Színház

Lenullázhatják az SZFE-hallgatók kreditjeit

2021.01.15. 15:40
Ajánlom
A Színház- és Filmművészeti Egyetem új vezetése átregisztrálná a hallgatók őszi féléves kreditjeit a tavaszi időszakra – tudta meg a HVG, hozzátéve, hogy az önköltséges rendszerben tanuló diákokkal ettől függetlenül kifizettetnék a félévet.

A Fővárosi Törvényszék hosszas procedúra után decemberben úgy határozott, hogy a kinevezett kuratórium nem érvénytelenítheti a hallgatók félévét, így a tanév a szabályoknak megfelelően távoktatásban folyt tovább. Most viszont

az SZFE oktatói az év eleji osztályfőnöki egyeztetéseken és a Minőségmenedzsment Tanács egyik ülésén egy olyan vezetőségi tervről értesültek, amely lenullázná a hallgatók kreditjeit, és azokat a tavaszi félévre vinné át.

Az egyetem polgársága értetlenül áll az intézkedés előtt, melyet velük hivatalosan mind ez idáig még nem közöltek.

Mint ahogyan azt sem adták még írásba, hogy valóban érvényes az őszi félév, illetve az sem világos, hogy hová költözhetnek vissza két hét múlva a kollégisták.

Az ügyet bonyolítja, hogy a kreditátírás másképp érintené az önköltséges és az államilag finanszírozott formában tanuló diákokat, mert míg előbbiekkel kifizettetnék a félévet – korábban az őszi időszakra vonatkozó tandíjat a vezetőség elengedte –, az államisok nem buknak félévet a döntéssel.

123700633_141189754410996_1463722826701876238_o-105827.jpg

Támogatók fényképei az SZFE Vas utcai épületének falán (Fotó/Forrás: Lázár Todoroff / Független Szabad Egyetem)

A hivatalos döntés hiánya ellenére van írásos nyoma az elképzelésnek, a hvg.hu birtokába került dokumentum szerint a Minőségmenedzsment Tanács azt írta az új vezetés által kinevezett oktatási igazgatónak, hogy bár korábban megállapodtak a félév érvényességéről és a papír alapú teljesítési igazolások elfogadásáról, ez utóbbitól most visszalépnek.

„nem tudjuk elfogadni az érvényesítés adminisztrálásának tervét, mely szerint az őszi szemesztert nulla kredittel zárják le 2021. január 8-án, majd az ősszel elvégzett őszi szemesztert a tavaszi szemeszterben, azzal párhuzamosan könyvelnék el a Neptun-rendszerben.”

A január eleji felvetés alkalmával az osztályfőnökök már jelezték, hogy nem értenek egyet a kreditek átjátszásával, január 11-én pedig újra leszögezték, hogy ragaszkodnak „az őszi szemeszter teljesítéseinek valós időben, első félévként való elismeréséhez, annál is inkább, hogy az Egyetem jelenlegi vezetői több ízben megerősítették, hogy tisztában vannak vele, hogy oktatás zajlott az intézményben, miként azzal is, hogy január hónap folyamán a szokott rendben vizsgáztatunk.” A levélben hozzátették, hogy a jogtalanul elvett Neptun hiányában offline módban vezetik a vizsgalapokat, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy január végéig, de legkésőbb február közepéig a valóságnak megfelelően dokumentálva legyen minden.

A hvg.hu birtokába került egy, az ügyhöz kapcsolódó másik levél is, amelyben az SZFE új vezetése a Tanácson keresztül felszólítja a polgárságot, hogy ne „üzengessenek” a sajtón keresztül, ahogyan az oktatókat is figyelmeztették, hogy szüntessék meg a káoszt az oktatók körében és hagyjanak fel a méltatlan gyalázkodással.

Fejléckép: Lázár Todoroff / Független Szabad Egyetem

(forrás: hvg.hu)

Eladják az SZFE épületeit, megszűnik az Ódry Színpad

Kapcsolódó

Eladják az SZFE épületeit, megszűnik az Ódry Színpad

A kollégisták már nem a Vas utcába fognak visszamenni – tudta meg az ATV Híradója.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Otthonából üzent Szász Júlia

„Jobban vagyok már, lassan, de biztosan gyógyulgatok” – írta Instagram-bejegyzésében a Nemzeti Színház balesetet szenvedett művésze, aki egyúttal megköszönte az elmúlt hetekben kapott rengeteg támogatást.
Klasszikus

„Micsoda tűz gyúlt benne a színpadon” – Vass Lajos emlékezik Rolla Jánosra

A hetvenkilenc éves korában elhunyt Kossuth-díjas hegedűművész, a Liszt Ferenc Kamarazenekar egykori koncertmestere több szállal kötődött az Óbudai Társaskörhöz, ahol legutolsó koncertjét is adta. Emlékét az intézmény igazgatója, Vass Lajos idézte fel.
Vizuál

KÉP-regény: Sztalker Óbudán

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal azt eleveníti fel, amikor 1992-ben úgy döntött, besurran az Óbudai hajógyár területére, és megörökíti a csendben rothadozó épületeket. 
Klasszikus

Duplalemezzel ünnepli fennállása hatvanadik évét a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Az együttes új dupla albumán közönségkedvenc felvételek is helyet kaptak. A jubileum alkalmából jelent meg Egy viharos nap című zenés mesekönyvük is. 
Színház

Már elérhető a Pintér Béla és Társulata januári és februári műsora

Az idén 25. jubileumát ünneplő Pintér Béla és Társulata januárban és februárban összesen harminchat estén várja nézőit az újpesti UP Rendezvénytérbe. Az előadásokra már elindult a jegyértékesítés.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Evangéliumi történetek felolvasásával emlékeztek Jézus életére

A székesfehérvári Vörösmarty Színház hagyományos Újszövetség Maratonján negyven helyi lakos olvasott fel evangéliumi szövegrészeket advent első vasárnapján.
Színház hír

Otthonából üzent Szász Júlia

„Jobban vagyok már, lassan, de biztosan gyógyulgatok” – írta Instagram-bejegyzésében a Nemzeti Színház balesetet szenvedett művésze, aki egyúttal megköszönte az elmúlt hetekben kapott rengeteg támogatást.
Színház ajánló

Már elérhető a Pintér Béla és Társulata januári és februári műsora

Az idén 25. jubileumát ünneplő Pintér Béla és Társulata januárban és februárban összesen harminchat estén várja nézőit az újpesti UP Rendezvénytérbe. Az előadásokra már elindult a jegyértékesítés.
Színház ajánló

Tabutémákat is feszeget a Vörösmarty Színház A kék hajú lány című előadása

Két szereposztással is bemutatta a Vörösmarty Színház a Dóka Péter regényéből készült színdarabot, A kék hajú lányt. Az előadás után a közönség fiatal tagjai színházpedagógiai foglalkozáson is részt vehetnek.
Színház hír

Vidnyánszky Attila maradt a Magyar Teátrumi Társaság elnöke

Ismét Vidnyánszky Attilát, a Nemzeti Színház vezérigazgatóját választotta elnökévé a Magyar Teátrumi Társaság.