Színház

Légy stílusos, viselj színházat!

2021.02.02. 09:25
Ajánlom
Rég túl vagyunk már azon, hogy pusztán egyszerű orvosi maszkban mászkáljunk az utcán. Mivel a járványhelyzet miatt minden nyilvános térben kötelező viselni, a divatipar és a marketing szakemberek is felfigyeltek a maszkokban rejlő lehetőségekre.

Számtalan, egy adott cég logójával ellátott maszk jön velünk szembe nap mint nap az utcán, mások a kedvenc színüket, formáikat látják szívesen a textilen, de olyan is akad, aki – üzletemberként – a nyakkendőjéhez vagy az inge színéhez igazítja az aznapi viseletét.

cool-1-113803.jpg

Az Operaház Fantomja maszk (Fotó/Forrás: Redbubble.com)

Ahogy a nagyobb cégek, úgy a színházak is szép lassan beállnak a sorba, egy-egy ikonikus előadásukat, vagy a teátrum logóját nyomva a textilre. Külföldön ennek már nagyobb hagyománya van, de szerencsére itthon is elérhetőek a színházas maszkok.

(Színház)művészet

A legtöbb színházi maszk egy egyszerű motívum fekete vagy fehér alapon, de vannak igazán igényes darabok is. Komplett designer stábok dolgoznak rajtuk, grafikusok tökéletesítik a formákat.

the-phantom-of-the-opera-dan-sproulpixelscom-113543.jpg

Az Operaház Fantomja maszk (Fotó/Forrás: Pixels.com)

Ráadásul nemcsak a fekete-fehér kombinációkban gondolkodnak – melyek bármilyen viselethez illeszkednek –, a színesebb darabok kedvelőinek is kedvez néhány maszk.

nyomorultakmaszk-113453.jpg

Nyomorultak maszk (Fotó/Forrás: Teedodi.com)

Minimál

Persze, a kevesebb néha több, aki kedveli a feliratokat, az előadás címével is sétálgathat az utcán. Ilyenekkel szinte mindenhol találkozunk, sőt mióta „maszkpontok” létesültek a plázák és a nagyobb bevásárlóközpontok környékén, még akár saját feliratot is kérhetünk a maszkunkra.

rentetsycom-113348.jpg

Rent maszk (Fotó/Forrás: Etsy.com)

Magyar maszkdivat

Bár külföldön – főként a West End és Broadway vonzáskörzetében – jóval nagyobb hagyománya van ezeknek a színházmintás maszkoknak, a magyarok sem panaszkodhatnak. Az első ilyen kezdeményezés az utóbbi évtizedek egyik legnépszerűbb és leghíresebb musicaljéhez, a Rómeó és Júliához kapcsolódik, a maszkot a Solstice Színház dobta piacra.

romeoesjuliamaszksolsticeszinhaz-113304.jpg

Rómeó és Júlia maszk (Fotó/Forrás: Solstice Színház)

Azóta persze fejlődött a színház maszk-piac, ha nem is előadáshoz kapcsolódva, de a legtöbben előálltak a saját maszk-változatukkal, ki szolidabban, ki pedig látványosan hirdetve saját magát.

144787661_339021060580260_8586855626608636488_n-114223.jpg

A Budapesti Operettszínház maszkja

Ha pedig valami igazán egyedire vágyunk, már a neten is megtervezhetjük kedvencünket, erre számos ingyenes online program áll rendelkezésre. Sőt, néhol még házhozszállítás is kérhető.

mozart-113149.jpg

Mozart! maszk

szepseg-113150.jpg

Szépség és a Szörnyeteg maszk

Fejléckép: A Katona József Színház maszkja (forrás: Katona József Színház / Facebook)

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

Ők kapják idén a Baumgarten-emlékdíjat

Harmadik alkalommal jelentették be a Kukorelly Endre kezdeményezésére létrehozott elismerés díjazottjait. A teljes egészében közösségi adományokból finanszírozott Baumgarten-emlékdíjak átadására a vírushelyzet miatt később kerül sor.
Klasszikus

Kicsoda Oksana Lyniv, Itália első női zeneigazgatója?

A napokban kezdte meg a munkát a bolognai operaházban az ukrán Oksana Lyniv, aki az első női zeneigazgató Olaszországban. Neve a magyar közönségnek is ismerős lehet, hiszen járt már nálunk.
Színház

Anatolij Vasziljev osztályvezető lesz az SZFE-n

A világhírű orosz alkotó a színházrendező szakos hallgatók osztályvezetőjeként érkezik az intézménybe – közölte a Színház- és Filmművészeti Egyetem.
Könyv

Nyáry Krisztián tiltott szerelmekről ír

Február 14-én különleges kötet jelenik meg a Corvina Kiadó gondozásában. A Tiltott irodalom – Klasszikus irodalmi művek az azonos neműek közötti szerelemről című antológia a „Nem kötelező” sorozat második darabjaként kerül a könyvesboltok polcaira.
Zenés színház

„Akkor is mosolyogni kell, amikor valami fáj” – interjú Széles Flórával

A mosoly országa Mi hercegnője után Széles Flóra egy kultikus mű, a Veszedelmes viszonyok Tourvelnéjeként debütál a Budapesti Operettszínházban. A zenedráma ősbemutatóként kerül színre a teátrumban, a két előadás közti párhuzamokról, szerelemről és az új bemutató különleges technikai megoldásairól beszélgettünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Új elnökséget választott a Színházi Kritikusok Céhe

Puskás Panni és Kovács Bálint társelnökségével folytatják a működést, az új vezetők mandátuma 2025-ig szól.
Színház kritika

Nincs lezárva – kritika Az ember tragédiája 2.0-ról

Ilyet még nem láttunk. Éva a Titanic első tisztjével, Ádám a nagyváradi gettóban, Lucifer a spanyol kommunista párt főtitkáraként. Aztán mindhárman fennakadnak egy csendes-óceáni szemétszigeten. Négy kortárs író variációja Az ember tragédiájára.
Színház ajánló

Lázadónak születtek – az egyik legizgalmasabb erdélyi csapat vendégjátéka Budapesten

Sebestyén Aba rendezése, a marosvásárhelyi Yorick Stúdió Lázadni veletek akartam című előadása január 24-én érkezik az Aranytízbe.
Színház hír

A Freeszfe Egyesület a változások úttörői között

A Martin E. Segal Theatre díjjal jutalmazta egyesület munkáját, kiemelve az alapítvánnyá alakulás alatti erőteljes és kreatív tiltakozást is.
Színház ajánló

A Gál Tamás vezette Csavar Színház a 10. Vendégváró Fesztivál meghívottja

Tizedik alkalommal rendezi meg az éppen tizedik születésnapját ünneplő Bethlen Téri Színház a Vendégváró Fesztivált, amelynek idei meghívottja a szlovákiai Csavar Színház. A Gál Tamás vezette felvidéki társulat két felnőtt és két családi előadással érkezik a Bethlen térre. A minden évben a magyar kultúra napja köré szerveződő kisfesztivál célja, hogy a határon túli magyar színházi műhelyeket minél teljesebben megismertesse a budapesti közönséggel.