Színház

Lackfi János apa-fiú drámáját Őze Áron viszi színre

2024.05.14. 16:00
Ajánlom
A Magda, a Szabó című előadás után az Alle Management június 15-én a MOMkultban mutatja be Lackfi János Medveles című drámáját, amely Porkoláb Gyöngyi apamondta.hu című podcast műsorából inspirálódva világít rá az apa-fiú kapcsolatok legizgalmasabb kérdéseire. Az előadást a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház igazgatója, Őze Áron rendezi, a két szereplőt pedig Marton Róbert és Csiby Gergely alakítja.

2016-ban a Csak egy nő?! konferenciasorozat keretében neves előadók arra keresték a választ, hogy nőként, anyaként hogyan lehet egyensúlyt teremteni a gyorsan változó világ kihívásai és a tradicionális családmodell között. A rendezvény programigazgatója, Porkoláb Gyöngyi az utolsó kerekasztal-beszélgetésen a másik oldalt is megszólította, az Apa csak egy van című panel pedig megmozgatta a résztvevőket, őszinte és humoros emlékek kerültek elő a résztvevők saját életéből. „Azt éreztem, épp itt az ideje, hogy az édesapákat is középpontba helyezzük az anyai szerepek mellett, és

legyen egy olyan szórakoztató, informatív, párbeszédalapú platform, ahol a »hallgattassék meg a másik fél!« is érvényesülni fog.

Közben mediátor lettem, és még inkább éreztem, milyen sokat segít, ha felszínre kerülnek a tudatalattinkban rejlő történetek, értékek” – fogalmaz az Alle Management alapító-igazgatója.

Ebből a gondolatmenetből indult el az FM90 Campus Rádióban az apamondta.hu beszélgetéssorozat, ahol Porkoláb Gyöngyi első vendége a Tankcsapda gitárosa, Sidi és a Debreceni Egyetem kancellárja, Bács Zoltán voltak. Őket azóta több százan követték, a mikrofon elé ült mások mellett Zorán, Vujity Tvrtko, Kovács István Koko, Gálvölgyi János, László Boldizsár és Visky András is.

„Az interjúk során családi történetek, olykor regénybeillő egyéni utak, karakterek keltek életre. A Covid alatt húztam aztán egy vonalat a munkáimmal kapcsolatban, és itt született meg az érzés, hogy valahogyan tovább szeretném vinni, szeretném megnyitni mások felé azt, hogy az apaság kinek mit jelent, mit ad, milyen mintákat hozunk magunkkal.

Kicsit talán nekünk nőknek, édesanyáknak is tükröt tart, egyfajta más nézőpontot mutat ahhoz, hogy megértsük a magunk viszonyulását édesapánkhoz, párunkhoz, gyermekeinkhez

– mondja Porkoláb Gyöngyi, aki nem sokkal ezt követően kérte fel Lackfi János József Attila-díjas írót, hogy az addigi beszélgetések átirataiból inspirálódva írjon színpadi művet.

Medveles_probafoto_AlleManagement4-155739.jpg

Próbafotó a Medveles című előadásból (Fotó/Forrás: Alle Management)

„Az apai lényemet és működésemet mindig is dokumentáltam, és folyamatosan dokumentálom, része az életemnek.

Nem tudok nem íróként gondolni rá, és ugyanígy nem tudok íróként egyszerű apa, férj vagy férfi sem lenni.

Az egész egy folyamatos szerepkeresés, ami az íróságnak és az apaságnak is egyszerre képezi a részét” – fogalmaz Lackfi János saját érintettsége kapcsán, aki legújabb drámájában izgalmas kérdésekre keresi a választ: Mikor olvas be a fiú az apának? Hol válnak el az útjaik? Muszáj-e a fiúnak az apa útját követni? Muszáj-e az apának a fiút irányítani? Egymást erősítik vagy egymással harcolva keresik önmagukat? Esetleg mindkettő?

A válaszkeresés közben született meg 2023 augusztusára a Medveles című darab, amelynek színpadra állítására Porkoláb Gyöngyi a Jászai Mari-díjas színművész-rendezőt, Őze Áront kérte fel, aki örömmel mondott igent a feladatra: „A Medveles első olvasása után

az apámhoz fűződő viszonyom és ennek a kapcsolatnak a hiánya adta az első gondolatokat, annyiban, hogy itt a lehetőség arra, hogy sok mindent kirendezhetek magamból.

