Színház

Lila ákác kisokos

Miháncs az Orficsekben lesz a pubi egy privátban… mondaná Tóth Manci Csacsinszky Palinak Szép Ernő klasszikusában. Vajon, mire gondol a bájos varronesz? A József Attila Színház közelgő premierje kapcsán csokorba szedtünk néhány századfordulós mondatot a Lila ákácból.

Csókolj vissza, te lelenc, te városi fű! – mondja Pali Mancinak. Valljuk be, nincs nagy véleménnyel a lányról, hisz a lelenc, azaz árva, akkoriban eléggé lenéző jelző volt. A városi fű Manci származására utal, hisz a lány a peremkerületből jött, egyszerű, szegény családból.

A ligetben – egy félreeső kis alléban találkozik először a két szerelmes. Allé, azaz hosszú, széles, egyenes út, amelyet kétoldalt fasor szegélyez.

Ámor mozgó titkára… azaz kerítő, aki segíti a szerelmesek egymásra találását.

Orficsekben privátja van a lumpolóknak, akik cigarettlit szívnak. A pesti Orfeumban privát szeparéban, azaz függönnyel elválasztott páholyban isznak és cigarettáznak a mulatozók. De a privát jelentheti a művészvilágon kívüli, civil, outsider barátot-barátnőt is.

Forinthúsz meg a hídpénz… ez a századfordulón nagy pénznek számított: a Lánchídon való átkelésért ugyanis egészen 1919-ig fizetni kellett, amit csak a kiváltságosok engedhettek meg maguknak. A Forinthúsz pedig egy mesterember vagy akár egy varronesz heti bérét takarja. Mondhatnánk azt is: Manci drágán méri magát, amikor szemtelenül visszavág a neki udvarló Csacsinszkynak.

Gombolja be a száját, édesem… mondja kissé udvariatlanul Manci Hédinek, ami ma annyit tenne: Fogd be, édesem! Ugye, hogy milyen pokróc ez a lány a jótevőjével?

Nagyon chic ez a kis nő, azaz „jóbőr” vagy csinos vagy sikkes… mondja féltékenyen Bizonyosné Mancira, a Casino „mérgezett tündér”-ére.

Medint szpicce van… azaz megint becsípett.

Van friss zaftja… minek lehet finom, tunkolós szaftja? Hát persze, hogy a marhapörköltnek jó magyarosan elkészítve. De a csámcsogni való társasági pletykát is így nevezik.

És hogy végül ki nem megy ondoláltatni – hajat göndöríttetni --, ki vörhenyes – skarlátos—és ki lóg a bransban – társaságban –, az máricus 9-én, a József Attila Színház színpadán, Telihay Péter Lila ákác rendezésében kiderül.

József Attila Színház

A József Attila Színház 1956 szeptemberében nyílt meg a Váci úton. Az azóta eltelt hatvan évben komoly változásokon ment át mind az épület-, mind a színház társulata, repertoárja. Évadaink összeállításakor arra törekszünk, hogy értékteremtő előadásaink egyszerre szórakoztassanak és elgondolkodtassanak.  Kínálatunkban elsősorban emberi-polgári értékeket felmutató színművek, vígjátékok és zenés darabok szerepelnek. E sokszínűség mellett mindig kiemelt fontossággal bírt beavató színházi programunk, ami a tizenéveseket szólítja meg. A Gaál Erzsébet Stúdióban egy alternatív színházi gondolatot, underground szellemiséget igyekszünk meghonosítani.

Legnépszerűbb

Klasszikus

Schiff András összerúgta a port a Montréali Szimfonikusokkal

A Montréali Szimfonikus Zenekar állítja: nem gondolják, hogy Schiff András tud vezényelni. A magyar muzsikus október végén dirigálta a kanadai zenekart, akkor történt az összetűzés.
Vizuál

Vecsei H. Miklós: „Nagyon remélem, hogy a Szép csendben bátorságot ad” 

„Végre egy gondolat, ami nem bűnöst és vádlottat hirdet, hanem a viszonyok teljes újragondolását” - mondja Vecsei H. Miklós a Szép csendben című új magyar filmről, amelyből egy nappal a bemutató előtt több filmrészlet is felkerült a netre. Mutatjuk.
Klasszikus

Ők azok az „amatőr karmesterek”, akik vezényelhetik a Fesztiválzenekart

Először hirdettek amatőröknek karmesterpályázatot, melynek eredményeként egy jogász, egy aneszteziológus, egy korrepetitor és egy csellóművész vezényelheti a Budapesti Fesztiválzenekart.
Vizuál

10 film, amit novemberben látni kell

Méghozzá moziban, nagyvásznon, amíg csak lehet! Szubjektív összeállításunkban a hazai mozipremierek novemberi kínálatából válogattunk Juliette Binoche új filmjétől kezdve Mika Kaurismäkin át Scorseséig, sőt egészen Woody Allenig.
Vizuál

„Ne azon botránkozzunk meg, hogy meztelen gyerektesteket mutogatok, hanem a valóságon!”

A karizmatikus hatvanas zenetanár és az újonnan érkezett tinédzserlány közötti furcsa viszonyt igyekszik kibogozni a zenekar tehetséges szólistája, Dávid. Nagy Zoltán bemutatkozó filmjében főhős és néző egyaránt a rejtett jelek és a sorok közt rejlő lényeg felkutatására van ítélve.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház premier

Gergye Krisztián ADHD-és gyerekekről szóló előadást rendez a B32-ben

Egy felnőni képtelen, „laza” anyuka; egy figyelemhiányos-hiperaktív, rosszabb pillanataiban fékezhetetlen fiú; és szomszédjuk, egy trauma miatt dadogó ex-tanárnő a főszereplői a Mit tennél, ha meghalnék? c. drámának, a szereplők: Horváth Lili, Varga Ádám Simkó Katalin.
Színház hír

Először pályázik Magyarország a Nemzetközi Színházi Olimpia megrendezésére 

A Nemzetközi Színházi Olimpia zárósajtótájékoztatóján Szentpéterváron Vidnyánszky Attila és Fekete Péter bejelentették, hogy Magyarország kandidál a 2023-as Nemzetközi Színházi Olimpia megrendezésére.
Színház hír

Tudnivalók Karinthy Márton temetéséről

A 71. életévében elhunyt színházigazgatótól november 26-án 10 órakor vehetünk végső búcsút a Fiumei úti Sírkertben.
Színház interjú

„Nem horgonyoztam le egyik izmusnál sem” – Interjú Nagy Norberttel

Májusban mutatta be a Forte Társulat Elias Canetti Kárpázatát a Szkénében. A főszereplőt, Peter Kient alakító Nagy Norberttel az ősbemutató különleges formanyelvéről, a történetben megjelenő férfi-női viszonyokról, és szöveg aktualitásáról beszélgettünk.
Színház hír

Ilyen lett a felújított kaposvári Csiky Gergely Színház

Átadták a Kaposvár jelképének számító Csiky Gergely Színház felújított és kibővített épületét.