Színház

LMP: szakmai alapon döntsön a főváros a Trafó ügyében

2012.03.22. 10:48
Ajánlom
Az LMP arra szólítja fel Tarlós István főpolgármestert, hogy "fejezze be a kulturális intézmények vezetőinek politikai alapon történő kiválasztását"; a párt két politikusa annak kapcsán juttatta el szerdán közleményét az MTI-hez, hogy a Trafó vezetésére kinevezett Bozsik Yvette mégsem vállalja a feladatot.

Karácsony Gergely és Somfai Ágnes azt kéri, hogy a főváros fenntartóként biztosítsa az intézmény további zavartalan működését, azonnal írja ki újra a pályázatot, és garantálja a valódi szakmai döntés feltételeit. A parlamenti, illetve önkormányzati képviselők közleményében emlékeztet arra, éppen egy éve, hogy a "Trafó kálváriája elkezdődött", amikor az LMP kérdésére válaszolva Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár kijelentette, hogy Markó Iván és Bozsik Yvette társulatának szeretné átadni az intézményt.

Hozzáteszik, hogy a főváros vezetése a szakmai szervezetek tiltakozása ellenére valóban Bozsik Yvettet nevezte ki az intézmény élére, aki azonban visszalépett az ügyvezetői poszttól. Szavaik szerint az eltelt egy év "világos bizonyítéka annak, hogy milyen károkat képes okozni, ha a politikusok a szakmai szempontok helyett politikai alapon döntenek a kulturális intézmények sorsáról". A két politikus úgy fogalmaz, hogy a fővárosi vezetés koncepciótlanságának "áldozata lett" a nemzetközileg is elismert emblematikus kulturális intézmény, amely "vitán felül állóan kimagasló művészeti teljesítményt nyújt és pénzügyi gazdálkodása is példaértékű". A közlemény folytatva áldozatnak nevezik a budapestieket is, akik egyre kevesebb helyszínen, egyre szűkülő kulturális kínálatból válogathatnak és "áldozatnak" tartják Bozsik Yvettet, aki "feltehetően részben politikai presszió hatására pályázott", és már az elbírálást követően is azt nyilatkozta, jobban örült volna, ha az intézményt létrehozó Szabó György vezetheti tovább a Trafót - áll a szövegben. Kedden Tarlós István főpolgármester az InfoRádió Aréna című műsorában úgy fogalmazott: nincs oka nem gyanakodni, hogy a Kossuth-díjas  táncművészt, koreográfust "egy bizonyos, önmagát liberálisnak nevező gondolkodói kör részéről olyan brutális és nemtelen támadások érték, hogy azt mondta: neki a családi élete, a gyerekei többet érnek annál, mint hogy kikészüljön". A Bozsik Yvette Alapítvány szerdán arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az őt ért személyes és szakmai támadások, valamint nevének és eddig elért eredményeinek "besározása" miatt Bozsik Yvette táncművész, koreográfus nem vállalja a Trafó Kortárs Művészetek Háza vezetését. Bozsik Yvette július 1-jén vette volna át a IX. kerületi intézmény vezetését, azonban időközben Tarlós István főpolgármestert arról tájékoztatta, hogy nem kívánja betölteni a munkakört.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Miskolcon debütál Csoma Sándor filmje, amelyet Erőss Zsolt története inspirált

Magasságok és címmel készült el Csoma Sándor első nagyjátékfilmje, amely a 2013-ban elhunyt hegymászó, Erőss Zsolt történetén alapul. Az alkotás elsősorban a férfi feleségére, Sterczer Hildára és a gyászfeldolgozására fókuszál. 
Jazz/World

Egy napig ismét a manouche jazzé lesz a főszerep

Francia, német, szerb sztárelőadók és magyar zenészek lépnek fel a második alkalommal megrendezett Django Feszt Budapesten. A Kobuci Kertbe augusztus 14-én várják a manouche jazz műfaj kedvelőit.
Vizuál

Elhunyt Sipos László festőművész

Hetvenkilenc éves korában elhunyt Sipos László, a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett erdélyi festőművész, grafikus, a kolozsvári iskola képviselője, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja
Vizuál

Ország Lili elfeledett tévéfelvétele – Különleges felfedezéssel zárult a Fidelio kutatása

Mostanáig senki nem tudott annak a negyvenöt évvel ezelőtt készült televíziós riportnak a létezéséről, ami a Fidelio kutatásának köszönhetően került elő Ország Liliről. A hosszas kutatómunka eredményeként meglelt felvételt a művész születésének évfordulója alkalmából tárjuk a nyilvánosság elé.
Színház

A kultúra megfizethetetlen?!

A kulturális szféra szereplői évek óta komoly anyagi gondokkal küzdenek, a járványhelyzet, valamint a gazdasági változások pedig újabb kihívások elé állítják az intézmények vezetőit. Legutóbb a kata módosítása, valamint a rezsicsökkentés átalakítása késztette stratégiai változásokra a művészeket. Megkerestünk néhány színházat, hogy mondják el, hogyan érinti őket a jelenlegi helyzet.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Váratlan vendég érkezik a Benczúr kertbe

Az Orlai Produkciós Iroda augusztus 10-én látható előadása, a Jaj, nagyi! humoros jeleneteken keresztül mesél a generációk közötti különbségekről.
Színház magazin

A kultúra megfizethetetlen?!

A kulturális szféra szereplői évek óta komoly anyagi gondokkal küzdenek, a járványhelyzet, valamint a gazdasági változások pedig újabb kihívások elé állítják az intézmények vezetőit. Legutóbb a kata módosítása, valamint a rezsicsökkentés átalakítása késztette stratégiai változásokra a művészeket. Megkerestünk néhány színházat, hogy mondják el, hogyan érinti őket a jelenlegi helyzet.
Színház interjú

„A színházban történetekre van szükségünk” – interjú Béres Lászlóval

Béres László a Karády zárkája után újra a Gyulai Várszínházzal dolgozik, ezúttal egy orosz szerzőhöz, Csehovhoz nyúlva. A rendezővel az augusztus 9-én látható előadásról, a drámaíróhoz fűződő viszonyáról, valamint a román színházi hagyományokról is beszélgettünk.
Színház ajánló

Érkezik a Darázs – Az iskolai zaklatásról láthatunk előadást a Margitszigeten

A Delta Produkció és a Kristály Színtér közösen mutatja be szeptember 30-án a Darázs című krimit. Az előadás Kiss-Végh Emőkével és Sodró Elizával a főszerepben, Ördög Tamás rendezésében debütál a Margitsziget új játszóhelyén.
Színház hír

Örmény szokások szerint emlékeztek meg Agárdy Gáborról

Születésének 100. évfordulója alkalmából tisztelői és barátai rövid ünnepséget tartottak a művész Fiumei úti sírjánál.