Színház

Latinovits Zoltán- és Kóti Árpád-szobrot avattak Debrecenben

2022.09.23. 09:45
Ajánlom
A két mellszobor Debrecen új színháza, a Csokonai Fórum előtt kapott helyet, az alkotásokat Papp László polgármester, a készítő Juha Richárd szobrászművész és Kóti Árpádné leplezte le.

A Csokonai Színház igazgatója, Gemza Péter az avatóünnepségen felelevenítette Latinovits Zoltán pályájának kezdetét, amikor 1956-ban Debrecenbe szerződött segédszínésznek a „rejtélyes szigethez” – ahogyan a színházat nevezte. Az igazgató megemlítette, hogy a színész már az első meghallgatáson felhívta magára a figyelmet, és három évig a társulatot erősítette.

„Összetartoztunk, ismertük, becsültük és szerettük egymást” – idézte Gemza Péter Latinovits szavait. „Aki elesett, felemeltük, ha elestem, felemeltek. Aki elbízta magát, helyre löktük. Ha elbíztam magam, helyre húztak. Itt mindent tudás, szeretet és humor irányított. Önbizalmunkat az együvé tartozás emelte.”

Az igazgató Kóti Árpádot is méltatta, aki fél évszázadon keresztül volt a Csokonai Színház tagja.

„Akik ismertük, látjuk mostani színházát, ahogy hamiskás mosollyal az arcán hátul áll és várja, vajon mit mondanak majd róla a leleplezés előtt álló szobor előtt”

– mondta Gemza, aki egy pályatársat idézve elmondta, hogy Kótinak többféle színháza is volt, mint ahogyan ezerféle arca, amit számos szerepben meg is mutatott.

A nemcsak a mellszobrok emlékeztetnek majd Debrecen két legendás művészére, ugyanis a szeptemberben nyitott Csokonai Fórumban termek is viselik majd Latinovits Zoltán és Kóti Árpád nevét.

307142009_10159897166206253_4144547427624284659_n-161944.jpg

Latinovits Zoltán-szobor avatása (Fotó/Forrás: Máthé András / Csokonai Színház)

Fejléckép: a mellszobrok avatása (fotó: Máthé András / Csokonai Színház)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Kettévágott Carmina Burana – reakciók az operaházi büfébotrányra

Bogányi Tibor karmester visszalépett az operaház Carmina Burana-produkciók vezénylésétől, mivel főigazgatói döntésre szünetet kell beiktatni az előadásba. Az ügy számos viharos reakciót váltott ki.
Vizuál

Elhunyt Koncz András festőművész

A Munkácsy-díjas festőművész, Koncz Zsuzsa énekesnő öccse hosszú, méltósággal viselt, súlyos betegség után hunyt el március 2-án hajnalban, életének hetvenegyedik évében.
Zenés színház

„Mindenkinek ajánlom, hogy menjen ki éjszaka az erdőbe!” – interjú Claus Guthtal

A világ egyik legjelentősebb operarendezője, Claus Guth nemrég Budapestre látogatott: számos neves színház után a Magyar Állami Operaház is átvette Don Giovanni-rendezését. Ebből az alkalomból kérdeztük az alkotót.
Vizuál

Elhunyt Vadász György építész

Életének 92. évében, március 3-án elhunyt Vadász György Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építőművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a nemzet művésze. A kilencvenes években készült épületeivel nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a bauhaus ismét népszerűvé vált a hazai építészetben.
Színház

Oidipusz a politika útvesztőjében – bemutatták Szikszai Rémusz rendezését a Radnóti Színházban

A Radnóti Színház legújabb előadásában Oidipusz egy idealista, ígéretes politikus, akinek szembe kell néznie a múlt terheivel. A produkció bemutatójára március 3-án került sor. A főszerepekben mások mellett Pál András, Kováts Adél és László Zsolt látható.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Házassági drámát mutat be áprilisban a Rózsavölgyi Szalon

David Eldridge Bármit mondhatsz című drámáját láthatja a közönség április 11-én, a Rózsavölgyi Szalon tizenkettedik születésnapján, Kovács Patrícia és Schmied Zoltán szereplésével. Az előadás a hónap során további négy alkalommal kerül színre.
Színház ajánló

Oidipusz a politika útvesztőjében – bemutatták Szikszai Rémusz rendezését a Radnóti Színházban

A Radnóti Színház legújabb előadásában Oidipusz egy idealista, ígéretes politikus, akinek szembe kell néznie a múlt terheivel. A produkció bemutatójára március 3-án került sor. A főszerepekben mások mellett Pál András, Kováts Adél és László Zsolt látható.
Színház ajánló

Öt nap a stúdiószínház és a monodráma jegyében – hamarosan jön a 10. MOST FESZT

Március 20. és 24. között rendezi meg a tatabányai Jászai Mari Színház a 10. MOST FESZT-et, amely során vidéki, független és határon túli társulatok monodráma és stúdiószínházi előadásaiból kiválasztott produkciókat láthat a közönség. 
Színház hír

Erdélyben is bemutatkozik Székely Csaba tízparancsolat ihlette darabja

Székely Csaba 10 című drámáját Rusznyák Gábor állítja színpadra a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színházban. A tízparancsolat ihlette alkotás tíz magányos ember fokozatosan kibomló, egymást keresztező élettörténetét mutatja be.
Színház ajánló

Cseke Péter viszi színre a Játékszín magyarországi bemutatóját

Április 6-án Cseke Péter rendezésében, Hernádi Judit, Horváth Lili és Nagy Sándor főszereplésével mutatja be a Rém rendes vendég című komédiát a Játékszín.