Színház

Lenullázhatják az SZFE-hallgatók kreditjeit

2021.01.15. 15:40
Ajánlom
A Színház- és Filmművészeti Egyetem új vezetése átregisztrálná a hallgatók őszi féléves kreditjeit a tavaszi időszakra – tudta meg a HVG, hozzátéve, hogy az önköltséges rendszerben tanuló diákokkal ettől függetlenül kifizettetnék a félévet.

A Fővárosi Törvényszék hosszas procedúra után decemberben úgy határozott, hogy a kinevezett kuratórium nem érvénytelenítheti a hallgatók félévét, így a tanév a szabályoknak megfelelően távoktatásban folyt tovább. Most viszont

az SZFE oktatói az év eleji osztályfőnöki egyeztetéseken és a Minőségmenedzsment Tanács egyik ülésén egy olyan vezetőségi tervről értesültek, amely lenullázná a hallgatók kreditjeit, és azokat a tavaszi félévre vinné át.

Az egyetem polgársága értetlenül áll az intézkedés előtt, melyet velük hivatalosan mind ez idáig még nem közöltek.

Mint ahogyan azt sem adták még írásba, hogy valóban érvényes az őszi félév, illetve az sem világos, hogy hová költözhetnek vissza két hét múlva a kollégisták.

Az ügyet bonyolítja, hogy a kreditátírás másképp érintené az önköltséges és az államilag finanszírozott formában tanuló diákokat, mert míg előbbiekkel kifizettetnék a félévet – korábban az őszi időszakra vonatkozó tandíjat a vezetőség elengedte –, az államisok nem buknak félévet a döntéssel.

123700633_141189754410996_1463722826701876238_o-105827.jpg

Támogatók fényképei az SZFE Vas utcai épületének falán (Fotó/Forrás: Lázár Todoroff / Független Szabad Egyetem)

A hivatalos döntés hiánya ellenére van írásos nyoma az elképzelésnek, a hvg.hu birtokába került dokumentum szerint a Minőségmenedzsment Tanács azt írta az új vezetés által kinevezett oktatási igazgatónak, hogy bár korábban megállapodtak a félév érvényességéről és a papír alapú teljesítési igazolások elfogadásáról, ez utóbbitól most visszalépnek.

„nem tudjuk elfogadni az érvényesítés adminisztrálásának tervét, mely szerint az őszi szemesztert nulla kredittel zárják le 2021. január 8-án, majd az ősszel elvégzett őszi szemesztert a tavaszi szemeszterben, azzal párhuzamosan könyvelnék el a Neptun-rendszerben.”

A január eleji felvetés alkalmával az osztályfőnökök már jelezték, hogy nem értenek egyet a kreditek átjátszásával, január 11-én pedig újra leszögezték, hogy ragaszkodnak „az őszi szemeszter teljesítéseinek valós időben, első félévként való elismeréséhez, annál is inkább, hogy az Egyetem jelenlegi vezetői több ízben megerősítették, hogy tisztában vannak vele, hogy oktatás zajlott az intézményben, miként azzal is, hogy január hónap folyamán a szokott rendben vizsgáztatunk.” A levélben hozzátették, hogy a jogtalanul elvett Neptun hiányában offline módban vezetik a vizsgalapokat, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy január végéig, de legkésőbb február közepéig a valóságnak megfelelően dokumentálva legyen minden.

A hvg.hu birtokába került egy, az ügyhöz kapcsolódó másik levél is, amelyben az SZFE új vezetése a Tanácson keresztül felszólítja a polgárságot, hogy ne „üzengessenek” a sajtón keresztül, ahogyan az oktatókat is figyelmeztették, hogy szüntessék meg a káoszt az oktatók körében és hagyjanak fel a méltatlan gyalázkodással.

Fejléckép: Lázár Todoroff / Független Szabad Egyetem

(forrás: hvg.hu)

Eladják az SZFE épületeit, megszűnik az Ódry Színpad

Kapcsolódó

Eladják az SZFE épületeit, megszűnik az Ódry Színpad

A kollégisták már nem a Vas utcába fognak visszamenni – tudta meg az ATV Híradója.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Ők az idei Junior Prima Díjasok színház- és filmművészet kategóriában

„Senki sem születik egyedülálló művésznek, hanem a családjának, környezetének és nem utolsósorban persze önmaga kitartó, kemény munkájának köszönhetően válhat azzá” – vallja Vida József, a Takarékbank elnök-vezérigazgatója, aki a szeptember 14-i díjátadó ünnepségen hat fiatal művésznek adta át a színház- és filmművészet kategória pénzjutalommal is járó Junior Prima Díját.
Színház

A sudár mosonmagyaróvári naiva – Rujder Vivien portréja

A budapesti Katona József Színház fiatal művésze Junior Prima Díjat vehetett át szeptember 14-én. A Takarékbank Zrt. támogatásával megvalósuló díjátadón Rudolf Péter, a Vígszínház igazgatója méltatta Rujder Vivien tehetségét.
Színház

Ragyogó és huncut angyal – Mentes Júlia Virginia portréja

Zenésszínész-osztályában végzett, de nem zenés színészként gondol magára. Alakításai a szakma nagyjait is meggyőzik, tehetségét szeptember 14-én a Takarékbank Zrt. által támogatott Junior Prima Díjjal ismerték el.
Színház

Szívesen látják el szerepekkel – Gyöngyösi Zoltán portréja

A Vígszínház művészének szakmai szempontból igazán jól indult az évad: másfél hete komoly színészi helyzetben bizonyíthatott, amikor a Szerelmek városa főszerepében lépett színpadra, kiváló teljesítménnyel, szeptember 14-én pedig Junior Prima Díjat vehetett át a Takarékbank Zrt. jóvoltából. Az elismerést Máté Gábor, a Katona József Színház igazgatója adta át.
Színház

Kíváncsian villanó, világos szempár – Rózsa Krisztián portréja

Mohácsi János nem visz színre olyan darabot a Miskolci Nemzeti Színházban, amelyben Rózsa Krisztián ne kapna szerepet – nem véletlenül. A fiatal színművész tehetségét a Takarékbank Zrt. támogatásával Junior Prima Díjjal ismerték el szeptember 14-én.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Orvosai tanácsára nem jön Budapestre Robert Wilson

A világhírű rendező Oidipusz című előadásának vendégjátékára érkezett volna a Nemzeti Színházba, a szeptember 17-én kezdődő MITEM fesztiválra, ám egészségügyi okokból kénytelen távol maradni.
Színház hír

Podcasttal és interjúkötettel ünnepel a 25 éves Káva

1997-ben kezdte meg működését a független színházi kultúra, közoktatás és civiszféra határmezsgyéjén működő Káva Kulturális Műhely, amely az elmúlt negyed évszázadban csaknem 100 bemutatót tartott.
Színház lapszemle

Epres Attila távozik az Örkény Színházból

A színész szabadúszóként folytatja tovább, de korábbi szerepeit megtartja.
Színház hír

A nőkről szól a Csokonai Színház művészeti fesztiválja

Negyedik alkalommal rendezi meg a debreceni Csokonai Színház a MagdaFesztet október 1. és 5. között, amely többek között a nők művészeti jelenlétére helyezi a hangsúlyt.
Színház hír

Lázár Kati és Rudolf Péter a Halhatatlanok Társulatának tagjai között

Tizenhetedik alkalommal választottak maguk közé új tagokat a Halhatatlanok Társulatának tagjai. A júniusban lezárult szavazás alapján hat művész érdemelte ki a címet.