Színház

Lemondott a Színház- és Filmművészeti Egyetem vezetése

2020.08.31. 16:00
Ajánlom
„Nem maradt választás” - jelentette ki Upor László rektori feladatokat ellátó rektorhelyettes az augusztus 31-én, hétfőn délután megtartott sajtótájékoztatón, ahol az Egyetem vezetése és szenátusa bejelentette lemondását keddi hatállyal.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem a 2020. évi LXXII. törvény alapján 2020. szeptember 1-től alapítványi fenntartású magánegyetemmé alakul át, a fenntartói jogokat a továbbiakban az állam helyett egy újonnan létrehozott alapítvány, a Színház- és Filmművészetért Alapítvány gyakorolja, amelynek kuratóriumát Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója vezeti. A modellváltás kapcsán hirdetett meg sajtótájékoztatót az Egyetem augusztus 31-re a Vas utcai épületbe, ahol az Egyetem vezetői léptek a hallgatóság elé, hogy ismertessék az intézmény által elért eredményeket, a modellváltás lefolytatása során nyert tapasztalatokat, valamint az Egyetem és az Innovációs és Technológiai Minisztérium, illetve a frissen kinevezett kuratórium közötti hivatalos kommunikáció egyes állomásait.

A tájékoztató végén Upor László, az Egyetem rektori feladatokat ellátó rektorhelyettese bejelentette, hogy szeptember 1-jével az Egyetem vezetése és szenátusa lemond a vezetői pozíciókról, mivel az intézmény fenntartását keddtől átvevő alapítvány „minden alapvető jogkörétől megfosztotta” őket. Ennek értelmében távozik posztjáról Novák Eszter oktatási rektorhelyettes, Németh Gábor rektori tanácsadó, Bagossy László, a Színházművészeti Intézet vezetője, Balázs Gábor, a Film- és Médiaintézet vezetője, valamint az Egyetem szenátusának valamennyi választott tagja. Gáspár Máté, az SZFE Elméleti és Művészetközvetítői Intézet vezetője már korábban bejelentette lemondását.

IMG_20200831_131817-161519.jpg

Upor László és Novák Eszter (Fotó/Forrás: Fidelio)

"Tekintettel arra, hogy minden értelmes és alapvető jogkörétől megfosztották, tekintettel arra, hogy csakis vállalhatatlan kompromisszumok árán tarthatná fenn az önálló vezetés látszatát, tekintettel arra, hogy az Egyetem életét a feje fölött szabályozzák, minderre tekintettel kénytelen a vezetői pozíciókról lemondani” – mondta el Upor László, aki azt is közölte, hogy az intézmény távozó vezetői

mindaddig nem vállalnak az egyetemen vezetői feladatokat, ameddig annak önrendelkezése helyre nem áll.

Upor László hangsúlyozta: "nem lehetséges együttműködni olyan fenntartói testülettel, amelyet valódi tárgyalások nélkül neveztek ki fölénk, olyan kuratóriummal, amely az egyetem hagyományainak és jelenének, hallgatóinak, oktatóinak, oktatási színvonalának szisztematikus becsmérlésével kísérte belépőjét, olyan kuratóriummal, amely előre és bármiféle egyeztetés nélkül aláírta az egyetem autonómiáját súlyosan sértő alapdokumentumokat".

„A vezetői pozícióról való lemondás teljesen egyértelmű szakítás azzal a hierarchiával, amelyben nem vagyunk hajlandók részt venni” – tette hozzá a rektori feladatokat ellátó rektorhelyettes.

Németh Gábor rektori tanácsadó elmondta, az egyetemi autonómia garanciáit az egyetem alapdokumentumai rögzítik.

IMG_20200831_135624-164649.jpg

Németh Gábor (Fotó/Forrás: Fidelio)

„Bár az elmúlt években az állami egyetemek autonómiáját a különböző törvénymódosítások folyamatosan csorbították, többek között bevezetve a konzisztórium és a kancellária intézményét, a legfontosabb sarokpontokat mindeddig nem érintették.

