Színház

Küzdeni és nem feladni – Bán Teodóra színházról, táncról és kitartásról

2021.11.22. 17:20
Ajánlom
Amikor a legtöbb játszóhely szünetel, a Margitszigeti Színházban akkor pezseg igazán az élet. A nyári színház kulisszatitkairól és a táncosként eltöltött évtizedek tanulságairól Bán Teodóra, a teátrum ügyvezető igazgatója és művészeti vezetője mesélt lapunknak.

A színház az elsők között állt talpra a járványsújtotta szezont követően. Hogy élte meg ezt az évadot ön, a színház vezetőjeként?

Nagy szükség volt a nyitásra, hogy a színház munkát tudjon adni a művészeknek. Azoknak a kőszínházaknak és koncerttermeknek, ahol a pandémia miatt a szezon elmaradt vagy csak megszakításokkal működött, megváltás volt, hogy újra közönség előtt játszhatnak. A művészek, akik hozzánk érkeztek bemutatóikkal, valósággal fellélegeztek, hogy végre nem a kamerának vagy az üres nézőtérnek kell játszani, hanem itt kint, a szabad levegőn – a szabad levegő az elmúlt időszak fényében különös jelentőséggel bír –, csodálatos környezetben léphettek fel.

A közönséget visszakapni olyan érzés, mintha újra életre keltek volna.

Hiszen az előadóművészet lényege, hogy a művész egymagában nem tud azzá válni: akkor születik meg igazán a csoda, ha van befogadó is.

Mit gondol, mi teszi egyedivé az intézményt mint szabadtéri koncerthelyszínt?

A színház 500 négyzetméteres színpada, 3000 székkel ellátott aréna-jellegű nézőtere és felújított, 3-400 főt fogadni képes backstage-részlege mellett két nagy raktárépület, próbaterem is tartozik hozzánk, amelyekben tárolni lehet mindazokat az eszközöket, amelyek a színház bemutatói számára készültek. Ez lehetővé teszi, hogy az intézményre ne csak változatos műfajok nagyprodukcióinak alkalmi játszóhelyeként, hanem négy hónapos hosszú szezonon át üzemelő, saját produkciókat is kiállító nyári színházként tekintsünk.

Ráadásul a színház egy szigeten áll a főváros szívében, ami azért fontos, mert hiszem, hogy a színházi élmény nem akkor kezdődik, amikor az előadás; része a ráhangolódás is.

ajandekkartya_alapkep_1920_1080_px-170557.jpg

Margitszigeti Színház (Fotó/Forrás: Margitszigeti Színház)

Ez nálunk abszolút adott: színházi hajójáratunkkal jóval korábban meg lehet érkezni, kellemes a közönségfogadó terünk, megtekinthető a műemlék Víztorony, amely egyben kilátó és kiállítótér. El lehet tölteni akár több órát, meg lehet vacsorázni az előadás előtt. Számos olyan közönségbarát programot szervezünk, amelyek, túl azon, hogy a közönség és a színház közötti kapcsolatot erősítik, némi edukatív jelleggel is bírnak. Mindez arra is szolgál, hogy magunkhoz szoktassuk a publikumot, és úgy vélem, ez sikerült: számos visszatérő vendégünk van, akik egy szezonban többször is eljönnek

Milyen visszajelzések érkeznek a művészektől?

Most nyáron nálunk mutatták be a Béres Attila rendezte Kabarét, ezután került be a Vígszínházba az előadás. Kern András azt mondta nekem: „Teodóra, én voltam az, aki mindenképpen meg akarta akadályozni, hogy kijöjjünk a Margitszigetre a Vígszínház csodálatos, zárt teréből, de meg kell mondanom, hogy még életemben nem éreztem magam ilyen jól!” És nem ő az egyetlen, gyakran mondják a művészek, hogy pozitív a színház kisugárzása. Mindenki egy picit jobban érzi magát és jobban teljesít itt.

Úgy gondolom, hogy minden körülöttünk lévő tárgynak, személynek, közegnek kisugárzása van, amely a művészre ható tényezőként szerepet játszik a produkcióban.

És bizony én is éreztem már magam nagyon rosszul színpadon: komolyan meg kellett erőltetnem magam, hogy a maximumot hozhassam ki magamból. Ugyanakkor akadt olyan környezet is, ahol úgy éreztem, mintha lebegnék a föld felett, és minden csodálatosan működött. A művészek számára rendkívül fontos, hogy ne erőszakkal kelljen kihozni magukból a mondanivalót.

Ban_Teodora_foto_NZ1-iroda-170526.jpg

Bán Teodóra, a Margitszigeti Színház ügyvezető igazgatója és művészeti vezetője (Fotó/Forrás: MSZSZ / Nagy Zoltán / Margitszigeti Színház)

Mi zajlik a kulisszák mögött most, a hideg hónapokban? Téli álom vagy lázas készülődés?

