Színház

Legendás alkotók nevét viselik a Szegedi Nemzeti Színház próbatermei

2021.10.04. 13:25
Ajánlom
Az avatóünnepségre a zene világnapja alkalmából, október 1-jén került sor és a próbatermek ajtajára öt művész neve kerülhetett fel.

A színházi alkotók – Gregor József, Imre Zoltán, Király Levente, Oberfrank Géza és Vaszy Viktor – munkássága az elmúlt évtizedekben alapjaiban határozta meg nemcsak Szeged, az egész magyar színházi szféra alakulását.

„Fontos, hogy ezentúl másképp gondoljunk ezekre a termekre, és a névadó példaképek szellemiségében folyhasson tovább a színvonalas előadásokra való felkészülést”

– mondta Barnák László, a Szegedi Nemzeti Színház igazgatója, aki kiemelten fontosnak tartja, hogy a számozás helyett olyan alkotók nevei kerüljenek az ajtókra, akik példaként szolgálhatnak a fiatalabb generációk számára.

A 801-es szoba Szeged legnépszerűbb színészéről, Király Leventéről kapta a nevét, aki 1959 óta játszik a teátrumban, és immár 62 éve hű az anyaszínházához. Az avatóünnepségen személyesen is tiszteletét tette.

Az 516-os, Gregor József-szobát a Liszt-díjas művész özvegye, Gregorné Mária jelenlétében avatták fel. Gregor József 1989-től 1991-ig volt a Szegedi Nemzeti Színház Operatársulatának igazgatója, de már 1963-ban felfigyeltek tehetségére, amikor próbaéneklésre érkezett a színházba. Igazgatói megbízatása előtt több mint két évtizedig volt a teátrum énekese, először A varázsfuvolában láthatták a nézők.

dsc_4088-120826.jpg

Barnák László és Vajda Júlia az avatóünnepségen (Fotó/Forrás: Szegedi Nemzeti Színház)

Szintén aktív operaéletet szeretett volna teremteni Vaszy Viktor, aki 1945-ben került Szegedre, 1948-tól pedig az intézmény zeneigazgatójaként dolgozott. Egy rövid zeneakadémiai kitérő után 1957-ben tért vissza Szegedre, immár igazgatóként. Több mint egy évtizedig vezette a színházat, majd 1969-től 1975-ig újra zeneigazgatóként tevékenykedett. Kezdeményezésére szerveződött önálló városi intézménnyé 1969-ben a Szegedi Szimfonikus Zenekar, de az közbenjárásával alakult meg a város oratóriumkórusa, a Szegedi Zenebarátok Kórusa is.

Munkássága jelentőségét mutatja, hogy a Szegedi Szabadtéri Játékok megújítójaként is jegyzik.

Vaszy Viktort Oberfrank Géza váltotta zenei főigazgatóként, nevét mostantól a 817-es énekkari próbaterem viseli. 1983-tól 1989-ig Szegeden főzeneigazgató, a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgató karnagya és a Szegedi Nemzeti Színház operaigazgatója volt, de számos előadást dirigált a Szegedi Szabadtéri Játékokon is. Operaprodukcióit előszeretettel játszották külföldön, évente szervezett turnékat Nyugat-Európába.

dsc_4023-120826.jpg

Barnák László és Dinyés Dániel az avatóünnepségen (Fotó/Forrás: Szegedi Nemzeti Színház)

A tánctagozat alagsori balett-terme, a Szegedi Kortárs Balett egykori otthona is új nevet kapott, a világhírű táncos-koreográfus, Imre Zoltán előtt tisztelegve. Imre Zoltán az Állami Balettintézet elvégzése után, 1962-ben érkezett Szegedre Vaszy Viktor hívására. 1964-ben már koreográfusként jegyezték, négy évig dolgozott a teátrumban, mielőtt nemzetközi szinten is elismert szólótáncos lett. Sosem szakadt el teljesen Szegedtől, az újjáépített Nemzeti Színház nyitóünnepségének koreográfusaként tért vissza a városba. 1987-ben immár másodszor szerződött a színházhoz balettigazgatóként, a vezetésével szerveződött önálló tagozattá a Szegedi Balett, melyből a mai Szegedi Kortárs Balett is alakult.

