Színház

Lekerült az Ódry Színpad felirat a Vas utcai SZFE-épületről

2021.02.04. 15:50
Ajánlom
A mai nappal nem hirdeti felirat az Ódry Színpadot a Színház- és Filmművészeti Egyetem Vas utcai épületén, mivel a színpad az egyetem átalakításával és szétköltöztetésével megszűnik.

Január első napjaiban került nyilvánosságra, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem új vezetése eladja az egyetem épületeit, az egyetemfoglalók szimbolikus rangra emelkedett Vas utcai épülete a református egyházhoz kerül. Ezzel egyidőben az is kiderült, hogy megszűnik az Ódry Színpad.

Ma, február 4-én a korábban a bejárat felett kifüggesztett feliratot is leszedték a Vas utcai épületről.

Így nézett ki korábban:

Szinhaz-_es_Filmmuveszeti_Egyetem_Odry_Szinpad_2017_Palotanegyed-144845.jpg

Az SZFE épülete a Vas utca 2/c szám alatt, 2017-ben (Fotó/Forrás: Wikimedia Commons)

A névadó Ódry Árpád dédunokája, Fischer Gábor január közepén megszólalt az ügyben, és kérte, hogy az SZFE vezetése adja át az 1964 óta ott álló Ódry-mellszobrot a diákoknak, azoknak „a szabad művészeknek, azoknak a bátor oktatóknak és diákoknak, akik ma Magyarországon ébren tartják a szabadság lángját.” Ódry Árpád 1934-ben sikeresen védte meg a Színművészeti Akadémiát a náci szándéktól vezérelt, erőszakos egyformásítástól. Dédunokája szerint az egyetem bekebelezése hangvételében, stílusában és felületességében „hátborzongatóan emlékeztet” az akkori időkre.

fortepan_173537-150427.jpg

Latinovits Zoltán és Ruttkai Éva Az orvos dilemmája című előadásban az Ódry Színpadon 1965-ben (Fotó/Forrás: Fortepan / Kotnyek Antal)

Az Ódry-mellszobrot a diákok nem kapták meg, Szarka Gábor a Mandinernek azt mondta, továbbviszik az új campusra. „Azt mindenképp fontosnak tartom kiemelni, hogy nem az Ódry-hagyaték vagy Ódry Árpád öröksége ellen vagyunk. Semmiképpen sem szeretnénk azt eldugni vagy eltüntetni. A következő időszakban, az új campus fejlesztésekor ezt az örökséget szeretnénk továbbvinni, és az Ódry név használatára több elképzelésünk is van” – nyilatkozta az egyetemi kancellár.

Az új campusok egyébként készülnek, újulnak, az egykor a Duna tévé székházaként működő naphegyi campust a kancellár már be is mutatta a sajtó egy részének. A Vas utcai színészképzés a Szentkirályi utcába költözik.

A Vas utcai épület korábban valóban a református egyházé volt, miképpen erre hivatkozik az SZFE új vezetése is. 1943-ban Ravasz László püspök szentelte fel, és eredetileg a Keresztyén Ifjúsági Egyesület Nemzeti Szövetségének székházaként szolgált. 1950-ben államosították, 1959-től pedig a Színművészeti tulajdona.

Az Ódry Színpad színészek nemzedékeinek volt otthona, első „munkahelye”. Zsámbéki Gábor a HVG-nek így írt róla: „Az Ódryban benne van minden nagy tehetségű növendék felizzása, minden, a szerepével nehezen birkózó színész fogcsikorgató küzdelme, minden varázslatos tanár felpezsdítő munkája, minden olyan vizsgaelőadás emléke, amely hatott az egész színházi életre, és amelynek nagyszínházi változata már meg sem közelítette a vizsgaelőadás gyújtóhatását. Az Ódrynak szellemisége van. Lerombolása barbárság, és így is fog megmaradni az emlékezetben.”