Abszolút nincs téli álom! Az említett próbatermeket év közben is használni tudjuk; jelenleg is zajlanak a Vígszínház egy, nálunk készülő produkciójának próbái. Emellett november 16-án elindult az ajándékkártya-kampányunk. Mivel a 30.000 forint értékű kártyát 20.000 forintért lehet megvásárolni,

a Margitszigeti Színház gyakorlatilag 10.000 forint értékű ajándékot ad mindenkinek, aki a karácsonyfa alá szeretné tenni a kártyát – akár szeretteinek, akár magának veszi.

A kártyatulajdonos VIP-kapcsolatba kerül a színházzal: elsőként értesülhet a számára fontos információkról, az összeg levásárlását követően pedig a kártya kedvezménykártyává alakul át, és vonalkódjával minden vásárlásra 20 százalék kedvezmény érvényesíthető a szezon végéig. Használója kedvezményesen vehet részt az előadást megelőző kulisszajáró backstage-látogatáson, rendelhet welcome drinket, foglalhat asztalt és vacsorázhat. Nem állítom, hogy mindezt önzetlenül tesszük, hiszen érezni az elővásárláson a járvány hatását, és fontos, hogy ebben a helyzetben érezzük a közönség szeretetét. A kártyát tavaly hatalmas érdeklődés övezte; korábban is létezett már, de az elmúlt évben a tervezett készlet pillanatok alatt elfogyott. Ezért bővítettük idén új szolgáltatásokkal a konstrukciót.

Ha jól tudom, már tervezik a következő évadot.

Hogyne, hiszen akkor van értelme az ajándékkártya megjelentetésének, ha tudni lehet, hogy milyen tartalom van mögötte, mert legalább részben már látható a következő évad programja. Maria Agresta vendégszereplése, Aida Garifullina önálló gálaestje, a Béjart Ballet Lausanne világpremierje, Puccini Toscájának bemutatója, a Kőszívű – A Baradlay-legenda musical ősbemutatója a Puskás művészeinek közreműködésével, a Pink Martini, a Cotton Club Singers eredeti öt tagjának Abba Jazz Show műsora – csak néhány példa a következő évad programjából. Már májusban kinyitunk, ahogy 2021-ben is tettük, mert óriási az érdeklődés mind a hazai kőszínházak, mind a szakma külföldi képviselőinek részéről; megtisztelőnek találom, hogy láthatóak vagyunk a külföldi szcéna számára is.

pinkmartini_MSZ2022-170542.jpg

Pink Martini (Fotó/Forrás: Chris Hornbecker / Margitszigeti Színház)

Ön szó szerint kívül-belül ismeri a színpadot: balett-táncosként éppen a napokban ünnepli színpadon állásának 50 éves jubileumát. Mit tanítottak önnek a táncos évtizedek?

Mind az élsport, mind a klasszikus balett hasznos dolgokat tanít, ahogy bármely más olyan szakma, amely a fizikai és a mentális kapacitást egyaránt igénybe véve szinte az emberi teljesítőképesség fölötti produkciót kíván meg.

Mindazt, amit megtanultam – helytállást, alázatot, felállást az elbukásból, tiszteletet a környezetem, a műfaj és az emberek iránt, közösségi szemléletet, hogy mások számára hasznos tudjak lenni – a tánc tanította meg. Küzdeni és nem feladni.

A színpadon aztán az ember átadja az éveken át tanult szépséget a közönségnek – és ott nincs hazugság, ott minden igaz, ami megtörténik. És hol máshol kerestem volna munkát a táncos éveket követően művészeti menedzserként is, mint az Operaházban, ahová gyerekkorom és felnőttkorom összes élménye köt? Minden mindenhez kapcsolódik az életemben, semmi nem különálló vagy más gyökérből származó, hanem ugyanannak a flow-nak a része. Az élet egyetlen nagy virtuális építmény, amelyben a feladatok és kihívások egymásra épülnek.

operaarchivum-170526.jpg

Bán Teodóra a Tannhäuserben (1990) (Fotó/Forrás: A Magyar Állami Operaház archivuma / Margitszigeti Színház)

Segíti önt színházigazgatói munkájában az, hogy első kézből tudja, milyen kilépni a reflektorfénybe?

Igen, hiszen ezáltal érzékenyen reagálok arra, hogy a hozzám érkező művészeknek megteremtsem azt a mentális és fizikai környezetet, amelyben ők kényelmesen érzik magukat és a legjobbat tudják nyújtani.

 

A limitált példányszámban kibocsátott ALL IN ONE ajándék- és kedvezménykártyáról ide kattintva tájékozódhat bővebben!

ajandekkartya_kep_1920_1080_px-170543.jpg

Margitszigeti Színház ajándékkártya (Fotó/Forrás: Margitszigeti Színház)

 

Támogatott tartalom.

Margitszigeti Színház

Budapest reprezentatív nyári színháza a Margitszigeten a Margitszigeti Színház.

A Margitszigeti Színház Nkft. az 1938-ban megnyitott és azóta üzemelő, épített, aréna jellegű nézőterű színház üzemeltetője, melynek területén áll a műemlék Víztorony-kilátó.

A nyári színház fontos és jelentős helyet tölt be a főváros életében, mint a gazdagon zöld környezetben álló közösségi helyszín is, és mint a városban élő polgárok kedvelt szórakozóhelye, amely a hazai és külföldi közönség kiszolgálásban egyaránt fontos kulturális központnak tekinthető.

