Színház

Law és Weisz mindent visz?

2010.02.21. 15:10
Ajánlom
A londoni kritikusok és nézők díjai után az egyik legrangosabb angol színházi díjra, az Olivier-re is esélyes Jude Law Hamlet-alakításáért, és Rachel Weisz, aki A vágy villamosában Blanche DuBois-t játszotta.

A Critics' Circle tagjai és a Whatsonstage.com weboldal 46.000 nézője már leadta a szavazatát, ezek szerint Jude Law és Rachel Weisz alakításai a Donmar Warehouse produkcióiban a 2009-es év kiemelkedő színházi eseménye voltak. A nagy nyertesek között találjuk még Mark Rylance-t, aki az új dráma kategóriában többszörösen díjazott Jerusalemben (író: Jez Butterworth) játssza a férfi főszerepet, míg a meglepetések közé lehet sorolni - hiszen ő maga is annak nevezte - Rowan Atkinson közönségdíját, aki az Oliver!-ben játszott Faginért bizonyult elsöprő többséggel a legnépszerűbbnek a közönség körében.

A 2009-es londoni színházi év lezárásaként március 21-én kerül sor az Olivier-díjak átadására. A jelöltek listáját már nyilvánosságra hozták, köztük van Gillian Anderson, Rachel Weisz, Jude Law, Mark Rylance, Keira Knightley, Rowan Atkinson és Melanie Chisolm, az egykori Spice Girl is. A színházak közül a Royal Court vezet 15 jelöléssel (többnyire az amerikai vállalat összeomlását gyilkos humorral bemutató Enron és a Jerusalem előadásaihoz kötődve), a második helyen tízzel áll a Donmar, a harmadik pedig a National kilenccel. A zenés daraboknál a Tavaszébredés vezet hat jelöléssel, köztük a legjobb új musical és a legjobb koreográfia kategóriában, amelyet a saját társulatával a Tavaszi Fesztiválon is vendégszereplő Bill T. Jones készített.

Idén az Olivier-hez is kapcsolódik közönségszavazás: a nézők a legnépszerűbb West End-előadásra adhatják le voksukat. A versenyzők a Billy Elliot, Az operaház fantomja, a War Horse, a We Will Rock You és a Wicked.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Vizuál

Kiállítják az első bécsi női fényképész századeleji portréit

Művészek, arisztokraták és más hírességek a század elejéről Klimttől Picassóig a Madame d'Ora néven dolgozó Dora Kallmus fotográfiáin a bécsi Leopold múzeumban.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház Radioaktív

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Színház interjú

Gyerekek tragédiája – valóságos túszdráma, színházi köntösben

2004-ben a beszláni I. számú iskolát terroristák rohanták le, ezernél is több embert ejtve túszul. A holland Carly Wijs Mi és Ők című kamaradarabja ezen elbeszélhetetlen napok emlékéről szól.
Színház hírek

Ők a Színikritikusok díja várományosai

A Színházi Kritikusok Céhe 39. alkalommal adja át az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeinek járó elismerést szeptemberben.
Színház magyar színház

Az Operettszínház és a Magyar Színház vezetésére írtak ki pályázatot

A kiírások szerint mindkét pályázat nyertese 2019. február 1-jétől öt évig töltheti be a vezetői pozíciót.
Színház etikett

Focimeccset néztek telefonon egy színdarab közben – a színészek felháborodtak

A két angol hölgyet nem akadályozták a színpadon zajló események abban, hogy megtudják, ki nyerte a büntetőpárbajt. A színészek a Twitteren fakadtak ki a bunkó nézők miatt.