Színház

Ljubimov egyelőre nem hagyja ott a Taganka Színházat

2010.12.14. 11:12
Ajánlom
Moszkvában szárnyra kapott hírek szerint Jurij Ljubimov neves rendező el akarja hagyni az általa alapított legendás Taganka Színházat; az állítást cáfolták ugyan, a távozás mégis elképzelhető a jövőben.

A feltételezés onnan eredt, hogy a 93 éves Ljubimov a Színházkedvelők Csillaga elnevezésű díj átadásán a szokásos köszönőbeszéd helyett arról panaszkodott, a mai Oroszországban egy repertoárszínház nem tud működni, hatalmas bürokráciával kell megküzdenie, és a színészek a rossz fizetések miatt fegyelmezetlenek, előnyben részesítik a mellékes kereseti lehetőségeket. Ljubimov bejelentette: ilyen körülmények között kész megválni főrendezői beosztásától.

A mester távozásának hírét a Taganka honlapján siettek megcáfolni, és nyilatkozott a mester magyar felesége is; néhány lap ezzel összefüggésben arról írt, a Tagankán a problémákat nem utolsósorban az okozza, hogy a rendező a színház tulajdonképpeni irányítását nagyrészt nejére hagyta.

A rendező maga végül pénteken szólalt meg a BBC orosz honlapjának. Mint elmondta, régóta felvetődött benne a lemondás gondolata, mert nagyon nehéz körülmények között dolgozik a finanszírozási nehézségek miatt, illetve azért is, mert állandóan győzködnie kell feletteseit, a moszkvai városi önkormányzat kulturális osztályát. "Nem jók a kapcsolatok Szergej Hudjakovval, az osztály vezetőjével, aki előírja nekem, mit kell csinálnom és mit nem csinálhatok, miközben abszolút nem ért azokhoz a kérdésekhez, amelyekkel foglalkozik, és mindez teljesen értelmetlenné teszi az együttműködést" - fogalmazott Ljubimov. A rendező leszögezte: nem ért egyet azzal, hogy a színészek az előadások társalkotói. "Magam dolgozom ki a kompozícióimat, én állítom össze hozzá a csapatot, és annak engedelmeskednie kell" - jegyezte meg.

Ljubimov szerint az a baj, hogy nem akarnak vele együttműködni, és ő sem akar együttműködni, ezért a nyár elején benyújtotta lemondását. Előbb szóban, majd miután hiába próbálták lebeszélni, írásban is. Abban maradtak azonban, hogy mindent befejez, amin dolgozik - a következő bemutató a mester születésnapján egy Csehov-mű alapján készülő előadás lesz -, és elmegy a színházzal Ukrajnában, Olaszországban, Dél-Koreában és Csehországban tervezett vendégfellépésekre.

Vagyis továbbra sem egészen világos, mit hoz a jövő a Taganka és Ljubimov életében, csak annyi biztos, hogy a neves rendező még dolgozik, és a Színházkedvelők Csillaga ünnepségen a Csillagok együttállása-díjat vette át Tonino Guerra - Fellini és Antonioni Moszkvában rendkívül népszerű forgatókönyvírója - Méz című darabjának rendezéséért.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„Molnár műveinek épségére figyelni fogunk a jogok lejárta után is”

Lukin Ágnes rendező, Molnár Ferenc dédunokája tette közzé saját álláspontját az általa csak „Delila-gate”-ként emlegetett esettel kapcsolatban.
Klasszikus

Nagy zeneszerzők szerelmi életéről szól Bősze Ádám új előadássorozata

Nem a komolyzenét akarja népszerűsíteni, célja csupán, hogy érdekes legyen. Új előadássorozatában a női szemszögre különös figyelmet fordítva beszél nagy zeneszerzők nagy szerelmeiről Bősze Ádám.
Klasszikus

Kurtág operája a negyedik a legjobb 21. századi művek listáján – a Guardian szerint

Habár úgy tűnt, soha nem készül el, végül Kurtág életművének eklatáns darabja lett A játszma vége – írja a Guardian. A tekintélyes brit lap összeszedte a 21. század legjobb kortárs klasszikus zenei alkotásait. Íme a lista.
Színház

Elhunyt Ababi Csilla, a nagyváradi teátrum fiatal színésznője

A nagyváradi Szigligeti Színház 36 éves színésznője méltósággal és különleges erővel viselt, hosszan tartó, súlyos betegség után hunyt el szeptember 16-án. FRISSÍTVE!
Klasszikus

10 érdekesség a 35 éves Amadeusról

1984 szeptemberében mutatták be az Egyesült Államokban Miloš Forman filmjét, amely ugyan hemzseg a történelmi pontatlanságoktól, mégsem tudjuk megunni. Összeszedtünk tíz érdekességet róla.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Tematikus sétaútvonalaink a Színházak Éjszakájára

Szubjektív ajánlónkban a játékosságot kerestük. Harmincnégy színház programjai közül választottunk ki néhányat, a színészmesterség foglalkozásoktól a nyilvános próbákon és improvizációs játékokon át a kulisszajárásokig.
Színház magazin

„Molnár műveinek épségére figyelni fogunk a jogok lejárta után is”

Lukin Ágnes rendező, Molnár Ferenc dédunokája tette közzé saját álláspontját az általa csak „Delila-gate”-ként emlegetett esettel kapcsolatban.
Színház hír

Magyar előadás lett a legjobb egy fehéroroszországi fesztiválon

A Váci Dunakanyar Színház és a Bartók Kamaraszínház közös Ványa bácsi produkciója nyerte a fődíjat a breszti 24. Belaja Vezsa Nemzetközi Színházi Fesztiválon.
Színház gyász

Elhunyt Ababi Csilla, a nagyváradi teátrum fiatal színésznője

A nagyváradi Szigligeti Színház 36 éves színésznője méltósággal és különleges erővel viselt, hosszan tartó, súlyos betegség után hunyt el szeptember 16-án. FRISSÍTVE!
Színház hír

Bezárja tanodáját Gór Nagy Mária

Nem talált elég tehetséges diákokat, így már csak a kifutó évfolyamokat tanítja a róla elnevezett intézményben a színésznő.