Színház

Kulka János: „Látom, félnek az emberek”

2022.04.27. 11:55
Ajánlom
A színművészt az rtl.hu kereste meg, az interjúban szóba jöttek aktuális munkák, az SZFE ügye és a pandémia is, amely kapcsán Kulka János úgy fogalmazott, abban az időszakban szabadabban érezte magát, mint most.

Arra a kérdésre, van-e olyan film, könyv vagy zene, amely nehéz helyzetekben egyfajta kapaszkodót nyújt, Kulka János így felelt: „Sorozatokat nézek, de függő nem vagyok. Talán egy kicsit. Újságot olvasok, könyvet nem. Regény? Nem. Olvasom a híreket a neten. Bajor Gizi leveleit olvastam. És a Marilyn Monroe-életrajz is jó volt. Nagyon jó. Merész. Gyerekkorom óta szeretem Marilyn Monroe-t. Van, aki forrón szereti – ezt láttam először. Annyira jó! Kallódó emberek. Giccs, de Marilyn csodálatos benne. Szomorú ember volt, de jó színész.”

Az interjúban szóba jött az a nyílt levél, amelyet Kulka János Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott a Keresztény Színházi Fesztiválon elhangzott kijelentései kapcsán intézett Orbán Viktor miniszterelnökhöz. Arra a kérdésre, felháborította-e azóta valami annyira, hogy felmerüljön benne egy újabb nyílt levél megfogalmazása, a színművész így válaszolt:

Volt, persze. De nem írok. Látom, félnek az emberek.

Te is félsz?

Fenéket! Hát, minek félnék?

Kulka János 2016 áprilisában kapott stroke-ot, ami után életmentő műtétet kellett végrehajtani rajta. Állapota – jó fizikumának köszönhetően – gyorsan javult, logopédusa segítségével újra megtanult beszélni, ám addigi színpadi szerepeitől kénytelen volt megválni. 2019-ben tért vissza újból a Dollár Papa Gyermekei nevű független alkotói csoport Árvácska című előadásában, egy néma szerepben. „Az Árvácskában nem beszélek. Élvezem. Tegnapelőtt játszottam. Nagyon jó… A színpadon vagyok, némán kukkolom az előadást. Másra most nem készülök” – jegyezte meg az interjúban.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem alapítványi kiszervezése és átalakítása kapcsán arra a kérdésre, szóvá teszi-e vagy inkább hallgat, ha olyan kollégával kerül munkakapcsolatba, aki aktívan részt vállalt a hatalom oldalán az SZFE „bekebelezésében”, Kulka János kifejtette: „Jobb a békesség. A játszma forgatásán találkoztam Szarvas Józseffel. Szia, szia, hogy vagy, hogy vagy? Zavarban volt.

Szia, a Vidnyánszky hogy van? Ennyit kérdeztem. Ennyi volt a beszélgetés. Szörnyű.

A teljes interjú itt olvasható.

Fejléckép: Kulka János A játszma című film egyik jelenetében (fotó: InterCom)

Kifejezetten Kulka Jánosnak írták a hamarosan mozikba kerülő magyar kémfilmet

Kapcsolódó

Kifejezetten Kulka Jánosnak írták a hamarosan mozikba kerülő magyar kémfilmet

Június 9-én debütál itthon az új magyar kémfilm, A játszma, a kultfilmmé vált A vizsga folytatása. Főszerepét a forgatókönyvíró Köbli Norbert egyértelműen Kulka Jánosnak írta, dramaturgiai szereppel ruházta fel a művész betegségét is.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

A világ alulnézetből – Interjú Vásáry Tamással

Mi motiválja a Nemzet Művészét túl a kilencvenen? Erről kérdeztük a zongoraművész-karmestert, a Magyar Művészet Akadémia rendes tagját, akivel a családi minták és a kicsorduló könnyek is szóba kerültek.
Könyv

Tízezer ingyenes Borbély Szilárd-kötetet vehetnek át a diákok

A 2014-ben elhunyt művész hatvanadik születésnapjára készült válogatáskötetet szeptember 28-tól vehetik át az érvényes diákigazolvánnyal rendelkezők. 
Klasszikus

„A természetem részévé vált a hangszerem” – Botvay Károly gordonkaművész a soproni öntevékeny polgári világról, a megsérült csellóról és az ismétlődő frázisokról

Kimagasló szakmai munkája elismeréseként Magyar Érdemrend parancsnoki kereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült Botvay Károly Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas gordonkaművész, akivel ebből az alkalomból beszélgettünk.
Zenés színház

Donizetti-vígoperát láthatnak az iskolások az Eiffel Műhelyházban

A zeneszerző egyfelvonásos vígoperáját a Lázár Ervin Program részeként az általános iskola 8. osztályos diákjai számára hirdette meg a Magyar Állami Operaház. Az előadás szeptember 30-án 17.00 órakor a nagyközönség előtt is debütál.
Klasszikus

Három korszak, három művész, három hangszer – a Trio Energico kamaraestje a Zeneakadémián

Szeptember 27-én a Solti Teremben ad koncertet a Trio Energico, a három fiatal kamaramuzsikus a bécsi klasszicizmus és a romantika korának alapdarabjai mellett egy fájdalmasan szép modern alkotást is játszik.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Egy autista zseni és az alma szimbolikája – A Kódfejtő a 6SZÍN-ben

Alan Turing tragikus életéről Benoit Solès francia színész írt színdarabot, ami évek óta nagy siker Franciaországban és már Budapesten, a 6SZÍN-ben is.
Színház hír

Rendhagyó Tartuffe-előadással lesz jelen a Comédie Francaise a 10. MITEM-en

Tíz ország huszonegy előadása, köztük a párizsi Comédie Francaise Tartuffe-produkciója lesz látható a 10. Madách Nemzetközi Színházi Találkozón szeptember 30. és október 23. között a Nemzeti Színházban.
Színház magazin

„Amire visszanézek, az az életem” – Csomós Mari 80 éves

Ma ünnepli 80. születésnapját Csomós Mari színművész, Kossuth- és Prima Primissima díjas érdemes művész, a Nemzet Színésze, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, aki nem szívesen ad interjút. Egyik ilyen ritka alkalomból megjelent beszélgetéséből szemezgettünk.
Színház hír

Egy darab, ami mindent tud a szerelemről – Mohácsi János rendezésében mutatja be Az üvegcipőt a Vígszínház

Molnár Ferenc Az üvegcipő című vígjátéka, amelynek ősbemutatója 1924-ben volt a Vígszínházban, szombaton a Mohácsi testvérek átiratában tér vissza a teátrumba.
Színház hír

13 produkció versenyez az online térben zajló eSzínház Fesztiválon

Szeptember 22. és október 1. között immáron harmadik alkalommal rendezik meg az ország egyetlen online színházi találkozóját, az eSzínház Fesztivált. A legjobb előadásokat és alakításokat szakmai zsűri díjazza, továbbá közönségdíjat és különdíjakat is átadnak.