Színház

Leckék az élethez

2010.05.12. 10:00
Ajánlom
Egy ennyire sikeres film után a színház nem vállalt "felesleges" kockázatot a színpadi változattal: a siker, hogy úgy mondjam szinte "elkerülhetetlen".

Komoly filmes sikerekkel a háta mögött Herendi Gábor első alkalommal vállalkozott színházi rendezésre. A Diploma előtt, Mike Nichols 1967-ben készült legendás filmje a korszak ikonikus alkotása volt. Ennek színpadi változatát álmodta Herendi a Madách Színház deszkáira.

A történet többszörös átalakulás után jutott el a színpadig. Charles Webb első és máig leghíresebb regénye (The Graduate) 1963-ban jelent meg. (Magyarul először 1971-ben adták ki A nagykorú címmel, Rusznyák Márta fordításában.) Calder Willinghem és Buck Henry a regény alapján írt forgatókönyvet, melyből Nichols igazi sikerfilmet rendezett. Meg is kapta érte 1968-ban a legjobb rendezőnek járó Oscart. A film emellett négy BAFTA és négy Golden Globe-díjjal is büszkélkedhet, Simon és Garfunkel dala, a Mrs. Robinson pedig Grammy-díjas lett. E hatalmas siker után több mint harminc évvel, 2000-ben Terry Johnson megírta a színpadi változatot is. A regény és a forgatókönyv felhasználásával dolgozott, de új jelenetek is bekerültek a szövegkönyvbe. A darab ősbemutatója Londonban volt.

Herendi Gábor szándéka az volt, hogy egy letisztult, a színészi játékra koncentráló előadást hozzon létre. Horváth Viktória és Nánássy Zsolt egyszerű vonalvezetésű, korsemleges díszlete ehhez ideális játékteret biztosít. A háttérre vetített képek jelzik a helyszínek változását, és a kevés bútor ugyanolyan jól működik lakásbelsőként, mint szállodai szobaként. A film ötleteit továbbgondoló, ügyes rendezői megoldásokat látunk a színpadon. Ilyen például a Benjamin és Mrs. Robinson viszonyának alakulását bemutató rész, amelyben a háttérképek váltogatása és a szereplők mozgatása révén látjuk az idő múlását és a románc fejlődését: a fiú az egyik pillanatban még az asszony ágyában van a szállodában, a következőben otthon a sajátjában, majd megint a hotelben. (Azok a bizonyos ágyban játszódó jelenetek egyébként bátran, de jó ízléssel jelennek meg a színpadon.)

A filmből ismerős búvárruhás jelenettel indul a darab. Az eminens Benjamin Braddock tanulmányai befejezését ünnepli szüleivel és annak barátaival, bár ő legszívesebben világgá szaladna a szívélyes lapogatások és hamis mosolyok elől. Kényszerzubbonynak érzi szülei idegesítő ajándékát, a búvárruhát is, melyben parádézni kénytelen. Szinte fulladozik a szülők kispolgári életformájának üres kiszámíthatóságától. Kovács Lehel  Benjaminja viszolyog a rá váró élet bebetonozott bizonyosságaitól, érezzük kitörési kísérleteinek küzdelmességét, látjuk férfivá érésének első, csetlő-botló lépéseit. Még benne van a gyermek megfelelni akaró engedelmessége, de a fiatal felnőtt lázadása is. Egymásba játszik a kamasz fiú bizonytalansága, és a férfi magabiztossága. Az első reakciója a kétsébeesés, amikor a szülei baráti köréhez tartozó, roppant vonzó Mrs. Robinson besétál a hálószobájába, és nem is igen akar távozni onnan. Ez a kulturált, érzéki, de boldogtalan asszony talán hirtelen szeszélyből, talán nagyon is tudatos elhatározásból kínálkozik fel a jóval fiatalabb fiúnak. S hogy mi is az, amit eleddig alkoholmámorban próbált meg elfelejteni? Talán házassága elszürkülése, talán kiüresedett élete céltalansága. A gyógyírt most mindenesetre egy szenvedélyes, és a hatvanas évek Amerikájában nagyon is botrányosnak számító viszonyban igyekszik megtalálni.

