Színház

Kulka János fájdalmas őszinteséggel beszélt állapotáról a Marie Claire-nek

2021.09.09. 11:20
Ajánlom
A stroke-on átesett színművész korábban három nyelven tudott, ám betegsége következtében ma már magyarul is csak nehezen beszél – írja szemléző cikkében a telex.hu.

Kulka János 2016 áprilisában kapott stroke-ot, ami után életmentő műtétet kellett végrehajtani rajta. A színész állapota – jó fizikumának köszönhetően – gyorsan javult, logopédusa segítségével újra megtanult beszélni, ám addigi színpadi szerepeitől kénytelen volt megválni.

2019-ben tért vissza újból a Dollár Papa Gyermekei nevű független alkotói csoport Árvácska című előadásában, egy néma szerepben. Ezen kívül a Trojka Színházi Társulás előadásaiban (Cseresznyéskert, Silence Book) találkozhatunk vele rendszeresen, de az Újszegedi Szabadtéri Színpad Don Juan-előadásában is színpadra állt. Azóta filmvásznon is feltűnt, nemrég pedig felkérték egy szerepre A vizsga című kémdráma folytatásában, A játszmában. Köbli Norbert forgatókönyvíró korábban azt mondta: ha nem vállalta volna Kulka, meg sem csinálják a filmet – idézi fel a telex.hu cikke.

A színész a felkérés kapcsán nyilatkozott a Marie Claire-nek, amiben fájdalmas őszinteséggel beszélt küzdelmeiről, fizikai és lelki vívódásairól. Elmondta, hogy sírás fogta el, Köbli Norbert megkereste A játszmával. „Nagyon hálás vagyok neki. Szeretem Norbit. Nagyon tehetséges író. Én is tehetséges színész voltam” – tette hozzá.

Kulka János Ujj Mészáros Károllyal forgat

Kulka János Ujj Mészáros Károllyal forgat (Fotó/Forrás: Kallos Bea / MTI)

Kulka János az interjúban nyíltan beszél állapotáról, úgy fogalmaz, szégyelli magát, bántja, hogy elfelejti a szövegeket és zavarja, hogy sok mindenre nem képes úgy, mint a betegség előtt.

Az is rosszul esik neki, hogy mások zavarban vannak tőle.

Nővérével naponta beszél telefonon, mások viszont nem keresik. „Nagyon zavarban vannak az állapotom miatt. Nem merik megkérdezni, hogy vagyok. (…) Én is zavarban vagyok amiatt, hogy stroke-os vagyok.

Én egyszer már meghaltam. Kedd volt. Csodálatos élmény. Felmentem a mennybe, és ott várt egy kapu” – mondta.

A beszélgetésből az is kiderül, mégsem érzi magát magányosnak, mert három éve szerelmes, ugyanakkor arra a kérdésre, hogy mi a vágya, azt feleli: meghalni.

A teljes interjú a Marie Claire legfrissebb számában olvasható.

 

(forrás: Marie Claire, telex.hu)

Fejléckép: Kulka János (fotó: Hutanu Emil / Trojka Színházi Társulás)

Mások veszik át Kulka János szerepeit a Trojka előadásaiban

Kapcsolódó

Mások veszik át Kulka János szerepeit a Trojka előadásaiban

A színész helyett előbb a független színházi csapat művészeti vezetője, Soós Attila ugrik be, majd Takács Katalin színművész veszi át a szerepeket. CIKKÜNK FRISSÜLT!

Belesajdul a szívünk, ahogy Kulka János a Szerelem című verset mondja

Belesajdul a szívünk, ahogy Kulka János a Szerelem című verset mondja

Juhász Gyula versét a színész egy reklám kedvéért mondta fel. Képtelenség csak egyszer meghallgatni!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

A sokoldalú Liszt Ferenc – itt vannak a Liszt Ünnep első programjai

Liszt Ferenc művészetének más-más oldalát mutatja be Martin Haselböck és az Orchester Wiener Akademie, Vaszilij Petrenko és a Royal Philharmonic Orchestra, a Kolozsvári Magyar Opera, illetve Francesco Tristano is. Október 9-én indul a negyedik Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál.
Könyv

Monumentális nagyregénnyel jelentkezik Darvasi László

Június elején jelenik meg Neandervölgyiek címmel a József Attila-díjas Darvasi László eddigi leghosszabb regénye. A háromkötetes, több évtizedet felölelő műben a magyar vidék, a főváros és a nagyvilág történetei kapcsolódnak össze.
Jazz/World

„Nekem a zene gyógyszer minden bajra” – interjú Király Lindával

Anyák napján ad koncertet Király Linda a Várkert Bazárban, az est vendége pedig nem más, mint testvére, Király Viktor lesz, így a közönség lélekemelő duettekre is készülhet.
Vizuál

A holokauszt a túlélők szemével – új kiállítás nyílik a Magyar Nemzeti Galériában

Harminc művész szemén keresztül mutatja be a nyolcvan évvel ezelőtt lezajlott magyarországi holokauszt emlékezetét az Így történt - A holokauszt korai emlékezete szemtanú művészek alkotásain című kiállítás.
Zenés színház

„Az emberekben vagyok otthon” – interjú Nemes Tiborral

Nemes Tibor első premierjére készül a Budapesti Operettszínházban. A Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős zenés színész hallgatója José Riveraként mutatkozik be a Carmen című musicalben április 20-án.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Megtartotta tavaszi bemutatóit a Loupe Színházi Társulás

A csapat elsőként a Lányok, fiúk! című monodrámát mutatta be Lovas Rozi főszereplésével, az előadás a családon belüli erőszak témájára reflektál. Áprilisban pedig A kezdet/vége című produkció is debütált, amelyet Sean O’Casey műve nyomán Horváth János Antal írt és rendezett.
Színház hír

Telex: Szexuális zaklatás ügyében folyik vizsgálat az SZFE-n

A lap értesülései szerint az egyetemen belső vizsgálat indult, mivel egy osztályvezető férfitanár meg nem engedhető kommentárokkal illette a diáklányok külsejét, alakját. Cikkünk frissült az SZFE reakciójával!
Színház ajánló

A vég kezdete? – vérbeli házastársi dráma debütál a Rózsavölgyi Szalonban

Új bemutatóval ünnepli alapításának tizenkettedik évfordulóját a Rózsavölgyi Szalon. Kovács Patrícia és Schmied Zoltán főszereplésével, Dicső Dániel rendezésében mutatják be David Eldridge Bármit mondhatsz című darabját április 11-én.
Színház interjú

Nincs ideális pillanat – interjú Horváth Patríciával, a HATAN Társulat alapító tagjával

Horváth Patrícia férjével, Nyári Zoltán operaénekessel közösen két évvel ezelőtt indította el független magánszínházi formációját, a HATAN Társulatot. Az alapító páros női tagjával a színházcsinálás fenséges és kevésbé dicsőséges pillanatairól is beszélgettünk.
Színház hír

Új elnököt választott a Színházi Dolgozók Szakszervezete

A színházi szakmák országosan reprezentatív szakszervezete, az idén 105 éves Színházi Dolgozók Szakszervezete jelentősen megújuláson esett át, miután az április 8-án megtartott tisztújító küldöttgyűlésen megválasztották az új országos ügyvezető elnökséget.