Színház

Legjobban várt előadások a MITEM-en

2019.03.13. 14:00
Ajánlom
Különleges színházi élményt ígér a Nemzeti Színház április 11. és május 5. között zajló nemzetközi színházi fesztiválja. Mutatjuk a legizgalmasabbnak ígérkező produkciókat.

Az egy hónap múlva kezdődő fesztivál legtöbb előadására már minden jegy elkelt, ám szerencsére akad még néhány produkció, amelyekre még tudunk jegyet váltani. Az egyik ilyen az egyik legizgalmasabbnak tűnő francia-vietnámi előadás, a Saigon, amit május 4-én 18 órától láthat a közönség. A rendezőnő, Caroline Guiela Nguyen – számos klasszikus darab színrevitele után – az utóbbi években inkább kortárs témákat dolgozik fel társulatával. A Saigonban a száműzetés, a hontalanság, a nyelvvesztés, a családok szétszakadása, a szerelmesek kénytelen elválása egyéni sorsokon keresztül jelenik meg a vietnámi emigráns Marie-Antoinette párizsi éttermében, ahol a karaoke dalokon keresztül szakadnak fel a múlt emlékei.

Érdekesség, hogy az előadásban szereplő étteremtulajdonos nem színésznő, hanem ténylegesen az a vietnámi asszony, aki Saigon néven éttermet nyitott Párizs vietnámi negyedében, a XIII. kerületben.

SAIGONfotoJeanLouisFernandez-131611.jpg

Saigon (Fotó/Forrás: Jean Louis Fernandez / MITEM)

„Amikor Saigonról beszélünk, miről is beszélünk tulajdonképpen? Franciaországról? Vietnámról? Martin Sheenről az Apokalipszis most című film elején? Arról a 235 vietnámi étteremről Franciaországban, amelyek ezt a nevet viselik? Valójában ez az egész nemcsak a vietnámiakat vagy az Indokínába került franciákat érinti, hanem a kollektív emlékezetünket. Saigon mindannyiunkhoz tartozik” – nyilatkozta a rendezőnő, aki bár anyai ágon vietnámi gyökerekkel rendelkezik, mégsem önéletrajzi előadást rendezett.

Ugyancsak nagy várakozás előzi meg a cirkuszművészet fejedelmének vendégjátékát, a SLAVA’s SnowShowt, amelynek a Fővárosi Nagycirkusz biztosít helyszínt április 11. és 14. között hat alkalommal. Szlava Polunyin nem csak a ma élő legünnepeltebb bohóc, de ő a Bolondok Nemzetközi Akadémiájának elnöke, H.C. Andersen oroszországi nagykövete és a Delfinek Követségének hivatalos képviselője is. 2013-ban ő lett Oroszország legrégibb és legnagyobb cirkuszának, a Szentpétervári Állami Nagycirkusznak a művészeti igazgatója.

sss12-140817.jpg

SLAVA's SnowShow (Fotó/Forrás: Anna Mou / GAAP / MITEM, Nemzeti Színház)

1993-as előadásával bejárta a világot. A SnowShow az évek során legendássá vált, lelkes rajongói országról országra követik, hogy újra és újra megtapasztalhassák, milyen elmerülni az álmok és a képzelet birodalmában.

A művész saját gyerekkorának álmaiból építkezik. Azt a szemléletet próbálja meghonosítani a színházban, hogy ne vegyük túl komolyan magunkat, próbáljuk az élet humoros oldalát megmutatni és megélni. Az előadásban közel 3 millió, Polunyin által kifejlesztett, speciális anyagból készült hópehely hull a nézőkre, továbbá 96 ezer színes gömb teríti majd be a nézőteret, különleges látványban tehát garantáltan nem lesz hiány.

Ugyancsak érdekesség, hogy Polunyin igyekszik elérni, hogy senki ne rutinból lépjen színpadra, ezért

mindig az előadás előtt derül ki, hogy ki mit játszik a darabban.

