Színház

Kulka János: „Látom, félnek az emberek”

2022.04.27. 11:55
Ajánlom
A színművészt az rtl.hu kereste meg, az interjúban szóba jöttek aktuális munkák, az SZFE ügye és a pandémia is, amely kapcsán Kulka János úgy fogalmazott, abban az időszakban szabadabban érezte magát, mint most.

Arra a kérdésre, van-e olyan film, könyv vagy zene, amely nehéz helyzetekben egyfajta kapaszkodót nyújt, Kulka János így felelt: „Sorozatokat nézek, de függő nem vagyok. Talán egy kicsit. Újságot olvasok, könyvet nem. Regény? Nem. Olvasom a híreket a neten. Bajor Gizi leveleit olvastam. És a Marilyn Monroe-életrajz is jó volt. Nagyon jó. Merész. Gyerekkorom óta szeretem Marilyn Monroe-t. Van, aki forrón szereti – ezt láttam először. Annyira jó! Kallódó emberek. Giccs, de Marilyn csodálatos benne. Szomorú ember volt, de jó színész.”

Az interjúban szóba jött az a nyílt levél, amelyet Kulka János Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott a Keresztény Színházi Fesztiválon elhangzott kijelentései kapcsán intézett Orbán Viktor miniszterelnökhöz. Arra a kérdésre, felháborította-e azóta valami annyira, hogy felmerüljön benne egy újabb nyílt levél megfogalmazása, a színművész így válaszolt:

Volt, persze. De nem írok. Látom, félnek az emberek.

Te is félsz?

Fenéket! Hát, minek félnék?

Kulka János 2016 áprilisában kapott stroke-ot, ami után életmentő műtétet kellett végrehajtani rajta. Állapota – jó fizikumának köszönhetően – gyorsan javult, logopédusa segítségével újra megtanult beszélni, ám addigi színpadi szerepeitől kénytelen volt megválni. 2019-ben tért vissza újból a Dollár Papa Gyermekei nevű független alkotói csoport Árvácska című előadásában, egy néma szerepben. „Az Árvácskában nem beszélek. Élvezem. Tegnapelőtt játszottam. Nagyon jó… A színpadon vagyok, némán kukkolom az előadást. Másra most nem készülök” – jegyezte meg az interjúban.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem alapítványi kiszervezése és átalakítása kapcsán arra a kérdésre, szóvá teszi-e vagy inkább hallgat, ha olyan kollégával kerül munkakapcsolatba, aki aktívan részt vállalt a hatalom oldalán az SZFE „bekebelezésében”, Kulka János kifejtette: „Jobb a békesség. A játszma forgatásán találkoztam Szarvas Józseffel. Szia, szia, hogy vagy, hogy vagy? Zavarban volt.

Szia, a Vidnyánszky hogy van? Ennyit kérdeztem. Ennyi volt a beszélgetés. Szörnyű.

A teljes interjú itt olvasható.

Fejléckép: Kulka János A játszma című film egyik jelenetében (fotó: InterCom)

Kifejezetten Kulka Jánosnak írták a hamarosan mozikba kerülő magyar kémfilmet

Kapcsolódó

Kifejezetten Kulka Jánosnak írták a hamarosan mozikba kerülő magyar kémfilmet

Június 9-én debütál itthon az új magyar kémfilm, A játszma, a kultfilmmé vált A vizsga folytatása. Főszerepét a forgatókönyvíró Köbli Norbert egyértelműen Kulka Jánosnak írta, dramaturgiai szereppel ruházta fel a művész betegségét is.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Tánc

Egyed Bea és Bozsányi Liliána győzelmével ért véget a X. Nemzetközi Monotánc Fesztivál

A különleges hangulatú és látványvilágú előadás mellett a nemzetközi táncszakma képviselői is tiszteletüket tették a Bethlen Téri Színházban.
Klasszikus

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Zenés színház

Kritikaszemle Kurtág György párizsi operabemutatójáról

A Scalában tartott ősbemutató után április 30-án a Párizsi Nemzeti Operában is színre került Kurtág György egyetlen operája, a Beckett nyomán írt A játszma vége. A kritikák remekműként írták le az alkotást.
Vizuál

Goya, Tiepolo, Canaletto – Újra láthatóak a Régi Képtár kincsei

Megújult terekben, újrarendezve nyílt meg a Szépművészeti Múzeum Régi Képtárának új állandó kiállítási egysége. Immár hat évszázad európai művészeti irányzatairól és a legfontosabb alkotóiról kaphatunk átfogó képet, a korai gótikától egészen a klasszicizmus korának művészetéig.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház gyász

Meghalt Josef Abrhám, a Kórház a város szélén Blažej doktora

Az egyik legnépszerűbb cseh színész nyolcvankét éves volt. Bár rengeteg tévéjátékban és filmben játszott, legtöbben a Kórház a város szélén című legendás sorozat Blažej doktoraként emlékeznek rá - adta hírül az ujszo.com szlovák hírportál. 
Színház hír

Szentivánéji álom a székesfehérvári Vörösmarty Színházban

Május első hétvégéjén a gubancos szerelmek és a hatalmas fémgolyók játszották a főszerepet a Horváth Csaba által rendezett Szentivánéji álom című előadásban.
Színház interjú

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Színház hír

Magyar színházi fesztivál lesz júniusban Bukarestben

Bukarestben szervezi meg első alkalommal a Bukfeszt elnevezésű magyar színházi fesztivált az erdélyi teátrumokat tömörítő Magyar Színházi Szövetség, amelynek öt tagszervezete kilenc előadást mutat be a román fővárosban.
Színház ajánló

Szakonyi Károly legismertebb drámája látható a Játékszínben

Az Adáshiba a Vörösmarty Színházzal koprodukcióban kerül színre, Bagó Bertalan rendezésében. A budapesti bemutatót május 21-én tartják, majd május 28-án Székesfehérvárra érkezik az előadás.