Színház

KULT-TÚRA - fesztiválkörkép a Bárka Színházban

2011.04.11. 09:00
Ajánlom
Hét művészeti fesztivál látogat április végén a fővárosba, a Bárka Színházba, hogy ízelítőt adjon programjából.

Mind a hét szóban forgó fesztivál bizonyított az elmúlt évek, évtizedek során. Bebizonyították, hogy egyedül, és szinte a semmiből is lehet értéket teremteni, mégpedig nem a fővárosban, hanem a magyar vidék kisebb-nagyobb városaiban, olykor eldugott falvaiban. Ez hozta össze a Csapatot. Külön-külön saját, egyedi arculatuk van, ám értékrendjük közös. Így tudták egymást támogatni közös képviselettel, akár egymás fesztiváljainak kölcsönös ajánlásával, illetve a közös bemutatkozással.

Erre szolgál a 2011. április 29-30-án adódó alkalom, amikor HETEN HÉTFELŐL jönnek a Bárka Színházba, Budapestre (igen, Budapestre... de csak erre a hétvégére!), hogy megmutassák magukat a fővárosi kultúrakedvelő közönség különböző rétegeinek és korosztályának. A két napos bemutató programját a hét fesztivál szervezői közösen állították össze a saját fesztiváljaikra jellemző elemekből. A Bárka Színház Cseh Tamás terme Fesztiválszínházzá alakul erre az időre, a Bárka Stúdióból mozi és Zenede lesz, a földszinti kávézóba telepednek a kiállítások és a Fesztiválklub, az ajtón kívül az Amfiteátrum és a park tisztásai az irodalmi- és családi előadásokat várják. A programsort mindjárt egy szakmai délutánnal kezdik, ahol minden minősített fesztiválnak részvételi lehetőséget biztosítanak.

Lássuk végül, hogy kik a bűvös Hetek, akik a Bárkába HÉTFELŐL érkeznek április utolsó hétvégéjén, hogy megmutatkozzanak:
Hétrétország - a szerek és porták fesztiválja az Őrségből, Mediawave - a fényírók fesztiválja Szombathelyről, a Művészetek Völgye a Balaton-felvidékről, az Ördögkatlan Fesztivál Dél-Baranyából, az Öt Templom Fesztivál Győrből, a Thealter színházi fesztivál Szegedről és a Szárnyas Sárkány Hete utcaszínházi fesztivál Nyírbátorból.

A programok között találkozhatunk a Bárka Színház bemutatójával, az Éjféli mesékkel, Tóth Viktor legújabb formációjának (Brahmin Bass) koncertjével, a Budapest Bár rövid műsorával, Ferenczi Györggyel, a UTCA-SZAKkal, Balogh Kálmán és Lukács Miklós cimbalomduójával, Béres Márta One-girl showjával és a Kaposvári Egyetem újabb feldolgozás-koncertjével, mely az Európa Kiadó slágereiből készült. A fesztiválkörkép házigazdája: Németh Juci.

Részletes program itt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Sörösüvegekből zenét csiholni – interjú Balogh Máté zeneszerzővel

A Renewable Music – V4 Composers for Sustainability elnevezésű projekt a fenntarthatóság témájában ösztönzi párbeszédre és cselekvésre a nemzetközi klasszikus zenei közösséget. A kezdeményezésben részt vevő egyik zeneszerzővel, Balogh Mátéval beszélgettünk.
Színház

Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó a Centrál Színházban tér vissza a színpadra

A Nemzeti Színházban tavaly súlyos balesetet szenvedett színművészek apa-lánya párost alakítanak a Centrál Színház következő évadában. A Puskás Tamás rendezte előadás egy híres film adaptációja lesz. 
Klasszikus

Neves régizenei együttessel készített lemezt Daragó Zoltán

A fiatal kontratenor Bach-áriákat felvonultató lemeze Christophe Rousset vezényletével és a Les Talens Lyriques közreműködésével szeptemberben jelenik meg az Aparté Kiadónál.
Könyv

Pernye és fű – ősszel érkezik Závada Pál új regénye

Október 8-án a Magvető Kiadó gondozásában jelenik meg a Kossuth-díjas író legújabb regénye, amelynek története és karakterei ugyan fiktívek, ám a benne szereplő interjúk valóságosak – azokat Sipos András rendezővel készítették Statárium című, 1989-es filmjükhöz.
Zenés színház

Lehoczky Zsuzsáról nevezték el az Operettszínház játszóhelyét

Különleges születésnapi ajándékkal köszöntötte a Budapesti Operettszínház Lehoczky Zsuzsát: a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai-díjas színésznő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja nevét viseli mostantól a teátrum Raktárszínháza.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Idén is Szegeden láthatók a legizgalmasabb színházi előadások – jön a THEALTER

Július 27. és augusztus 2. között rendezik meg a 34. THEALTER színházi fesztivált Szegeden. A jól ismert fellépők mellett új formációkkal, fiatalokból szerveződő csapatokkal is találkozhatnak a szegediek és az ide látogató nézők.
Színház gyász

Elhunyt Szatmári Liza

Az Aase- és Gobbi Hilda-díjas színésznő július 20-án, életének 97. évében hunyt el. Szatmári Liza hetvenhárom éve volt a Vígszínház tagja, halálhírét a társulat közölte.
Színház hír

Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó a Centrál Színházban tér vissza a színpadra

A Nemzeti Színházban tavaly súlyos balesetet szenvedett színművészek apa-lánya párost alakítanak a Centrál Színház következő évadában. A Puskás Tamás rendezte előadás egy híres film adaptációja lesz. 
Színház gyász

Elhunyt Dobos Ildikó színművész

A Jászai Mari-díjas színművész hosszan tartó betegség után, 82 éves korában hunyt el. Drámai erejű alakításaira az eszköztelenség, a szereppel való teljes azonosulás volt jellemző.
Színház ajánló

Margaret Atwood az asszonyi hűségről szóló mítoszadaptációját is bemutatja a Gyulai Várszínház

A Gyulai Várszínház fesztiválprogramjának fontos csomópontjai a saját bemutatók, idén például négy olyan előadás, amelyet a színház részben saját fejlesztésben, részben koprodukciós partnerrel hoz létre.