Színház

Legendás alkotók nevét viselik a Szegedi Nemzeti Színház próbatermei

2021.10.04. 13:25
Ajánlom
Az avatóünnepségre a zene világnapja alkalmából, október 1-jén került sor és a próbatermek ajtajára öt művész neve kerülhetett fel.

A színházi alkotók – Gregor József, Imre Zoltán, Király Levente, Oberfrank Géza és Vaszy Viktor – munkássága az elmúlt évtizedekben alapjaiban határozta meg nemcsak Szeged, az egész magyar színházi szféra alakulását.

„Fontos, hogy ezentúl másképp gondoljunk ezekre a termekre, és a névadó példaképek szellemiségében folyhasson tovább a színvonalas előadásokra való felkészülést”

– mondta Barnák László, a Szegedi Nemzeti Színház igazgatója, aki kiemelten fontosnak tartja, hogy a számozás helyett olyan alkotók nevei kerüljenek az ajtókra, akik példaként szolgálhatnak a fiatalabb generációk számára.

A 801-es szoba Szeged legnépszerűbb színészéről, Király Leventéről kapta a nevét, aki 1959 óta játszik a teátrumban, és immár 62 éve hű az anyaszínházához. Az avatóünnepségen személyesen is tiszteletét tette.

Az 516-os, Gregor József-szobát a Liszt-díjas művész özvegye, Gregorné Mária jelenlétében avatták fel. Gregor József 1989-től 1991-ig volt a Szegedi Nemzeti Színház Operatársulatának igazgatója, de már 1963-ban felfigyeltek tehetségére, amikor próbaéneklésre érkezett a színházba. Igazgatói megbízatása előtt több mint két évtizedig volt a teátrum énekese, először A varázsfuvolában láthatták a nézők.

dsc_4088-120826.jpg

Barnák László és Vajda Júlia az avatóünnepségen (Fotó/Forrás: Szegedi Nemzeti Színház)

Szintén aktív operaéletet szeretett volna teremteni Vaszy Viktor, aki 1945-ben került Szegedre, 1948-tól pedig az intézmény zeneigazgatójaként dolgozott. Egy rövid zeneakadémiai kitérő után 1957-ben tért vissza Szegedre, immár igazgatóként. Több mint egy évtizedig vezette a színházat, majd 1969-től 1975-ig újra zeneigazgatóként tevékenykedett. Kezdeményezésére szerveződött önálló városi intézménnyé 1969-ben a Szegedi Szimfonikus Zenekar, de az közbenjárásával alakult meg a város oratóriumkórusa, a Szegedi Zenebarátok Kórusa is.

Munkássága jelentőségét mutatja, hogy a Szegedi Szabadtéri Játékok megújítójaként is jegyzik.

Vaszy Viktort Oberfrank Géza váltotta zenei főigazgatóként, nevét mostantól a 817-es énekkari próbaterem viseli. 1983-tól 1989-ig Szegeden főzeneigazgató, a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgató karnagya és a Szegedi Nemzeti Színház operaigazgatója volt, de számos előadást dirigált a Szegedi Szabadtéri Játékokon is. Operaprodukcióit előszeretettel játszották külföldön, évente szervezett turnékat Nyugat-Európába.

dsc_4023-120826.jpg

Barnák László és Dinyés Dániel az avatóünnepségen (Fotó/Forrás: Szegedi Nemzeti Színház)

A tánctagozat alagsori balett-terme, a Szegedi Kortárs Balett egykori otthona is új nevet kapott, a világhírű táncos-koreográfus, Imre Zoltán előtt tisztelegve. Imre Zoltán az Állami Balettintézet elvégzése után, 1962-ben érkezett Szegedre Vaszy Viktor hívására. 1964-ben már koreográfusként jegyezték, négy évig dolgozott a teátrumban, mielőtt nemzetközi szinten is elismert szólótáncos lett. Sosem szakadt el teljesen Szegedtől, az újjáépített Nemzeti Színház nyitóünnepségének koreográfusaként tért vissza a városba. 1987-ben immár másodszor szerződött a színházhoz balettigazgatóként, a vezetésével szerveződött önálló tagozattá a Szegedi Balett, melyből a mai Szegedi Kortárs Balett is alakult.

