Színház

Lemondott a Színház- és Filmművészeti Egyetem vezetése

2020.08.31. 16:00
Ajánlom
„Nem maradt választás” - jelentette ki Upor László rektori feladatokat ellátó rektorhelyettes az augusztus 31-én, hétfőn délután megtartott sajtótájékoztatón, ahol az Egyetem vezetése és szenátusa bejelentette lemondását keddi hatállyal.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem a 2020. évi LXXII. törvény alapján 2020. szeptember 1-től alapítványi fenntartású magánegyetemmé alakul át, a fenntartói jogokat a továbbiakban az állam helyett egy újonnan létrehozott alapítvány, a Színház- és Filmművészetért Alapítvány gyakorolja, amelynek kuratóriumát Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója vezeti. A modellváltás kapcsán hirdetett meg sajtótájékoztatót az Egyetem augusztus 31-re a Vas utcai épületbe, ahol az Egyetem vezetői léptek a hallgatóság elé, hogy ismertessék az intézmény által elért eredményeket, a modellváltás lefolytatása során nyert tapasztalatokat, valamint az Egyetem és az Innovációs és Technológiai Minisztérium, illetve a frissen kinevezett kuratórium közötti hivatalos kommunikáció egyes állomásait.

A tájékoztató végén Upor László, az Egyetem rektori feladatokat ellátó rektorhelyettese bejelentette, hogy szeptember 1-jével az Egyetem vezetése és szenátusa lemond a vezetői pozíciókról, mivel az intézmény fenntartását keddtől átvevő alapítvány „minden alapvető jogkörétől megfosztotta” őket. Ennek értelmében távozik posztjáról Novák Eszter oktatási rektorhelyettes, Németh Gábor rektori tanácsadó, Bagossy László, a Színházművészeti Intézet vezetője, Balázs Gábor, a Film- és Médiaintézet vezetője, valamint az Egyetem szenátusának valamennyi választott tagja. Gáspár Máté, az SZFE Elméleti és Művészetközvetítői Intézet vezetője már korábban bejelentette lemondását.

IMG_20200831_131817-161519.jpg

Upor László és Novák Eszter (Fotó/Forrás: Fidelio)

"Tekintettel arra, hogy minden értelmes és alapvető jogkörétől megfosztották, tekintettel arra, hogy csakis vállalhatatlan kompromisszumok árán tarthatná fenn az önálló vezetés látszatát, tekintettel arra, hogy az Egyetem életét a feje fölött szabályozzák, minderre tekintettel kénytelen a vezetői pozíciókról lemondani” – mondta el Upor László, aki azt is közölte, hogy az intézmény távozó vezetői

mindaddig nem vállalnak az egyetemen vezetői feladatokat, ameddig annak önrendelkezése helyre nem áll.

Upor László hangsúlyozta: "nem lehetséges együttműködni olyan fenntartói testülettel, amelyet valódi tárgyalások nélkül neveztek ki fölénk, olyan kuratóriummal, amely az egyetem hagyományainak és jelenének, hallgatóinak, oktatóinak, oktatási színvonalának szisztematikus becsmérlésével kísérte belépőjét, olyan kuratóriummal, amely előre és bármiféle egyeztetés nélkül aláírta az egyetem autonómiáját súlyosan sértő alapdokumentumokat".

„A vezetői pozícióról való lemondás teljesen egyértelmű szakítás azzal a hierarchiával, amelyben nem vagyunk hajlandók részt venni” – tette hozzá a rektori feladatokat ellátó rektorhelyettes.

Németh Gábor rektori tanácsadó elmondta, az egyetemi autonómia garanciáit az egyetem alapdokumentumai rögzítik.

IMG_20200831_135624-164649.jpg

Németh Gábor (Fotó/Forrás: Fidelio)

„Bár az elmúlt években az állami egyetemek autonómiáját a különböző törvénymódosítások folyamatosan csorbították, többek között bevezetve a konzisztórium és a kancellária intézményét, a legfontosabb sarokpontokat mindeddig nem érintették.

