Színház

L. Simon László: "Legyünk őszinték!"

2013.01.17. 11:00
Ajánlom
A kultúráért felelős államtitkár amellett érvel, legyenek pályázat nélkül is kinevezhetők a kulturális intézmények vezetői. "Álszent procedúrákat" is megelőzhetne, ha nem lenne kötelező pályázat útján kiválasztani az állami, illetve önkormányzati kulturális intézmények vezetőit – írja.

L. Simon László frissen indult blogjának január 16-i bejegyzésében így fogalmaz: "A választott politikusok - legyenek állami vagy önkormányzati vezetők - az általuk felügyelt kulturális intézmények vezetőiről jelenleg nem dönthetnek közvetlenül. Ehelyett egy több sebből vérző, a szereplőket is sokszor megalázó helyzetekbe hozó, sokak szerint álszent procedúrának a részesei, miként maguk a pályázók is."

Az államtitkár felveti: ha valóban demokratikus elvárás, hogy a színház- vagy múzeumigazgatókat pályázat útján nevezzék ki, miért nem igaz ez az állami vállalatok vezetőire is. Jelenleg a politikusok által vezetett hivatal felkér egy szakmai bizottságot, amely a pályaművek feldolgozása után javaslatot tesz a intézményvezető személyére, de a politikus dönthet ettől eltérően is - áll a bejegyzésben, amely emlékeztet arra, hogy 2010-ben Hiller István kulturális miniszter nem a bal- és jobboldali értelmiségiek által támogatott Monok Istvánt nevezte ki a nemzeti könyvtár élére, hanem egy másik pályázót.

L. Simon László szerint tehát a kultúrpolitikusok - miközben a politikai, a szakmai, de sokszor a gazdasági felelősség is az övék - vagy "évekig dolgoznak együtt olyasvalakivel, akit a pályázat és a bizottság szűrője engedett eléjük. Vagy mindenki számára nyilvánvaló módon - ám a látszatra ügyelve - megpróbálják úgy befolyásolni a pályázat kiírását, a javaslattevő bizottság összetételét és annak döntését, hogy olyan intézményvezetőt választhassanak, akivel együtt tudnak - netán szeretnének is - gondolkodni és közös célokat megvalósítani".

Hangsúlyozza, hogy az állam tulajdonában lévő gazdasági társaságoknál a politikusok olyan szakembereket állítanak a cégek élére, akikért személyes felelősséget is vállalnak, hiszen egy rossz személyi döntés után nem bújhatnak a pályázat, meg a szakmai bizottságok mögé.

Továbbra sem lehetne azonban szakmai követelmények nélkül bárkit egy közintézmény élére kinevezni, de ha a törvényben rögzített feltételeknek valaki megfelel, van szakmai tapasztalata és a vezetésnek benne van bizalma, "akkor ne kelljen csak azért pályázatot kiírni, hogy azt megnyeressék vele" - javasolja az államtitkár, hozzáfűzve, ha viszont az intézmény fenntartójának nincs ilyen jelöltje, a döntés előkészítése és megkönnyítése érdekében írhasson ki pályázatot. L. Simon László szerint így egyszerűbb lenne a mindenki által elismert vezetők megbízatását meghosszabbítani, ráadásul könnyebbé válna külföldi szakemberek meghívása is a hazai intézmények élére.

Az államtitkár hangsúlyozza: a Nemzeti Színház igazgatóválasztása nem volt "színjáték", a procedúra mindenben megfelelt a vonatkozó törvényi előírásoknak; Alföldi Róbert és Vidnyánszky Attila egyaránt színvonalas pályamunkát nyújtott be. "A frissen megválasztott Vidnyánszky ellen azonban rögtön nemtelen lejártó kampány indult egyes sajtóorgánumokban" - írja. A jelenlegi pályáztatási rendszer sem biztosít széles körű szakmai legitimációt a kinevezett intézményvezető számára - teszi hozzá.

L. Simon László szól arról is, hogy az elmúlt napokban sok intézményvezető állt ki javaslata mellett: Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, Gulyás Márton, a Krétakör ügyvezetője, Máté Gábor, a budapesti Katona József Színház vagy Rátóti Zoltán, a Kaposvári Csiky Gergely Színház igazgatója is fölöslegesnek nevezte a pályázati rendszert.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elhunyt Magyar Gábor gordonkaművész

Életének 60. évében, 2021. február 23-án súlyos betegség után elhunyt Magyar Gábor, az Opera Zenekar gordonkaművésze.
Könyv

Nem véleményezheti az új érettségi vizsgamodellt a Magyartanárok Egyesülete

Növekszik a magolandó anyag mennyisége az új érettségi vizsgamodellben, az olvasás öröme helyett a „műcímek bemagolása” lesz a cél a Magyartanárok Egyesülete szerint. Hiába mondanák el a véleményüket, nem kaptak erre lehetőséget.
Színház

Ingyenes stream-előadásként láthatók a Magyar Színház jelenetíró pályázatának döntősei

A Pesti Magyar Színház 2020 novemberében jelenetíró pályázatot hirdetett, melynek témája a karantén utáni élet volt. A beérkezett 193 pályamű közül a legjobb 7 bemutatkozási lehetőséget is kap, melyet az érdeklődők a színház Facebook-oldalán és honlapján ingyenesen megtekinthetnek.
Klasszikus

Virtuóz fiatalokkal ad koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Online koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar február 26-án. A szólisták közül a legfiatalabb 11 éves, mindannyiukat számos díjjal ismerték már el, és van köztük, aki a világhírű Carnegie Hallban is fellépett.
Vizuál

Itt nézheti meg a Természetes fény első előzetesét!

Megérkezett a Závada Pál regényéből készült film első előzetese. Nagy Dénes filmje a Berlinale versenyprogramjában is szerepel. Egy II. világháborús alakulatról szól, amely a keleti fronton teljesít szolgálatot.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Új honlap segíti a vidéki színházak megismerését

A honlappal nem csak megismerhetővé válik a Budapesten kívül működő teátrumok munkája, de egyben segíti is a társulatok együttműködését.
Színház interjú

Psotás fények és árnyak

Öt évvel ezelőtt, 2016. február 25-én, 86 éves korában hunyt el a magyar színházművészet egyik legegyedibb és utánozhatatlan alakja, Psota Irén, akinek neve már életében fogalommá vált. Utolsó éveiben visszavonultan élt, elzárkózott a nyilvánosság elől, emiatt is különleges ez a 2009-ben készült beszélgetés, amelyben bepillanthatunk egy nagy művész hétköznapjaiba. Egy valódi, megismételhetetlen legendára emlékezünk ezzel az írással.
Színház magazin

Valóság és képzelet határán – 145 éve színpadon a Peer Gynt

A romantika és a korai modernizmus határán egyensúlyozó Peer Gynt Henrik Ibsen egyik legismertebb és legtöbbet játszott darabja. Bár a szerző a drámát már 1867-ben papírra vetette, bemutatójára egészen 1876. február 24-ig kellett várni.
Színház hír

Podcastsorozat indul a Játékszínben

A streamelt előadások után online hallgatható interjúkkal szeretné közelebb hozni a közönséghez a színészeket a Játékszín. A keddenként jelentkező PodCasting házigazdája Várnai Péter.
Színház interjú

„Úgy érzem, hogy jó helyen vagyok” – interjú Brunczlik Péterrel

Brunczlik Péter kellékesként került a József Attila Színházba, de arcát a közönség is jól ismerheti, hiszen számtalan előadásban találkozhattak már vele kisebb-nagyobb szerepben. Az indulásról és a szakmai kihívásokról is beszélgettünk. (X)