A patinás nyári színház a 2013-ban elvégzett, jelentős felújítást követően immár 3000 fő néző fogadására alkalmas. A fedett, nagyméretű, technikailag jól felszerelt színpad a szcenírozott előadások, operák, valamint operett-, musical-, balett- és táncelőadások színpadra állítására kiváló helyszín.

A színház fő profilja elsősorban a nagyprodukciók bemutatása, a klasszikus zenei szimfonikus koncertek mellett a könnyűzenei események meghívása is. A produkciók létrehozása, bemutatása saját vállalkozásban történik, több esetben együttműködésben a hazai színházakkal, mint például az Magyar Állami Operaházzal és a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral, valamint a nemzetközi színtérről meghívott külföldi művészekkel és társulatokkal.  Számos nagy bemutató és nemzetközileg elismert művész fellépése színesíti és gazdagítja a nyár közel négy hónapjában nyitott nyári színház minőségi és választékos kínálatát.

A színház célja a válogatással, hogy lehetőség szerint minden korosztály, kultúrát fogyasztó és színházba járó közönség megtalálja a kedvére való produkciót.

A Margitszigeti Színház Mindenki színháza.

Legolvasottabb

Könyv

„Tökéletlen csaknem az alapjaiig” – Könyvek, amelyeket megbántak íróik

Kit kellett megölnie Sir Arthur Conan Doyle-nak, hogy végre nyugodtan írhasson? Miért tagadta meg főműveit Lev Tolsztoj? Mitől borzong Krasznahorkai László?
Vizuál

Látványos magyar sci-fi érkezik a mozikba márciusban

A 129 című film történelmet ír azzal, hogy az első olyan magyar sci-fi , amelynek szinte minden jelenetében látványos CGI elemeket láthatunk, kizárólag magyar szakemberek munkája nyomán. A neves színészgárdával készült alkotás március elején debütál.
Tánc

Ifjú tehetségek nyertek felvételt a Magyar Táncművészeti Egyetemre

Több mint 90 gyermek és szüleik részvételével zajlott januárban a Magyar Táncművészeti Egyetem felvételije a felsőfokú táncművészképzés előkészítőjére klasszikus balettművész, valamint a moderntánc és színházi tánc szakirányra.
Színház

Tabudöngető előadások érkeznek Szabadkáról a Bethlen Téri Színházba

A Kosztolányi Dezső Színház két Urbán András-rendezést és egy friss Hegymegi Máté-előadást hoz magával a VII. kerületi teátrum 11. Vendégváró Fesztiváljára. A felkavarónak ígérkező produkciókat február 17-19. között láthatják az érdeklődők.
Színház

Szabálytalan utak szabadsága – beszélgetés Pelsőczy Rékával és Vajdai Vilmossal

Pelsőczy Réka és Vajdai Vilmos pályájuk kezdete óta, megszakítás nélkül a Katona József Színház tagjai, akiket rendezőként és színművészként is, egyaránt jegyez a szakma és a nagyközönség. A két művésszel a Katona első évtizede kapcsán beszélgettünk.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Menni kéne… – amire februárban beindulunk

Van, ahová a színészek, máshová a rendező, megint máshová az izgalmasnak ígérkező színházi nyelv csalogat be – legyen az dráma, thriller vagy olyan előadás, aminek a műfaja most még nem is tudható biztosan.
Színház ajánló

Koldusopera – Bagó Bertalan rendezése a József Attila Színházban

Műfaját tekintve: opera, musical, operett és mindezek paródiája – nemcsak ígérik ezt a darabról, de be is váltják február 18-ától a József Attila Színház színpadán, Bagó Bertalan rendezésében.
Színház ajánló

Mit keresett Jakab az ágy alatt? – Dániel András meséje a XV. kerületben

A XV. kerületi Csokonai Művelődési és Rendezvényházban láthatjuk február 12-én a Hab a tortán!-mesesorozat kövekező előadását: Dániel András Mit keresett Jakab az ágy alatt? című meséjét Pető Kata és Porogi Ádám színészpárosa hozza el a gyerekeknek.
Színház ajánló

Mocskos alkuk és erkölcsi dilemmák a miniszterelnök nyaralójában – válságkomédia tíz éve az Átriumban

Tizedik éve fut lankadatlan sikerrel az Átriumban a folyamatosan új elemekkel bővülő, a kül- és belpolitika aktuális fejleményeit is beépítő, válságkomédiaként aposztrofált Igenis, miniszterelnök úr! című előadás Hevér Gábor és Alföldi Róbert főszereplésével.
Színház interjú

Szabálytalan utak szabadsága – beszélgetés Pelsőczy Rékával és Vajdai Vilmossal

Pelsőczy Réka és Vajdai Vilmos pályájuk kezdete óta, megszakítás nélkül a Katona József Színház tagjai, akiket rendezőként és színművészként is, egyaránt jegyez a szakma és a nagyközönség. A két művésszel a Katona első évtizede kapcsán beszélgettünk.