Színház

Legendás alkotók nevét viselik a Szegedi Nemzeti Színház próbatermei

2021.10.04. 13:25
Ajánlom
Az avatóünnepségre a zene világnapja alkalmából, október 1-jén került sor és a próbatermek ajtajára öt művész neve kerülhetett fel.

A színházi alkotók – Gregor József, Imre Zoltán, Király Levente, Oberfrank Géza és Vaszy Viktor – munkássága az elmúlt évtizedekben alapjaiban határozta meg nemcsak Szeged, az egész magyar színházi szféra alakulását.

„Fontos, hogy ezentúl másképp gondoljunk ezekre a termekre, és a névadó példaképek szellemiségében folyhasson tovább a színvonalas előadásokra való felkészülést”

– mondta Barnák László, a Szegedi Nemzeti Színház igazgatója, aki kiemelten fontosnak tartja, hogy a számozás helyett olyan alkotók nevei kerüljenek az ajtókra, akik példaként szolgálhatnak a fiatalabb generációk számára.

A 801-es szoba Szeged legnépszerűbb színészéről, Király Leventéről kapta a nevét, aki 1959 óta játszik a teátrumban, és immár 62 éve hű az anyaszínházához. Az avatóünnepségen személyesen is tiszteletét tette.

Az 516-os, Gregor József-szobát a Liszt-díjas művész özvegye, Gregorné Mária jelenlétében avatták fel. Gregor József 1989-től 1991-ig volt a Szegedi Nemzeti Színház Operatársulatának igazgatója, de már 1963-ban felfigyeltek tehetségére, amikor próbaéneklésre érkezett a színházba. Igazgatói megbízatása előtt több mint két évtizedig volt a teátrum énekese, először A varázsfuvolában láthatták a nézők.

dsc_4088-120826.jpg

Barnák László és Vajda Júlia az avatóünnepségen (Fotó/Forrás: Szegedi Nemzeti Színház)

Szintén aktív operaéletet szeretett volna teremteni Vaszy Viktor, aki 1945-ben került Szegedre, 1948-tól pedig az intézmény zeneigazgatójaként dolgozott. Egy rövid zeneakadémiai kitérő után 1957-ben tért vissza Szegedre, immár igazgatóként. Több mint egy évtizedig vezette a színházat, majd 1969-től 1975-ig újra zeneigazgatóként tevékenykedett. Kezdeményezésére szerveződött önálló városi intézménnyé 1969-ben a Szegedi Szimfonikus Zenekar, de az közbenjárásával alakult meg a város oratóriumkórusa, a Szegedi Zenebarátok Kórusa is.

Munkássága jelentőségét mutatja, hogy a Szegedi Szabadtéri Játékok megújítójaként is jegyzik.

Vaszy Viktort Oberfrank Géza váltotta zenei főigazgatóként, nevét mostantól a 817-es énekkari próbaterem viseli. 1983-tól 1989-ig Szegeden főzeneigazgató, a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgató karnagya és a Szegedi Nemzeti Színház operaigazgatója volt, de számos előadást dirigált a Szegedi Szabadtéri Játékokon is. Operaprodukcióit előszeretettel játszották külföldön, évente szervezett turnékat Nyugat-Európába.

dsc_4023-120826.jpg

Barnák László és Dinyés Dániel az avatóünnepségen (Fotó/Forrás: Szegedi Nemzeti Színház)

A tánctagozat alagsori balett-terme, a Szegedi Kortárs Balett egykori otthona is új nevet kapott, a világhírű táncos-koreográfus, Imre Zoltán előtt tisztelegve. Imre Zoltán az Állami Balettintézet elvégzése után, 1962-ben érkezett Szegedre Vaszy Viktor hívására. 1964-ben már koreográfusként jegyezték, négy évig dolgozott a teátrumban, mielőtt nemzetközi szinten is elismert szólótáncos lett. Sosem szakadt el teljesen Szegedtől, az újjáépített Nemzeti Színház nyitóünnepségének koreográfusaként tért vissza a városba. 1987-ben immár másodszor szerződött a színházhoz balettigazgatóként, a vezetésével szerveződött önálló tagozattá a Szegedi Balett, melyből a mai Szegedi Kortárs Balett is alakult.

Fejléckép: Király Levente és Barnák László az avatóünnepségen (forrás: Szegedi Nemzeti Színház)

Programkereső

Legolvasottabb

Tánc

Tejbe mártott testek

Új weboldallal jelentkezett a Győri Balett, a honlaphoz tartozó rendhagyó társulati fotókat a csapat egyik táncművésze, Jekli Zoltán készítette.
Klasszikus

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Klasszikus

Ismerje meg Bella Máté új művét! – VIDEÓ

Bella Máté Titan című művét Szentpáli Roland mutatta be az Óbudai Társaskörben, 2021. szeptember 30-án, a 34. Minifesztivál – Magyar Kortárs Zenei Körkép koncertsorozatában. Videónkban a két művész mesélt a darabról.
Színház

Ókori kérdések a mában – antik drámákból merít a Katona József Színház új előadása

Tarnóczi Jakab Varga Zsófia dramaturggal Aiszkhülosz, Euripidész és Szophoklész műveit emelte át a mába – vagy ha pontosak szeretnénk lenni: a jelent húzta rá a most is aktuális ókori történetekre.
Vizuál

KÉP-regény: Postaládák

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a postaládák mögött megbújó történelemről mesélt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház játék

Miután a mama bedobta a bombát… – JÁTÉK!

Játsszon a Fidelióval, és legyen az Orlai Produkció vendége a Válaszfalak című előadás október 20-i, kőszínházi bemutatóján a Belvárosi Színházban. Szabó Máté rendezésének főszerepeiben Hernádi Judit és Kern András látható.
Színház ajánló

Ókori kérdések a mában – antik drámákból merít a Katona József Színház új előadása

Tarnóczi Jakab Varga Zsófia dramaturggal Aiszkhülosz, Euripidész és Szophoklész műveit emelte át a mába – vagy ha pontosak szeretnénk lenni: a jelent húzta rá a most is aktuális ókori történetekre.
Színház ajánló

Idegennek lenni a hazádban – Zsótér Sándor Székesfehérváron rendez

A Pisztácia és mogyorót, amely egy bevándorló kispolgári család hétköznapjait meséli el, október 16-án mutatják be a Vörösmarty Színház Kozák András Stúdiójában.
Színház ajánló

A Jurányi Ház utcára vitte a színházat

A Jurányi Ház felkérésére Budapest köztereihez kapcsolódó hangjátékok írásába fogtak hazai drámaírók. A darabok egészen más dimenzióba repítik a hallgatót, hiszen a területet, köztéri szobrot vagy épp eseményt olyan megvilágításba helyezik, amellyel a járókelők eddig nem találkozhattak.
Színház hír

Ismét a pályakezdőknél a STAFÉTA-bot

Hatodik alkalommal hirdetik meg a Budapesten bemutatandó független színházi, tánc, újcirkusz, valamint összművészeti kezdeményezések támogatására létrehozott STAFÉTA pályázatot, amelyet a korábbi évekhez hasonlóan a FÜGE Egyesület bonyolít le.