Színház

„Kultúrát teremtett és közönséget egyesített” – felavatták a Törőcsik Mari Parkot

2022.04.22. 16:05
Ajánlom
A Feneketlen-tó melletti ligetnél tartott ünnepségen tiszteletüket tették Törőcsik Mari egykori pályatársai, Udvaros Dorottya és Bodrogi Gyula is.

A főváros 2021 decemberében elindított kezdeményezésének részeként április 22-től hivatalosan is Törőcsik Mari nevét viseli az újbudai park, melyben a 2021 áprilisában elhunyt színésznő tiszteletére tulipánfát is ültettek.

Hogy hogyan nevezzék a zöldterületet, arról az újbudai lakosok közösen dönthettek. A helyszínválasztás sem véletlen, hiszen Törőcsik Mari személye összehozta az embereket, és mint László Imre, a kerület polgármestere fogalmazott:

„a park mindannyiunk közös tere, a konszenzus és a befogadás szimbolikus helye lesz”.

Az ünnepségen Bodrogi Gyula személyes emlékeit osztotta meg a résztvevőkkel, kiemelve, hogy Törőcsik Mari része volt az ifjúságának, aztán része lett a világ filmművészetének. „Szerettelek Mari, szeretlek Mari, és amíg élek, szeretni foglak” – zárta beszédét a Nemzet Színésze.

278999266_5634720139877759_8120474257826150778_n-154149.jpg

Bodrogi Gyula a Törőcsik Mari Park avatóünnepségén (Fotó/Forrás: Újbuda / Facebook)

Udvaros Dorottya is egy régi pillanatot osztott meg a hallgatósággal: pályája elején járó színésznőként Major Tamás Téli regéjében pár percig egy színpadon állhatott Törőcsikkel. A művésznő az édesanyját, a királynőt játszotta, akivel a jelenet szerint 16 év után találkozik újra.

„Törőcsik Mari az alatt a pár másodperc alatt, amíg döbbenten felém sétált, átélte azt a 16 évet, amíg azt hitte, nem él a lánya.

A 16 év minden gondolata, érzése ott volt a tekintetében.

A színjátszás ilyen esszenciáját azóta sem tapasztaltam soha” – emlékezett vissza Udvaros.

278826974_5634720363211070_309828290155643560_n-154149.jpg

Faültetés a Törőcsik Mari Parkban (Fotó/Forrás: Újbuda / Facebook)

Fejléckép: A Törőcsik Mari Park a Feneketlen-tónál (forrás: Újbuda / Facebook)

Utcát neveztek el Psota Irénről

Kapcsolódó

Utcát neveztek el Psota Irénről

A II. kerületi közterület, amelynek új névtábláját március 28-án avatták fel, annak a háznak a közelében található, ahol a Nemzet Színésze közel 50 évig élt.

Közös énekléssel avatták fel a Komlós Juciról elnevezett közterületet

Közös énekléssel avatták fel a Komlós Juciról elnevezett közterületet

A Szabó Magda sétány és a Solt Ottilia tér után ismét közterületet neveztek el egy kivételes nőről, ezúttal Komlós Juciról.

Mától Szabó Magda nevét viseli egy pasaréti sétány

Mától Szabó Magda nevét viseli egy pasaréti sétány

Az írónő születésnapján, október 5-én utcanévtáblát avattak a Mammut Bevásárlóközpont és a Széllkapu Park közötti sétányon. A területen elhelyeztek egy könyvszekrényt is, amelybe bárki hozhat, és amelyből bárki vihet olvasnivalót – Szabó Magda köteteit is.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

VeszprémFest 2023: jön Alvaro Soler, Mariza, Anna Netrebko, Joss Stone, Norah Jones és Rost Andrea

2023-ban 20 éves a VeszprémFest. A kétévtizedes prémium zenei fesztivál július 12. és 16. között a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kiemelt zenei rendezvényeként fennállásának egyik legváltozatosabb programjával ünnepel.
Tánc

„Könnyeken átívelő nevetés” – interjú Boris Eifmannal

Ritka és egyedülálló balett érkezik Budapestre június 10-től: a világhírű koreográfus, Boris Eifman 2019-es premierje, A Pygmalion-hatás. A művészt arról kérdeztük, mi a kötődése a komikumhoz, a groteszkhez, és milyen lesz a 21. század táncnyelve.
Zenés színház

Fiatal tehetségek gálakoncertjével köszöntik a nyolcvanéves Marton Évát

Egykori és jelenlegi növendékei, valamint a Marton Éva Nemzetközi Énekverseny díjazottjainak fellépésével köszönti születésnapja alkalmából az énekesnőt a Magyar Állami Operaház.
Tánc

Összművészeti ünnepi esttel zárul a 10. Színházi Olimpia

Június 24-én nívós zenei kísérettel megvalósuló táncelőadásokkal és Szent Iván éji mulatsággal zárul az idei év legnagyobb színházi eseménye, a 10. Színházi Olimpia. A színpadi produkcióknak és az azokat követő rendhagyó programoknak a Margitszigeti Színház ad otthont.
Vizuál

Elhunyt a Petrocellit alakító Barry Newman

A 92 éves Newman május 11-én természetes halállal hunyt el egy New York-i kórházban – közölte a hírt a színész felesége a Hollywood Reporterrel, vette észre a HVG.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Mégsem mutatja be a Pesti Színház Székely Csaba társadalmi megosztottságról szóló darabját

Sokan várták már nagy izgalommal a Pesti Színház őszre meghirdetett premierjét, amiben Székely Csaba legújabb darabját, a Kalandfilmet mutatták volna be, Kincses Réka rendezésében.
Színház hír

Jelentős színházi társulatok szűnhetnek meg

A kulturális kormányzat nyilvánosságra hozta az előadó-művészeti szervezetek támogatására vonatkozó döntését. Több, a működési támogatások csökkentése miatt eleve nehéz helyzetbe került, akár évtizedes sikeres múlttal és figyelemre méltó jelennel rendelkező, közfeladatot ellátó társulat egyáltalán nem kap támogatást.
Színház hír

Petőfi-vendégjáték Berlinben

A berlini Collegium Hungaricumban mutatkozott be Az apostol, Szilágyi Bálint rendező Petőfi Sándor azonos című elbeszélő költeménye alapján készült színdarabja.
Színház gyász

Elhunyt Holl János színművész

A művész, aki karrierje során egyebek közt hat éven keresztül játszott a kaposvári Csiky Gergely Színházban, 87 éves volt. Halálhíréről a Színház Online számolt be.
Színház ajánló

Ahol csak a holtak maradnak – Az Eltűntek című darabot mutatják be a Szkénében

Magyarországi bemutatót tart júniusban a Szkéné Színház: Dohy Balázs rendezésében Elise Wilk darabját mutatják be a SzínMűHely Alapítvány és a Szkéné Színház koprodukciójában. A szerző műveit korábban nem játszották Magyarországon.