Udvaros Dorottya Mrs. Robinsonként maga a megtestesült női öntudat, minden mozdulatából, minden pillantásából kihívó érzékiség, magnetikus asszonyi vonzerő árad. Fölényes magabiztossággal, s egyfajta távolságtartó kíváncsisággal tekint a fiúra, élvezi a hatalmát fölötte, de személye valójában nem érdekli. Játszik vele és használja őt. Egy pillanatig sem tekint rá egyenrangú félként, s szenvedélye nagyon is gyorsan változik rideg ellenszenvvé, amint Benjamin éppen lánya, Elaine (Holecskó Orsolya) iránt kezd érdeklődni. A gyönyörű, végtelenül naiv és angyalian ártatlan lányt megismerve Benjamin gyorsan rájön, hogy mennyire nem Mrs. Robinson az, akire szüksége van. A Benjamin körül kavargó konfliktusok közül a szüleivel (Szerednyey Béla, Hűvösvölgyi Ildikó) való kapcsolat az, ahol a legkevesebb a nyílt ütközés, hisz ők annyira nem értik saját fiukat, hogy valódi vitára nem is képesek, kedélyes értetlenséggel próbálják egy pszichológustól megtudni, hogy fiuk nevelését hol ronthatták el. A felszarvazott férj (Pusztaszeri Kornél) személye elleni támadásként értékeli a viszonyt, és apaként éppúgy fellép Benjamin ellen (eltiltja a lányától), mint férjként. Anyát és lányát a Benjaminnel szembeni düh egy ponton összekapcsolni látszik, de viszonyukban ott a rivális nők közötti feszültség, és az anya gyermeke iránti lappangó ellenszenve is. Ez utóbbi vonal még hozzá is ad a történethez (a filmben az anya-lánya konfliktus ily módon nincs kifejtve), egyébként pedig az előadás összességében tudja mindazt, amit a film tud.

S hogy miért is éppen Benjamin Braddock történetén keresztül szembesítenek bennünket újfent a felnőtté válás bukatóival, így jó negyven évvel a film elkészülte után? Nyilván mert ami egyszer már bejött, az valószínűleg most is bejön majd. Nem tesz az rosszat egy színháznak sem, ha a befektetett munkának a bevételi oldalon megjelenő, egészen konkrét eredménye (is) van. Így működik a világ. És ha szeretnénk azt hinni, hogy a kultúra ebből a szempontból kivétel, lehet, hogy hamar naivnak bélyegeznek bennünket. A Madáchban mindenesetre nyilván régen túlléptek már az ábrándkergetésen. A monumentális színházi gépezet megbízhatóan ontja a nagyon profin összerakott, igényesen szórakoztató, de mindig hangsúlyozottan piacképes produkciókat. Nincs ez másként a Diploma előtt esetében sem. Egy ennyire sikeres film után a színház nem vállalt "felesleges" kockázatot a színpadi változattal: a siker, hogy úgy mondjam szinte "elkerülhetetlen". Aki szerette a filmet, az Herendi Gábor munkájával is meg lesz elégedve. S hogy mi legyen azokkal, akiknek mégsem ez a film a mindenek feletti kedvence, vagy fiatalabbak lévén esetleg nem is ismerik azt? Ők is jól szórakoznak majd, hisz a Madách a szereplők kiválasztásánál is biztosra ment: valóban kiváló színészeket nyertek meg a produkciónak, akik nem is okoznak csalódást. Profi munka, profi előadás. Ehető, vehető...

(A másik szereposztásban Mrs. Robinson Nagy-Kálózy Eszter, Benjamin Szente Vajk, Elaine Fodor Annamária.)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház hírek

Ők a Színikritikusok díja várományosai

A Színházi Kritikusok Céhe 39. alkalommal adja át az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeinek járó elismerést szeptemberben.
Színház magyar színház

Az Operettszínház és a Magyar Színház vezetésére írtak ki pályázatot

A kiírások szerint mindkét pályázat nyertese 2019. február 1-jétől öt évig töltheti be a vezetői pozíciót.
Színház etikett

Focimeccset néztek telefonon egy színdarab közben – a színészek felháborodtak

A két angol hölgyet nem akadályozták a színpadon zajló események abban, hogy megtudják, ki nyerte a büntetőpárbajt. A színészek a Twitteren fakadtak ki a bunkó nézők miatt.
Színház szavazás

Döntsön a Kaszás Attila-díj sorsáról!

Az idei jelöltek: Farkas Ignác, Nagy Csongor Zsolt és Varga Klári. A közönség augusztus 24-én éjfélig szavazhat a három színművészre.
Színház fesztivál

Csak érzed, hogy jó, és itt a helyed – Megérkezett az idei Katlan-himnusz

Immár tizenegyedik alkalommal rúghatjuk le a cipőnket és adhatjuk át magunkat a változatos, emberarcú és nyitott Ördögkatlan Fesztiválnak július 31. és augusztus 4. között.