Színház

Law és Weisz mindent visz?

2010.02.21. 15:10
Ajánlom
A londoni kritikusok és nézők díjai után az egyik legrangosabb angol színházi díjra, az Olivier-re is esélyes Jude Law Hamlet-alakításáért, és Rachel Weisz, aki A vágy villamosában Blanche DuBois-t játszotta.

A Critics' Circle tagjai és a Whatsonstage.com weboldal 46.000 nézője már leadta a szavazatát, ezek szerint Jude Law és Rachel Weisz alakításai a Donmar Warehouse produkcióiban a 2009-es év kiemelkedő színházi eseménye voltak. A nagy nyertesek között találjuk még Mark Rylance-t, aki az új dráma kategóriában többszörösen díjazott Jerusalemben (író: Jez Butterworth) játssza a férfi főszerepet, míg a meglepetések közé lehet sorolni - hiszen ő maga is annak nevezte - Rowan Atkinson közönségdíját, aki az Oliver!-ben játszott Faginért bizonyult elsöprő többséggel a legnépszerűbbnek a közönség körében.

A 2009-es londoni színházi év lezárásaként március 21-én kerül sor az Olivier-díjak átadására. A jelöltek listáját már nyilvánosságra hozták, köztük van Gillian Anderson, Rachel Weisz, Jude Law, Mark Rylance, Keira Knightley, Rowan Atkinson és Melanie Chisolm, az egykori Spice Girl is. A színházak közül a Royal Court vezet 15 jelöléssel (többnyire az amerikai vállalat összeomlását gyilkos humorral bemutató Enron és a Jerusalem előadásaihoz kötődve), a második helyen tízzel áll a Donmar, a harmadik pedig a National kilenccel. A zenés daraboknál a Tavaszébredés vezet hat jelöléssel, köztük a legjobb új musical és a legjobb koreográfia kategóriában, amelyet a saját társulatával a Tavaszi Fesztiválon is vendégszereplő Bill T. Jones készített.

Idén az Olivier-hez is kapcsolódik közönségszavazás: a nézők a legnépszerűbb West End-előadásra adhatják le voksukat. A versenyzők a Billy Elliot, Az operaház fantomja, a War Horse, a We Will Rock You és a Wicked.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

„Ha valaki harisnyában is férfi tud maradni, az igazán férfi”

Balázsi Gergő Ármin, a Magyar Nemzeti Balett szólistája kapta a Tánc Világnapján Az évad legjobb férfi balettművésze-díjat. Ennek apropóján kérdeztük őt hivatásról, szerepálmokról, stresszkezelésről.
Vizuál

Pedro Almodóvar elkészítette élete legszemélyesebb filmjét

Élet és film szétválaszthatalanul összegabalyodik Pedro Almodóvar legújabb alkotásában. Egy héttel a cannes-i bemutató után itthon is látható a Fájdalom és dicsőség Antonio Banderas és Penelope Cruz főszereplésével. Kritika.
Klasszikus

Hogyan találkozott Gustav Mahler és Sigmund Freud?

Mahler többször is időpontot kért a pszichoanalízis atyjához, de legmondta az első hármat. De miért kereste meg a hírhedt Freudot egyáltalán?
Vizuál

Leonardo da Vinci figyelemzavaros és hiperaktív volt, és egyszerre volt ez áldás és átok életében

Legalábbis egy újabb kutatás szerint, amely a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarral (ADHD) magyarázza Leonardo állandó halogatását.
Klasszikus

Ezért érdemes Schumannt hallgatni Várjon Dénes szerint

Május 25-én és 26-án utolsó két fejezetéhez ér a Schumann összes zongorás kamarazenéjét megszólaltató sorozat a Zeneakadémián. Várjon Dénes elmondja, miért játssza olyan szívesen a zeneszerző műveit.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház magazin

Önazonos művész és önazonos ember – Székely Gábor 75

Major Tamás rendezőszakos tanítványaként végzett, a szolnoki színház, a Nemzeti Színház, a Katona József Színház és az Új Színház előadásai kapcsán fűződnek nevéhez jelentős színházi teljesítmények. Május 26-án ünnepli 75. születésnapját Székely Gábor.
Színház ajánló

Kovács Patrícia százötvenszer a Játékszínben

A Legyen a feleségem! című produkció 150. előadását ünnepelte a Játékszín május 23-án. Edward Taylor vígjátékát öt éve mutatták be.
Színház tao

Tiltakozik a Kritikus Céh az állami támogatások elosztása miatt, veszélyben az Átrium

A Katona és az Örkény Színház nem ad be pályázatot idén az NKA-hoz új produkció létrehozására, hogy ezzel segítse a független és befogadó színházak pénzhez jutását. Közben a Színházi Kritikusok Céhe arról ír, mind a szakma, mind a közönség lehetőségei kárt szenved a pénzosztók döntése nyomán. - CIKKÜNK FRISSÜLT!
Színház ajánló

Például Te…

…lehetnél a szerelmem. A József Attila Színház Irodalmi Kávéházának idei, utolsó önálló estje Holczinger Szandra zenés szerelemkeresése volt egy részben.
Színház átrium

“Kasszasiker” az Átriumban!

Új bemutatóra készül az Átrium, a Kasszasiker című vígjátékát június 17-én mutatja be színház.