Fejléckép: Király Levente és Barnák László az avatóünnepségen (forrás: Szegedi Nemzeti Színház)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Telex: Szexuális zaklatás ügyében folyik vizsgálat az SZFE-n

A lap értesülései szerint az egyetemen belső vizsgálat indult, mivel egy osztályvezető férfitanár meg nem engedhető kommentárokkal illette a diáklányok külsejét, alakját. Cikkünk frissült az SZFE reakciójával!
Klasszikus

Szimfonikus zsenik koncertje a BFZ-vel és a sztárkarmester Paavo Järvivel

Paavo Järvi édesapja elismert észt karmester volt, egykori szovjet nyaralójukban a kis Paavo időnként összefutott Sosztakoviccsal, Rosztropoviccsal, Arvo Pärttel, Hacsaturjánnal, vagy Emil Gilelsszel.
Színház

A vég kezdete? – vérbeli házastársi dráma debütál a Rózsavölgyi Szalonban

Új bemutatóval ünnepli alapításának tizenkettedik évfordulóját a Rózsavölgyi Szalon. Kovács Patrícia és Schmied Zoltán főszereplésével, Dicső Dániel rendezésében mutatják be David Eldridge Bármit mondhatsz című darabját április 11-én.
Zenés színház

„A klasszikus zenében a sokoldalúság gyanakvást szül” – interjú José Curával

A karmesterként és zeneszerzőként is aktív művésszel a a VeszprémFestre tervezett, argentin dalokra és operaáriákra épülő koncertjének műsoráról, a zenei sokoldalúságról és a társadalmi felelősségvállalásról is beszélgettünk.
Klasszikus

A világhírű Chamber Orchestra of Europe koncertjével indul április 29-én a 44. Budapesti Tavaszi Fesztivál

Magyarország EU-s csatlakozásának 20. évfordulóját ünnepli az idei Budapesti Tavaszi Fesztivál nyitókoncertje, amit a világhírű Chamber Orchestra of Europe ad Perényi Miklós gordonkaművész közreműködésével.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Telex: Szexuális zaklatás ügyében folyik vizsgálat az SZFE-n

A lap értesülései szerint az egyetemen belső vizsgálat indult, mivel egy osztályvezető férfitanár meg nem engedhető kommentárokkal illette a diáklányok külsejét, alakját. Cikkünk frissült az SZFE reakciójával!
Színház ajánló

A vég kezdete? – vérbeli házastársi dráma debütál a Rózsavölgyi Szalonban

Új bemutatóval ünnepli alapításának tizenkettedik évfordulóját a Rózsavölgyi Szalon. Kovács Patrícia és Schmied Zoltán főszereplésével, Dicső Dániel rendezésében mutatják be David Eldridge Bármit mondhatsz című darabját április 11-én.
Színház interjú

Nincs ideális pillanat – interjú Horváth Patríciával, a HATAN Társulat alapító tagjával

Horváth Patrícia férjével, Nyári Zoltán operaénekessel közösen két évvel ezelőtt indította el független magánszínházi formációját, a HATAN Társulatot. Az alapító páros női tagjával a színházcsinálás fenséges és kevésbé dicsőséges pillanatairól is beszélgettünk.
Színház hír

Új elnököt választott a Színházi Dolgozók Szakszervezete

A színházi szakmák országosan reprezentatív szakszervezete, az idén 105 éves Színházi Dolgozók Szakszervezete jelentősen megújuláson esett át, miután az április 8-án megtartott tisztújító küldöttgyűlésen megválasztották az új országos ügyvezető elnökséget.
Színház hír

A fiatal színházi generáció is bemutatkozhat a Szemle Plusz fesztiválon

Augusztus 24. és szeptember 13. között rendezik meg a Szemle Plusz programsorozatot, ahol idén először a színészképző iskolák is bemutatkozhatnak egy-egy vizsgaelőadással, hogy a következő generáció tehetségeit is felfedezhesse a budapesti közönség.