„Egy nap arra ébredtem, hogy olyan előadást akarok létrehozni, amely visszavezet bennünket a gyermeki álmokhoz. Egy előadást, amely a színházba érkező embereket segíti abban, hogy kiszabaduljanak a felnőttlét béklyójából, és újra megleljék magukban azt a kisfiút vagy kislányt, akik valaha voltak… Így hát keresni kezdtem valamit, ami új inspirációt adhat a színházamnak. Varázslatos kutatás volt: úgy éreztem, egy felfedezetlen és lenyűgöző, ismeretlen táj felé tartok.

Úgy döntöttem, olyan utat választok, ahol előttem nem igen járt még bohóc és kicsusszanok a bohóckodás ketrecéből oda, ahol a legkevésbé sem várja senki, hogy ott bohócok felbukkanjak.

A tragikomédia mélységeibe akartam behatolni, megnézni, mennyire elegyíthető a dráma a nevetéssel. Felmérni, mennyire tetszhet egy ilyen jámbor, tétova, zavarodott karakter a kortárs közönségnek – annak a közönségnek, amelyik őrült tempóhoz, végtelen, kaleidoszkóp-szerű események, színek, hangok, „terek és idők” kavalkádjához szokott. Teljesen meg akartam merítkezni ebben a Gogol-i, Beckett-i világban. Azt akartam, hogy a karakterem egyszerre legyen epikus és lírikus, gyengéd és szenvedélyes, bölcs és naiv” – nyilatkozta Szlava Polunyin.

17_EndstationSehnsucht_c_MatthiasHorn-140817.jpg

A vágy villamosa (Fotó/Forrás: Matthias Horn / MITEM, Nemzeti Színház)

Idén is ellátogat a fesztiválra a Berliner Ensemble, ezúttal Tennessee Williams klasszikusával, A vágy villamosával, amelyre már az első napokban minden jegyet elkapkodtak. Michael Thalheimer kiszakítja a művet az eredeti miliőből, és dráma lényegére koncentrál. Rendezésének egyik különlegessége, hogy színészeit egy magasban található, ferde színpadon játszatja, amely érzékletesen jeleníti meg az egzisztenciális lecsúszást, a bezártságot, az emberi kapcsolatok, a társadalmi viszonyok széthullását.

Látható lesz fiatal tatár írónő, Szumbel Gaffarova első, nagy port kavart darabja, A jövevény, a Galiaszgar Kamal Tatár Állami Színház előadásában, amely arra keresi a választ, hogy miben ragadható meg egy nép identitása és lehetséges-e visszatérni a múltunkhoz, ha már egyszer elszakadtunk tőle.

A darab főhőse, Nakip, a világháborút követően Kanadába kerül, és lehetőséget kap az újrakezdésre. Egy távoli, vidéki helységben sikerül létrehoznia egy kis tatár falu mását, burgonyát termeszt, és a Halloween helyett inkább a tatár ünnepeket és szokásokat tartja. Egy napon szomszédja – aki ugyanolyan „jövevény”, mint ő, csupán skót gyökerekkel – azzal a hírrel állít be hozzá, hogy az egykori szovjet állampolgárok szabadon visszatérhetnek a Szovjetunióba, nem fenyegeti őket semmilyen veszély.

net_DSC_5098_resize-140817.jpg

A jövevény (Fotó/Forrás: MITEM, Nemzeti Színház)

Vajon visszatér-e szülőföldjére hősünk, megkeresi-e első szerelmét, meglátogatja-e édesanyja sírját?

A groteszk szituációkban bővelkedő, keserű humorral átitatott előadás rendezője az oroszországi színházi élet egyik fontos alkotója, Farid Bikcsantejev.

A fesztivál kínálatában az előadások mellett számos szakmai programot is találhatunk, köztünk beszélgetéseket, filmvetítéseket és könyvbemutatót. A fesztivál idején is látogatható lesz a Silviu Purcarete fotóiból rendezett tárlat a színház első emeletén, továbbá kiállítás nyílik a kaposvári egyetem látványtervező szakos hallgatóinak munkáiból a harmadik emeleten.

A további előadásokról és a MITEM szakmai programjairól a rendezvény honlapján lehet tájékozódni.

