Színház

Lila ákác kisokos

Miháncs az Orficsekben lesz a pubi egy privátban… mondaná Tóth Manci Csacsinszky Palinak Szép Ernő klasszikusában. Vajon, mire gondol a bájos varronesz? A József Attila Színház közelgő premierje kapcsán csokorba szedtünk néhány századfordulós mondatot a Lila ákácból.

Csókolj vissza, te lelenc, te városi fű! – mondja Pali Mancinak. Valljuk be, nincs nagy véleménnyel a lányról, hisz a lelenc, azaz árva, akkoriban eléggé lenéző jelző volt. A városi fű Manci származására utal, hisz a lány a peremkerületből jött, egyszerű, szegény családból.

A ligetben – egy félreeső kis alléban találkozik először a két szerelmes. Allé, azaz hosszú, széles, egyenes út, amelyet kétoldalt fasor szegélyez.

Ámor mozgó titkára… azaz kerítő, aki segíti a szerelmesek egymásra találását.

Orficsekben privátja van a lumpolóknak, akik cigarettlit szívnak. A pesti Orfeumban privát szeparéban, azaz függönnyel elválasztott páholyban isznak és cigarettáznak a mulatozók. De a privát jelentheti a művészvilágon kívüli, civil, outsider barátot-barátnőt is.

Forinthúsz meg a hídpénz… ez a századfordulón nagy pénznek számított: a Lánchídon való átkelésért ugyanis egészen 1919-ig fizetni kellett, amit csak a kiváltságosok engedhettek meg maguknak. A Forinthúsz pedig egy mesterember vagy akár egy varronesz heti bérét takarja. Mondhatnánk azt is: Manci drágán méri magát, amikor szemtelenül visszavág a neki udvarló Csacsinszkynak.

Gombolja be a száját, édesem… mondja kissé udvariatlanul Manci Hédinek, ami ma annyit tenne: Fogd be, édesem! Ugye, hogy milyen pokróc ez a lány a jótevőjével?

Nagyon chic ez a kis nő, azaz „jóbőr” vagy csinos vagy sikkes… mondja féltékenyen Bizonyosné Mancira, a Casino „mérgezett tündér”-ére.

Medint szpicce van… azaz megint becsípett.

Van friss zaftja… minek lehet finom, tunkolós szaftja? Hát persze, hogy a marhapörköltnek jó magyarosan elkészítve. De a csámcsogni való társasági pletykát is így nevezik.

És hogy végül ki nem megy ondoláltatni – hajat göndöríttetni --, ki vörhenyes – skarlátos—és ki lóg a bransban – társaságban –, az máricus 9-én, a József Attila Színház színpadán, Telihay Péter Lila ákác rendezésében kiderül.

József Attila Színház

A József Attila Színház 1956 szeptemberében nyílt meg a Váci úton. Az azóta eltelt hatvan évben komoly változásokon ment át mind az épület-, mind a színház társulata, repertoárja. Évadaink összeállításakor arra törekszünk, hogy értékteremtő előadásaink egyszerre szórakoztassanak és elgondolkodtassanak.  Kínálatunkban elsősorban emberi-polgári értékeket felmutató színművek, vígjátékok és zenés darabok szerepelnek. E sokszínűség mellett mindig kiemelt fontossággal bírt beavató színházi programunk, ami a tizenéveseket szólítja meg. A Gaál Erzsébet Stúdióban egy alternatív színházi gondolatot, underground szellemiséget igyekszünk meghonosítani.

Legnépszerűbb

Könyv

Minden olvasója úgy érzi, róla szól – az Utas és holdvilág kultusza

Több mint 80 évvel megjelenése után az Utas és holdvilág népszerűbb, mint valaha. Nagy sikerű rádiójáték és színpadi előadás született belőle, nemsokára pedig film is készül. Utánajártunk a kultregény titkának.
Könyv

Elhunyt Csukás István

Süsü, Pom-pom és a Nagy Ho-ho-ho-horgász alkotója 83 éves volt.
Vizuál

A Netflix hozza Sophia Loren új filmjét

A Netflix vásárolta meg az Előttem az élet című világhírű regényből, Sophia Loren főszereplésével készülő új produkció forgalmazási jogait.
Klasszikus

Takács-Nagy Gábor és Kovács János kapta meg a Cziffra Fesztivál életműdíját

Vasárnap este, a Cziffra Fesztivál gálakoncertjén átadták a rendezvény díjait. Fiatal tehetségek és
Klasszikus

Újabb ősbemutatóval vár a Régizene Fesztivál a Müpában

Február 28. és március 8. között várja közönségét a Régizene Fesztivál, amelyen A Felvilágosodás Korának Zenekara, Rohmann Ditta, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar egyaránt fellép.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház portré

Az örök Elektra – 170 éve született Jászai Mari

Ő volt Laborfalvi Róza utódja, Gertrudis és Elektra legendás megformálója. Százhetven éve, 1850. február 24-én született Jászai Mari, a legnagyobb magyar tragika, a Nemzeti Színház örökös tagja.
Színház interjú

„Lámpagyújtogató vagyok” – Interjú Spolarics Andreával

Decemberben elnyerte a legjobb epizodistáknak járó Aase-díjat, ő Kocsma Jenny a Koldusoperában, szívügye a tanítás, legközelebb az Aliz! c. ifjúsági előadásban láthatjuk Spolarics Andreát, a Budaörsi Latinovits Színház alapító tagját.
Színház magazin

Hogyan lett nagy író Bereményi Géza?

Mitől lesz valaki nagyformátumú író? Van rá recept? Vagy ez egy eleve elrendelés? Bereményi Géza esetében a legnagyobb játékos, maga az élet determinálta a sikert. Vagy a Teleki téri piac. Önmagáról, az Eldorádóról mesélt Huszárik Katának a JaSzalonban.
Színház interjú

„Érződik a darabon, hogy színész írta” – Interjú Brasch Bencével

Zach Braff fekete komédiáját, a Minden nagyon jó lesz című darabot tűzi műsorra az Átrium. Idegenek az éjszakában, egy elhagyott tengerparti nyaralóban. Poénos bemondásoktól, egymás zrikálásától jutnak el odáig, hogy színt valljanak magukról. A harmincötödik szülinapján végzetes lépésre készülő „házigazda” szerepét Brasch Bence alakítja.
Színház hír

Házastársi pingpong a Belvárosi Színházban

Stefan Vögel fordulatokban gazdag párkapcsolati vígjátéka Rába Roland rendezésében, Debreczeny Csaba, Szávai Viktória, Mészáros Máté és Járó Zsuzsa előadásában látható február 19-től.