Színház

Kulka János fájdalmas őszinteséggel beszélt állapotáról a Marie Claire-nek

2021.09.09. 11:20
Ajánlom
A stroke-on átesett színművész korábban három nyelven tudott, ám betegsége következtében ma már magyarul is csak nehezen beszél – írja szemléző cikkében a telex.hu.

Kulka János 2016 áprilisában kapott stroke-ot, ami után életmentő műtétet kellett végrehajtani rajta. A színész állapota – jó fizikumának köszönhetően – gyorsan javult, logopédusa segítségével újra megtanult beszélni, ám addigi színpadi szerepeitől kénytelen volt megválni.

2019-ben tért vissza újból a Dollár Papa Gyermekei nevű független alkotói csoport Árvácska című előadásában, egy néma szerepben. Ezen kívül a Trojka Színházi Társulás előadásaiban (Cseresznyéskert, Silence Book) találkozhatunk vele rendszeresen, de az Újszegedi Szabadtéri Színpad Don Juan-előadásában is színpadra állt. Azóta filmvásznon is feltűnt, nemrég pedig felkérték egy szerepre A vizsga című kémdráma folytatásában, A játszmában. Köbli Norbert forgatókönyvíró korábban azt mondta: ha nem vállalta volna Kulka, meg sem csinálják a filmet – idézi fel a telex.hu cikke.

A színész a felkérés kapcsán nyilatkozott a Marie Claire-nek, amiben fájdalmas őszinteséggel beszélt küzdelmeiről, fizikai és lelki vívódásairól. Elmondta, hogy sírás fogta el, Köbli Norbert megkereste A játszmával. „Nagyon hálás vagyok neki. Szeretem Norbit. Nagyon tehetséges író. Én is tehetséges színész voltam” – tette hozzá.

Kulka János Ujj Mészáros Károllyal forgat

Kulka János Ujj Mészáros Károllyal forgat (Fotó/Forrás: Kallos Bea / MTI)

Kulka János az interjúban nyíltan beszél állapotáról, úgy fogalmaz, szégyelli magát, bántja, hogy elfelejti a szövegeket és zavarja, hogy sok mindenre nem képes úgy, mint a betegség előtt.

Az is rosszul esik neki, hogy mások zavarban vannak tőle.

Nővérével naponta beszél telefonon, mások viszont nem keresik. „Nagyon zavarban vannak az állapotom miatt. Nem merik megkérdezni, hogy vagyok. (…) Én is zavarban vagyok amiatt, hogy stroke-os vagyok.

Én egyszer már meghaltam. Kedd volt. Csodálatos élmény. Felmentem a mennybe, és ott várt egy kapu” – mondta.

A beszélgetésből az is kiderül, mégsem érzi magát magányosnak, mert három éve szerelmes, ugyanakkor arra a kérdésre, hogy mi a vágya, azt feleli: meghalni.

A teljes interjú a Marie Claire legfrissebb számában olvasható.

 

(forrás: Marie Claire, telex.hu)

Fejléckép: Kulka János (fotó: Hutanu Emil / Trojka Színházi Társulás)

Mások veszik át Kulka János szerepeit a Trojka előadásaiban

Kapcsolódó

Mások veszik át Kulka János szerepeit a Trojka előadásaiban

A színész helyett előbb a független színházi csapat művészeti vezetője, Soós Attila ugrik be, majd Takács Katalin színművész veszi át a szerepeket. CIKKÜNK FRISSÜLT!

Belesajdul a szívünk, ahogy Kulka János a Szerelem című verset mondja

Belesajdul a szívünk, ahogy Kulka János a Szerelem című verset mondja

Juhász Gyula versét a színész egy reklám kedvéért mondta fel. Képtelenség csak egyszer meghallgatni!

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Jazz/World

Soha nem látott képek kerültek elő a The Beatlesről

Bőrnadrág és fehér ing – egy szett, amiről valószínűleg senkinek sem jutna eszébe a legendás együttes, a The Beatles. A zenekarról nemrég felfedezett fényképek azonban újabb képet festenek a banda korai éveiről.
Könyv

Kihirdették az idei Margó-díj jelöltjeit

Ötvenhat könyvet jelöltek idén a kiadók és/vagy a szerzők a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjra. Ez a szám minden eddiginél több: tavaly negyven, 2020-ban pedig tizenkilenc jelölt volt. A díj célja a legerősebb pályakezdő prózaírók bemutatása – írja a Könyves Magazin.
Plusz

„Élni gyönyörű” – Szabó Magdára emlékeznek a Várkert Bazárban

A 105 éve született és tizenöt éve eltávozott írónő életművét idézi meg az egész napos rendezvénysorozat október 15-én. Gyerekelőadás, színházi produkciók, filmvetítés és irodalmi beszélgetés is szerepel a programok között, az Ökumenikus Segélyszervezet révén pedig Szabó Magda-köteteket is felajánlhatunk a rászorulóknak.
Plusz

Pogány Judit, Keller András és Popova Aleszja is Prima Primissima-jelölt

A Prima Primissima Díj több kategóriáját is kibővítették idén, így a jelöltek a korábbinál is szélesebb körből kerülhettek ki. Az elismeréseket decemberben vehetik át a díjazottak.
Klasszikus

Gramophone-díj: a Fesztiválzenekar lett Az év zenekara

A Budapesti Fesztiválzenekart választották Az év zenekarának – jelentették be október 4-én este a Gramophone-díj gálarendezvényén Londonban.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Ujj Mészáros Károly szerelmi próbát rendez a Rózsavölgyi Szalonban

Stephen Enersen amerikai író első egész estés drámája, az Apróbetűs szerelem, amely ősbemutatóként kerül színre október 8-án a Rózsavölgyi Szalonban, egy kapcsolati válságban lévő középkorú férfi életébe enged betekintést.
Színház ajánló

Magyar és külföldi színházi sikerdarabok a SzínházTV-n

Vígjáték, dráma, halhatatlan színészlegendák és fiatal tehetségek: az immár harmadik évadát megkezdő online platform külön érdekessége, hogy nemcsak a magyar színházak sikerdarabjait hozza el az otthonokba, hanem külföldi előadásokat is. Most hétvégén például a világ egyik legsikeresebb produkcióját.
Színház magazin

Akivel a modern magyar színház korszaka kezdődött: Ditrói Mór, a „magyar Sztanyiszlavszkij”

Ditrói Mór a kolozsvári Nemzeti Színházból indulva lett a Vígszínház alapító-igazgatója, majd az Országos Színészegyesület ügyvezető elnöke, később örökös díszelnöke.
Színház ajánló

Ibseni sorstragédia az Örkény Színházban

Október 6-án mutatja be az Örkény Színház Henrik Ibsen kései drámáját, a Solnesst, amely nem egyszerű társadalomkritika: középpontjában egy ember jellemfejlődése, egy életművére visszatekintő építész számvetése áll.
Színház gyász

Elhunyt Erőss Tamás, a Katona József Színház egykori színpadmestere

A Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszttel kitüntetett szakember a Katona József Színház alapításától kezdve a színházban dolgozott, egészen 2006-os nyugdíjba vonulásáig – tudatta közösségi oldalán a teátrum.