Színház

Lekerült az Ódry Színpad felirat a Vas utcai SZFE-épületről

2021.02.04. 15:50
Ajánlom
A mai nappal nem hirdeti felirat az Ódry Színpadot a Színház- és Filmművészeti Egyetem Vas utcai épületén, mivel a színpad az egyetem átalakításával és szétköltöztetésével megszűnik.

Január első napjaiban került nyilvánosságra, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem új vezetése eladja az egyetem épületeit, az egyetemfoglalók szimbolikus rangra emelkedett Vas utcai épülete a református egyházhoz kerül. Ezzel egyidőben az is kiderült, hogy megszűnik az Ódry Színpad.

Ma, február 4-én a korábban a bejárat felett kifüggesztett feliratot is leszedték a Vas utcai épületről.

Így nézett ki korábban:

Szinhaz-_es_Filmmuveszeti_Egyetem_Odry_Szinpad_2017_Palotanegyed-144845.jpg

Az SZFE épülete a Vas utca 2/c szám alatt, 2017-ben (Fotó/Forrás: Wikimedia Commons)

A névadó Ódry Árpád dédunokája, Fischer Gábor január közepén megszólalt az ügyben, és kérte, hogy az SZFE vezetése adja át az 1964 óta ott álló Ódry-mellszobrot a diákoknak, azoknak „a szabad művészeknek, azoknak a bátor oktatóknak és diákoknak, akik ma Magyarországon ébren tartják a szabadság lángját.” Ódry Árpád 1934-ben sikeresen védte meg a Színművészeti Akadémiát a náci szándéktól vezérelt, erőszakos egyformásítástól. Dédunokája szerint az egyetem bekebelezése hangvételében, stílusában és felületességében „hátborzongatóan emlékeztet” az akkori időkre.

fortepan_173537-150427.jpg

Latinovits Zoltán és Ruttkai Éva Az orvos dilemmája című előadásban az Ódry Színpadon 1965-ben (Fotó/Forrás: Fortepan / Kotnyek Antal)

Az Ódry-mellszobrot a diákok nem kapták meg, Szarka Gábor a Mandinernek azt mondta, továbbviszik az új campusra. „Azt mindenképp fontosnak tartom kiemelni, hogy nem az Ódry-hagyaték vagy Ódry Árpád öröksége ellen vagyunk. Semmiképpen sem szeretnénk azt eldugni vagy eltüntetni. A következő időszakban, az új campus fejlesztésekor ezt az örökséget szeretnénk továbbvinni, és az Ódry név használatára több elképzelésünk is van” – nyilatkozta az egyetemi kancellár.

Az új campusok egyébként készülnek, újulnak, az egykor a Duna tévé székházaként működő naphegyi campust a kancellár már be is mutatta a sajtó egy részének. A Vas utcai színészképzés a Szentkirályi utcába költözik.

A Vas utcai épület korábban valóban a református egyházé volt, miképpen erre hivatkozik az SZFE új vezetése is. 1943-ban Ravasz László püspök szentelte fel, és eredetileg a Keresztyén Ifjúsági Egyesület Nemzeti Szövetségének székházaként szolgált. 1950-ben államosították, 1959-től pedig a Színművészeti tulajdona.

Az Ódry Színpad színészek nemzedékeinek volt otthona, első „munkahelye”. Zsámbéki Gábor a HVG-nek így írt róla: „Az Ódryban benne van minden nagy tehetségű növendék felizzása, minden, a szerepével nehezen birkózó színész fogcsikorgató küzdelme, minden varázslatos tanár felpezsdítő munkája, minden olyan vizsgaelőadás emléke, amely hatott az egész színházi életre, és amelynek nagyszínházi változata már meg sem közelítette a vizsgaelőadás gyújtóhatását. Az Ódrynak szellemisége van. Lerombolása barbárság, és így is fog megmaradni az emlékezetben.”

Fejléckép: Todoroff Lázár / Független Szabad Egyetem

Szarka Gábor büszke: „az utolsó simításokat” végzik

Kapcsolódó

Szarka Gábor büszke: „az utolsó simításokat” végzik

A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) történetének legjelentősebb fejlesztési programja vette kezdetét, amelynek első lépéseként új intézetnevekkel és megújult, modern oktatási helyszínekkel várják a hallgatókat és oktatókat - közölte Szarka Gábor kancellár az SZFE új, naphegyi campusának csütörtöki sajtóbejárásán.

