Színház

Legóemberek és a kortárs művészet

2010.10.01. 16:14
Ajánlom
Október 8-án veszi kezdetét a Budapesti Őszi Fesztivál, amely idén 19. alkalommal várja a kortárs alkotások iránt érdeklődőket.

Tíz nap erejéig Budapest mai alkotásokkal és alkotókkal telik meg, legyen szó komoly- vagy könnyűzenéről, színházról, táncról, filmről, képzőművészetről, gyerekprogramokról és mindarról a definiálhatatlan dologról, ami a kortárs művészetet oly izgalmassá teszi. 

Az idei év arculatát műanyag emberkék - Playmobil-figurák - határozzák meg, a rácsodálkozás és gyermeki kíváncsiság szimbólumaként. Kovalik Balázs művészeti vezető, a Fidelio Est Prelűdjében tette fel a kérdést: „Miért van az, hogy a gyerekek szeretnek babákkal játszani? Pontosabban egy lekicsinyített világban, autók, bokrok, állatok, házak és emberek között elmerülni, legyenek azok fából, természetes anyagokból vagy fröccsöntve? Azt képzelik, hogy ők is olyan bátrak, mint az ólomkatona, vagy olyan szépek, mint a pillangóhercegnő?" Ezt a kérdéskört feszegeti a Budapesti Őszi Fesztivál idei kínálata. 

SZÍNHÁZ 

Október 15-én és 16-án az elmúlt évad német nyelvű színházi életének egyik sikerdarabja, a Schauspiel Graz és a Szputnyik Hajózási Társaság közös produkciója lesz látható, Magyarországon először: a Nestroy-díjas Bodó Viktor lenyűgöző, szavak nélküli színpadi videovíziója Az óra, amikor semmit sem tudtunk egymásról című Peter Handke darab nyomán. Az Őszi Fesztivál másik nemzetközi hírű színházi produkciója a Budapestre visszatérő német dokumentarista színházi csapat, a Rimini Protokoll nevéhez fűződik. Október 14-ei és 15-ei előadásukon nem a szív-transzplantáció lesz a téma (mint négy éve a BŐF-ön) és nem Marx Tőkéje (mint tavaly a Tavaszi Fesztiválon), hanem az egyiptomi müezzinek és az államhatalom viszonya. Ugyancsak izgalmasnak ígérkezik Balázs Zoltán nyers és kegyetlen Platonov-értelmezése: Csehov darabja október 16-án és 17-én lesz látható a Maladype Színház produkciójában. Hogy színháznak nevezhető-e, az majd a helyszínen kiderül: a West-Balkán új helyszínén nagyszabású produkcióban mutatkozik be zenészekkel, képzőművészekkel és táncosokkal karöltve a Szakkör társulata. Fő az illúzió! című estjük témája a huszonhat éves Skála Metro.

ZENE 

A kortárs zenére éhes közönség étvágyát is csillapítja az idei Őszi Fesztivál. Október 8-án Budapest vendége lesz a világhírű Strasbourgi Ütőegyüttes. Grisey és Xenakis egy-egy itthon még soha nem játszott művét és Alessandro Solbiati legújabb darabjának ősbemutatóját hallhatjuk majd. A progresszív kortárs zene műhelyeként ismert legendás Új Zenei Stúdió éppen negyven éve, 1970-ben alakult. A négy évtizedet október 17-én délután öttől éjfélig tartó négyrészes koncerten idézik fel, olyan előadók segítségével, mint Kocsis Zoltán, Ránki Dezső, Palya Bea, vagy az Amadinda Ütőegyüttes. Ritka manapság a kortárs operabemutató, a Budapesti Őszi Fesztivál programjában mégis megtaláljuk: Márta István és alkotótársainak Csodálatos mobilvilág című, hangokra és térerőre komponált „operatóriuma" posztmodern világunk tökéletes és igen szórakoztató zenés színpadi leképezésének ígérkezik. Az ősbemutatóra október 9-én kerül sor. 

TÁNC  

A táncművészet terén talán soha nem volt olyan erős a BŐF műsora, mint 2010-ben. Október 8-án és 9-én lép fel a fizikai táncszínház legendás kanadai alakja, a Bessie-díjas Louise Lecavalier. Az európai kortárs tánc négy meghatározó képviselőjének (Juan Kruz Diaz de Garaio Esnaola, Sidi Larbi Cherkaoui, Luc Dunberry, Damien Jalet) közös produkciója, az október 10-én látható d'avant, amelynek zenei hátterét a táncosok által énekelt középkori többszólamú darabok nyújtják, európai kultúránk gyökereire kérdez rá, s az évad egyik legfontosabb táncprodukciójának ígérkezik. Az október 11-én látható, Wings című kamaraprodukcióról elég annyit elmondani, hogy Frenák Pál egyik legérzékenyebb alkotása. Október 12-én és 13-án a flamand Kris Verdonck különös vízióját láthatjuk, amelynek szereplői táncosok, de a virtuóz előadás során a nézőben komolyan felmerülhet a kérdés, vajon nem felülről mozgatott bábokat lát-e valójában? A legjelentősebb izraeli táncfesztivál tavalyi sikerdarabja, a Big Mouth egyszerre fogja lenyűgözni nézőit mélyen végiggondolt politikai üzenetével és lenyűgöző ritmusú koreográfiájával. S hogy a tavaszi Pécs2010 Fringe Fesztivál két fiatal díjazottja, Nagy Csilla és Fehér Ferenc önálló előadással jelentkezik a fesztiválon, s hogy nem halványulnak el a nagyok mellett, azt jelzi, hogy a hazai kortárs tánc jövőjéért nem kell aggódni.

http://www.bof.hu/

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház kritika

Kapitalista rémuralom és forróvérű balkáni ösztönvilág

Átalakult a TESZT (Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozó) válogatási rendszere, ennek következtében talán „közönségbarátabb” lett a programja. De szellemiségéből, merészségéből, izgalmasságából mit sem veszített.
Színház szeged

Izgalmas színházi merítéssel és workshoppal vár augusztusban a THEALTER

Az idén 28. alkalommal jelentkező szegedi fesztivál a független színházak egyik legfontosabb hazai fóruma, amely a hazai és határon túli előadások mellett kritikusműhellyel is várja a színházkedvelőket augusztus 3-11. között.
Színház interjú

„Egyszerre szívbemarkoló és komikus” – Interjú Horváth Csabával

Izgalmas és sűrű időszakot jelent a nyár a Forte Társulat számára: május végén mutatták be Az öngyilkos című fekete komédiát a Szkénében, majd fesztiválszereplés fesztiválszereplést ér. A társulat vezetőjével, Horváth Csaba rendező-koreográfussal beszélgettünk.
Színház óbudai társaskör

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje.
Színház interjú

„Nevetsz, de közben akár sírhatnál is” – Interjú Vida Péterrel

Június 22-én, Az Anyám, a nyolcadik kerület! című előadással nyitja meg színházi idényét a Kultkikötő, ami egyben a darab ősbemutatója lesz. A „monoKRÓM KÁDdráma” főszerepét Vida Péter alakítja.