja volt, hogy a látogatás végén maradjon idő egy kis műsorra, amit a Pesti Magyar Színiakadémia harmadéves tanulói mutattak be a Sinkovits Imre Színpadon. A Shakespeare-egyveleg után nagy tapsot kaptak a fiatalok, akik a végén egyenként is bemutatkoztak. Bennem inkább a csalódottság erősödött, mert ezen a napon azért jöttem ide, hogy a nézőtéri helyről kimozdulva a színpad mögé mehessek, a szűk folyosókon kívül azonban keveset láttam és hallottam. Talán érdemes lett volna kisebb csoportokat indítani sűrűbben. Legalább a színpadra feljutottam, ez is több mint a semmi.

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

„Ne hagyd a sorsod csillagokra” – 100 éve született Pilinszky János

November 27-én ünnepeljük a 20. századi magyar költészet egyik legtitokzatosabb alakja, Pilinszky János születésének 100. évfordulóját, akinek irodalmi hatása máig elevenen él. Szikár sorai számos művészt megérintettek és megihlettek, megemlékező cikkünkben olyan alkotók méltatják a költőt, akik saját munkásságukkal is szorosan kapcsolódnak Pilinszky János költészetéhez.
Zenés színház

Tomboló sikert aratott Berlinben Eötvös Péter új operája

November 28-án este mutatta be a Berlini Állami Opera Eötvös Péter legújabb, Jon Fosse Trilógiája alapján készült operáját. A Sleepless Mundruczó Kornél rendezésében került színre.
Klasszikus

Klasszikus koncertek karácsonyra – a Zeneakadémia adventi ajánlata

Élményt ajándékozni mindig jó: remek ünnepi meglepetés a Zeneakadémia háromféle értékben megváltható ajándékkártyája, amely felhasználható például a világklasszis előadókat és különleges hangversenyeket kínáló 2022. tavaszi szezonra is.
Klasszikus

Zenében utazunk – a MÁV Szimfonikus Zenekar adventi ajánlata

A MÁV Szimfonikus Zenekart az ország élvonalbeli együttesei között tartják számon. Túlzás nélkül állítható, hogy a 76 éve működő zenekarnak nemzedékek köszönhetik első minőségi komolyzenei élményüket. A közelgő új év első felében is ragyogó programokkal várják a klasszikus zene rajongóit.
Zenés színház

Elhunyt a Broadway-legenda, Stephen Sondheim

Az Oscar-, Tony- és Pulitzer-díjas zeneszerző, dalszövegíró, az amerikai zenés színház egyik legismertebb alkotója 91 éves volt – tudatta az MTI.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Mentális coming out a Pinceszínházban

November 30-án mutatja be a Pinceszínház Bodor Panna drámáját, A hisztérikát, amely a szerző-rendező személyes élményeiből táplálkozik. A személyiségzavar egy típusával diagnosztizált dramaturg ezzel az előadással szeretné felhívni a figyelmet a stigmatizálására.
Színház ajánló

Shakespeare visszatér a virtuális térbe

A tavalyi Shakespeare 37 sikerén felbuzdulva a Webszínház újabb online Shakespeare-adaptációkat készít, ezúttal is egy-egy ikonikus jelenetet gondolva tovább. A december 1-jén induló sorozatban olyan neves művészek vállaltak szerepet, mint Fullajtár Andrea, Györgyi Anna, Ember Márk, Hirtling István vagy Elek Ferenc.
Színház hír

Kocsis Gábor és Szabon Balázs kapta a Szirtes Attila-díjat

November 24-én átadták a független előadóművészet háttérdolgozóit díjazó Szirtes Attila-díjat a Jurányi Házban. Az idén alapított kitüntetést első alkalommal Kocsis Gábor és Szabon Balázs vehette át.
Színház ajánló

Az ideális karácsonyi ajándék az Orlai Produkciótól érkezik a fa alá

Egy színházi szabadbérletnek csupán előnyei vannak. A kedvezményes ár, az időbeli rugalmasság, és a bérlettulajdonos ízlésének, érdeklődésének megfelelően alakítható választás teszi praktikussá, az előadásélmény pedig személyessé.
Színház ajánló

Lepje meg színházjeggyel szeretteit – és saját magát is! – A Budaörsi Latinovits Színház adventi ajánlata

A Budaörsi Latinovits Színház repertoárjából választhat végletekig mulatságos vígjátékot, megindító drámát vagy akár elbűvölő mesejátékot.