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

Feljelentés áldozata lett az Anyáim története

Elmaradt az Ars Sacra Filmfesztivál versenyprogramjába meghívott film vetítése szombat este a Tabán moziban. A rendezők egy nappal a vetítés előtt tudták meg, hogy többen feljelentették a fesztivál szervezőit, és petíciót indítottak a szivárványcsaládok örökbefogadásáról szóló film vetítése ellen. 
Vizuál

A tudattalan titkos tempója - interjú Enyedi Ildikóval

Az Ezeregyéjszaka-szerűen dús, titokzatos szerelmi történet álarcában, Enyedi Ildikó új filmje, A feleségem története – Füst Milán regényéhez hűen – az élet összetettségéről, titokzatosságáról, uralhatatlan jellegéről mesél. A vetítés után kérdeztük a rendezőt.
Színház

„Csodálatos ez a bohóc-létezés” – Beszélgetés Mertz Tiborral

Szeptember 18-án mutatta be Székely Csaba Öröm és boldogság című drámáját a Budaörsi Latinovits Színház, Alföldi Róbert rendezésében. Mertz Tiborral, az előadás egyik szereplőjével beszélgettünk kíváncsiságról, társulati létezésről és véleménynyilvánításról.
Vizuál

Küldetés teljesítve – Lenyűgöző filmek sorát kínálta az idei CineFest 

Kilenc film. Ennyi fért abba a három napba, amelyet Miskolcon tölthettünk a CineFest Filmfesztivál vendégeként. Bár a versenyprogramnak csupán a töredékét láttuk, mégis varázslatos filmek emlékeit őrizzük magunkban - köztük a fődíjas és a közönségdíjas alkotásokét is. Fesztiválbeszámoló.
Vizuál

Szabó Eszter nyerte el a Leopold Bloom Képzőművészeti Díjat 

Hatodik alkalommal adták át a Leopold Bloom Képzőművészeti Díjat, amit az alapító ír házaspár azzal a céllal hozott létre, hogy támogassa a kortárs magyar képzőművészeket, és jelenlétüket erősítse a nemzetközi művészeti világban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Mécs Károly végleg visszavonul

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész pályafutásának hatvan éve alatt számos helyen megfordult, jelenleg egy előadásban látható, utána visszavonul.
Színház magazin

Aki tudott szeretni – Törőcsik Mari visszatért a Nemzetibe

Szeptember 21-én nagyszabású gála keretében helyezték el az emlékezés sárga rózsáit egy ikonikus fotel mellé Törőcsik Mari pályatársai és barátai a Nemzeti Színházban. A nézőtéren meghatott csend, a színpad elé kifeszített kivetítőn egy mondat – „Tudni kell szeretni” – és egy távolba révedő arc… Marié.
Színház videó

Emberiségtörténettel ünnepli a Vörösmarty Színház a magyar dráma napját

A Vörösmarty Színház tavaly, a pandémia idején nagy vállalkozásba kezdett: négy kortárs drámaíró részvételével ott folytatják, ahol Madách Imre Az ember tragédiáját befejezte, 20-21. századi színekkel egészítve ki az emberiségtörténetet.
Színház hír

Spiró György „sötét kalandregénye” és Garaczi László karanténdrámája nyerte a Kortárs Magyar Dráma-díjat

A Radnóti Zsuzsa alapította kuratórium 2019 óta díjjal jutalmazza a legkiemelkedőbb drámaírókat, hagyományosan február 24-én. Az apropót Örkény István Tóték című drámájának bemutatója adja, amely 1964. február 24-én volt. Idén Spiró György és Garaczi László vehette át az elismerést a Rózsavölgyi Szalonban, ezúttal a magyar dráma napján, szeptember 21-én.
Színház interjú

„Csodálatos ez a bohóc-létezés” – Beszélgetés Mertz Tiborral

Szeptember 18-án mutatta be Székely Csaba Öröm és boldogság című drámáját a Budaörsi Latinovits Színház, Alföldi Róbert rendezésében. Mertz Tiborral, az előadás egyik szereplőjével beszélgettünk kíváncsiságról, társulati létezésről és véleménynyilvánításról.