Színház

Ljubimov egyelőre nem hagyja ott a Taganka Színházat

2010.12.14. 11:12
Ajánlom
Moszkvában szárnyra kapott hírek szerint Jurij Ljubimov neves rendező el akarja hagyni az általa alapított legendás Taganka Színházat; az állítást cáfolták ugyan, a távozás mégis elképzelhető a jövőben.

A feltételezés onnan eredt, hogy a 93 éves Ljubimov a Színházkedvelők Csillaga elnevezésű díj átadásán a szokásos köszönőbeszéd helyett arról panaszkodott, a mai Oroszországban egy repertoárszínház nem tud működni, hatalmas bürokráciával kell megküzdenie, és a színészek a rossz fizetések miatt fegyelmezetlenek, előnyben részesítik a mellékes kereseti lehetőségeket. Ljubimov bejelentette: ilyen körülmények között kész megválni főrendezői beosztásától.

A mester távozásának hírét a Taganka honlapján siettek megcáfolni, és nyilatkozott a mester magyar felesége is; néhány lap ezzel összefüggésben arról írt, a Tagankán a problémákat nem utolsósorban az okozza, hogy a rendező a színház tulajdonképpeni irányítását nagyrészt nejére hagyta.

A rendező maga végül pénteken szólalt meg a BBC orosz honlapjának. Mint elmondta, régóta felvetődött benne a lemondás gondolata, mert nagyon nehéz körülmények között dolgozik a finanszírozási nehézségek miatt, illetve azért is, mert állandóan győzködnie kell feletteseit, a moszkvai városi önkormányzat kulturális osztályát. "Nem jók a kapcsolatok Szergej Hudjakovval, az osztály vezetőjével, aki előírja nekem, mit kell csinálnom és mit nem csinálhatok, miközben abszolút nem ért azokhoz a kérdésekhez, amelyekkel foglalkozik, és mindez teljesen értelmetlenné teszi az együttműködést" - fogalmazott Ljubimov. A rendező leszögezte: nem ért egyet azzal, hogy a színészek az előadások társalkotói. "Magam dolgozom ki a kompozícióimat, én állítom össze hozzá a csapatot, és annak engedelmeskednie kell" - jegyezte meg.

Ljubimov szerint az a baj, hogy nem akarnak vele együttműködni, és ő sem akar együttműködni, ezért a nyár elején benyújtotta lemondását. Előbb szóban, majd miután hiába próbálták lebeszélni, írásban is. Abban maradtak azonban, hogy mindent befejez, amin dolgozik - a következő bemutató a mester születésnapján egy Csehov-mű alapján készülő előadás lesz -, és elmegy a színházzal Ukrajnában, Olaszországban, Dél-Koreában és Csehországban tervezett vendégfellépésekre.

Vagyis továbbra sem egészen világos, mit hoz a jövő a Taganka és Ljubimov életében, csak annyi biztos, hogy a neves rendező még dolgozik, és a Színházkedvelők Csillaga ünnepségen a Csillagok együttállása-díjat vette át Tonino Guerra - Fellini és Antonioni Moszkvában rendkívül népszerű forgatókönyvírója - Méz című darabjának rendezéséért.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Klasszikus

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház interjú

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Színház lázár kati

Lázár Katinak ítélték a színikritikusok az idei életműdíjat

A Színházi Kritikusok Céhe nyolcadik alkalommal ismer el életműdíjjal a színházművészet bármely területén kiemelkedőt alkotó, 65 év feletti művészt.
Színház Radioaktív

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Színház interjú

Gyerekek tragédiája – valóságos túszdráma, színházi köntösben

2004-ben a beszláni I. számú iskolát terroristák rohanták le, ezernél is több embert ejtve túszul. A holland Carly Wijs Mi és Ők című kamaradarabja ezen elbeszélhetetlen napok emlékéről szól.
Színház hírek

Ők a Színikritikusok díja várományosai

A Színházi Kritikusok Céhe 39. alkalommal adja át az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeinek járó elismerést szeptemberben.