Színház

Kulthely lett a Nemzeti

2011.05.22. 09:00
Ajánlom
Kevesebb pénz, egy elmaradó bemutató, több bérlet, megszokott művészi színvonal. Ezek lesznek jövőre a Nemzetiben.

A Hajóorr melletti medencében csak három kancsó hideg citromos víz várta az újságírókat. A rendes, "hivatásos" medence-vizet ugyanis leeresztették. Nincs pénz üzemeltetni. Se karbantartani. Szóval tulajdonképpen egy olyan helyen üldögéltünk Alföldi Róbert évadzáró sajtótájékoztatóján, ahol még eddig senki.

Nem a pénzgondokkal akart kezdeni, szabadkozik az igazgató, de a helyszín miatt így alakult. A 2008-ban aláírt szerződésében évi garantált 1,7 milliárd forintnyi támogatás szerepel. 2010 elején ezt 15%-kal csökkentették, melyet néhány tárgyalás után kipótoltak ugyan, de így is csak 1,585 milliárd forintból gazdálkodhatott a Nemzeti 2010-ben. Idén március végén viszont arról értesítették a színházat, hogy 2011-re az éves költségvetés 1,244 milliárd forint lesz. Ebből lejön a Nemzet Színészeinek éves díja, így a Nemzeti Színház 1,1 milliárd forint állami támogatást kap. Ennek fényében az egész éves művészi programra 6,2 millió forint jut. 2010-ben művészi programra az éves támogatás 13%-át lehetett költeni, ez körülbelül 120 millió forint.

Ezek eredményeképpen elmarad egy bemutató, az Óz, a csodák csodája, nem lesz havi műsorfüzet, megszűnik a Színműtár (már Az ember tragédiáját sem adták ki), felbontják a karbantartási szerződéseket ("ha baj van, akkor hívunk szerelőt"), bezárják a Zikkuratot (a felújítása 140 millióba kerülne, az elbontása 45 millióba), nem lesz hétvégén és este tíz után próba, kevesebb lesz a vendégművész...

Hogy jó hírekkel is szolgáljon, Alföldi elsorolja az elmúlt évad mutatóit. Négy játszóhelyen 398 előadás, 93%-os látogatottság ("persze, 100 a cél, van még 7%-unk a következő két évre"), 346 saját produkció, 52 befogadott előadás, 120.000 néző, plusz az ingyenes rendezvények látogatói, 1776 bérletes.

A pénzelvonás ellenére a kedvezmények, akciók jövőre is megmaradnak, sőt, lesz egy speciális diákbérlet, mellyel 3000 forintért három előadást lehet megnézni. Létszámleépítés sem várható.

A sajtótájékoztató további részében Alföldi összegezte az elmúlt évad bemutatóit, vendégjátékait, megvalósult projektjeit, együttműködéseit, valamint fölvázolta a jövő évad tervét. A teljes sajtóanyag itt olvasható, pdf formátumban.

A videóban a tényeken és a számokon kívül Alföldi Róbert beszél arról, hogy a Nemzeti Színház szerepe hogyan változott az elmúlt két évben. És válaszol a Nemzeti1 Televízió riporterének kérdésére is.

(A sajtótájékoztató anyagát újrahasznosított papírra nyomtatva kaptuk. Nekem Az ember tragédiájának legelső és legutolsó jelenete jutott. Tulajdonképpen az én sajtóanyagom imígyen zárul: "Mondottam, ember: küzdj és bízva bízzál!")

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház interjú

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Színház börtönszínház

Újra börtönszínházi társulatoké a József Attila Színház színpada

A produkciókat a színjátszó fogvatartottak hozzátartozói is megtekinthetik.
Színház vidék

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.
Színház ajánló

„A betyárromantika örök” – Bonnie&Clyde a Városmajorban

A nyáron bemutatott musical augusztus 28-án és 29-én ismét látható lesz a Városmajori Szabadtéri Színpadon.
Színház nemzeti színház

Cserhalmi György marad a rendezésnél

A Nemzeti Színház új évadában Örkény István Macskajátékát állítja színpadra Udvaros Dorottya és Bánsági Ildikó főszereplésével jövő tavasszal. Színészként viszont továbbra sem találkozunk vele.