Ezek a következők:

  1. Az egyetem legfőbb döntéshozó szerve a szenátus, amelynek tagjait az egyetem közössége választja saját soraiból.
  2. A szenátus alkotja meg és fogadja el az egyetem egész életét meghatározó Szervezeti és Működési Szabályzatát és Szervezeti és Működési Rendjét.
  3. Az egyetem nyílt pályázat alapján választja ki rektorát, akit a köztársasági elnök nevez ki.”

Az SZFE-n azonban keddtől "vége az egyetemi autonómiának",

mert a fenntartó alapítvány képviselői „valamennyi olyan, eddig a Szenátust illető jogkört magához ragadott, amire a törvény csak lehetőséget adott, sőt szervezeti és személyi kérdésekben gyakorlatilag a kutatás és a tanítás tartalmát, módszereit közvetetten nagy mértékben befolyásoló döntéseket hozhat” – hangsúlyozta. „A modellváltással az állami fenntartású egyetemek papíron magánegyetemekké válnak, ezzel az állam, bár az új fenntartó kuratóriumát ő jelöli ki és pénzeli, és az egyetemet állami megrendelések útján változatlanul állami költségvetésből finanszírozza, az egyetemek kikerülnek az állami egyetemek autonómiáját biztosító szigorú szabályozásból, és az új fenntartó kuratóriuma gyakorlatilag teljhatalmat kaphat.”

A keddtől hatályos alapdokumentumokat áttekintve Németh Gábor közölte: azok sértik mind a szervezeti és vezetési, mind a pénzügyi és gazdasági, mind a személyzeti autonómiát, és veszélybe kerül az akadémiai és oktatási tevékenység függetlensége is.

IMG_20200831_135138-165454.jpg

Az egyetem hallgatói által készített kisfilm levetítése az SZFE sajtótájékoztatóján (Fotó/Forrás: Fidelio)

Az Egyetem küldetését meghatározó alapelvek szerint az SZFE autonóm intézmény, amely oktatással, művészeti tevékenységgel és tudományos kutatással hozza létre és adja át a kultúra értékeit. „Az egyetem oktatási, művészeti és kutatási tevékenysége elválaszthatatlan egymástól. Az újraértelmezett tradíciókra építve és a társadalmi folyamatokra is figyelve követnie kell a diszciplínák változásait.

Erkölcsi és szellemi értelemben függetlennek kell lennie minden politikai és gazdasági befolyástól.

Az oktatás, a művészet és a kutatás szabadsága az SZFE működésének alapelve; ezt a mindenkori fenntartónak és az egyetemi közösségnek tiszteletben kell tartania” – olvasható a Charta Universitatis címmel 2020. augusztus 31-én kelt iratban.

Upor László és Novák Eszter rektorhelyettesek a sajtótájékoztatón elmondták, a fenntartóváltása során az Egyetem vezetése releváns információk és valódi választási lehetőségek nélkül működött. Mint számba vették, nem kaptak például hivatalos értesítést arról, hogy benyújtották a fenntartóváltásról szóló törvényt, hogy rövidült a modellváltásra rendelkezésre álló idő, hogy a leendő fenntartó nevéből kimaradt az egyetem szó, sem arról, hogy kik leszek az alapítvány kurátorai és felügyelőbizottsági tagjai, sem pedig az intézmény kedden hatályba lépő, új alapokmányairól.

Az egyetem elutasító választ kapott, amikor a modellváltás határidejének kitolását kérte, amikor kurátorokat, majd felügyelőbizottsági tagokat javasolt, és az alapdokumentumokhoz megfogalmazott javaslataikat sem vették figyelembe – részletezték.

IMG_20200831_142420-173045.jpg

Novák Eszter (Fotó/Forrás: Fidelio)

Novák Eszter elmondta azt is, hogy

a magyar színházi szakmában az elmúlt tíz évben rendkívül káros kettéosztottság jött létre,

amely kifejezetten árt a színházművészetnek, és a felszámolásán a szcéna minden képviselőjének dolgoznia kell. „Meg kell próbálni gondolkodni, mérlegelni, kíváncsinak lenni, tisztességgel tájékozódni és tisztességgel tájékoztatni” – tette hozzá a rektorhelyettes, aki szerint fontos szétválasztani a modellváltás tényét és annak mikéntjét.

