Színház

Lenullázhatják az SZFE-hallgatók kreditjeit

2021.01.15. 15:40
Ajánlom
A Színház- és Filmművészeti Egyetem új vezetése átregisztrálná a hallgatók őszi féléves kreditjeit a tavaszi időszakra – tudta meg a HVG, hozzátéve, hogy az önköltséges rendszerben tanuló diákokkal ettől függetlenül kifizettetnék a félévet.

A Fővárosi Törvényszék hosszas procedúra után decemberben úgy határozott, hogy a kinevezett kuratórium nem érvénytelenítheti a hallgatók félévét, így a tanév a szabályoknak megfelelően távoktatásban folyt tovább. Most viszont

az SZFE oktatói az év eleji osztályfőnöki egyeztetéseken és a Minőségmenedzsment Tanács egyik ülésén egy olyan vezetőségi tervről értesültek, amely lenullázná a hallgatók kreditjeit, és azokat a tavaszi félévre vinné át.

Az egyetem polgársága értetlenül áll az intézkedés előtt, melyet velük hivatalosan mind ez idáig még nem közöltek.

Mint ahogyan azt sem adták még írásba, hogy valóban érvényes az őszi félév, illetve az sem világos, hogy hová költözhetnek vissza két hét múlva a kollégisták.

Az ügyet bonyolítja, hogy a kreditátírás másképp érintené az önköltséges és az államilag finanszírozott formában tanuló diákokat, mert míg előbbiekkel kifizettetnék a félévet – korábban az őszi időszakra vonatkozó tandíjat a vezetőség elengedte –, az államisok nem buknak félévet a döntéssel.

123700633_141189754410996_1463722826701876238_o-105827.jpg

Támogatók fényképei az SZFE Vas utcai épületének falán (Fotó/Forrás: Lázár Todoroff / Független Szabad Egyetem)

A hivatalos döntés hiánya ellenére van írásos nyoma az elképzelésnek, a hvg.hu birtokába került dokumentum szerint a Minőségmenedzsment Tanács azt írta az új vezetés által kinevezett oktatási igazgatónak, hogy bár korábban megállapodtak a félév érvényességéről és a papír alapú teljesítési igazolások elfogadásáról, ez utóbbitól most visszalépnek.

„nem tudjuk elfogadni az érvényesítés adminisztrálásának tervét, mely szerint az őszi szemesztert nulla kredittel zárják le 2021. január 8-án, majd az ősszel elvégzett őszi szemesztert a tavaszi szemeszterben, azzal párhuzamosan könyvelnék el a Neptun-rendszerben.”

A január eleji felvetés alkalmával az osztályfőnökök már jelezték, hogy nem értenek egyet a kreditek átjátszásával, január 11-én pedig újra leszögezték, hogy ragaszkodnak „az őszi szemeszter teljesítéseinek valós időben, első félévként való elismeréséhez, annál is inkább, hogy az Egyetem jelenlegi vezetői több ízben megerősítették, hogy tisztában vannak vele, hogy oktatás zajlott az intézményben, miként azzal is, hogy január hónap folyamán a szokott rendben vizsgáztatunk.” A levélben hozzátették, hogy a jogtalanul elvett Neptun hiányában offline módban vezetik a vizsgalapokat, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy január végéig, de legkésőbb február közepéig a valóságnak megfelelően dokumentálva legyen minden.

A hvg.hu birtokába került egy, az ügyhöz kapcsolódó másik levél is, amelyben az SZFE új vezetése a Tanácson keresztül felszólítja a polgárságot, hogy ne „üzengessenek” a sajtón keresztül, ahogyan az oktatókat is figyelmeztették, hogy szüntessék meg a káoszt az oktatók körében és hagyjanak fel a méltatlan gyalázkodással.

Fejléckép: Lázár Todoroff / Független Szabad Egyetem

(forrás: hvg.hu)

Eladják az SZFE épületeit, megszűnik az Ódry Színpad

Kapcsolódó

Eladják az SZFE épületeit, megszűnik az Ódry Színpad

A kollégisták már nem a Vas utcába fognak visszamenni – tudta meg az ATV Híradója.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elhunyt Magyar Gábor gordonkaművész

Életének 60. évében, 2021. február 23-án súlyos betegség után elhunyt Magyar Gábor, az Opera Zenekar gordonkaművésze.
Klasszikus

Ők részesülnek állami zenei ösztöndíjban

Idén 23 fiatal részesül állami zenei ösztöndíjba: Fischer Annie zenei előadóművészeti ösztöndíjban tizenhárman, Kodály Zoltán zenei alkotói ösztöndíjban heten, Lakatos Ablakos Dezső dzsessz-előadóművészeti ösztöndíjban hárman.
Színház

Ingyenes stream-előadásként láthatók a Magyar Színház jelenetíró pályázatának döntősei

A Pesti Magyar Színház 2020 novemberében jelenetíró pályázatot hirdetett, melynek témája a karantén utáni élet volt. A beérkezett 193 pályamű közül a legjobb 7 bemutatkozási lehetőséget is kap, melyet az érdeklődők a színház Facebook-oldalán és honlapján ingyenesen megtekinthetnek.
Könyv

Nem véleményezheti az új érettségi vizsgamodellt a Magyartanárok Egyesülete

Növekszik a magolandó anyag mennyisége az új érettségi vizsgamodellben, az olvasás öröme helyett a „műcímek bemagolása” lesz a cél a Magyartanárok Egyesülete szerint. Hiába mondanák el a véleményüket, nem kaptak erre lehetőséget.
Vizuál

Itt nézheti meg a Természetes fény első előzetesét!

Megérkezett a Závada Pál regényéből készült film első előzetese. Nagy Dénes filmje a Berlinale versenyprogramjában is szerepel. Egy II. világháborús alakulatról szól, amely a keleti fronton teljesít szolgálatot.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Új honlap segíti a vidéki színházak megismerését

A honlappal nem csak megismerhetővé válik a Budapesten kívül működő teátrumok munkája, de egyben segíti is a társulatok együttműködését.
Színház interjú

Psotás fények és árnyak

Öt évvel ezelőtt, 2016. február 25-én, 86 éves korában hunyt el a magyar színházművészet egyik legegyedibb és utánozhatatlan alakja, Psota Irén, akinek neve már életében fogalommá vált. Utolsó éveiben visszavonultan élt, elzárkózott a nyilvánosság elől, emiatt is különleges ez a 2009-ben készült beszélgetés, amelyben bepillanthatunk egy nagy művész hétköznapjaiba. Egy valódi, megismételhetetlen legendára emlékezünk ezzel az írással.
Színház magazin

Valóság és képzelet határán – 145 éve színpadon a Peer Gynt

A romantika és a korai modernizmus határán egyensúlyozó Peer Gynt Henrik Ibsen egyik legismertebb és legtöbbet játszott darabja. Bár a szerző a drámát már 1867-ben papírra vetette, bemutatójára egészen 1876. február 24-ig kellett várni.
Színház hír

Podcastsorozat indul a Játékszínben

A streamelt előadások után online hallgatható interjúkkal szeretné közelebb hozni a közönséghez a színészeket a Játékszín. A keddenként jelentkező PodCasting házigazdája Várnai Péter.
Színház interjú

„Úgy érzem, hogy jó helyen vagyok” – interjú Brunczlik Péterrel

Brunczlik Péter kellékesként került a József Attila Színházba, de arcát a közönség is jól ismerheti, hiszen számtalan előadásban találkozhattak már vele kisebb-nagyobb szerepben. Az indulásról és a szakmai kihívásokról is beszélgettünk. (X)