Fejléckép: Saigon (fotó: Jean Louis Fernandez / MITEM, Nemzeti Színház)

 

Cirkuszban kezdődik a Nemzeti Színház idei fesztiválja

Kapcsolódó

Cirkuszban kezdődik a Nemzeti Színház idei fesztiválja

Orosz, ukrán, szerb, litván, német, kazah, dán, portugál, cseh, francia, svéd és határon túli magyar előadás színesíti az idei MITEM fesztivál programját. Középiskolások és felsőoktatásban tanuló diákok számára a Nagyszínpados előadásokat a karzaton 900 forintos áron kínálják.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Ingyen látható a Macskák londoni előadása az online térben

Bemutatásának 40. évfordulóján a The Show Must Go On Youtube-csatornája ingyenesen közvetíti Andrew Lloyd Webber kultikus darabját, a Macskákat.
Plusz

A b(m)űvész embersége – interjú a 110 éve született Rodolfo lányával, Gálvölgyi Judittal

Polgári neve Gross Dezső volt, de Rodolfoként ismerte meg a világ. „Vigyázat, csalok!”, mondta – és csalt. A többi már játék volt és szórakozás. Születésének 110. évfordulója alkalmából lánya, Gálvölgyi Judit segítségével idéztük föl a bűvész és édesapa legendás alakját.
Könyv

Felavatták Tandori Dezső és felesége síremlékét

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas és József Attila-díjas költő, író, műfordító és felesége, Tandori Ágnes síremlékét május 15-én avatták fel Budapesten, a Fiumei úti sírkertben.
Plusz

Itt a teljes program: magyar művészeket jelentett be a VeszprémFest

Véglegessé vált az idei VeszprémFest programja. A korábban már meghirdetett Tom Jones, Jazz+Az és VeszprémFest Classic koncertek mellett jön az LGT sztárjaival színpadra lépő Zenevonat, a 25 éves jubileumát ünneplő Cotton Club Singers, valamint a Concerto Budapest Snétberger Ferenc és Roby Lakatos közreműködésével.
Színház

Nyári színház négy helyszínen, visszatérnek A Pál utcai fiúk is

Komédiák, bohózatok, visszatérő színésznő, szerelem, mámor, Grund és stand up, mert ehhez van kedvünk. Idén nyáron a Vörösmarty Színház négy helyszínen várja közönségét.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Stadionban lesznek láthatóak a DESZKA Fesztivál előadásai

Nem mindennapi környezetben, a Nagyerdei Stadion gyepéről követhetik a nézők a közvetítéseket.
Színház gyász

Elhunyt Lellei Pál bábkészítő mester

81 éves korában elhunyt Lellei Pál, a Budapest Bábszínház nyugalmazott munkatársa, a Bábkészítés című alapmű szerzője – tudatta a Budapest Bábszínház.
Színház hír

„Az embereknek nevetésre van szükségük” – A hétköznapok hőseit jutalmazta a Vörösmarty Színház

Július közepétől újra várja közönségét a Vörösmarty Színház. Ám lesznek olyanok, akik már kicsit korábban is elmehetnek a teátrumba: ők azok a hősök, akik nap mint nap, a legnehezebb időszakban, és azon túl is helyt állnak. Különleges akcióval köszönte meg a székesfehérvári társulat a Fejér megyei mentődolgozóknak az emberfeletti munkát, amelyet értünk tesznek.
Színház ajánló

Nyári színház négy helyszínen, visszatérnek A Pál utcai fiúk is

Komédiák, bohózatok, visszatérő színésznő, szerelem, mámor, Grund és stand up, mert ehhez van kedvünk. Idén nyáron a Vörösmarty Színház négy helyszínen várja közönségét.
Színház ajánló

Influenszerszövegeket mondanak a Katona színészei

„A téma az utcán hever” mondás különösen igaz a Katona József Színház és a Compact TV közös produkciójára, a társulat tagjai ugyanis a Monológ című új performanszukban interneten fellelt humoros, elgondolkodtató és provokatív szövegeket mondanak el – monológként.