Színház

Lenullázhatják az SZFE-hallgatók kreditjeit

2021.01.15. 15:40
Ajánlom
A Színház- és Filmművészeti Egyetem új vezetése átregisztrálná a hallgatók őszi féléves kreditjeit a tavaszi időszakra – tudta meg a HVG, hozzátéve, hogy az önköltséges rendszerben tanuló diákokkal ettől függetlenül kifizettetnék a félévet.

A Fővárosi Törvényszék hosszas procedúra után decemberben úgy határozott, hogy a kinevezett kuratórium nem érvénytelenítheti a hallgatók félévét, így a tanév a szabályoknak megfelelően távoktatásban folyt tovább. Most viszont

az SZFE oktatói az év eleji osztályfőnöki egyeztetéseken és a Minőségmenedzsment Tanács egyik ülésén egy olyan vezetőségi tervről értesültek, amely lenullázná a hallgatók kreditjeit, és azokat a tavaszi félévre vinné át.

Az egyetem polgársága értetlenül áll az intézkedés előtt, melyet velük hivatalosan mind ez idáig még nem közöltek.

Mint ahogyan azt sem adták még írásba, hogy valóban érvényes az őszi félév, illetve az sem világos, hogy hová költözhetnek vissza két hét múlva a kollégisták.

Az ügyet bonyolítja, hogy a kreditátírás másképp érintené az önköltséges és az államilag finanszírozott formában tanuló diákokat, mert míg előbbiekkel kifizettetnék a félévet – korábban az őszi időszakra vonatkozó tandíjat a vezetőség elengedte –, az államisok nem buknak félévet a döntéssel.

123700633_141189754410996_1463722826701876238_o-105827.jpg

Támogatók fényképei az SZFE Vas utcai épületének falán (Fotó/Forrás: Lázár Todoroff / Független Szabad Egyetem)

A hivatalos döntés hiánya ellenére van írásos nyoma az elképzelésnek, a hvg.hu birtokába került dokumentum szerint a Minőségmenedzsment Tanács azt írta az új vezetés által kinevezett oktatási igazgatónak, hogy bár korábban megállapodtak a félév érvényességéről és a papír alapú teljesítési igazolások elfogadásáról, ez utóbbitól most visszalépnek.

„nem tudjuk elfogadni az érvényesítés adminisztrálásának tervét, mely szerint az őszi szemesztert nulla kredittel zárják le 2021. január 8-án, majd az ősszel elvégzett őszi szemesztert a tavaszi szemeszterben, azzal párhuzamosan könyvelnék el a Neptun-rendszerben.”

A január eleji felvetés alkalmával az osztályfőnökök már jelezték, hogy nem értenek egyet a kreditek átjátszásával, január 11-én pedig újra leszögezték, hogy ragaszkodnak „az őszi szemeszter teljesítéseinek valós időben, első félévként való elismeréséhez, annál is inkább, hogy az Egyetem jelenlegi vezetői több ízben megerősítették, hogy tisztában vannak vele, hogy oktatás zajlott az intézményben, miként azzal is, hogy január hónap folyamán a szokott rendben vizsgáztatunk.” A levélben hozzátették, hogy a jogtalanul elvett Neptun hiányában offline módban vezetik a vizsgalapokat, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy január végéig, de legkésőbb február közepéig a valóságnak megfelelően dokumentálva legyen minden.

A hvg.hu birtokába került egy, az ügyhöz kapcsolódó másik levél is, amelyben az SZFE új vezetése a Tanácson keresztül felszólítja a polgárságot, hogy ne „üzengessenek” a sajtón keresztül, ahogyan az oktatókat is figyelmeztették, hogy szüntessék meg a káoszt az oktatók körében és hagyjanak fel a méltatlan gyalázkodással.

Fejléckép: Lázár Todoroff / Független Szabad Egyetem

(forrás: hvg.hu)

Eladják az SZFE épületeit, megszűnik az Ódry Színpad

Kapcsolódó

Eladják az SZFE épületeit, megszűnik az Ódry Színpad

A kollégisták már nem a Vas utcába fognak visszamenni – tudta meg az ATV Híradója.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Prima Primissima Díjat kapott Keller András, Hager Ritta és Gálffi László is

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott gálaesten. Mások mellett elismerésben részesült Dobai Péter költő, író, dramaturg és a Bartók Rádió is.
Plusz

Cate Blanchett Virág Emesétől tanult zongorázni a Tár című filmhez

A színésznő egy fiktív női karmestert alakít a Todd Field által rendezett életrajzi filmben. A figura életre keltéséhez karmesteri és zongoratanulmányokat is folytatott, ez utóbbit Virág Emese segítségével.
Plusz

Szabó T. Anna: „Elkötelezem magam az irodalommal. Mindörökké.”

Egy 1988-ból származó naplórészletet osztott meg néhány nappal ezelőtt közösségi oldalán Szabó T. Anna költő.
Klasszikus

Egyik húzza a másikat – Almási Miklós bejegyzése

Valami titkos versenyfélének tűnhet az a csoporthatás, ahogy a klasszikus zene korszakos alakjai egymás mellett és által jutottak el a csúcsig. Almási Miklós Széchenyi-díjas esztéta, filozófus, esszéíró vendégcikke.
Klasszikus

Pozsonyban díjazták a Magyar Rádió Gyermekkórusát

A Pozsonyban megrendezett nemzetközi kórusversenyen 16 éven aluli kategóriában a legmagasabb minősítést kapta a Magyar Rádió Gyermekkórusa, akik Walter Judit és Dinyés Soma karnagyok vezényletével adták elő műsorukat.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház kritika

Gellért-hegyi rémálmok – kritika Az Imádkozó című előadásról

Radioaktív jövőben hasadnak a sorsok Pintér Béla huszonkilencedik, legújabb előadásában. Maguk a szereplők húzzák a talpalávalót a nihil komédiájához. Megnyugtató, hogy ez csak egy rémálom, és még felébredünk.  
Színház hír

Márkó Eszter rendező kapta a Gyulai Várszínház nívódíját

A Tündöklő Jeromos rendezéséért odaítélt elismerést Elek Tibor, a Gyulai Várszínház igazgatója és Gyula polgármestere, dr. Görgényi Ernő adta át a Nemzeti Színházban, a november 30-i előadás után.
Színház ajánló

Mai figurákkal tart tükröt elénk Brasch Bence első rendezése az Átriumban

Az idén 10 éves Átrium szeptemberben mutatta be a Bálna című darabot, mely Ágoston Katalin, Debreczeny Csaba, Kovács Máté, Szinetár Dóra, Tornyi Ildikó és Sas Zoltán egyetemi hallgató szereplésével látható a Margit körúti teátrumban.
Színház interjú

A színház kritizál, a művész lázad – Beszélgetés Peller Károllyal a Latabárné fia kapcsán

Latabár Kálmán születésének százhuszadik, színpadra lépésének századik évfordulójak a tiszteletére rendhagyó monodrámával állt elő a Spinoza Színház. Peller Károly 39 év eseményeit eleveníti meg hét jelenetben: egyszemélyes színházat varázsol a Spinoza picinyke színpadára, és társrendezőként is jegyzi A Latabárné fiát.
Színház ajánló

Deficit – Csurka István darabja a Vigadóban

December 5-én, a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpadán tekinthetjük meg a Zentai Magyar Kamaraszínpad vendégelőadását, a Kossuth- és Jászai Mari-díjas Szilágyi Tibor rendezésében.