Színház

Lemond a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház vezetéséről Gáspárik Attila

2022.09.07. 13:05
Ajánlom
A döntés mögött az áll, hogy az 1973-ban felavatott, mára veszélyessé vált színházépület felújítása ügyében nem sikerült eredményt elérnie – írta meg a Színház Online.

Klaus Lohannis román elnökhöz intézett nyílt levélben jelentette be a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház ideiglenes vezérigazgatója, Gáspárik Attila, hogy lemond a színház vezetéséről. Bejelentését Novák Katalin államfő bukaresti látogatásához igazította.

A távozó direktor azért fordult az elnökhöz, mert az 1973-ban felavatott színházépület felújítása ügyében nem sikerült eredményt elérnie. A munkálatok hiába szerepelnek a kormányprogramban, sem a román kulturális minisztériumnál, sem a fejlesztési minisztériumnál, sem a Maros megyei törvényhozóknál nem talált meghallgatásra panasza. Mint írja,

az épület veszélyes a művészek és a nézők egészségére egyaránt.

BSS_2789-103051.jpg

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház épülete (Fotó/Forrás: Bereczky Sándor / Marosvásárhelyi Nemzeti Színház)

Gáspárik ugyancsak problémaként említi, hogy kilenc hónapja csak ideiglenes vezérigazgatói megbízása van, amelyet 30, illetve 60 naponként meghosszabbítanak, így pedig nem lehet vezetni és működtetni egy színházat.

Gáspárik Attila 2011 óta vezeti a Marosvásárhelyi Nemzeti Színházat. Legutóbbi ideiglenes megbízatása szeptember 19-én jár le, ekkortól lép hatályba lemondása.

Forrás: Színház Online

Fejléckép: Gáspárik Attila (fotó: Bereczky Sándor / Marosvásárhelyi Nemzeti Színház)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Elhunyt Varga Veronika színésznő

A francia-magyar művészt gyors lefolyású, súlyos betegség után érte a halál Párizsban. Varga Veronika ötvennégy éves volt, szülei, férje és két lánya gyászolja.
Plusz

Orvosi Nobel-díjat kapott Karikó Katalin

A világ legrangosabb tudományos elismerését Drew Weissman amerikai kutatóval vehetik majd át az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztéséért.
Vizuál

„Ebben a helyzetben mindenki veszít” – interjú Reisz Gáborral

„Jó lenne, ha megtanulnánk beszélgetni, és belátnánk végre, hogy valójában nem figyelünk a másikra” – fogalmazott lapunknak Reisz Gábor, akivel legújabb, Magyarázat mindenre című filmjéről beszélgettünk.
Jazz/World

A jazz kiválóságai érkeznek a Magyar Zene Házába

Október 8-án a tizenötödik alkalommal szervezik meg a Magyar Jazz Napját, délutántól izgalmas koncertsorozat várja az érdeklődőket a Magyar Zene Házában.
Vizuál

Remek filmekkel és közönségkedvencekkel érkezik a 10. Skandináv Filmfesztivál

Premier előtti vetítésekkel, Lars von Trier- és Thomas Vinterberg-maratonnal, valamint felejthetetlen kultfilmekkel várják az északi filmek szerelmeseit a 10. Skandináv Filmfesztiválon. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

„Ha az ember boldogtalan, nem lesz másik élete, amiben boldog lehet” – Kortárs amerikai sikerdarab ősbemutatójára készül a Budaörsi Latinovits Színház Máté Gábor rendezésében

Máté Gábor a Katona József Színház igazgatója és rendezője második bemutatójára készül Budaörsön. Ezúttal egy kortárs amerikai sikerdarabot, a Pulitzer-díjas Annie Baker John című párkapcsolati drámáját viszi színre a Budaörsi Latinovits Színházban.
Színház hír

10 éve rejtegetik az illegálisan dolgozó magyar szakácsnő kilétét az Átriumban

November 5-én volt pontosan tíz éve, hogy a Kultúrbrigád színpadra állította az Antony Jay és Jonathan Lynn legendás BBC-tévésorozata alapján készült Igenis, miniszterelnök úr! című darabot Znamenák István rendezésében az Átrium színpadán.
Színház hír

Idén is meghirdették a független színházi alkotókat támogató STAFÉTA pályázatot

A projekt célja a Budapesten bemutatni tervezett független színházi, tánc, újcirkusz és összművészeti kezdeményezések támogatása. A jelentkezési határidő október 30.
Színház interjú

Csöndben zakatoló történetek – beszélgetés Ördög Tamással

Október 5-én lesz a premierje Ingmar Bergman Suttogások és sikolyok című mesterműve színpadi adaptációjának az Örkény Színház Stúdiójában. A darabról a rendezővel, Ördög Tamással beszélgettünk.
Színház hír

Markó Róbert a veszprémi Kabóca Bábszínház új igazgatója

Markó Róbert íróként, rendezőként és dramaturgként is többször megfordult már a Kabóca Bábszínházban, amelynek október 15-től látja el igazgatását.