Színház

Különleges előadással tiszteleg Latabár Kálmán előtt a Spinoza Színház

2022.10.17. 11:35
Ajánlom
A legendás énekes és táncoskomikus 120 éve lépett először színpadra, ebből az alkalomból írta drámáját Győrei Zsolt, aki különleges nézőpontból mutatja be Latabár Kálmánt.

A Latabárné fia 39 év eseményeit sűríti bele hét jelenetbe, felelevenítve a színész pályájának legfontosabb állomásait. Már az alaphelyzet is rendhagyó: keretét az adja, hogy a színész ágyhoz kötött, beteg édesanyjának meséli el az életét.

A drámát színháztörténeti dokumentumok ihlették, de a történet fiktív, Peller Károly alakításán keresztül pedig egy érzékeny művész küzdelmei és vívódásai bontakoznak ki.

„Adva van egy színész, aki csodálatosan táncol és ellenállhatatlanul mókázik. És adva van a közönsége, amelyik ezt hálás örömmel fogadja. Érthető a kérdés: hol van itt a dráma?” – veti fel a szerző, Győrei Zsolt. A darabon keresztül azt próbálta megmutatni, hogyan őrlődik fel egy ember abban, hogy megpróbálja azt csinálni, amihez ért. Közben pedig megjelenik a „másik énje”, a nagy nevettető is, akinek története a valóságban egyáltalán nem vidám: a gazdasági világválság bátyjával, Árpival együtt külföldre kergette, hogy aztán visszatérése után néhány év múlva származása miatt eltiltsák a színpadtól. Nem sokon múlt, hogy a rendszer ellenségének kiáltsák ki.

PellerKaroly-GyoreiZsolt_fotoGordonEszter-112747.jpg

Peller Károly és Győrei Zsolt (Fotó/Forrás: Gordon Eszter / Spinoza Színház)

Az előadással Peller Károly élete első monodrámájára készül, és bár egy műfajban alkot az általa alakított művésszel, ezúttal a prózába visz ritmust és dallamot, jókedvet és melankóliát.

„Nagy kihívás számomra ez a szerep, nemcsak Latabár karakterének összetettsége miatt, hanem mert még sosem játszottam monodrámát. Most csak én leszek a színpadon, egyedül, partner nélkül – mondta az előadás kapcsán Peller Károly, aki a lehetőséget egyszerre érzi felemelőnek és nyomasztónak, ugyanakkor örül, hogy a 20. század egyik legnagyobb legendáját keltheti életre. „Boldog vagyok, hogy megtalált ez a feladat.” – tette hozzá a színművész, aki Latabár Kálmán születésnapján, november 24-én debütál majd a szerepben.

A Latabárné fia november 24-től látható a Spinoza Színházban, további információ az alábbi oldalon olvasható.

Fejléckép: Peller Károly Latabár Kálmánként (fotó: Gordon Eszter / Spinoza Színház)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Ők az idei Prima Primissima-jelöltek

A korábbi éveket jelentősen meghaladó számú jelölés érkezett az idei Prima Primissima díjra. A tudomány, művészet, sport, oktatás és ismeretterjesztés terén kiemelkedő munkássággal bíró jelölteknek odaítélt elismerést december elején adják át a Müpában.
Zenés színház

Ismét díjazta a legjobb előadásokat az Opernwelt

Idén is összegyűjtötte az évad legjobb művészi produkcióit a rangos német operamagazin, az Opernwelt. A legjobb operajátszó intézmény hetedik alkalommal a Frankfurti Opera lett.
Plusz

Riccardo Muti, Daniel Harding, Philippe Jaroussky, Diana Damrau – 2024-ben is sztárok érkeznek a Müpába

Bővül a Müpa 2023/24-es évadának programja: nemcsak Riccardo Muti és a Chicagói Szimfonikusok, Maria João Pires és Daniel Harding, Philippe Jaroussky, Francesco Corti és a Freiburgi Barokk Zenekar érkezik, de fellép a bluegrasslegenda Béla Fleck is.
Könyv

Könyvfóliázás: vesszőhiba miatt nyerhet pert a Líra

Minden jel szerint nem követett el jogsértést a Líra Kereskedelmi Kft., amikor homoszexualitást tartalmazó könyveket árusított az ifjúsági részlegen, az érintett rendelet ugyanis egy fogalmazási hiba miatt nem azt jelenti, amit a jogalkotó vélhetőleg mondani szeretett volna.
Jazz/World

Ezekre az albumokra esküszik a fúziós zene nagyágyúja, Gary Husband

A Fidelio és a JazzFest Budapest közös sorozatának legújabb részében a nemzetközi hírű dobos, zongorista és billentyűs, Gary Husband kedvenceibe hallgathatunk bele.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Markó Róbert a veszprémi Kabóca Bábszínház új igazgatója

Markó Róbert íróként, rendezőként és dramaturgként is többször megfordult már a Kabóca Bábszínházban, amelynek október 15-től látja el igazgatását.
Színház ajánló

Egy autista zseni és az alma szimbolikája – A Kódfejtő a 6SZÍN-ben

Alan Turing tragikus életéről Benoit Solès francia színész írt színdarabot, ami évek óta nagy siker Franciaországban és már Budapesten, a 6SZÍN-ben is.
Színház hír

Rendhagyó Tartuffe-előadással lesz jelen a Comédie Francaise a 10. MITEM-en

Tíz ország huszonegy előadása, köztük a párizsi Comédie Francaise Tartuffe-produkciója lesz látható a 10. Madách Nemzetközi Színházi Találkozón szeptember 30. és október 23. között a Nemzeti Színházban.
Színház magazin

„Amire visszanézek, az az életem” – Csomós Mari 80 éves

Ma ünnepli 80. születésnapját Csomós Mari színművész, Kossuth- és Prima Primissima díjas érdemes művész, a Nemzet Színésze, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, aki nem szívesen ad interjút. Egyik ilyen ritka alkalomból megjelent beszélgetéséből szemezgettünk.
Színház hír

Egy darab, ami mindent tud a szerelemről – Mohácsi János rendezésében mutatja be Az üvegcipőt a Vígszínház

Molnár Ferenc Az üvegcipő című vígjátéka, amelynek ősbemutatója 1924-ben volt a Vígszínházban, szombaton a Mohácsi testvérek átiratában tér vissza a teátrumba.