Színház

Lakásszínház a panelszobákban

2014.12.15. 11:30
Ajánlom
Közösségi színházi előadást rendezett a KOMA Színház befogadó városrészében, a XV. kerületben. A produkciót "telepi" fiatalok adják elő. Kilenc hétköznapi történet, kilenc nem hétköznapi élet. MAGAZIN

A program
Újpalotán, a lakótelepen egy szociális városrehabilitációs program zajlik. Ennek keretében nemcsak az épületeket, parkokat és közintézményeket újítják fel, hanem vannak mindenféle szociális - közösségi programok. Az EU-támogatást nyújtók víziója, hogy a fizikai megújítás egyidejűleg esélyt kínálhat a lakók közötti viszony megújítására, a felrázásra és a szomszédsági aktivizálásra is.

Ebben a programban a XV. kerületben működő KOMA Bázis - mint színházi közösség - szokatlan ötlettel állt elő: a közösségi színház eszközeivel, helyi fiatalok bevonásával készített színházi előadást - méghozzá egy lépcsőházban található két panellakásban játszva az előadásokat.

A környezet
A Nyírpalota utca egyik lépcsőházának bejáratánál fogadják a nézőket a színház segítői, ugyanis egy 3. és egy 7. emeleti (meglehetősen lepukkant) önkormányzati lakást béreltek ki erre a célra. Mindkettőben két-két szobában zajlik a játék, meglehetősen érdekes logisztikai megoldással. 20-20 percig vagyunk összesen négy történetnek a szemtanúi, egy kísérő segítségével fölfelé lifttel, lefelé gyalog közlekedünk az egyes szobák - és az egyes történetek között.

Már a bejutás is izgalmakat rejt: hogyan viselik a lakók ezt a tortúrát. Nagyon is vegyesen. Feljelentések és rokonszenvező megerősítések váltakoznak. Érkezésünkkor egy liftből kiszálló hölgy épp ingerülten, durván minősített egy érkező nézőt, majd bevonult a lakásába, magára zárva az ajtót. Ahogy közlekedünk a jelenetek között a lépcsőházban, már önmagában ez is egy izgalmas szocio- élmény. Az ajtók előtti bejárati rácsok mögötti rakodóterek, az egyik lépcsőfordulóban egy kispad, s éppen ül is rajta egy lakó.

A történet és az előadás
A darabot a fiatalok és a KOMA stábja együtt írta, "rakta össze". Lakótelepi fiatalok életéről szól. Egyszerű történetek, de mindegyiknek van valódi konfliktusa, drámája. Valódi lakószobákat rendeztek be, valódi rendetlenséggel, látványos számítógépes játékokkal, másutt házimozi lejátszókkal. Leány és fiúszobák, tükrös tini-kozmetikai asztal, fiúknál badyzó kézi súlyzók és hasonlók. Ha lehet, bejátsszák az erkélyt is, a mindenütt jelenlévő mobiltelefonokkal erőteljes hangeffektusok is gazdagítják a játékokat. Látszólag vagány- magabiztos figurák, de ugyanők magányos-tanácstalan pillanatokban lepleződnek le, esetenként kiszolgáltatott helyzetekkel váltakozva. Nem történik sajátos színészi alakítás, önmagukat formálják meg az újpalotai lakótelepi fiatalok, nagyon hitelesen. Ez nem egy amatőr előadás, ez érett (kiforrott) színjáték - igazi kockázatokkal, feszültségekkel. Rendkívül figyelemreméltó az egész jelenség!

Minden szoba(színház)ban tíz nézőnek van ülőhely. A szereplők testközelben vannak, kerülgetik a lábunkat. Néha elővillan egy fogszabályzó, tőlem fél méterre festi a szempilláját a tükörben az egyik lány - úgysem láttam még sosem, hogyan feketítik az alsó pillájukat a nők - most a lélegzetét is érzem közben. Szokatlanul nyílt tekintetek, csak, ha a szerep igényli, akkor sütik le a szemüket. Többnyire tisztán, esetenként szépen beszélnek, de van hadaró és enyhén beszédhibás is közöttük - ez is a hitelesség részeként hat.

Akármit is mondanak róluk, sok mindent tudnak, amiről az idősebbeknek lövésük sincsen. Saját szubkultúrájuk van, értenek a számítógéphez, a mobiltechnikához, a filmkészítéshez és egyebekhez. Egymáshoz most kezdenek érteni. De ezt mai módon tényleg nincs kitől tanulni, egymástól tanulnak. Mert vannak kapcsolataik, itt, most nekik még vannak társaik, szerelmeik, barátaik, konfliktusaik. Ezek halmazából, összefüggő történeteiből áll az előadás.

