Színház

Különleges helyszínen mutatják be Székesfehérváron a Tizenkét dühös embert

2023.02.17. 15:25
Ajánlom
Cserhalmi György vezetésével és a Tizenkét dühös emberrel a székesfehérvári Városháza Díszterme színházzá változik: február 14-én az olvasópróbával megkezdődött a próbafolyamat, a bemutatót pedig február 25-én tartják.

Az alábbi cikk szponzorált tartalom, nem a Fidelio szerkesztőségének tagjai írták.

„Minden rosszban van valami jó”, és ahogy a közhelyek általában igaznak bizonyulnak, ez ezúttal sincs másképp. A székesfehérvári Vörösmarty Színház a rezsimizéria miatt január elsejétől február 28-ig zárva tartja kapuit.

A fehérvári polgármester, Dr. Cser-Palkovics András azonban felajánlotta játszóhelyül a Városháza Dísztermét a társulatnak.

duhos_olvaso_kicsi04-151449.jpg

A Tizenkét dühös ember olvasópróbája (Fotó/Forrás: Fejér-Erdélyi Teréz / Vörösmarty Színház)

A nyolc évvel ezelőtt bemutatott Tizenkét dühös ember új formát kap ebben a térben. Cserhalmi György, és a székesfehérvári színház társulata is óriási lelkesedéssel kezdett bele a munkába:

Ez most egy új színdarab, nem ugyanaz, mint nyolc évvel ezelőtt volt. Ahhoz ugyanaz a tér kellene és ugyanazok a feltételek. De hát mi is nyolc évvel idősebbek vagyunk, tehát nagyon megváltozott a helyzet.

Remélem, afelé megyünk majd, hogy amit ez a tér nyújt, annak az összes előnyét megpróbáljuk kihasználni, és jó irányba vinni. Nyolc év alatt sok minden változik, a világban is, a szűkebb pátriánkban is, és szerintem bennünk is alapvetően változnak meg dolgok. Egészen másokat hallok, mint akkor. Most hogy olvasták a srácok, egészen más hangsúlyokat hallottam belül, mint amik jöttek. Elkezd valami nem jól állni, illetve elkezd valami jól állni. Nyilván, ahogy múlik velünk az idő, az idegrendszerünk, a pszichénk, minden változik. És nem beszélve arról, hogy van egy gondolkodásmód, jó esetben az sincs lehorgonyozva” – nyilatkozta a rendező.

duhos_olvaso_kicsi02-151308.jpg

Cserhalmi György rendező a Tizenkét dühös ember olvasópróbáján (Fotó/Forrás: Fejér-Erdélyi Teréz / Vörösmarty Színház)

A társulat összetétele azóta némiképp megváltozott, így a tizenkettőben újoncokat is köszönthetünk: Radnay Csilla szerepét Ballér Bianka, Tűzkő Sándorét Andrássy Máté veszi át, Váradi Eszter Sárát pedig a Hatodik esküdt szerepében üdvözölhetjük.

Reginald Rose: Tizenkét dühös ember

Bemutató: 2023. február 25., 19.00

Székesfehérvár Megyei Jogú Város Városháza, Díszterem

 

Szereplők: Andrássy Máté, Végh-Szirmai Irén, Sághy Tamás, Závodszky Noémi, Kricsár Kamill, Váradi Eszter Sára, Ballér Bianka, Kuna Károly, Egyed Attila, Juhász Illés, Varga Lili, Kerkay Rita

Rendező: Cserhalmi György

 

Az óriási érdeklődésnek köszönhetően minden meghirdetett előadás teltházas.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: A Tizenkét dühös ember olvasópróbája (Fotó/Forrás: Fejér-Erdélyi Teréz / Vörösmarty Színház)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Kettévágott Carmina Burana – reakciók az operaházi büfébotrányra

Bogányi Tibor karmester visszalépett az operaház Carmina Burana-produkciók vezénylésétől, mivel főigazgatói döntésre szünetet kell beiktatni az előadásba. Az ügy számos viharos reakciót váltott ki.
Vizuál

Elhunyt Koncz András festőművész

A Munkácsy-díjas festőművész, Koncz Zsuzsa énekesnő öccse hosszú, méltósággal viselt, súlyos betegség után hunyt el március 2-án hajnalban, életének hetvenegyedik évében.
Zenés színház

„Mindenkinek ajánlom, hogy menjen ki éjszaka az erdőbe!” – interjú Claus Guthtal

A világ egyik legjelentősebb operarendezője, Claus Guth nemrég Budapestre látogatott: számos neves színház után a Magyar Állami Operaház is átvette Don Giovanni-rendezését. Ebből az alkalomból kérdeztük az alkotót.
Vizuál

Elhunyt Vadász György építész

Életének 92. évében, március 3-án elhunyt Vadász György Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építőművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a nemzet művésze. A kilencvenes években készült épületeivel nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a bauhaus ismét népszerűvé vált a hazai építészetben.
Színház

Oidipusz a politika útvesztőjében – bemutatták Szikszai Rémusz rendezését a Radnóti Színházban

A Radnóti Színház legújabb előadásában Oidipusz egy idealista, ígéretes politikus, akinek szembe kell néznie a múlt terheivel. A produkció bemutatójára március 3-án került sor. A főszerepekben mások mellett Pál András, Kováts Adél és László Zsolt látható.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Házassági drámát mutat be áprilisban a Rózsavölgyi Szalon

David Eldridge Bármit mondhatsz című drámáját láthatja a közönség április 11-én, a Rózsavölgyi Szalon tizenkettedik születésnapján, Kovács Patrícia és Schmied Zoltán szereplésével. Az előadás a hónap során további négy alkalommal kerül színre.
Színház ajánló

Oidipusz a politika útvesztőjében – bemutatták Szikszai Rémusz rendezését a Radnóti Színházban

A Radnóti Színház legújabb előadásában Oidipusz egy idealista, ígéretes politikus, akinek szembe kell néznie a múlt terheivel. A produkció bemutatójára március 3-án került sor. A főszerepekben mások mellett Pál András, Kováts Adél és László Zsolt látható.
Színház ajánló

Öt nap a stúdiószínház és a monodráma jegyében – hamarosan jön a 10. MOST FESZT

Március 20. és 24. között rendezi meg a tatabányai Jászai Mari Színház a 10. MOST FESZT-et, amely során vidéki, független és határon túli társulatok monodráma és stúdiószínházi előadásaiból kiválasztott produkciókat láthat a közönség. 
Színház hír

Erdélyben is bemutatkozik Székely Csaba tízparancsolat ihlette darabja

Székely Csaba 10 című drámáját Rusznyák Gábor állítja színpadra a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színházban. A tízparancsolat ihlette alkotás tíz magányos ember fokozatosan kibomló, egymást keresztező élettörténetét mutatja be.
Színház ajánló

Cseke Péter viszi színre a Játékszín magyarországi bemutatóját

Április 6-án Cseke Péter rendezésében, Hernádi Judit, Horváth Lili és Nagy Sándor főszereplésével mutatja be a Rém rendes vendég című komédiát a Játékszín.