A sajtótájékoztatót követően kezdődött meg a Zsámbéki-Fullajtár osztály Ha átléped a küszöbünk című premierje, majd délután az SZFE Diák Oscar-jelölt és egyéb fesztiváldíjas vizsga- és diplomafilmjeit vetítik. A Vas utcában, az egyetem épülete előtt este szabadon látogatható Zsákutcabált tartanak.

SZFE: Az egyetem autonómiájának minden lényeges elemét felszámolják

Kapcsolódó

SZFE: Az egyetem autonómiájának minden lényeges elemét felszámolják

Közleményben reagált a Színház és Filmművészeti Egyetem szenátusa a Színház- és Filmművészetért Alapítvány Vidnyánszky Attila által jegyzett közleményére.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

10 kihagyhatatlan program az idei Múzeumok éjszakáján

Több száz izgalmas programmal, koncertekkel, tárlatvezetésekkel, interaktív eseményekkel, családi foglalkozásokkal, valamint számos meglepetéssel várják az érdeklődőket június 22-én országszerte a múzeumok és kiállítóterek.
Klasszikus

Stradivari, Guadagnini és Guarneri hangszerei varázsolnak el az idén tizenöt éves Kaposfesten

Tizenötödik alkalommal, augusztus 12-18. között rendezik meg idén az ország egyik legjelentősebb komolyzenei eseményét, a Kaposfestet. Most is számos meglepetéssel készülnek a rendezők a kaposvári fesztiválra.
Jazz/World

A Zene ünnepe a Francia Intézetben

A Zene ünnepe címmel műfajokat felvonultató koncertsorozatot tartanak június 21-én, pénteken a budapesti Francia Intézetben. Az esemény ingyenes.
Zenés színház

Elhunyt Vadász Zsolt, az Operettszínház művésze

A Budapesti Operettszínház egyik legfoglalkoztatottabb művészét 51 éves korában érte a halál június 21-én, adta hírül a Szinház Online.
Színház

Tompagábor Kornél: „Végtelenül élvezem a színész szabadságát”

Tompa Gáborral, a Kvártélyház Szabadtéri Színház Kft. igazgatójával, aki Tompagábor Kornél néven rendez, többek között az idei kínálatról, a „tompagáborság” mibenlétéről, a nyári esték varázsáról, üveggolyókról, rendezői koncepcióról és a Kvártélyház titkairól beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház interjú

„Arról a pánikról szerettem volna beszélni, amit ma a felnövés jelent” – interjú Kovács D. Dániellel

Az [ESCAPE] – A Donkihóte-projekt című előadás július 5-én debütál a Városmajori Szabadtéri Színpadon, ősztől pedig az Örkény Színház repertoárján lesz látható. A színdarab rendezőjévelegyebek közt a világot jobbá tenni akaró hősökről és a videójátékok stigmatizáltságáról is beszélgettünk.
Színház hír

Bocsárdi László nyerte a legjobb rendező díját az Országos Színházi Találkozón

A kaposvári Csiky Gergely Színházban megrendezett seregszemlén mások mellett Zsigmond Emőke, Karácsony Gergely, if. Vidnyánszky Attila és Tokai Andrea is elismerést vehetett át.
Színház ajánló

Életútinterjúk alapján készül a MáSzínház női sorsokat bemutató előadása

A KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” című produkcióban három generáció tesz fel magának kérdéseket identitással, hozott mintákkal, önazonossággal és szabadsággal kapcsolatban.
Színház ajánló

Mit áldozunk fel jól megszokott kényelmünkért? – beszélgetés a Csónak című előadás alkotóival

Presznyakov Oleg & Vlagyimir Csónak, avagy előttünk az özönvíz című kortárs drámája a modern társadalom látleletét is adja. Az előadás rendezőjével, Bocsárdi Lászlóval, valamint két szereplővel, a főszerepben látható László Csabával és a volt feleségét alakító Berekméri Katalinnal beszélgettünk.
Színház interjú

Tompagábor Kornél: „Végtelenül élvezem a színész szabadságát”

Tompa Gáborral, a Kvártélyház Szabadtéri Színház Kft. igazgatójával, aki Tompagábor Kornél néven rendez, többek között az idei kínálatról, a „tompagáborság” mibenlétéről, a nyári esték varázsáról, üveggolyókról, rendezői koncepcióról és a Kvártélyház titkairól beszélgettünk.