Mi nincs benne?
A mikrokörnyezeten és mikro-kapcsolatokon túl nemigen jelenik meg az életükben a tágabb társadalom. Ahogy őket sem keresi meg-éri el érdemlegesen ez a szféra. Egy viszonylag szűk lokalitás. A tágabb világban, a társadalomban nem kérdezik és nem hallgatják meg őket, nem kezdeményeznek és nem vonódnak be. Az iskolában sem, a munkahelyen sem, a lakóhelyen sem, a családban sem. Hamis is lenne, ha a közjóért való küzdelemről, távlatos kezdeményezésekről, a társadalmi változásokról, a világ megforgatásáról beszélnének, azt keresnék az előadásban. Lehet, hogy miattunk ilyenek? A mikrovilágukban élik az életüket ezek a fiatalok. Ezek a fiatalok!

Nagyon jó embereket, rokonszenves, izgalmas, figyelemre és szeretetre méltó tehetséges lányokat és srácokat szedtek össze a KOMA munkatársai. Jó volt velük egy szobában ülve betekinteni az életükbe, néha szorítani értük, máskor felháborodni a történeteiket figyelve, mert részeseivé váltunk azoknak. Talán, ha hazamegyünk, le kéne ülni az otthoni szobáinkban az otthoni, a többi fiatallal is, hátha ilyen testközelből ők is pont ilyen érdekesek és szeretetre méltók. Lehet, hogy ez a leülés a titok?

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

„Istennek egy törvénye van: a szeretet”

A Hegedűs a háztetőn 1964-ben, a New York-i Broadwayn kezdte világraszóló karrierjét, 1966-ban mutatták be európai színpadon (Anatevka címen), 1971-ben film is készült belőle. Magyarországon 1973-ban, Vámos László emlékezetes rendezésével, Bessenyei Ferenc legendás főszereplésével debütált. Legújabb változatát július 31-én a Margitszigeti Szabadtéri Színházban, Bozsik Yvette rendezésében láthatja a közönség.
Tánc

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.
Klasszikus

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Zenés színház

Kazinczy Ferenc fiáról készít előadást a Madách Színház

Derzsi György és Meskó Zsolt darabja, a Kazinczy, a tizenötödik nyerte a III. Madách Musical Pályázatot, melyet a teátrum műsorra tűz a 2021/22-es évadban.
Zenés színház

Sztárgála és jótékonysági nap Patricia Petibonnal és Lawrence Brownlee-val az Opera Eiffel Műhelyházában

2021. augusztus 21-én 19:00 órától a kivételes francia koloratúrszoprán, Patricia Petibon és a legkeresettebb amerikai bel canto tenor, Lawrence Brownlee ad szabadtéri koncertet az Opera Eiffel Műhelyházának parkjában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Öt nap alatt harminc műsor várta az érdeklődőket az első Déryné Fesztiválon

Július 18-án a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Kárpátok visszhangja című táncelőadásával ért véget a július 14-18. között zajló Déryné Fesztivál, amelyet először rendeztek meg Sátoraljaújhelyen és környékén.
Színház gyász

Elhunyt Mihályi Gábor irodalomtörténész, színikritikus

Életének 99. évében, július 22-én meghalt Mihályi Gábor irodalomtörténész, színikritikus, Aranytoll-díjas lapszerkesztő és közíró – adta hírül a hvg.hu a család közlése nyomán. A nevéhez fűződik a Magyar Lettre International és az Európai Kulturális Füzetek alapítása is.
Színház hír

Nagy Péter István a legígéretesebb pályakezdő 2021-ben

A Színházi Kritikusok Céhe tagjainak szavazatai alapján idén Nagy Péter István kapja a legígéretesebb pályakezdő kategória díját, a szeptember 12-én a Bethlen Téri Színházban megrendezésre kerülő díjátadón.
Színház hír

Álló tapssal ünnepelték Mundruczó Kornél rendezését Avignonban

A jubileumi, 75. Avignoni Színházi Fesztiválon volt az első külföldi élő bemutatkozása Wéber Kata Czastki Kobiety című darabjának Mundruczó Kornél rendezésében
Színház ajánló

Erdélyi hét a Gyulai Várszínházban

Negyedik alkalommal rendezik meg augusztus 2-8. között Gyulán az Erdélyi Hét című színházi fesztivált.