Ezek a következők:

  1. Az egyetem legfőbb döntéshozó szerve a szenátus, amelynek tagjait az egyetem közössége választja saját soraiból.
  2. A szenátus alkotja meg és fogadja el az egyetem egész életét meghatározó Szervezeti és Működési Szabályzatát és Szervezeti és Működési Rendjét.
  3. Az egyetem nyílt pályázat alapján választja ki rektorát, akit a köztársasági elnök nevez ki.”

Az SZFE-n azonban keddtől "vége az egyetemi autonómiának",

mert a fenntartó alapítvány képviselői „valamennyi olyan, eddig a Szenátust illető jogkört magához ragadott, amire a törvény csak lehetőséget adott, sőt szervezeti és személyi kérdésekben gyakorlatilag a kutatás és a tanítás tartalmát, módszereit közvetetten nagy mértékben befolyásoló döntéseket hozhat” – hangsúlyozta. „A modellváltással az állami fenntartású egyetemek papíron magánegyetemekké válnak, ezzel az állam, bár az új fenntartó kuratóriumát ő jelöli ki és pénzeli, és az egyetemet állami megrendelések útján változatlanul állami költségvetésből finanszírozza, az egyetemek kikerülnek az állami egyetemek autonómiáját biztosító szigorú szabályozásból, és az új fenntartó kuratóriuma gyakorlatilag teljhatalmat kaphat.”

A keddtől hatályos alapdokumentumokat áttekintve Németh Gábor közölte: azok sértik mind a szervezeti és vezetési, mind a pénzügyi és gazdasági, mind a személyzeti autonómiát, és veszélybe kerül az akadémiai és oktatási tevékenység függetlensége is.

IMG_20200831_135138-165454.jpg

Az egyetem hallgatói által készített kisfilm levetítése az SZFE sajtótájékoztatóján (Fotó/Forrás: Fidelio)

Az Egyetem küldetését meghatározó alapelvek szerint az SZFE autonóm intézmény, amely oktatással, művészeti tevékenységgel és tudományos kutatással hozza létre és adja át a kultúra értékeit. „Az egyetem oktatási, művészeti és kutatási tevékenysége elválaszthatatlan egymástól. Az újraértelmezett tradíciókra építve és a társadalmi folyamatokra is figyelve követnie kell a diszciplínák változásait.

Erkölcsi és szellemi értelemben függetlennek kell lennie minden politikai és gazdasági befolyástól.

Az oktatás, a művészet és a kutatás szabadsága az SZFE működésének alapelve; ezt a mindenkori fenntartónak és az egyetemi közösségnek tiszteletben kell tartania” – olvasható a Charta Universitatis címmel 2020. augusztus 31-én kelt iratban.

Upor László és Novák Eszter rektorhelyettesek a sajtótájékoztatón elmondták, a fenntartóváltása során az Egyetem vezetése releváns információk és valódi választási lehetőségek nélkül működött. Mint számba vették, nem kaptak például hivatalos értesítést arról, hogy benyújtották a fenntartóváltásról szóló törvényt, hogy rövidült a modellváltásra rendelkezésre álló idő, hogy a leendő fenntartó nevéből kimaradt az egyetem szó, sem arról, hogy kik leszek az alapítvány kurátorai és felügyelőbizottsági tagjai, sem pedig az intézmény kedden hatályba lépő, új alapokmányairól.

Az egyetem elutasító választ kapott, amikor a modellváltás határidejének kitolását kérte, amikor kurátorokat, majd felügyelőbizottsági tagokat javasolt, és az alapdokumentumokhoz megfogalmazott javaslataikat sem vették figyelembe – részletezték.