Fejléckép: Király Levente és Barnák László az avatóünnepségen (forrás: Szegedi Nemzeti Színház)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Szabálytalan utak szabadsága – beszélgetés Pelsőczy Rékával és Vajdai Vilmossal

Pelsőczy Réka és Vajdai Vilmos pályájuk kezdete óta, megszakítás nélkül a Katona József Színház tagjai, akiket rendezőként és színművészként is, egyaránt jegyez a szakma és a nagyközönség. A két művésszel a Katona első évtizede kapcsán beszélgettünk.
Klasszikus

Dekonstruált dalok

Két egymás utáni napon, január 20-án és 21-én is olyan koncertre került sor a BMC Könyvtárában, amely a dal műfajának modern-kortárs utóéletével, feldolgozásaival foglalkozott.
Színház

Menni kéne… – amire februárban beindulunk

Van, ahová a színészek, máshová a rendező, megint máshová az izgalmasnak ígérkező színházi nyelv csalogat be – legyen az dráma, thriller vagy olyan előadás, aminek a műfaja most még nem is tudható biztosan.
Plusz

Sztárfellépőkkel érkezik a 20 éves VeszprémFest

Az idén huszadik születésnapját ünneplő prémium zenei fesztivál programjában július 12. és 16. között Alvaro Soler, Mariza, Anna Netrebko, Joss Stone, Norah Jones és Rost Andrea is a fellépők között szerepel.
Klasszikus

Visszavon egy zeneelméleti könyvet az MMA Kiadó a fordítási hibák miatt

Roger Scruton A zenéről című kötetének fordításáról Tornyai Péter zeneszerző közölt kritikát, az észrevételek hatására a kiadó visszavonja és felülvizsgálja a kötetet.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház magazin

„Mindig is nagyobb volt bennem a színház utáni alázat, mint az önmutogatásra való késztetés" – Sunyovszky Szilvia 75 éves

A Kossuth-díjas színésznő február 2-án ünnepli a 75. születésnapját. Noha a színészi pályát több, mint 30 éve diplomáciai és politikusi munkára váltotta, így is nyomot hagyott a hazai színházi és filmes életben.
Színház hír

A STEREO AKT kulturális műhelyt és közösségi teret nyit

A független alkotócsoport a VIII. kerületben talált otthonra. A jövőben alkotóműhelyként és befogadóhelyként is üzemelő STEREO Művház átalakítása még javában tart: az első ütem befejezéséhez közösségi támogatási kampányt indítottak. 
Színház ajánló

Menni kéne… – amire februárban beindulunk

Van, ahová a színészek, máshová a rendező, megint máshová az izgalmasnak ígérkező színházi nyelv csalogat be – legyen az dráma, thriller vagy olyan előadás, aminek a műfaja most még nem is tudható biztosan.
Színház ajánló

Koldusopera – Bagó Bertalan rendezése a József Attila Színházban

Műfaját tekintve: opera, musical, operett és mindezek paródiája – nemcsak ígérik ezt a darabról, de be is váltják február 18-ától a József Attila Színház színpadán, Bagó Bertalan rendezésében.
Színház ajánló

Mit keresett Jakab az ágy alatt? – Dániel András meséje a XV. kerületben

A XV. kerületi Csokonai Művelődési és Rendezvényházban láthatjuk február 12-én a Hab a tortán!-mesesorozat kövekező előadását: Dániel András Mit keresett Jakab az ágy alatt? című meséjét Pető Kata és Porogi Ádám színészpárosa hozza el a gyerekeknek.