Színház

Ljubimov egyelőre nem hagyja ott a Taganka Színházat

2010.12.14. 11:12
Ajánlom
Moszkvában szárnyra kapott hírek szerint Jurij Ljubimov neves rendező el akarja hagyni az általa alapított legendás Taganka Színházat; az állítást cáfolták ugyan, a távozás mégis elképzelhető a jövőben.

A feltételezés onnan eredt, hogy a 93 éves Ljubimov a Színházkedvelők Csillaga elnevezésű díj átadásán a szokásos köszönőbeszéd helyett arról panaszkodott, a mai Oroszországban egy repertoárszínház nem tud működni, hatalmas bürokráciával kell megküzdenie, és a színészek a rossz fizetések miatt fegyelmezetlenek, előnyben részesítik a mellékes kereseti lehetőségeket. Ljubimov bejelentette: ilyen körülmények között kész megválni főrendezői beosztásától.

A mester távozásának hírét a Taganka honlapján siettek megcáfolni, és nyilatkozott a mester magyar felesége is; néhány lap ezzel összefüggésben arról írt, a Tagankán a problémákat nem utolsósorban az okozza, hogy a rendező a színház tulajdonképpeni irányítását nagyrészt nejére hagyta.

A rendező maga végül pénteken szólalt meg a BBC orosz honlapjának. Mint elmondta, régóta felvetődött benne a lemondás gondolata, mert nagyon nehéz körülmények között dolgozik a finanszírozási nehézségek miatt, illetve azért is, mert állandóan győzködnie kell feletteseit, a moszkvai városi önkormányzat kulturális osztályát. "Nem jók a kapcsolatok Szergej Hudjakovval, az osztály vezetőjével, aki előírja nekem, mit kell csinálnom és mit nem csinálhatok, miközben abszolút nem ért azokhoz a kérdésekhez, amelyekkel foglalkozik, és mindez teljesen értelmetlenné teszi az együttműködést" - fogalmazott Ljubimov. A rendező leszögezte: nem ért egyet azzal, hogy a színészek az előadások társalkotói. "Magam dolgozom ki a kompozícióimat, én állítom össze hozzá a csapatot, és annak engedelmeskednie kell" - jegyezte meg.

Ljubimov szerint az a baj, hogy nem akarnak vele együttműködni, és ő sem akar együttműködni, ezért a nyár elején benyújtotta lemondását. Előbb szóban, majd miután hiába próbálták lebeszélni, írásban is. Abban maradtak azonban, hogy mindent befejez, amin dolgozik - a következő bemutató a mester születésnapján egy Csehov-mű alapján készülő előadás lesz -, és elmegy a színházzal Ukrajnában, Olaszországban, Dél-Koreában és Csehországban tervezett vendégfellépésekre.

Vagyis továbbra sem egészen világos, mit hoz a jövő a Taganka és Ljubimov életében, csak annyi biztos, hogy a neves rendező még dolgozik, és a Színházkedvelők Csillaga ünnepségen a Csillagok együttállása-díjat vette át Tonino Guerra - Fellini és Antonioni Moszkvában rendkívül népszerű forgatókönyvírója - Méz című darabjának rendezéséért.

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

Elhunyt Wilheim András zenetörténész

Január 20-án, hetvenhárom éves korában elhunyt Wilheim András, a 20. századi zene szakértője – tette közzé a Editio Musica Budapest.
Vizuál

„A traumatizált ember nem tud meggyőző lenni” – új magyar film az erőszak hatásáról

Aktuális és fontos kérdéseket feszeget Lőrincz Nándor és Nagy Bálint első játékfilmje, a Legjobb tudomásom szerint. Az év vége meglepetésfilmje a szexuális bántalmazás hatásait állítja középpontba – rendhagyó módon nem az áldozat, hanem annak férje szemszögéből. Interjú az alkotókkal.
Klasszikus

Kulcsok a hétvégi Richard Strauss-maratonhoz

A 20. század egyik legnépszerűbb zeneszerzője, Richard Strauss bőségesen merített a mitológia és az irodalom legfontosabb történeteiből. Kik is voltak azok a személyek, valós és kitalált alakok, akik a komponista legnépszerűbb műveit ihlették? Kislexikonunk a Müpa hétvégi Richard Strauss-maratonjához is vezérfonalul szolgálhat.
Vizuál

Szombat estig szabadon nézhető a Serge Gainsbourg-ról készült életrajzi film

Joann Sfar 2010-es filmje Serge Gainsbourg, a minden ízében rendhagyó és polgárpukkasztó művész, énekes, dalszerző, költő, filmrendező életútját eleveníti fel. A sok-sok zenei betéttel és letagadhatatlanul franciás hangulattal készült alkotás január 22-ig látható a Médiaklikk.hu oldalán.
Zenés színház

59 éves korában elhunyt Rafael Rojas tenor

A mexikói operaénekes több évadon át a Stefano Poda-féle Otellóban énekelt címszerepet a Magyar Állami Operaházban, ezt megelőzően pedig a Simándy100 gálát mentette meg a beugrásával Jonas Kaufmann helyett. Halálhírét az Opera közölte.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház kritika

Csalók és megcsaltak játszmája

Életünk illúziókra épül: próbáljuk a jó oldalunkat mutatni az emberek előtt, sikeresnek látszani, szépnek, okosnak és gazdagnak tűnni. Néhány embernek mindez valóban sikerül, mások egy hamis valóság mögé bújva élik mindennapjaikat. „Korunk cégvezetője”, Háy János darabjának főszereplője is ilyen. A legjobbat akarja, és minél többet markol, annál jobban szétesik az addig megszokott világa.
Színház videó

Színészek kampányolnak a választás tisztaságáért

Az Unhack Democracy kezdeményezésére több színész is csatlakozott a választások tisztaságát elősegítő kampányhoz – írja a 444.
Színház ajánló

Átkosan buja színmű a Bartók Színházban

Január 22-én mutatja be a dunaújvárosi Bartók Színház Frank Wedekind gyermektragédiáját, A tavasz ébredését, melyből Szász Hanna és Ivanics Tamás készített új színpadi adaptációt.
Színház hír

Új elnökséget választott a Színházi Kritikusok Céhe

Puskás Panni és Kovács Bálint társelnökségével folytatják a működést, az új vezetők mandátuma 2025-ig szól.
Színház kritika

Nincs lezárva – kritika Az ember tragédiája 2.0-ról

Ilyet még nem láttunk. Éva a Titanic első tisztjével, Ádám a nagyváradi gettóban, Lucifer a spanyol kommunista párt főtitkáraként. Aztán mindhárman fennakadnak egy csendes-óceáni szemétszigeten. Négy kortárs író variációja Az ember tragédiájára.