Korábban a Bartók Kamarában dolgoztam már együtt Marton Róberttel és Csiby Gergellyel, akiknek van egy nagyon izgalmas jelenete a Diploma előtt című előadásban, így azonnal rájuk gondoltam az apa és a fiú szerepére, amikor elolvastam a szöveget.”

A Medveles című előadás június 15-én, apák napja előtti napon debütál majd a MOMkultban. További részletek itt érhetők el. >>>

Fejléckép: Próbafotó a Medveles című előadásból (forrás: Alle Management)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Tánc

Abbahagyja a balettet, és búcsúzik a színpadtól Leblanc Gergely

A 31 éves balettművész az Operaház videójában beszélt arról, hogy elbúcsúzik a színpadtól, és a továbbiakban a háttérben fogja segíteni a Magyar Nemzeti Balett munkáját.
Könyv

Megmenekülhet Esterházy Péter egykori otthona

Alkotóházként születhet újjá a 2016-ban elhunyt Kossuth- és József Attila-díjas író egykori, rómaifürdői családi háza.
Klasszikus

Balázs Jánost, Harcsa Veronikát és Fischer Ivánt is elismerték az első alkalommal átadott Bartók Rádió Zenei Díjjal

A Bartók Rádió a tavalyi év kiemelkedő zenei teljesítményeinek elismeréseképpen először adta át díjait. A nagyszabású díjkiosztót a Bartók Rádió és a Duna május 25-én, az M5 kulturális csatorna május 26-án tűzi műsorra.
Klasszikus

Faültetéssel ünnepelte pályafutásának ötvenedik évfordulóját Kobayashi Ken-Ichiro

Egy japán cseresznyefát ültetett el a MÁV Szimfonikus Zenekar székházának kertjében nemzetközi karrierje ötvenedik évfordulója alkalmából a világhírű karmester, Kobayashi Ken-Ichiro.
Klasszikus

Bach-estre készül Ránki Dezső és az Anima Musicae

A sűrű májusi koncertszezon igazi különlegességet tartogat még a hónap végére is: a Klukon Edit, Ránki Dezső és Ránki Fülöp által megálmodott Csönd-zsák koncertek 14. hangversenyén J. S. Bach négy zongoraversenye csendül fel az Anima Musicae Kamarazenekarral közösen.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Chaplin és Einstein barátságának történetéről szól a Rózsavölgyi Szalon augusztusban érkező bemutatója

Megtartották a Rózsavölgyi Szalon soron következő bemutatója, az Albert és Charlie olvasópróbáját Ujj Mészáros Károly rendező vezetésével. Az augusztusi bemutatóban színpadra lép Epres Attila, Pál András és Nagy Dóra.
Színház hír

Komédia, horror és romantikus musical is helyet kapott a Karinthy Színház új évadában

A Nemzetközi Történetmesélő Fesztivállal, az első Karinthy New Wave Festivallal júniusban, az új évadban pedig több bemutatóval várja a közönséget a Karinthy Színház.
Színház ajánló

Milyen hatással van hat ember életére egy váratlan terhesség? – új bemutató a 6SZÍN-ben

Csákvári Krisztián írta és rendezte a 6SZÍN legújabb bemutatóját, amely egy váratlan terhesség körül forog. A Kontraszt című előadás története egy fiatal felnőtt férfi útkereséséről szól a modern világ talajvesztett zűrzavarában.
Színház interjú

Mindig van egy hajnal a konyhában – beszélgetés Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal

Valódi érzelmi hullámvasutat kínál a nézőknek a Rózsavölgyi Szalon április közepén bemutatott, Bármit mondhatsz című előadása, amelyben egy negyvenes házaspár próbálja tisztázni sok-sok év alatt felgyülemlett sérelmeiket egy reggelbe nyúló beszélgetés során. A két főszereplővel, Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal beszélgettünk.
Színház interjú

A művészet szabaddá tesz – interjú Venyige Sándorral

Pest megye legnagyobb szabadtéri összművészeti fesztiválját kínálja Budapesttől mindössze 25 kilométerre a Mézesvölgyi Nyár. A fesztivál alapító-igazgatóját, Venyige Sándort kérdeztük az idei programokról.