Fejléckép: Todoroff Lázár / Független Szabad Egyetem

Szarka Gábor büszke: „az utolsó simításokat” végzik

Kapcsolódó

Szarka Gábor büszke: „az utolsó simításokat” végzik

A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) történetének legjelentősebb fejlesztési programja vette kezdetét, amelynek első lépéseként új intézetnevekkel és megújult, modern oktatási helyszínekkel várják a hallgatókat és oktatókat - közölte Szarka Gábor kancellár az SZFE új, naphegyi campusának csütörtöki sajtóbejárásán.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Lenyűgöző és groteszk életképeken elevenedik meg a szocializmus Budapestje

Ezernyolcszáz fotó került fel a Fortepan archívumába, amiket Kereki Sándor fotós, újságíró készített a hatvan-hetvenes években. Nézze meg galériánkat!
Vizuál

Stork Natasa: „Eddig három olyan nemzetközi díjat kaptam, amit postán küldtek el”

Szerdán kezdetét vette a 71. Berlinale a European Shooting Stars 2021 Kick Off rendezvénnyel, amely azzal a céllal jött létre, hogy bemutassa az adott év legtehetségesebb fiatal színészeit és színésznőit a filmvilág nagyjainak. Köztük van Stork Natasa is, aki budapesti otthonában ülve fogadja három napot át a világsajtót és a legnevesebb casting ügynökségeket.
Vizuál

Átadták az idei Golden Globe-díjakat

Magyar idő szerint hétfő hajnalban átadták az idei Arany Glóbuszokat. A virtuális gálán magyar filmért is izgulhattunk, hiszen Vanessa Kirbyt jelölték a legjobb színésznő díjára a Mundruczó Kornél filmjében nyújtott alakításáért.
Vizuál

Meryl Streep nyáron visszatér a Broadwayre

A kulisszák mögé enged betekintést legújabb filmjében Meryl Streep, aki Places, please-el a Broadway előtt is tiszteleg – írja a Deadline.
Színház

Magyarország a '90-es években – egy gyerek szemével

EX KATEDRA címmel tart online bemutatót a Stereo Akt társulat március 4-én a Jurányi Házban. Az előadást a SzínházTV közvetíti online formában. A darab létrejöttének hátterébe a társulatot vezető független színházi alkotó, Boross Martin nyújt betekintést.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Premierrel ünnepli Romhányi József születésének 100. évfordulóját a Centrál Színház

Rendhagyó premierrel emlékezik Romhányi Józsefre a Centrál Színház. A Vérszipoly című zenés rímdráma egy ellenállhatatlan humorú komédia Seholsincs országból, amelynek zenéjére az író tanítványa, Philiph István írt szöveget.
Színház ajánló

Schiller klasszikusával érkezik a Radnóti Színház új stream-előadása

Új online bemutatóra készül a Radnóti Színház, Friedrich Schiller örök érvényű Don Carlosát Sándor Júlia és Nagy Péter István átiratában ismerheti meg a közönség.
Színház gyász

92 éves korában elhunyt Olsavszky Éva színésznő, a Katona József Színház alapító tagja

92 éves korában elhunyt Olsavszky Éva, a Katona József Színház alapító tagja.
Színház interjú

Magyarország a '90-es években – egy gyerek szemével

EX KATEDRA címmel tart online bemutatót a Stereo Akt társulat március 4-én a Jurányi Házban. Az előadást a SzínházTV közvetíti online formában. A darab létrejöttének hátterébe a társulatot vezető független színházi alkotó, Boross Martin nyújt betekintést.
Színház hír

Az Alkotmánybíróság elé kerül az SZFE modellváltásának ügye

A Fővárosi Törvényszék az SZFE modellváltását előkészítő törvény semmissé tételét indítványozza az Alkotmánybíróság előtt. Erről az SZFE HÖK tájékoztatta a nyilvánosságot péntek este.