Színház

Lila ákác kisokos

Miháncs az Orficsekben lesz a pubi egy privátban… mondaná Tóth Manci Csacsinszky Palinak Szép Ernő klasszikusában. Vajon, mire gondol a bájos varronesz? A József Attila Színház közelgő premierje kapcsán csokorba szedtünk néhány századfordulós mondatot a Lila ákácból.

Csókolj vissza, te lelenc, te városi fű! – mondja Pali Mancinak. Valljuk be, nincs nagy véleménnyel a lányról, hisz a lelenc, azaz árva, akkoriban eléggé lenéző jelző volt. A városi fű Manci származására utal, hisz a lány a peremkerületből jött, egyszerű, szegény családból.

A ligetben – egy félreeső kis alléban találkozik először a két szerelmes. Allé, azaz hosszú, széles, egyenes út, amelyet kétoldalt fasor szegélyez.

Ámor mozgó titkára… azaz kerítő, aki segíti a szerelmesek egymásra találását.

Orficsekben privátja van a lumpolóknak, akik cigarettlit szívnak. A pesti Orfeumban privát szeparéban, azaz függönnyel elválasztott páholyban isznak és cigarettáznak a mulatozók. De a privát jelentheti a művészvilágon kívüli, civil, outsider barátot-barátnőt is.

Forinthúsz meg a hídpénz… ez a századfordulón nagy pénznek számított: a Lánchídon való átkelésért ugyanis egészen 1919-ig fizetni kellett, amit csak a kiváltságosok engedhettek meg maguknak. A Forinthúsz pedig egy mesterember vagy akár egy varronesz heti bérét takarja. Mondhatnánk azt is: Manci drágán méri magát, amikor szemtelenül visszavág a neki udvarló Csacsinszkynak.

Gombolja be a száját, édesem… mondja kissé udvariatlanul Manci Hédinek, ami ma annyit tenne: Fogd be, édesem! Ugye, hogy milyen pokróc ez a lány a jótevőjével?

Nagyon chic ez a kis nő, azaz „jóbőr” vagy csinos vagy sikkes… mondja féltékenyen Bizonyosné Mancira, a Casino „mérgezett tündér”-ére.

Medint szpicce van… azaz megint becsípett.

Van friss zaftja… minek lehet finom, tunkolós szaftja? Hát persze, hogy a marhapörköltnek jó magyarosan elkészítve. De a csámcsogni való társasági pletykát is így nevezik.

És hogy végül ki nem megy ondoláltatni – hajat göndöríttetni --, ki vörhenyes – skarlátos—és ki lóg a bransban – társaságban –, az máricus 9-én, a József Attila Színház színpadán, Telihay Péter Lila ákác rendezésében kiderül.

József Attila Színház

A József Attila Színház 1956 szeptemberében nyílt meg a Váci úton. Az azóta eltelt hatvan évben komoly változásokon ment át mind az épület-, mind a színház társulata, repertoárja. Évadaink összeállításakor arra törekszünk, hogy értékteremtő előadásaink egyszerre szórakoztassanak és elgondolkodtassanak.  Kínálatunkban elsősorban emberi-polgári értékeket felmutató színművek, vígjátékok és zenés darabok szerepelnek. E sokszínűség mellett mindig kiemelt fontossággal bírt beavató színházi programunk, ami a tizenéveseket szólítja meg. A Gaál Erzsébet Stúdióban egy alternatív színházi gondolatot, underground szellemiséget igyekszünk meghonosítani.

Legnépszerűbb

Klasszikus

Lányával, Norával zenél Fischer Iván a Fesztiválzenekar új évadában

A Budapesti Fesztiválzenekar bejelentette új évadát, amelynek fénypontjába Monteverdi Orfeója kerül Fischer Iván befejezésével.
Zenés színház

Miért írt új befejezést az Orfeóhoz Fischer Iván?

Valami nem stimmel Monteverdi Orfeójával. Fischer Iván több mint negyven éve ezt érzi, és most tett is érte, hogy ne így legyen: új befejezést írt hozzá. Hogy miért volt erre szükség?
Tánc

Nálunk vetítik először a Rudolf Nurejev-portréfilmet

Április 2-án egyetlen alkalommal - a Rudolf Nureyev Nemzetközi Balettverseny részeként - eredeti nyelven, angolul, felirat nélkül vetítik az Urániában a White Crow című portréfilmet, még a hivatalos, New York-i premiervetítés előtt.
Tánc

Magyar versenyzőknek is szurkolhatunk a New York-i Balettverseny döntőjében

Ma kezdődött a Valentina Kozlova International Ballet Competition döntője New Yorkban, amelyen egy táncos, egy koreográfus és egy zsűritag is képviseli hazánkat.
Klasszikus

5 zongoraművész, aki megmutatta, mit jelent a női energia a színpadon

Tudta, hogy Schumann felesége egymaga is zenetörténetet csinált? És hogy Fischer Annie véreskezű diktátorral is szóba állt, hogy megmentse egy ismerősét? Összeszedtünk néhányat a legvagányabb és legbátrabb zongoraművésznők közül.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház Íliász

Földrészeken átívelő Íliász maraton az Ódry Színpadon

Éjszakába nyúló Íliász-felolvasást tartanak az Ódry Színpadon pénteken. A mintegy 12 órásra tervezett esemény, ahhoz az 59 ország részvételével zajló világméretű Homérosz-olvasáshoz csatlakozik, amelyet a lyoni École Normale Supérieure kezdeményezésére szerveztek meg.
Színház hír

Berlinben áll színpadra Orosz Ákos

Német nyelvű előadásban szerepel a Vígszínház színművésze. Az Ein Erinnerungstück című darab arról szól, hogyan traumatizálják személyiségünket a huszadik század eseményei mind a mai napig.
Színház világnap

Ma a bábszínházakat ünnepeljük

Új bemutatóval, jubileumi előadással és nyílt próbával ünnepli a bábszínházi világnapot a Budapest Bábszínház március 21-én. A Mire gondol Alma? című új előadás a 3 év alattiakat szólítja meg.
Színház ajánló

Murakami mágikus története, a Kafka a tengerparton a Nemzeti Színházban

Murakami Haruki világhírű, Kafka a tengerparton című regényéből készült szinpadi adaptációt mutat be a Vörösmarty Színház 2019. április 5-én a Nemzeti Színházban. A valóság, a képzelet és az idő határmezsgyéjén játszódó előadás rendezője Szikora János.
Színház ajánló

Ne rejtőzz el!

Irodalmi Kávéházunk adott otthont Fekete Réka Thália önálló estjének. Az előadás ebben az esetben méltón tükrözte Réka színes személyiségét, bájos lényét.