IMG_20200831_142420-173045.jpg

Novák Eszter (Fotó/Forrás: Fidelio)

Novák Eszter elmondta azt is, hogy

a magyar színházi szakmában az elmúlt tíz évben rendkívül káros kettéosztottság jött létre,

amely kifejezetten árt a színházművészetnek, és a felszámolásán a szcéna minden képviselőjének dolgoznia kell. „Meg kell próbálni gondolkodni, mérlegelni, kíváncsinak lenni, tisztességgel tájékozódni és tisztességgel tájékoztatni” – tette hozzá a rektorhelyettes, aki szerint fontos szétválasztani a modellváltás tényét és annak mikéntjét.

A sajtótájékoztatót követően kezdődött meg a Zsámbéki-Fullajtár osztály Ha átléped a küszöbünk című premierje, majd délután az SZFE Diák Oscar-jelölt és egyéb fesztiváldíjas vizsga- és diplomafilmjeit vetítik. A Vas utcában, az egyetem épülete előtt este szabadon látogatható Zsákutcabált tartanak.

SZFE: Az egyetem autonómiájának minden lényeges elemét felszámolják

Kapcsolódó

SZFE: Az egyetem autonómiájának minden lényeges elemét felszámolják

Közleményben reagált a Színház és Filmművészeti Egyetem szenátusa a Színház- és Filmművészetért Alapítvány Vidnyánszky Attila által jegyzett közleményére.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Koronavírusban halt meg Böröndi Tamás

A Vidám Színpad 65 éves igazgatójának nem volt alapbetegsége - tudta meg a Blikk.
Jazz/World

Debussy a klasszikus címkéje nélkül

Megjelent Harcsa Veronika, Razvaljajeva Anasztázia és Fenyvesi Márton első közös lemeze, amelyen Debussy-dalok hallhatók modern és izgalmas köntösben, úgy, ahogy még biztosan nem találkoztunk velük. Hiányzik az a hang, amit ez a megjelenés képvisel.
Vizuál

Spilák Klára rövidfilmes alakítását díjazták New Yorkban

A magyar színésznőt az SZFE hallgatójának, Rosanics Patrik diplomamunkájában nyújtott alakításáért díjazták.
Plusz

Black Friday helyett válaszd a fenntartható életet!

Fogyasztás helyett boldogság, pénz helyett élet! Ezt üzenik ismert művészek, köztük Vecsei H. Miklós, Pokorny Lia és Kollár-Klemencz László.
Klasszikus

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Idén is tíz fiatal tehetség vehette át a Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában csütörtökön, a járvány miatt online közvetített díjátadón.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház interjú

„Imádok csapatban működni” – interjú Jakus Szilviával

Jakus Szilvia Stúdiós kora óta erősíti a József Attila Színház csapatát. Színházról, beugrásról, csapatjátékról beszélgettünk.
Színház szfe

Birtoksértő magatartás miatt tett feljelentést Novák Emil és Szarka Gábor

Eljárást kezdeményezett Novák Emil, az SZFE rektorhelyettese és Szarka Gábor kancellár az egyetem Hallgatói Önkormányzatának elnöke ellen – ezt maga Csernai Mihály osztotta meg Facebookon, hozzátéve, hogy „a dolog több szempontból pikáns”.
Színház ajánló

Máraival folytatódik a VígSTREAMház

A padlás 999. előadása után a Vígszínház Márai Sándorhoz fordul és Hegedűs D. Géza felejthetetlen monodrámáját közvetíti.
Színház hír

Kováts Adél marad a Radnóti igazgatója

Újabb öt évig, 2026. január 31-ig vezetheti a Radnóti Színházat Kováts Adél Karácsony Gergely főpolgármester szerdán meghozott döntése értelmében.
Színház hír

Több tízmillió forintot csalhattak el a POSZT szervezői egy vizsgálat szerint

Hűtlen kezelés, költségvetési csalás és közokirat-hamisítás gyanújával tett feljelentést a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányságon Bleszity Péter, a Zsolnay Negyed új vezetője, miután a Péterffy Attila pécsi polgármester által kezdeményezett átvilágítás során szabálytalanságokra bukkantak.